Vacanțe cu autocarul Oltenia Romania 2024
Oltenia este străjuită în nord de Carpații Meridionali, iar în vest, sud și est de ape curgătoare: Dunăre, respectiv Oltul. Râul Jiu străbate regiunea în direcția nord-sud și o împarte în două părți aproape egale, în care relieful uneia pare să se oglindească în cealaltă.Pe teritoriul Olteniei locuiau, înainte de cucerirea romană, mai multe triburi geto-dace: pelii (Pelendava), sucii (Sucidava), burii (Buridava), la cazanele Dunării era un alt trib și este posibil să fi fost și alte triburi sau reprezentanți ai altor triburi în regiune. De asemenea au existat mai multe așezări ...
Citeste mai multVacanțe cu autocarul Oltenia Romania 2024
Clima:
Descriere:
Oltenia este străjuită în nord de Carpații Meridionali, iar în vest, sud și est de ape curgătoare: Dunăre, respectiv Oltul. Râul Jiu străbate regiunea în direcția nord-sud și o împarte în două părți aproape egale, în care relieful uneia pare să se oglindească în cealaltă.
Pe teritoriul Olteniei locuiau, înainte de cucerirea romană, mai multe triburi geto-dace: pelii (Pelendava), sucii (Sucidava), burii (Buridava), la cazanele Dunării era un alt trib și este posibil să fi fost și alte triburi sau reprezentanți ai altor triburi în regiune. De asemenea au existat mai multe așezări celtice. În secolul I î.Hr. acest teritoriu a aparținut Regatului Dac condus de Burebista, apoi, la sfârșitul sec. 1. e.n. regatului condus de Decebal. Din 101 până în 271 a fost sub stăpânire romană.
Gastronomie:
Bucataria din Oltenia
pastraza si astazi obiceiul de a pregati mincarea in oale de pamint la "test", tehnologie care ofera un gust deosebit mincarurilor, ele poarta parfumul bucatariei noastre taranesti.
In bucataria olteneasca se folosesc legumele proaspete, pestele, carnea de pasare, vaca si porc, lactatele si brinzeturile. Se pregatesc cum numai oltenii stiu s-o faca, gustoasele ciorbe de praz si de stevie, fiertura olteneasca, care este o ciorba de pasare si legume fierte in oala de pamint in spuza pe vatra. Suit recunoscute sarmalele gatite in oale de pamint la "test".
Influenta vecinilor s-a resimtit si in bucataria din Oltenia: ghiveciul calugaresc, tocana calugareasca si altele. Cind vorbim de bucataria olteneasca, nu putem sa nu amintim preparatele specifice acestei zone: ciulama de pui cu mamaliguta, rosiile umplute cu carne sau numai cu orez, tochitura olteneasca, saramura de peste si renumitii cirnaciori oltenesti.
Obiective turistice:
Tismana – “cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt” (cum a numit-o Grigore Alexandrescu), “maret cuib al Basarabilor” (cum a socotit-o George Cosbuc), “o lume de inchipuiri, de basme” (cum a deslusit-o Alexandru Vlahuta), “fara seaman nici in aceasta tara, nici in alta, prin frumusetea locului si a asezarii, prin multimea apelor sale si intarirea naturala pe care o are, ajutata si de ocrotirea zidurilor sale inconjuratoare” (cum a descris-o celebrul calator Paul de Alep – arhidiaconul si insotitorul Patriarhului Macarie al Antiohiei in calatoria din 1657), duc drumuri, ele insele desfatatoare, de neuitat. Inaintea calauzelor de astazi, ne simtim condusi de inainte-mergatori atat de cunoscuti care au descris acest colt de Romanie pitoreasca si unicitatea plina de sens si metafora a “rasaritului lunii la Tismana”.
Manastirea Tismana - Cascada
Unul din aceste drumuri porneste din Drobeta–Turnu Severin, prin poarta Motrului. Din cetatea de pe malul Danubiului, pe DN 67 se ajunge la noua asezare miniera Motru. Un drum judetean face legatura cu localitatea Apa Neagra aflata la o distanta de 29 km, de unde se urmeaza ramificatia spre dreapta, pana in zona Tismanei. Celalalt drum porneste din Craiova spre Targu-Jiu si in continuare pe DN 67. La km 82 se face ramificatia spre Tismana si Baia de Arama.
In peregrinarile mele prin tara, ajungand la Targu-Jiu, orasul nemuritoarelor opere ale lui Brancusi, am urmat acest al doilea drum pana la Tismana. Serpuind printre codri seculari de o frumusete aparte in zi de iulie, acest drum ofera calatorului imagini impresionante. Cand am zarit in stanga un suvoi de apa cazand din inaltimi de stanca, am stiut ca am ajuns la Manastirea Tismana.
Pestera Muierii se afla in comuna Baia de Fier, Judetul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei.Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, pestera in timpuri stravechi a adapostit in timpul razboaielor, cand barbatii plecau la lupte, foarte multi copii si femei, de unde i se trage si numele. Este prima pestera electrificata din Romania.Pestera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusa in 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) si sectorul de sud (880m). La 40 de metri inaltime se afla etajul superior amenajat pentru turisti cu o lungime de 573 m, ajunge pana la lungimea de 1.228 de metri o retea de diverticule foarte greu accesibila.
Biserica Sfintei Manastiri Polovragi a fost ctitorita intre anii 1504-1505 de Radu Comisul si Patru Spatarul fiii marelui boier Danciu Zamona.In 1629,in timpul domnitorului Alexandru Ilies, manastirea intra in posesia banului Craiovei Paraianu Milescu .Cu ajutorul domnitorului Matei Basarab, Danciu Paraianu reface asezamantul in 1643 iar Sfantul Constantin Brancoveanu, adauga pridvorul, clopotnita si zidul de incinta .
Pictura a fost executata in fresca de primii zugravi ai Scolii de la Manastirea Hurez. In nordul incintei, intr-o alta curte,este bolnita ctitorita de Episcopul Clement intre 1732-1738. Fiind fortificata ,Tudor Vladimirescu a folosit-o ca baza de operatiuni militare.