Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Turcia - Cele 7 Biserici ale Apocalipsei

Descriere

Destinatie: Turcia

Durata: 1 zi, fara cazare

Servicii incluse:

 Transport cu autocarul climatizat, clasificat 
7 nopti de cazare la hotel de 3*(clasificare locala) 
7 mic dejun si 3 cine 
Ghid din partea agentiei si preot insotitor 

Program

 

î  Ziua 1, București – Canakkale (660 km.)

Întâlnire la ora 6.00 în București de la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158. Plecare la ora 6.30 pe traseul București – Ruse – Veliko-Tarnovo – Capitan Andreevo – Kapikule (Turcia) – Edirne (fostul oraș Adrianopol), tur panoramic Podul Tunca și Moscheea Selimiye Cami cu cea mai mare cupolă a unei moschei din întreaga Turcie. Traversarea Strâmtorii Dardanele (leagă Marea Egee cu Marea Marmara) cu ferryboatul până la Canakkale. Cazare la hotel în Canakkale.

 

î  Ziua 2, Kanakkale – Ayvalik – Pergamum – Smyrna (Izmir) – Kusadasi (440 km.)

După micul dejun ne îndreptăm spre Pergamum, începând, treptat, să interacționăm cu locurile prin care au trecut Fecioara Maria, Sf. Ap. Pavel, Sf. Ap. Ioan, Sf. Ap. Luca, lăsându-și amprenta fiecare în felul lui. Odată ajunși la Pergam, cunoscut drept un „oraș al tămăduirii”, încă din antichitate, vom vizita locul unde se află un vestit altar al lui Zeus – “Știu unde locuiești: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei(Apocalipsa 2:12-17), un templu închinat zeiței Atena, o bibliotecă antică ce rivaliza cu Biblioteca din Alexandria, iar în sudul orașului, celebrul centru de tratamente și cură termală dedicat zeului medicinii, Asclepius. Ne continuăm drumul spre cea de-a doua Biserică din cele șapte, care se află la Smirna – Izmirul de astăzi (Smirna înseamnă “miros plăcut” sau “jertfă plăcută”, aluzie la miile de martiri pe care Biserica i-a avut în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor). Despre biserica din Smirna nu se știe aproape nimic, în Biblie nu mai este amintită în altă parte. Biserica din Smirna este una din cele 2 biserici cărora Iisus nu le adresează nicio mustrare. Mesajul pentru Biserica din Smirna este unul de încurajare “Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte” (Apocalipsa 2: 8-11).  Ne vom continua traseul spre Selcuk. Cazare și cină la hotel în Kusadasi.

 

î  Ziua 3  Kusadasi – Efes, Casa Fecioarei Maria – Selcuk – Kusadasi (50 km.)

La aproximativ 20 km de Kusadasi se găsesc ruinele orașului antic Efes („Poarta Asiei!”, patria filosofului Heraclit, fondat în sec XI î.e.n de către Ionieni, cu urme majore ale prezenței Apostolilor Ioan și Pavel) și ale Templului zeitei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii antice). Aici se găsește prima din cele șapte Biserici ale Apocalipsei, fondată în anul 54 e.n de către Apostolul Pavel – locul unde s-a ținut cel de-al III-lea Sinod Ecumenic, anul 431 d Hr. Se pot vizita ruinele acestei biserici, dar și vestigiile antice ale cetății: Biblioteca lui Celsius, Templele lui Adrian și Domitian, amfiteatre, camerele consiliului, gimnaziul, terme, Marele Teatru (cu o capacitate de 25.000 de locuri). În Efes vom merge efectiv pe urmele Maicii Domnului și ale Apostolilor Ioan și Pavel care au trăit aici în anii de după Învierea Domnului, încreștinând zeci de mii de păgâni. Evanghelia a pătruns în Efes în jurul anului 52 D.C., în timpul celei de-a doua călătorii misionare a lui Pavel, când acesta se reîntorcea la Ierusalim. Pavel a revenit apoi în Efes, unde a lucrat 2 sau 3 ani. Biserica din Efes trăia și lupta în mijlocul unei societăți păgâne, vrăjmașe. Pericolul cel mare venea însă de la falșii apostoli. “Știu faptele tale, osteneala ta și răbdarea ta, și că nu poți să suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli și nu sunt, și i-ai găsit mincinoși” (Apocalipsa 2: 1-7). Casa Fecioarei Maria este chiar deasupra, în vârful Muntelui Privighetorilor. O căsuță unde s-a retras îndurerata mamă a  Mântuitorului, adusă cu sine de Apostolul Ioan după prigoana din Ierusalim. Aleea ce trece pe dedesubtul bisericii, sprijinită de un zid înalt ce susține pământul bisericii, e acoperit cu hârtiuțe albe ce reprezintă dorințele oamenilor ce au trecut pe aici. După prânz se vizitează Basilica Apostolului Ioan, uriașa catedrala refăcută de împărații Constantin și Elena unde se păstrează intact mormântul Sf. Apostolului Ioan Teologul. După aceea ne vom întoarce în Kusadasi pentru cazare și cină.

 

î  Ziua 4, Kusadasi – Laodicea – Hierapolis – Pamukkale (220 km.)

După micul dejun vom porni spre a șaptea Biserică a Apocalipsei, ce se află la Laodicea. Începuturile creștinismului aici, sunt legate cel mai probabil de cea de-a treia călătorie misionară a Apostolului Pavel în Asia Mică. Situat la intersecția a trei drumuri comerciale, acest oraș a devenit o metropolă a luxului și a bogăției. Caravanele de negustori au adus spre cetate nu numai mărfuri din toate colțurile pământului, ci și obiceiuri diferite. Din acest motiv, în cetate domnea o toleranță generală. Acest climat de libertinism a dus la instaurarea unei atmosfere de relativism, în care normele absolute au fost lăsate la o parte. „Laodicea” înseamna „Voia poporului, dreptatea poporului, voința celor mulți”. Fiecare era liber să trăiască după voia lui. Tocmai de aceea, bisericii din această cetate, Mântuitorul îi transmite una dintre cele mai impresionante scrisori din Cartea Apocalipsei. “Dar fiindcă esti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea. Pentru că zici: Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic, și nu știi că esti ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol” (Apocalipsa 3: 14-22). După prânz se vizitează Necropola și Cetatea Hierapolis unde vom merge la biserica ridicată pe locul martiriului Sf. Filip. Continuăm cu terasele de calcar de la Pamukkale – relief unic în lume. Ca urmare a numeroaselor mișcări tectonice, în timp, natura a creat la Pamukkale o panoramă fascinantă, care dezvăluie și vestitele băi de calcar. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici și s-a stratificat, astfel încât s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat în calcar formând mici cratere umplute cu apă termală. Cazare și cină la hotel în Pamukkale.

 

î  Ziua 5, Pamukkale – Philadelphia – Sardis – Tiatira – Istanbul (700 km.)

Mic dejun. De la Pamukkale ne îndreptăm spre cea de-a șasea Biserică, în Philadelphia. Biserica aceasta din Asia Mica a fost una din cele mai bune adunări creștine. Domnul Iisus nu-i găsește nici un fel de acuzare. “Fiindcă ai păzit cuvântul răbdării Mele, te voi păzi și Eu de ceasul încercării care are să vină peste lumea întreagă ca să încerce pe locuitorii pământului. Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ți ia cununa.” (Apocalipsa 3: 7-13). Apoi se vizitează cea de-a cincea biserică, cea de la Sardes. Biserica din Sardes este corespondentul spiritual al Bisericii aflate pe moarte. Numele cetății înseamnă „rămășițe”. Acest oraș, proverbial de bogat, așezat pe meterezele unei culmi muntoase, căzuse de două ori în mâinile dușmanilor din cauza lipsei de veghere. Încrezători în poziția lor de necucerit, locuitorii cetății n-au lăsat strajă în timpul nopții. De două ori Sardes a fost transformată în ruine. “Știu faptele tale: că iți merge numele că trăiești, dar ești mort.” (Apocalipsa 3: 1-6). De aici pornim spre nord pentru a ajunge la cea de-a patra Biserica, Tiatira, în centrul orașului Akhisar. Biserica din Tiatira este urmarea firească a Bisericii din Pergam. Idolatria și imoralitatea începute atunci și-au ajuns acum culmea. Tiatira este „Biserica îngropată sub influența lumii”. Scrisoarea aceasta este cea mai lungă dintre toate cele șapte. Ea este un rechizitoriu împotriva compromisului și o judecată asupra păcatului. Știu faptele tale, dragostea ta, credința ta, slujba ta, răbdarea ta și faptele tale de pe urmă, că sunt mai multe decât cele dintâi. Dar iată ce am împotriva ta: Tu lași ca Izabela, femeia aceea care se zice proorocița, să învețe și să amăgească pe robii Mei ca să se dedea la curvie și să mănânce din lucrurile jertfite idolilor” (Apocalipsa 2:18-29). Cazare la hotel în Istanbul.

 

î  Ziua 6, Istanbul, Palatul Topkapi, Catedrala Sf. Sofia

Micul dejun. Vom porni într-un tur pietonal în cadrul căruia vom vizita cele mai importante obiective laice din Istanbul: Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani, astăzi muzeu; alături de Hagia Sofia, palatul este cel mai  

Destinatie: Turcia

Durata: 1 zi, fara cazare

Servicii incluse:

 Transport cu autocarul climatizat, clasificat 
7 nopti de cazare la hotel de 3*(clasificare locala) 
7 mic dejun si 3 cine 
Ghid din partea agentiei si preot insotitor 

Program

 

î  Ziua 1, București – Canakkale (660 km.)

Întâlnire la ora 6.00 în București de la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158. Plecare la ora 6.30 pe traseul București – Ruse – Veliko-Tarnovo – Capitan Andreevo – Kapikule (Turcia) – Edirne (fostul oraș Adrianopol), tur panoramic Podul Tunca și Moscheea Selimiye Cami cu cea mai mare cupolă a unei moschei din întreaga Turcie. Traversarea Strâmtorii Dardanele (leagă Marea Egee cu Marea Marmara) cu ferryboatul până la Canakkale. Cazare la hotel în Canakkale.

 

î  Ziua 2, Kanakkale – Ayvalik – Pergamum – Smyrna (Izmir) – Kusadasi (440 km.)

După micul dejun ne îndreptăm spre Pergamum, începând, treptat, să interacționăm cu locurile prin care au trecut Fecioara Maria, Sf. Ap. Pavel, Sf. Ap. Ioan, Sf. Ap. Luca, lăsându-și amprenta fiecare în felul lui. Odată ajunși la Pergam, cunoscut drept un „oraș al tămăduirii”, încă din antichitate, vom vizita locul unde se află un vestit altar al lui Zeus – “Știu unde locuiești: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei(Apocalipsa 2:12-17), un templu închinat zeiței Atena, o bibliotecă antică ce rivaliza cu Biblioteca din Alexandria, iar în sudul orașului, celebrul centru de tratamente și cură termală dedicat zeului medicinii, Asclepius. Ne continuăm drumul spre cea de-a doua Biserică din cele șapte, care se află la Smirna – Izmirul de astăzi (Smirna înseamnă “miros plăcut” sau “jertfă plăcută”, aluzie la miile de martiri pe care Biserica i-a avut în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor). Despre biserica din Smirna nu se știe aproape nimic, în Biblie nu mai este amintită în altă parte. Biserica din Smirna este una din cele 2 biserici cărora Iisus nu le adresează nicio mustrare. Mesajul pentru Biserica din Smirna este unul de încurajare “Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte” (Apocalipsa 2: 8-11).  Ne vom continua traseul spre Selcuk. Cazare și cină la hotel în Kusadasi.

 

î  Ziua 3  Kusadasi – Efes, Casa Fecioarei Maria – Selcuk – Kusadasi (50 km.)

La aproximativ 20 km de Kusadasi se găsesc ruinele orașului antic Efes („Poarta Asiei!”, patria filosofului Heraclit, fondat în sec XI î.e.n de către Ionieni, cu urme majore ale prezenței Apostolilor Ioan și Pavel) și ale Templului zeitei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii antice). Aici se găsește prima din cele șapte Biserici ale Apocalipsei, fondată în anul 54 e.n de către Apostolul Pavel – locul unde s-a ținut cel de-al III-lea Sinod Ecumenic, anul 431 d Hr. Se pot vizita ruinele acestei biserici, dar și vestigiile antice ale cetății: Biblioteca lui Celsius, Templele lui Adrian și Domitian, amfiteatre, camerele consiliului, gimnaziul, terme, Marele Teatru (cu o capacitate de 25.000 de locuri). În Efes vom merge efectiv pe urmele Maicii Domnului și ale Apostolilor Ioan și Pavel care au trăit aici în anii de după Învierea Domnului, încreștinând zeci de mii de păgâni. Evanghelia a pătruns în Efes în jurul anului 52 D.C., în timpul celei de-a doua călătorii misionare a lui Pavel, când acesta se reîntorcea la Ierusalim. Pavel a revenit apoi în Efes, unde a lucrat 2 sau 3 ani. Biserica din Efes trăia și lupta în mijlocul unei societăți păgâne, vrăjmașe. Pericolul cel mare venea însă de la falșii apostoli. “Știu faptele tale, osteneala ta și răbdarea ta, și că nu poți să suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli și nu sunt, și i-ai găsit mincinoși” (Apocalipsa 2: 1-7). Casa Fecioarei Maria este chiar deasupra, în vârful Muntelui Privighetorilor. O căsuță unde s-a retras îndurerata mamă a  Mântuitorului, adusă cu sine de Apostolul Ioan după prigoana din Ierusalim. Aleea ce trece pe dedesubtul bisericii, sprijinită de un zid înalt ce susține pământul bisericii, e acoperit cu hârtiuțe albe ce reprezintă dorințele oamenilor ce au trecut pe aici. După prânz se vizitează Basilica Apostolului Ioan, uriașa catedrala refăcută de împărații Constantin și Elena unde se păstrează intact mormântul Sf. Apostolului Ioan Teologul. După aceea ne vom întoarce în Kusadasi pentru cazare și cină.

 

î  Ziua 4, Kusadasi – Laodicea – Hierapolis – Pamukkale (220 km.)

După micul dejun vom porni spre a șaptea Biserică a Apocalipsei, ce se află la Laodicea. Începuturile creștinismului aici, sunt legate cel mai probabil de cea de-a treia călătorie misionară a Apostolului Pavel în Asia Mică. Situat la intersecția a trei drumuri comerciale, acest oraș a devenit o metropolă a luxului și a bogăției. Caravanele de negustori au adus spre cetate nu numai mărfuri din toate colțurile pământului, ci și obiceiuri diferite. Din acest motiv, în cetate domnea o toleranță generală. Acest climat de libertinism a dus la instaurarea unei atmosfere de relativism, în care normele absolute au fost lăsate la o parte. „Laodicea” înseamna „Voia poporului, dreptatea poporului, voința celor mulți”. Fiecare era liber să trăiască după voia lui. Tocmai de aceea, bisericii din această cetate, Mântuitorul îi transmite una dintre cele mai impresionante scrisori din Cartea Apocalipsei. “Dar fiindcă esti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea. Pentru că zici: Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic, și nu știi că esti ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol” (Apocalipsa 3: 14-22). După prânz se vizitează Necropola și Cetatea Hierapolis unde vom merge la biserica ridicată pe locul martiriului Sf. Filip. Continuăm cu terasele de calcar de la Pamukkale – relief unic în lume. Ca urmare a numeroaselor mișcări tectonice, în timp, natura a creat la Pamukkale o panoramă fascinantă, care dezvăluie și vestitele băi de calcar. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici și s-a stratificat, astfel încât s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat în calcar formând mici cratere umplute cu apă termală. Cazare și cină la hotel în Pamukkale.

 

î  Ziua 5, Pamukkale – Philadelphia – Sardis – Tiatira – Istanbul (700 km.)

Mic dejun. De la Pamukkale ne îndreptăm spre cea de-a șasea Biserică, în Philadelphia. Biserica aceasta din Asia Mica a fost una din cele mai bune adunări creștine. Domnul Iisus nu-i găsește nici un fel de acuzare. “Fiindcă ai păzit cuvântul răbdării Mele, te voi păzi și Eu de ceasul încercării care are să vină peste lumea întreagă ca să încerce pe locuitorii pământului. Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ți ia cununa.” (Apocalipsa 3: 7-13). Apoi se vizitează cea de-a cincea biserică, cea de la Sardes. Biserica din Sardes este corespondentul spiritual al Bisericii aflate pe moarte. Numele cetății înseamnă „rămășițe”. Acest oraș, proverbial de bogat, așezat pe meterezele unei culmi muntoase, căzuse de două ori în mâinile dușmanilor din cauza lipsei de veghere. Încrezători în poziția lor de necucerit, locuitorii cetății n-au lăsat strajă în timpul nopții. De două ori Sardes a fost transformată în ruine. “Știu faptele tale: că iți merge numele că trăiești, dar ești mort.” (Apocalipsa 3: 1-6). De aici pornim spre nord pentru a ajunge la cea de-a patra Biserica, Tiatira, în centrul orașului Akhisar. Biserica din Tiatira este urmarea firească a Bisericii din Pergam. Idolatria și imoralitatea începute atunci și-au ajuns acum culmea. Tiatira este „Biserica îngropată sub influența lumii”. Scrisoarea aceasta este cea mai lungă dintre toate cele șapte. Ea este un rechizitoriu împotriva compromisului și o judecată asupra păcatului. Știu faptele tale, dragostea ta, credința ta, slujba ta, răbdarea ta și faptele tale de pe urmă, că sunt mai multe decât cele dintâi. Dar iată ce am împotriva ta: Tu lași ca Izabela, femeia aceea care se zice proorocița, să învețe și să amăgească pe robii Mei ca să se dedea la curvie și să mănânce din lucrurile jertfite idolilor” (Apocalipsa 2:18-29). Cazare la hotel în Istanbul.

 

î  Ziua 6, Istanbul, Palatul Topkapi, Catedrala Sf. Sofia

Micul dejun. Vom porni într-un tur pietonal în cadrul căruia vom vizita cele mai importante obiective laice din Istanbul: Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani, astăzi muzeu; alături de Hagia Sofia, palatul este cel mai