Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Croatia - Circuit si sejur la Marea Adriatica (autocar) 2023

Descriere

Destinatie: Serbia-Croatia-Muntenegru

Durata: 9 nopti

Vezi detalii in format PDF

Belgrad – Zagreb – Zadar – Split – Trogir – Plitvice – Insula Krk – Opatija Groznjan – Portoroz – Postojna
Servicii incluse:
•transport cu autocar/minibus clasificat;
•9 nopți de cazare la hotel 2- 3*
•9 mic dejun;
•Vizita Belgrad;
•Vizita Zadar;
•Vizita Opatija;
•Vizita Portoroz;
•Vizita Zagreb;
Insotitor din partea agentiei pe traseu.

Servicii neincluse:
•serviciile de ghizi locali, taxe de oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi cheltuieli personale.
•Asigurare Covid (storno si medicala).
Intrările la obiectivele turistice

Destinatie: Serbia-Croatia-Muntenegru

Durata: 9 nopti

Vezi detalii in format PDF

Belgrad – Zagreb – Zadar – Split – Trogir – Plitvice – Insula Krk – Opatija Groznjan – Portoroz – Postojna
Servicii incluse:
•transport cu autocar/minibus clasificat;
•9 nopți de cazare la hotel 2- 3*
•9 mic dejun;
•Vizita Belgrad;
•Vizita Zadar;
•Vizita Opatija;
•Vizita Portoroz;
•Vizita Zagreb;
Insotitor din partea agentiei pe traseu.

Servicii neincluse:
•serviciile de ghizi locali, taxe de oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi cheltuieli personale.
•Asigurare Covid (storno si medicala).
Intrările la obiectivele turistice

Itinerariu

Ziua 1

 Ziua 1. București – Belgrad Ne îmbarcăm în autocar la ora 6.30 dimineaţa din Autogara Centrală - București și plecăm pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului, delectându-ne încă de pe teritoriul românesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunărea la Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al fluviului până la Cetatea Golubăț. Aflată la 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. Ajungem seara în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur panoramic. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjà vu: aceleași clădiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rând: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Prinţesei Ljubica, artera pietonală Kneaz Mihaljov. Ne îndreptăm spre hotel pentru cazare.

Ziua 2

 Ziua 2. Belgrad – Zagreb – Zadar După micul dejun pornim apoi spre Zagreb. Capitala croată ne oferă o perspectivă frumoasă, încadrată de Muntele Medvednica. Orasul a rezistat eroic atacurilor turceşti dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credința puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și aria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizita noastră, vedem ambele perspective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piaţa Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea, dar și partea modernă, vibrantă pe care o simți atât în Piaţa Banului Josip Jelačić cât şi în Piaţa Centrală Zrinjevac. Moment de răgaz (timp liber) : Aici zăbovim cât să savurăm o plăcintă delicioasă numită soparnik, un preparat tradițional croat al cărui gust ne cucerește pe loc. Plăcinta este umplută cu cremă de mangold, o plantă cu proprietăți miraculoase, fiind bogată în antioxidați. Soparnik a fost ridicată la rang de moștenire culturală de catre Ministerul Culturii din Croația. Ne continuam traseul si coboram spre coasta Marii Adriatice. Seara sosire si cazare la hotel in zona Zadar .

Ziua 3

 Ziua 3. Zadar Dupa micul dejun va propunem o scurt incursiune in Zadar , un oraș istoric pitoresc, pentru un tur pietonal în centrul istoric. Oraşul se remarcă prin numeroasele biserici care au supravieţuit raidurilor aeriene în timpul celui de-al doilea război mondial. Catedrala Sf. Anastasia din secolul al XIII-lea, este cea mai mare și mai frumoasă biserică romană din Dalmația. Oraşul se mândreşte cu o orgă de lumini denumită “ Salutul Soarelui” , precum şi o “ orga muzicală” activată de puterea valurilor, ambele unicat in Europa. Ne intoarcem la hotelul nostru si restul zilei avem timp liper pentru plaja si relaxare pe malul Marii Adriatice.

Ziua 4

 Ziua 4. Zadar – Split – Trogir Mic dejun. Program liber sau va propunem o excursie optionala la Split si Torgir. Începem ziua cu o incursiune în Split, cel de-al doilea oraş al Croaţiei - o adevărată nestemată la malul mării, un amestec spectaculos de vechi și nou, de clădiri istorice unice, cu plaje cosmopolite și o peninsulă împădurită numită “Marjan”. Ne îndreptăm paşii către inima orașului vechi unde se află cetatea antică și fortificațiile vechiului palat roman – Palatul Diocleţian, construit la comanda împăratului. Rătăcim pe aleile medievale pline de viață unde avem de ales între magazine cochete, restaurante apetisante și galerii de artă. Tot aici vizităm, Catedrala cu faimosul turn cu clopot, Templul lui Jupiter, iar lângă, avem ocazia să contemplăm ruinele romane şi câteva clădiri medievale. Moment de răgaz (timp liber): Promenada oraşului cu faleza ne oferă o priveliște încântătoare spre marea animată de veliere, iar în depărtare ghicim că se ascund plaje izolate, pâlcuri de pini și plantații de măslini bătute de briza aromată a mării. Savurati o cafea sau un frappe la una dintre cafenelele de aici si contempleaza frumoasa culoare albastra a Mării Adriatice. Următoarea oprire va fi în Trogir, „oraşul-muzeu” și sit UNESCO care ne dezvăluie o mulțime de atracţii istorice minunate, de la ziduri medievale și bastioane, la străzi pitorești și arcade. Catedrala Sf. Laurențiu, datează din anul 1213 dominând peisajul atracțiilor turistice din Trogir , este amplasată în centrul vechi al oraşului. Statuile lui Adam şi a Evei „păzesc” intrarea în catedrală, iar daca vrei să admiri de la înălţime frumoasa piaţetă poţi urca până la etajul superior. După catedrală se află Turnul cu Ceas şi Loggia, rămăşiţe ale unei biserici mici „Sf Sebastian”. Urmează Palatul Primăriei-Rectorului sau Palatului Ducelui, o construcţie foarte frumoasă cu o fântânî în curte, o scară interioară cu motive gotice, iar pe interior la partea superioară multiple blazoane ale vechilor şi importantelor familii din Trogir. Pe nişte străzi înguste trecând pe lângă numeroase terase, şi apoi pe lângă Mănăstirea “Sf. Nicolae”, ieşim pe bulevardul de promenadă al oraşului-muzeu, intitulat Riva. Printre palmieri şi tarabe cu fel de fel de suveniruri, trecând pe lângă statuia lui Augustin Kazotic, un umanist şi episcop născut în Trogir, ajungem în partea de sud-est a oraşului, unde se află Fortăreaţa Kamerlengo , fosta resedinţă a guvernatorului veneţian. Alături se află Turnul Sf. Marcu, o construcţie circulară care corespundea cândva cu fortăreaţa şi adăpostea artileria capabilă să apere oraşul de forţele care veneau dinspre mare. Plecăm din Trogir cu o impresie plăcută despre frumosul oraş veneţian şi ne îndreptăm spre hotelul nostru din zona Zadar pentru cazare si program liber.

Ziua 5

 Ziua 5. Zadar - Plajă şi relaxare la Marea Adriatică Program liber la dispoziţie pentru plajă şi relaxare la Marea Adriatică. Cazare la acelaşi hotel din zona Zadar.

Ziua 6

 Ziua 6. Zadar – Parcul Național Plitvice – Zadar După micul dejun pornim din nou în căutarea altor tărâmuri de basm. Și ca să nu crezi că e o figură de stil, îți dezvăluim destinația: Parcul National Plitvice ( program optional). Înscrisă pe lista Patrimoniului UNESCO, rezervația atrage peste un milion de vizitatori, fiind și cea mai veche rezervaţie naturală din sud-estul Europei. Ne aflăm în unul dintre cele mai spectaculoase şi mai salbatice locuri din Europa. Lacurile terasate ce se varsă în cascade produc curcubee spectaculoase, vegetația de un verde intens este îmbăiată în vapori de apă cristalină și pe alocuri zărim celebrele fenomene carstice. Este pur și simplu o minune a naturii, înconjurată de munţi si păduri dese, neatinse de civilizație. După ce ne-am încărcat de frumoase privelişti naturale ne îmbarcăm în autocoar şi ne ne reintoarcem la hotelul nostru de pe coasta Adriaticii. Cazare la acelasi hotel.

Ziua 7

 Ziua 7. Zadar – Insula Krk – Opatija – Buzet După micul dejun părăsim Dalmaţia şi ne îndreptăm spre insula Krk unde avem timp liber. Optional vă puteţi îmbarca pentru Croaziera (cca. 4 ore) pe Marea Adriatică (Insulele Krk, Cres, Plavnik şi Kormati). Nu uitaţi costumul de baie! Continuma drumul nostru spre Istria iar prima oprire va fi în Opatija, cea mai cunoscută staţiune din Croaţia, numită si “Marea Doamnă a Croației”, cautată încă din secolul al XIXlea de către aristocraţia Austro-Ungară. Situată în golful Kvarner, la poalele Muntelui Ucka, staţiunea a devenit rapid cunoscută în epocă o dată cu construirea în 1844 a Vilei Angiolina, care astăzi găzduiește Muzeul Croat al Turismului. Aici se află şi Biserica Sfântul Jacob, ce datează din anul 1420, și care a fost inițial o mănăstire pentru refugiații benedictini. La poalele Muntelui Ucka se află o rezervaţie naturală care poartă numele de Carmen Silva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României. Ne îndreptăm spre hotelul nostru pentru odihna binemeritată. Cazare în zona Buzet

Ziua 8

 Ziua 8. Portoroz – Postojna - Ljublijana Urcăm în autocar și ne pregătim pentru o nouă aventură în Istria. Primul popas îl facem în orășelul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesantă. Pe măsură ce pășești pe străduțele pline cu artiști, artizani și cafenele, nu ai crede că, acum cîțiva ani, Groznjan a fost cât pe ce să ajungă un oraș abandonat. Dacă nu credeai în a doua șansă, vei vedea cu ochii tăi că se poate! Un oraș medieval a cărui frumusețe originală a fost păstrată până astăzi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici și monumente. Părăsim Croația și ne îndreptăm spre Slovenia, cu oprire în Portoroz, o importantă și cunoscută stațiune balneară. Vedeta stațiunii, Hotel Palace s-a deschis prima oară în anul 1910 și a fost considerat încă din acele vremuri cel mai frumos hotel de pe coasta Adriaticii. Moment de răgaz (timp liber): Portorož, în traducere “portul trandafirilor” este amplasat în sud-vestul Golfului Trieste, în punctul cel mai nordic al Mării Adriatice. Elementele naturale precum sarea, apa sărată şi noroiul au proprieţăţi curative deosebite, ce au dus la demarerea construcţiilor de hoteluri încă de la începutul secolului al XIX-lea şi dezvoltarea turistică a zonei. Nu uitaţi costumul de baie şi ochelarii de soare şi petreceţi câteva ore la malul Mării Adriatice într-un cadru natural de poveste. În continuare ne deplasăm spre Peștera Postojna, fenomen carstic de excepţie în Europa. Are o faună foarte variată: de la creveți, miriapode și greieri de peșteră, la marea atracție pentru turiști: Proteus Anguinus, o reptilă acvatică rară cu piele asemănătoare cu cea umană, semitransparentă. Animalele pot fi văzute la vivariul de lângă peșteră. E timpul să ne luăm rămas bun de la încă un loc plin de farmec și să ne îndreptam către Ljubljana, capitala Sloveniei, unul dintre cele mai fermecătoare orașe ale Europei Centrale. Ne bucurăm împreună că am ajuns în acest oraș care, cu siguranță, ne va încânta ochii și sufletul cu abilitatea sa de a aduce împreună trecutul și prezentul. Cazare în zona Ljubljana.

Ziua 9

 Ziua 9. Ljublijana – Belgrad Pornim împreună să vedem cu ochii noștri cum se integrează istoria într-un prezent vibrant și viu. Căci te uimește verdeața orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasă. Destinația noastră este Castelul Ljubljana, care se înalță pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta datează din secolul al XV-lea și aspectul său impunător îi trădează rolul istoric de fortăreață, cazarmă și reședință regală. Verifică bateriile aparatului de fotografiat sau bazează-te pe camera telefonului, la alegere. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa specială reuneșete, de fapt, un grup de trei poduri care leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este animată de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc aici să facă fotografii demne de pus în ramă! Plecăm oarecum nostalgici spre Belgrad. Cazare la hotel în Belgrad. Moment de răgaz: (program opţional) Seara mai rămîne timp să ne înfruptăm din preparatele supra-calorice, dar extrem de gustoase ale bucătăriei sârbești, și să ciocnim paharele pline de sljivovica (slibovița), rakija (rachiu) sau variantele sale mai fanteziste cu diverse arome precum cea de gutui, caise sau nuc. Ar fi păcat să nu gustăm din păcătoasa medovaca (băutura ursului), o variațiune a rachiului în care mierea este vedetă. Hai să ciocnim cupele, să schimbăm impresii și să legăm prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de călătorie și nu-i exclus să mai fim și altădată …)

Ziua 10

 Ziua 10. Belgrad - București După micul dejun, lasăm apoi în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant

Ziua 1

 Ziua 1. București – Belgrad Ne îmbarcăm în autocar la ora 6.30 dimineaţa din Autogara Centrală - București și plecăm pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului, delectându-ne încă de pe teritoriul românesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunărea la Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al fluviului până la Cetatea Golubăț. Aflată la 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. Ajungem seara în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur panoramic. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjà vu: aceleași clădiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rând: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Prinţesei Ljubica, artera pietonală Kneaz Mihaljov. Ne îndreptăm spre hotel pentru cazare.

Ziua 2

 Ziua 2. Belgrad – Zagreb – Zadar După micul dejun pornim apoi spre Zagreb. Capitala croată ne oferă o perspectivă frumoasă, încadrată de Muntele Medvednica. Orasul a rezistat eroic atacurilor turceşti dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credința puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și aria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizita noastră, vedem ambele perspective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piaţa Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea, dar și partea modernă, vibrantă pe care o simți atât în Piaţa Banului Josip Jelačić cât şi în Piaţa Centrală Zrinjevac. Moment de răgaz (timp liber) : Aici zăbovim cât să savurăm o plăcintă delicioasă numită soparnik, un preparat tradițional croat al cărui gust ne cucerește pe loc. Plăcinta este umplută cu cremă de mangold, o plantă cu proprietăți miraculoase, fiind bogată în antioxidați. Soparnik a fost ridicată la rang de moștenire culturală de catre Ministerul Culturii din Croația. Ne continuam traseul si coboram spre coasta Marii Adriatice. Seara sosire si cazare la hotel in zona Zadar .

Ziua 3

 Ziua 3. Zadar Dupa micul dejun va propunem o scurt incursiune in Zadar , un oraș istoric pitoresc, pentru un tur pietonal în centrul istoric. Oraşul se remarcă prin numeroasele biserici care au supravieţuit raidurilor aeriene în timpul celui de-al doilea război mondial. Catedrala Sf. Anastasia din secolul al XIII-lea, este cea mai mare și mai frumoasă biserică romană din Dalmația. Oraşul se mândreşte cu o orgă de lumini denumită “ Salutul Soarelui” , precum şi o “ orga muzicală” activată de puterea valurilor, ambele unicat in Europa. Ne intoarcem la hotelul nostru si restul zilei avem timp liper pentru plaja si relaxare pe malul Marii Adriatice.

Ziua 4

 Ziua 4. Zadar – Split – Trogir Mic dejun. Program liber sau va propunem o excursie optionala la Split si Torgir. Începem ziua cu o incursiune în Split, cel de-al doilea oraş al Croaţiei - o adevărată nestemată la malul mării, un amestec spectaculos de vechi și nou, de clădiri istorice unice, cu plaje cosmopolite și o peninsulă împădurită numită “Marjan”. Ne îndreptăm paşii către inima orașului vechi unde se află cetatea antică și fortificațiile vechiului palat roman – Palatul Diocleţian, construit la comanda împăratului. Rătăcim pe aleile medievale pline de viață unde avem de ales între magazine cochete, restaurante apetisante și galerii de artă. Tot aici vizităm, Catedrala cu faimosul turn cu clopot, Templul lui Jupiter, iar lângă, avem ocazia să contemplăm ruinele romane şi câteva clădiri medievale. Moment de răgaz (timp liber): Promenada oraşului cu faleza ne oferă o priveliște încântătoare spre marea animată de veliere, iar în depărtare ghicim că se ascund plaje izolate, pâlcuri de pini și plantații de măslini bătute de briza aromată a mării. Savurati o cafea sau un frappe la una dintre cafenelele de aici si contempleaza frumoasa culoare albastra a Mării Adriatice. Următoarea oprire va fi în Trogir, „oraşul-muzeu” și sit UNESCO care ne dezvăluie o mulțime de atracţii istorice minunate, de la ziduri medievale și bastioane, la străzi pitorești și arcade. Catedrala Sf. Laurențiu, datează din anul 1213 dominând peisajul atracțiilor turistice din Trogir , este amplasată în centrul vechi al oraşului. Statuile lui Adam şi a Evei „păzesc” intrarea în catedrală, iar daca vrei să admiri de la înălţime frumoasa piaţetă poţi urca până la etajul superior. După catedrală se află Turnul cu Ceas şi Loggia, rămăşiţe ale unei biserici mici „Sf Sebastian”. Urmează Palatul Primăriei-Rectorului sau Palatului Ducelui, o construcţie foarte frumoasă cu o fântânî în curte, o scară interioară cu motive gotice, iar pe interior la partea superioară multiple blazoane ale vechilor şi importantelor familii din Trogir. Pe nişte străzi înguste trecând pe lângă numeroase terase, şi apoi pe lângă Mănăstirea “Sf. Nicolae”, ieşim pe bulevardul de promenadă al oraşului-muzeu, intitulat Riva. Printre palmieri şi tarabe cu fel de fel de suveniruri, trecând pe lângă statuia lui Augustin Kazotic, un umanist şi episcop născut în Trogir, ajungem în partea de sud-est a oraşului, unde se află Fortăreaţa Kamerlengo , fosta resedinţă a guvernatorului veneţian. Alături se află Turnul Sf. Marcu, o construcţie circulară care corespundea cândva cu fortăreaţa şi adăpostea artileria capabilă să apere oraşul de forţele care veneau dinspre mare. Plecăm din Trogir cu o impresie plăcută despre frumosul oraş veneţian şi ne îndreptăm spre hotelul nostru din zona Zadar pentru cazare si program liber.

Ziua 5

 Ziua 5. Zadar - Plajă şi relaxare la Marea Adriatică Program liber la dispoziţie pentru plajă şi relaxare la Marea Adriatică. Cazare la acelaşi hotel din zona Zadar.

Ziua 6

 Ziua 6. Zadar – Parcul Național Plitvice – Zadar După micul dejun pornim din nou în căutarea altor tărâmuri de basm. Și ca să nu crezi că e o figură de stil, îți dezvăluim destinația: Parcul National Plitvice ( program optional). Înscrisă pe lista Patrimoniului UNESCO, rezervația atrage peste un milion de vizitatori, fiind și cea mai veche rezervaţie naturală din sud-estul Europei. Ne aflăm în unul dintre cele mai spectaculoase şi mai salbatice locuri din Europa. Lacurile terasate ce se varsă în cascade produc curcubee spectaculoase, vegetația de un verde intens este îmbăiată în vapori de apă cristalină și pe alocuri zărim celebrele fenomene carstice. Este pur și simplu o minune a naturii, înconjurată de munţi si păduri dese, neatinse de civilizație. După ce ne-am încărcat de frumoase privelişti naturale ne îmbarcăm în autocoar şi ne ne reintoarcem la hotelul nostru de pe coasta Adriaticii. Cazare la acelasi hotel.

Ziua 7

 Ziua 7. Zadar – Insula Krk – Opatija – Buzet După micul dejun părăsim Dalmaţia şi ne îndreptăm spre insula Krk unde avem timp liber. Optional vă puteţi îmbarca pentru Croaziera (cca. 4 ore) pe Marea Adriatică (Insulele Krk, Cres, Plavnik şi Kormati). Nu uitaţi costumul de baie! Continuma drumul nostru spre Istria iar prima oprire va fi în Opatija, cea mai cunoscută staţiune din Croaţia, numită si “Marea Doamnă a Croației”, cautată încă din secolul al XIXlea de către aristocraţia Austro-Ungară. Situată în golful Kvarner, la poalele Muntelui Ucka, staţiunea a devenit rapid cunoscută în epocă o dată cu construirea în 1844 a Vilei Angiolina, care astăzi găzduiește Muzeul Croat al Turismului. Aici se află şi Biserica Sfântul Jacob, ce datează din anul 1420, și care a fost inițial o mănăstire pentru refugiații benedictini. La poalele Muntelui Ucka se află o rezervaţie naturală care poartă numele de Carmen Silva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României. Ne îndreptăm spre hotelul nostru pentru odihna binemeritată. Cazare în zona Buzet

Ziua 8

 Ziua 8. Portoroz – Postojna - Ljublijana Urcăm în autocar și ne pregătim pentru o nouă aventură în Istria. Primul popas îl facem în orășelul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesantă. Pe măsură ce pășești pe străduțele pline cu artiști, artizani și cafenele, nu ai crede că, acum cîțiva ani, Groznjan a fost cât pe ce să ajungă un oraș abandonat. Dacă nu credeai în a doua șansă, vei vedea cu ochii tăi că se poate! Un oraș medieval a cărui frumusețe originală a fost păstrată până astăzi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici și monumente. Părăsim Croația și ne îndreptăm spre Slovenia, cu oprire în Portoroz, o importantă și cunoscută stațiune balneară. Vedeta stațiunii, Hotel Palace s-a deschis prima oară în anul 1910 și a fost considerat încă din acele vremuri cel mai frumos hotel de pe coasta Adriaticii. Moment de răgaz (timp liber): Portorož, în traducere “portul trandafirilor” este amplasat în sud-vestul Golfului Trieste, în punctul cel mai nordic al Mării Adriatice. Elementele naturale precum sarea, apa sărată şi noroiul au proprieţăţi curative deosebite, ce au dus la demarerea construcţiilor de hoteluri încă de la începutul secolului al XIX-lea şi dezvoltarea turistică a zonei. Nu uitaţi costumul de baie şi ochelarii de soare şi petreceţi câteva ore la malul Mării Adriatice într-un cadru natural de poveste. În continuare ne deplasăm spre Peștera Postojna, fenomen carstic de excepţie în Europa. Are o faună foarte variată: de la creveți, miriapode și greieri de peșteră, la marea atracție pentru turiști: Proteus Anguinus, o reptilă acvatică rară cu piele asemănătoare cu cea umană, semitransparentă. Animalele pot fi văzute la vivariul de lângă peșteră. E timpul să ne luăm rămas bun de la încă un loc plin de farmec și să ne îndreptam către Ljubljana, capitala Sloveniei, unul dintre cele mai fermecătoare orașe ale Europei Centrale. Ne bucurăm împreună că am ajuns în acest oraș care, cu siguranță, ne va încânta ochii și sufletul cu abilitatea sa de a aduce împreună trecutul și prezentul. Cazare în zona Ljubljana.

Ziua 9

 Ziua 9. Ljublijana – Belgrad Pornim împreună să vedem cu ochii noștri cum se integrează istoria într-un prezent vibrant și viu. Căci te uimește verdeața orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasă. Destinația noastră este Castelul Ljubljana, care se înalță pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta datează din secolul al XV-lea și aspectul său impunător îi trădează rolul istoric de fortăreață, cazarmă și reședință regală. Verifică bateriile aparatului de fotografiat sau bazează-te pe camera telefonului, la alegere. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa specială reuneșete, de fapt, un grup de trei poduri care leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este animată de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc aici să facă fotografii demne de pus în ramă! Plecăm oarecum nostalgici spre Belgrad. Cazare la hotel în Belgrad. Moment de răgaz: (program opţional) Seara mai rămîne timp să ne înfruptăm din preparatele supra-calorice, dar extrem de gustoase ale bucătăriei sârbești, și să ciocnim paharele pline de sljivovica (slibovița), rakija (rachiu) sau variantele sale mai fanteziste cu diverse arome precum cea de gutui, caise sau nuc. Ar fi păcat să nu gustăm din păcătoasa medovaca (băutura ursului), o variațiune a rachiului în care mierea este vedetă. Hai să ciocnim cupele, să schimbăm impresii și să legăm prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de călătorie și nu-i exclus să mai fim și altădată …)

Ziua 10

 Ziua 10. Belgrad - București După micul dejun, lasăm apoi în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant