Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Circuite turistice Uzbekistan

Circuite turistice Uzbekistan

Uzbekistan este o țară în Asia Centrală. Se învecinează cu Kazahstanul la vest și la nord, cu Kârgâzstanul și Tadjikistanul la est și cu Afganistanul și Turkmenistanul la sud.

Citeste mai mult

Circuite turistice Uzbekistan


Uzbekistan este o țară în Asia Centrală. Se învecinează cu Kazahstanul la vest și la nord, cu Kârgâzstanul și Tadjikistanul la est și cu Afganistanul și Turkmenistanul la sud.
Există câteva idei preconcepute legate de Uzbekistan, inventate în necunoştinţă de cauză. 

Prima că nu ar fi o ţară sigură. Regimul oficial din Uzbekistan, destul de autoritar, implică un control riguros al populaţiei dar şi o situaţie financiară stabilă, cu o rată a infracţionalităţii foare mică. Deci, este o ţară sigură.
A doua e legată de mâncare- e proastă şi simplistă. Fals. Fiind o ţară musulmană, e adevărat că meniurile nu abundă în carne de porc, dar nu neapărat din cauza religiei, ci din cauza temperaturilor ridicate. Bucătaria uzbecă este extrem de bogată în legume, preparate din carne (vită şi miel), o mulţime de tipuri de supe şi deserturi.
A treia idee falsă ar fi că în Uzbekistan nu ai acces la internet. Acces wireless şi gratuit există poate mai mult decât în orice altă ţară europeană. Singura diferenţă este controlul informaţiilor, care este mult mai strict decât în alte pârţi.
O altă idee preconcepută este legată de port şi de religie. Nici vorbă, femeile nu sunt îmbrobodite cu ceea ce se numeşte burka. Se îmbracă obişnuit. Ceea ce au în comun este gradul ridicat de kitsch: culori stridente, sclipici, aur, telefoane şi poşete lucioase. Cât priveşte religia, uzbecii sunt foarte toleranţi cu toate religiile. In plus, nu se întâlnesc moschei la tot pasul.
Se spune că turistele trebuie să se îmbrobodească. Nu, aici e vorba de bun simţ, nu există nici o obligaţie vestimentară, dar totuşi trebuie ţinut cont de temperaturile ridicate şi de adaptarea la cultura ţării. Singurul loc unde există restricţii vestimentare este moscheea din Bukhara, unde se oferă şaluri sau fuste
Uzbekistanul nu a rămas o ţară comunistă, aşa cum era la vremea când făcea parte din URSS, ci e o ţară comunistă de secol 21. 
Se afirma că este greu de obţinut viza pentru Uzbekistan. Depinde ce inţelegi prin greu. Cel mai simplu mod este a apela la sprijinul unei agenţii de turism. Ea se ocupă de întreaga procedură, iar turistul primeşte scrisoarea de recomandare. Cu ea şi cu paşaportul viza se obţine la Tashkent pe aeroport, on arrival

Singura realitate care nu poate fi contestată priveşte drumurile. Sunt proaste. Există cca 100 km şi un pic de autostradă, in rest drumurile sunt vălurite şi pline de gropi.

Inainte de a vedea care sunt principalele atracţii turistice ale acestei ţări din Asia Centrala iată câteva lucruri de interes pentru orice turist care ajunge in Uzbekistan:
  • Străzile din Tashkent, capitala Uzbekistanului, sunt foarte late, pe model sovietic și de-a dreptul pustii. Rar se întâlnesc mașini parcate pe stradă iar ambuteiajele se pare că nu există.

  • Dacă în lunile iulie-august temperaturile trec de 50 de grade, iarna în Uzbekistan este extrem de friguroasă iar vântul puternic ce bate în zonă face ca cele -28 de grade să pară ca -40.

  • Este bine de ştiut măcar câteva cuvinte în rusă. Aproape toți uzbecii o știu și mulți dintre ei chiar o vorbesc zilnic.

  • Uzbekistan este raiul vegetarienilor. Mare parte din mâncărurile lor se bazează pe legume, alune, semințe și fructe gustoase așa că cine doreşte să evite carnea, are de unde alege. Mâncarea tradițională în Uzbekistan este pilaful. Acesta nu lipsește aproape de la nicio masă, fie ea sărbătoare, ceremonie, nuntă-botez-înmormântare.  Rețeta diferă de la o casă la alta dar oricum este extraordinar de gustos. Conține orez, morcov, stafide, ouă de prepeliță, carne de miel ori vită, nuci, humus și condimente specifice locului.

  • Pâinea din Uzbekistan e extraordinar de bună. O turtă pufoasă și aromată cu ierburi și probabil unt ori grăsime, ea are mereu niște forme imprimate și nu lipsește nicicând de pe masa localnicilor.

  • Un fel de mâncare la un restaurant obișnuit costă în jur de 3-5 dolari. O bere costa 7000-8000 SUM dar e posibil să existe și mai ieftin de atât, dacă studiezi cu mai multă atenție meniul. Un pachet de țigări e în jur de 1 dolar, 1 ceai e tot 1 dolar, cafeaua e în general foarte proastă (uzbecii nu-s băutori de cafea). Mai bine un espresso sau cafea turcească . Costă 1-2 dolari, în funcție de locul în care o bei.

  • Moneda națională este SUM iar rata de conversie oficială este de 2300 SUM pentru 1 dolar. Pe piața neagră (de la ghid, recepționer, cineva care știe pe cineva ), poți lua chiar și 3000 SUM pentru 1 dolar. Oricum, poți plăti și cu dolari în cele mai multe locuri.

  • Cine doreşte să străbată deșertul Kyzyl Kum din Khiva spre Bukhara sau invers, are nevoie de un stomac bun ca să traverseze 100 de kilometri de autostradă plus 400 de kilometri de drum plin de valuri și gropi. Pentru cei cu rău de mașină,  medicamentele specifice nu trebuie să lipsească .

  • În fiecare hoteltrebuie lăsat pașaportul peste noapte la check-in pentru a fi înregistrat la poliție. La plecare, primești o hârtiuță “registratia” care atestă faptul că ai stat acolo. La ieșirea din țară trebuie să prezinți toate aceste hârtiuțe care să dovedească faptul că ai stat în fiecare noapte într-un hotel. Dacă nu le ai, primești o amendă iar ghidul și/sau hotelul intră în bucluc.

Filtre

Denumire circuit


Pret


Destinatie


Filtreaza Aplica Filtre
  Harta
Ordoneaza dupa:

Au fost gasite 2 circuite

UZBEKISTAN 2022 - Tara domurilor albastre

Itinerariu: Uzbekistan

Durata: 9 nopti

Plecari: 10 aprilie 2022

Vezi detalii in format PDF

de la 3330 / camera * 2 adulti | perioada 10.04.2022 - 19.04.2022 | transport cu avionul | plecare din Bucuresti
Vezi Detalii

Uzbekistan 2022 - plecare din Cluj

Itinerariu: Uzbekistan

Durata: 10 nopti

Plecari: 10 aprilie 2022