Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Pe urmele lui Suleyman Magnificul (avion) 2023

Descriere

Destinatie: Turcia

Durata: 10 nopti

Vezi detalii in format PDF

In aceasta calatorie avem ocazia sa descoperim comorile Turciei:Istanbul – Ankara – Amasya– Ordu – Giresun - Trabzon - Manastirea Sumela - Samsun – Kastamonu - Safranbolu
Servicii incluse:
•Bilet de avion Bucuresti – Istanbul – Bucuresti;
•Transfer aeroport – hotel – aeroport;
•transport cu autocar climatizat;
•10 nopti de cazare la hotel de 3-4*
•10 mic dejun;
•5 cine la hotelurile din Amasya, Trabzon, Samsun, Safranbolu ;
•Transfer aeroport – hotel - aeroport;
•Ghid local din ziua a 2-a pana in ziua a 9-a inclusiv
•ghid insotitor din partea agenţiei pe traseu.


Servicii neincluse:
•Intrarile la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
•Excursiile opționale pentru minim 30 de persoane;
Transportul în Istanbul și la obiectivele turistice

Destinatie: Turcia

Durata: 10 nopti

Vezi detalii in format PDF

In aceasta calatorie avem ocazia sa descoperim comorile Turciei:Istanbul – Ankara – Amasya– Ordu – Giresun - Trabzon - Manastirea Sumela - Samsun – Kastamonu - Safranbolu
Servicii incluse:
•Bilet de avion Bucuresti – Istanbul – Bucuresti;
•Transfer aeroport – hotel – aeroport;
•transport cu autocar climatizat;
•10 nopti de cazare la hotel de 3-4*
•10 mic dejun;
•5 cine la hotelurile din Amasya, Trabzon, Samsun, Safranbolu ;
•Transfer aeroport – hotel - aeroport;
•Ghid local din ziua a 2-a pana in ziua a 9-a inclusiv
•ghid insotitor din partea agenţiei pe traseu.


Servicii neincluse:
•Intrarile la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali, alte taxe şi cheltuieli personale.
•Excursiile opționale pentru minim 30 de persoane;
Transportul în Istanbul și la obiectivele turistice

Itinerariu

Ziua 1

 Ziua 1. București – Istanbul Prezentare în Aeroportul București Otopeni pentru zbor spre Istanbul. După aterizare, îmbărcare în microbuzul de transfer pentru deplasare la hotel. Cazare in Istanbul la hotel 3*. Program liber la dispoziția turiștilor. Seara întâlnire cu ghidul si grupul sosit cu autocarul din Romania.

Ziua 2

 Ziua 2. Istanbul - Palatul Dolmabahce – Ankara De departe cel mai frumos oraș din lume, Istanbul ocupă cu aroganță câte o palmă de pământ pe două continente - Europa și Asia. Pe malul european nu departe de podul peste Bosfor se află Palatul Dolmabahce. Simbol al autorității și grandorii Imperiului Otoman timp de secole, palatul este astăzi un obiectiv pe care nu îl ratează niciun vizitator, în drum spre cartierul Ortakoy, faimos pentru localurile, terasele și cluburile de noapte exclusiviste. Ne indreptam spre Ankara, traversand peisajul auster al podisului anatolian urmărind formațiunile stîncoase sterpe din depărtare. Ajungem în Ankara. Capitala Turciei de astăzi contrastează puternic cu grandoarea și opulența Istanbulului, unde au lăsat urme ostentative două dintre cele mai mari imperii ale istoriei. Ankara, vechiul Ancyra, ne încântă cu monumente din epoca romană precum Coloana lui Iulian, ruinele Termelor Romane și Templul lui Augustus. Apoi vizităm Moscheea Haci Bayram Camii și spectaculoasele ziduri ale Cetății Kale din perioada otomană. La începutul secolului XX, părintele fondator al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938), a dispus mutarea centrului guvernamental și administrativ al țării în Ankara. Atracția principală din Ankara este o reprezentare fidelă a caracterului lui Ataturk, Complexul muzeal și Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk. Pe lângă mausoleu, complexul mai cuprinde un muzeu dedicat vieții lui Ataturk, Calea Onoarei flancată de leii hitiți, și un platou imens întitulat Curtea Onoarei. Cazare in Ankara la hotel Turist 4* (sau similar 4*).

Ziua 3

 Ziua 3. Ankara - Hattusa - Amasya Azi pornim spre Hattusa, fosta capitală a statului antic al poporului hitit, Imperiul Hitit. Hitiții erau un popor indo-german semi-european, ce au sosit pe Marea Neagră la nord de Anatolia, la începutul secolului al XVIII-lea î. Hr. După un război cu egiptenii, aceștia au făcut un tratat de pace scris pe plăcuțe de lut, fiind primul tratat de pace din lume la care au luat parte și femei. Următoarea vizită va fi la Yazilikaya, ruinele unui templu în aer liber, dedicat zeului și zeiței poporului hitit. Pornim apoi spre Hattusas, ruinele marelui templu și ale orașului. Vizităm palatul de vară al hititilor, apoi ne îndreptăm spre Alacahoyuk, prima capitală a civilizatiei Hatti. După amiază, mergem la Amasya, cunoscută ca fiind locul natal a filozofului, geografului și istoricului Strabo. Localizată pe malul râului Yesilirmak, localitatea are o istorie de 3000 de ani. În cetate vom putea vedea canale de apă vechi de 2000 de ani, poduri vechi de 1000 de ani, un palat otoman și un pasaj subteran secret. Prin traditie la Amasya erau educati si pregatiti sa preia responsabilitatile statului printii mostenitori (sehzade) inainte de a devein sultani. Amasya este de asemenea o piatra de hotar in istoria Turciei modern. Aici, Mustafa Kemal Ataturk si companionii sai credinciosi au pregatit si telegrafita in toata tara “Circulara de la Amasya”considerata primul document scris care a pus in miscare Razboiul pentru Independenta Turciei. Cină și cazare în Amasya la hotel Payidar 4* (sau similar 4*).

Ziua 4

 Ziua 4. Amasya – Ordu - Giresun - Trabzon După ce luăm micul dejun vom porni din nou la drum, pentru că mai avem multe descoperiri de făcut. Ne așteaptă Ordu și ne vom bucura pe parcursul drumului de o combinație perfectă de vegetație și peisaje impresionante împletite perfect cu imaginea Mării Negre. Odată ajunși în Ordu, vom merge să vizităm o biserică maiestuoasă, ridicată de Farnakes I, un rege pontic, care a fost folosită de-a lungul timpului pe post de templu. Vom ajunge apoi pe culmea Boztepe a orașului Ordu de unde putem admira, de la o înălțime de 485 de metri, panorama întregii urbe turcești. Ne continuăm drumul spre Giresun, oraş situat pe o peninsula stâncoasă. Portul Giresun exporta lemn si alune, iar atractiile orasului includ vechiul castel Giresun din centrul oraşului şi insula Giresun pe care se află ruinele templului luptătoarelor amazoane. Seara ne gaseste in Trabzon. Cazare şi cină în Trabzon la hotel Grand Vaves 4* (sau similar 4*).

Ziua 5

 Ziua 5. Trabzon– Mănăstirea Sumela Ne îndreptăm spre munții Pontici, pentru a ne desfăta privirile cu o panoramă superbă asupra văii din apropiere, ca mai apoi să ajungem la mănăstirea Sümela. Situată chiar la poalele unei stânci abrupte, lăcașul de cult este una din cele mai mari atracții ale zonei, fiind situată la o altitudine de 1.200 de metri și la 62 de kilometri de orașul Trabzon. Legenda spune că mănăstirea a fost ridicată în anul 386, după ce doi preoți, Barnaba și Sofronie, au găsit o icoană a Maicii Domnului pictată de însuși apostolul Luca într-una dintre peșterile muntelui. Până în 1923, aici au locuit monarhi greci, ca mai apoi mănăstirea să revină în exclusivitate turcilor. Orele după-amiezii ne vor surprinde la malul Marii Negre in Trabzon, oraș ce a rămas sub suveranitatea Imperiului Roman de Est (numit mai târziu Imperiul Bizantin), după divizarea imperiului în secolul al IV-lea. Aici s-a născut însuși Suleyman Magnificul, cel care a făcut istorie nu doar în viața reală, dar și în seriale de televiziune, difuzate pe întreg mapamondul. Trabzon a fost considerat a fi centrul imperiului creat de creștini în secolul al XIII-lea, când au fost ridicate cele mai multe și cele mai frumoase lăcașuri de cult din zonă, inclusiv incredibila Hagia Sophia. Cunoscută și sub numele de Sfânta Sofia, construcția a fost transformată în moschee, după asediul otoman din 1461, ca mai apoi să devină un impresionant depozit de arme al turcilor și un spital în care era tratată febra tifoidă. Astăzi, ea are rolul de muzeu și atrage ca un magnet turiști din întreaga lume, mulțumită frescelor superbe care îi îmbracă pereții. Privirile ne sunt atrase de Moscheea Gulbahar Hatun, Castelul și Conacul Ataturk, așezate într-un peisaj pitoresc fermecător, pe coama unui deal. Vizităm Moscheea Ortahisar situata în vechiul oraș. Seara cină şi cazare in Trabzon la hotel Grand Vaves 4* (sau similar 4*)

Ziua 6

 Ziua 6. Trabzon - Samsun Ne vom lua la revedere de la minunatul oras Trabzon şi pornim spre Samsun, unul dintre cele mai mari orașe din nordul Turciei, cu muzeul său arheologic și peisajele care îți taie răsuflarea. Muzeul a devenit celebru mai ales pentru podeaua din mozaic, care reprezintă o adevărată operă de artă.Samsun are cel mai mare bazin portuar din partea turcească a Mării Negre, fiind strajuit de o parte si de alta de doua delte spectaculoase create la vest de fluviul Kizilirmak (Fluviul Rosu), unul dintre cele mai lungi fluvii din Anatolia si la est de Yesilirmak (Fluviul Verde) care in lungul lui traseu de peste 500 km strabate orasele Tokat, Amasya si Carsamba, bazinul lui acoperind 5% din suprafata Turciei. Miezul zilei va avea un program liber, moment ideal pentru a servi un prânz în cadrul restaurantelor din Samsun, opțional. Seara cina si cazare in Samsun la hotel Grand Atakum 4* (sau similar 4*).

Ziua 7

 Ziua 7. Samsun – Kastamonu - Safranbolu Dimineața plecăm spre Safranbolu iar in traseu ne oprim in Kastamonu pentru o scurta vizita. Asezarea despre care se spune ca dateaza din secolul XVIII. i. Hr. beneficiaza de un cadru natural generos, fiind inconjurat de culmi care depasesc pe alocuri 900 de m. Orasul Kastamonu este adesea numit “un muzeu in aer liber”, fiindca reuseste sa puna in lumina arhirectura religioasa si civila din vremuri apuse. In valea ingusta si pitoreasca in care se afla orasul, casele sunt in general fortificate iar strazile inguste sunt fragmentate ca intr-un labirint. In total circa 500 de edificii turcesti, armenesti si grecesti se numara printre cele cu valoare istorica. Ne continuam programul si ajungem in pitorescul oraș Safranbolu, al cărui centru istoric a fost înregistrat în patrimoniul UNESCO. Orașul a înflorit începând din secolul XVII, în perioada otomană devenind un important centru pentru negoț. Străduțele pavate șerpuiesc printre superbele case și conace care mai păstrează patina timpurilor îmbelșugate de odinioară. În prezent multe dintre ele au fost transformate în cafenele, restaurante și hoteluri cochete. Este o încântare plimbarea până la bazarul din Safranbolu, ticsit de tarabe ale artizanilor locali, ateliere tradiționale de marochinărie și pâslă, tarabe cu țesături și dantele tradiționale. Nu lipsesc nici bine-cunoscutele delicii dulci. Merită câte o oprire și la vechiul han, Cinci Hodja Caravanserai, la baia comună Cinci Hodj și Casa Kaymakamlar. Fermecați de geometria și culoarea arhitecturii tradiționale, rătăcim în continuare pe străzile pietruite până zărim minaretul Moscheii Köprülü Mehmet Paşa. Moment de răgaz: Dezvăluim un mic secret pentru pasionații de shopping: pe aleile din jurul moscheii se înșiră boutiquri ticsite de genți și încălțăminte din piele, eșarfe, baticuri cu imprimeuri superbe, suveniruri și alte obiecte artizanale lucrate cu mare atenție de meșterii locali. Poate ar fi momentul să facem un mic popas și la Caravanserai-ul Cinci Hani (vechiul han, astazi hotel, era locul de oprire a caravanelor comerciale care porneau de la malul Mării Negre spre Orientul Mijlociu). În cafeneaua de la parterul hotelului savurăm o ceașcă de ceai sau cafea, după bunul plac, apoi ne tragem sufletul. Înainte de cină respirăm aerul curat și facem planuri pentru următoarea zi. Cazare si cina in Safranbolu la hotel Safran Germiya 4* (sau similar 4*).

Ziua 8

 Ziua 8. Safranbolu - Istanbul Dimineața plecăm spre Istanbul. Orasul ne întâmpină seara ca un joc de lumini și umbre, lăsându-ne imaginația să anticipeze încă de acum comorile de vizitat a doua zi. Mai bine de cinci secole, în acest oraș, în special seara, se dansează și se trage din narghilea. Aceasta e surpriza zilei - o seară turcească cu spectacol de belly dance la un restaurant cu bucate tradiționale turcești (program opțional). Este, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbul, dar experiența rămăne una plină de savoare și de emoții mixte. Cazare in Istanbul la hotel 3*.

Ziua 9

 Ziua 9. Istanbul – Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastră Günaydın! (Bună dimineața!) Mic dejun. Chemarea muezinului trezește orașul, până și cel mai obosit călător uită de confortul cald și pufos al așternutului și începe să-și împartă în gând orele pe obiective, muzee și bazaruri de vizitat. După micul dejun, mergem la pas spre Sultanahmet, vechiul oraș Constantinopole, explorând străzile înguste cu ale lor case îmbrăcate în lemn de stejar, pe acoperișurile cărora zărim din când în când siluetele zvelte ale pisicilor ciacâre. Priveliștea te fură oriunde te-ai întoarce, palate monumentale, minarete silfide ce brăzdează norii incită privirea. Vechea reședință a sultanilor otomani, Palatul Topkapî, (astăzi muzeu) este primul obiectiv unde intrăm. Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în viața opulentă la curtea sultanului și grădini luxuriante prin care odinioară se plimbau concubinele regale însoțite de eunuci. În muzeu, într-o companie selectă, se află expusă și sabia lui Ștefan Cel Mare, alături de Toiagul lui Moise, turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif. La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sf. Sofia (Aya Sofya) reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an. În complexul muzeal se află și mormintele sultanilor Mehmet III, Selim II, Murat III, Ibrahim I și Mustafa I. Nu poți spune că ai fost în Istanbul dacă nu ai vizitat Moscheea Albastră, probabil și cel mai fotogenic edificiu din Turcia. Respectând obiceiul local, ne descălțăm și ne luam pantofii cu noi în plasele special puse la dispoziția vizitatorilor. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, Moscheea și-a câștigat renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în toată lumea Islamică. La câteva minute de mers descoperim Hipodromul, construit de împărații bizantini pentru a se distra și a distra poporul. De văzut Obeliscul Egiptean, Fântâna lui Wilhelm II, Coloana Șerpuită și Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Loc de poze și… Moment de răgaz (timp liber) : A sosit timpul să ne relaxăm… va recomandam sa mergeti la un restaurant local cu meniu tradițional turcesc din care nu vor lipsi kebabul, ayran-ul și baclavalele. Savurati o înghețată turcească veritabilă, pe care o poți lua din mai multe tentative de la vânzătorul ambulant, pus pe șotii, jonglând cu cornetul plin de delicioasa cremă ca un adevărat prestidigitator. Înghețata turceasca are o textura elastica si gumoasa si o aroma speciala de mastic, o rășina obținută din arborele de mastic. Este atât de densă și de lipicioasă, încat uneori se consumă cu furculița și cuțitul. Înghețata turcească se topește mult mai greu decăt cea obișnuită, iar adevărații iubitori de înghețată spun că trebuie să mănânci dondurma cel puțin o dată în viață. Seara ne prinde pe mare, în Strâmtoarea Bosfor, fiind pasageri pe un vas de croazieră. (program opțional - BOSFOR BY NIGHT, masă inclusă). Ai ocazia să admiri impunătoarele palate și moschei din Sultanahmet, frumoasele clădiri de pe cele două maluri și raidul de bărci de pescari care ies în larg spre Marea Marmara pentru alte capturi îmbelșugate. Ne întoarcem la acelasi hotel pentru cazare. İyi geceler! (Noapte bună!)

Ziua 10

 Ziua 10. ISTANBUL – Insula Buyukada (Insula Prințului) Turul insulei începe după micul dejun (program optional). Faceți o croazieră pe Marea Marmara până la Insulele Prințului, acum un loc popular, cu plaje nisipoase și frumoase, case vechi de lemn otomane. Faceți un tur de relaxare pe străzile liniștite, înguste ale insulei, cu trăsuri trase de cai. Veți avea timp să vă relaxați sau să explorați în timpul liber. Prânzul este, de asemenea, inclus la un restaurant local. Ajunși înapoi în oraș aveți timp liber la dispoziție. După cum spune o vorbă… păstrează tot ce este mai buna la sfârșit… ultimul obiectiv de pe listă este Marele Bazar. Practic, acesta reprezintă inima orașului, și indiferent cât de pregătit ai fi, vei simți instant cum pulsul tău accelerează. Cel mai mare complex comercial acoperit din lume se întinde razant pe zeci de alei și te copleșește cu abundența și diversitatea de mărfuri, de la fructe confiate și fire de mătase, la cele mai luxuriante obiecte de podoabă și bijuterii dar și cafenele și tarabe cu diverse delicii, mai puțin dulci.

Ziua 11

 Ziua 11 . Istanbul - Bucuresti Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă orașul care se întinde pe 2 continente și ne îndreptăm spre aeroportul din Istanbul pentru zborul spre tara.

Ziua 1

 Ziua 1. București – Istanbul Prezentare în Aeroportul București Otopeni pentru zbor spre Istanbul. După aterizare, îmbărcare în microbuzul de transfer pentru deplasare la hotel. Cazare in Istanbul la hotel 3*. Program liber la dispoziția turiștilor. Seara întâlnire cu ghidul si grupul sosit cu autocarul din Romania.

Ziua 2

 Ziua 2. Istanbul - Palatul Dolmabahce – Ankara De departe cel mai frumos oraș din lume, Istanbul ocupă cu aroganță câte o palmă de pământ pe două continente - Europa și Asia. Pe malul european nu departe de podul peste Bosfor se află Palatul Dolmabahce. Simbol al autorității și grandorii Imperiului Otoman timp de secole, palatul este astăzi un obiectiv pe care nu îl ratează niciun vizitator, în drum spre cartierul Ortakoy, faimos pentru localurile, terasele și cluburile de noapte exclusiviste. Ne indreptam spre Ankara, traversand peisajul auster al podisului anatolian urmărind formațiunile stîncoase sterpe din depărtare. Ajungem în Ankara. Capitala Turciei de astăzi contrastează puternic cu grandoarea și opulența Istanbulului, unde au lăsat urme ostentative două dintre cele mai mari imperii ale istoriei. Ankara, vechiul Ancyra, ne încântă cu monumente din epoca romană precum Coloana lui Iulian, ruinele Termelor Romane și Templul lui Augustus. Apoi vizităm Moscheea Haci Bayram Camii și spectaculoasele ziduri ale Cetății Kale din perioada otomană. La începutul secolului XX, părintele fondator al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938), a dispus mutarea centrului guvernamental și administrativ al țării în Ankara. Atracția principală din Ankara este o reprezentare fidelă a caracterului lui Ataturk, Complexul muzeal și Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk. Pe lângă mausoleu, complexul mai cuprinde un muzeu dedicat vieții lui Ataturk, Calea Onoarei flancată de leii hitiți, și un platou imens întitulat Curtea Onoarei. Cazare in Ankara la hotel Turist 4* (sau similar 4*).

Ziua 3

 Ziua 3. Ankara - Hattusa - Amasya Azi pornim spre Hattusa, fosta capitală a statului antic al poporului hitit, Imperiul Hitit. Hitiții erau un popor indo-german semi-european, ce au sosit pe Marea Neagră la nord de Anatolia, la începutul secolului al XVIII-lea î. Hr. După un război cu egiptenii, aceștia au făcut un tratat de pace scris pe plăcuțe de lut, fiind primul tratat de pace din lume la care au luat parte și femei. Următoarea vizită va fi la Yazilikaya, ruinele unui templu în aer liber, dedicat zeului și zeiței poporului hitit. Pornim apoi spre Hattusas, ruinele marelui templu și ale orașului. Vizităm palatul de vară al hititilor, apoi ne îndreptăm spre Alacahoyuk, prima capitală a civilizatiei Hatti. După amiază, mergem la Amasya, cunoscută ca fiind locul natal a filozofului, geografului și istoricului Strabo. Localizată pe malul râului Yesilirmak, localitatea are o istorie de 3000 de ani. În cetate vom putea vedea canale de apă vechi de 2000 de ani, poduri vechi de 1000 de ani, un palat otoman și un pasaj subteran secret. Prin traditie la Amasya erau educati si pregatiti sa preia responsabilitatile statului printii mostenitori (sehzade) inainte de a devein sultani. Amasya este de asemenea o piatra de hotar in istoria Turciei modern. Aici, Mustafa Kemal Ataturk si companionii sai credinciosi au pregatit si telegrafita in toata tara “Circulara de la Amasya”considerata primul document scris care a pus in miscare Razboiul pentru Independenta Turciei. Cină și cazare în Amasya la hotel Payidar 4* (sau similar 4*).

Ziua 4

 Ziua 4. Amasya – Ordu - Giresun - Trabzon După ce luăm micul dejun vom porni din nou la drum, pentru că mai avem multe descoperiri de făcut. Ne așteaptă Ordu și ne vom bucura pe parcursul drumului de o combinație perfectă de vegetație și peisaje impresionante împletite perfect cu imaginea Mării Negre. Odată ajunși în Ordu, vom merge să vizităm o biserică maiestuoasă, ridicată de Farnakes I, un rege pontic, care a fost folosită de-a lungul timpului pe post de templu. Vom ajunge apoi pe culmea Boztepe a orașului Ordu de unde putem admira, de la o înălțime de 485 de metri, panorama întregii urbe turcești. Ne continuăm drumul spre Giresun, oraş situat pe o peninsula stâncoasă. Portul Giresun exporta lemn si alune, iar atractiile orasului includ vechiul castel Giresun din centrul oraşului şi insula Giresun pe care se află ruinele templului luptătoarelor amazoane. Seara ne gaseste in Trabzon. Cazare şi cină în Trabzon la hotel Grand Vaves 4* (sau similar 4*).

Ziua 5

 Ziua 5. Trabzon– Mănăstirea Sumela Ne îndreptăm spre munții Pontici, pentru a ne desfăta privirile cu o panoramă superbă asupra văii din apropiere, ca mai apoi să ajungem la mănăstirea Sümela. Situată chiar la poalele unei stânci abrupte, lăcașul de cult este una din cele mai mari atracții ale zonei, fiind situată la o altitudine de 1.200 de metri și la 62 de kilometri de orașul Trabzon. Legenda spune că mănăstirea a fost ridicată în anul 386, după ce doi preoți, Barnaba și Sofronie, au găsit o icoană a Maicii Domnului pictată de însuși apostolul Luca într-una dintre peșterile muntelui. Până în 1923, aici au locuit monarhi greci, ca mai apoi mănăstirea să revină în exclusivitate turcilor. Orele după-amiezii ne vor surprinde la malul Marii Negre in Trabzon, oraș ce a rămas sub suveranitatea Imperiului Roman de Est (numit mai târziu Imperiul Bizantin), după divizarea imperiului în secolul al IV-lea. Aici s-a născut însuși Suleyman Magnificul, cel care a făcut istorie nu doar în viața reală, dar și în seriale de televiziune, difuzate pe întreg mapamondul. Trabzon a fost considerat a fi centrul imperiului creat de creștini în secolul al XIII-lea, când au fost ridicate cele mai multe și cele mai frumoase lăcașuri de cult din zonă, inclusiv incredibila Hagia Sophia. Cunoscută și sub numele de Sfânta Sofia, construcția a fost transformată în moschee, după asediul otoman din 1461, ca mai apoi să devină un impresionant depozit de arme al turcilor și un spital în care era tratată febra tifoidă. Astăzi, ea are rolul de muzeu și atrage ca un magnet turiști din întreaga lume, mulțumită frescelor superbe care îi îmbracă pereții. Privirile ne sunt atrase de Moscheea Gulbahar Hatun, Castelul și Conacul Ataturk, așezate într-un peisaj pitoresc fermecător, pe coama unui deal. Vizităm Moscheea Ortahisar situata în vechiul oraș. Seara cină şi cazare in Trabzon la hotel Grand Vaves 4* (sau similar 4*)

Ziua 6

 Ziua 6. Trabzon - Samsun Ne vom lua la revedere de la minunatul oras Trabzon şi pornim spre Samsun, unul dintre cele mai mari orașe din nordul Turciei, cu muzeul său arheologic și peisajele care îți taie răsuflarea. Muzeul a devenit celebru mai ales pentru podeaua din mozaic, care reprezintă o adevărată operă de artă.Samsun are cel mai mare bazin portuar din partea turcească a Mării Negre, fiind strajuit de o parte si de alta de doua delte spectaculoase create la vest de fluviul Kizilirmak (Fluviul Rosu), unul dintre cele mai lungi fluvii din Anatolia si la est de Yesilirmak (Fluviul Verde) care in lungul lui traseu de peste 500 km strabate orasele Tokat, Amasya si Carsamba, bazinul lui acoperind 5% din suprafata Turciei. Miezul zilei va avea un program liber, moment ideal pentru a servi un prânz în cadrul restaurantelor din Samsun, opțional. Seara cina si cazare in Samsun la hotel Grand Atakum 4* (sau similar 4*).

Ziua 7

 Ziua 7. Samsun – Kastamonu - Safranbolu Dimineața plecăm spre Safranbolu iar in traseu ne oprim in Kastamonu pentru o scurta vizita. Asezarea despre care se spune ca dateaza din secolul XVIII. i. Hr. beneficiaza de un cadru natural generos, fiind inconjurat de culmi care depasesc pe alocuri 900 de m. Orasul Kastamonu este adesea numit “un muzeu in aer liber”, fiindca reuseste sa puna in lumina arhirectura religioasa si civila din vremuri apuse. In valea ingusta si pitoreasca in care se afla orasul, casele sunt in general fortificate iar strazile inguste sunt fragmentate ca intr-un labirint. In total circa 500 de edificii turcesti, armenesti si grecesti se numara printre cele cu valoare istorica. Ne continuam programul si ajungem in pitorescul oraș Safranbolu, al cărui centru istoric a fost înregistrat în patrimoniul UNESCO. Orașul a înflorit începând din secolul XVII, în perioada otomană devenind un important centru pentru negoț. Străduțele pavate șerpuiesc printre superbele case și conace care mai păstrează patina timpurilor îmbelșugate de odinioară. În prezent multe dintre ele au fost transformate în cafenele, restaurante și hoteluri cochete. Este o încântare plimbarea până la bazarul din Safranbolu, ticsit de tarabe ale artizanilor locali, ateliere tradiționale de marochinărie și pâslă, tarabe cu țesături și dantele tradiționale. Nu lipsesc nici bine-cunoscutele delicii dulci. Merită câte o oprire și la vechiul han, Cinci Hodja Caravanserai, la baia comună Cinci Hodj și Casa Kaymakamlar. Fermecați de geometria și culoarea arhitecturii tradiționale, rătăcim în continuare pe străzile pietruite până zărim minaretul Moscheii Köprülü Mehmet Paşa. Moment de răgaz: Dezvăluim un mic secret pentru pasionații de shopping: pe aleile din jurul moscheii se înșiră boutiquri ticsite de genți și încălțăminte din piele, eșarfe, baticuri cu imprimeuri superbe, suveniruri și alte obiecte artizanale lucrate cu mare atenție de meșterii locali. Poate ar fi momentul să facem un mic popas și la Caravanserai-ul Cinci Hani (vechiul han, astazi hotel, era locul de oprire a caravanelor comerciale care porneau de la malul Mării Negre spre Orientul Mijlociu). În cafeneaua de la parterul hotelului savurăm o ceașcă de ceai sau cafea, după bunul plac, apoi ne tragem sufletul. Înainte de cină respirăm aerul curat și facem planuri pentru următoarea zi. Cazare si cina in Safranbolu la hotel Safran Germiya 4* (sau similar 4*).

Ziua 8

 Ziua 8. Safranbolu - Istanbul Dimineața plecăm spre Istanbul. Orasul ne întâmpină seara ca un joc de lumini și umbre, lăsându-ne imaginația să anticipeze încă de acum comorile de vizitat a doua zi. Mai bine de cinci secole, în acest oraș, în special seara, se dansează și se trage din narghilea. Aceasta e surpriza zilei - o seară turcească cu spectacol de belly dance la un restaurant cu bucate tradiționale turcești (program opțional). Este, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbul, dar experiența rămăne una plină de savoare și de emoții mixte. Cazare in Istanbul la hotel 3*.

Ziua 9

 Ziua 9. Istanbul – Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastră Günaydın! (Bună dimineața!) Mic dejun. Chemarea muezinului trezește orașul, până și cel mai obosit călător uită de confortul cald și pufos al așternutului și începe să-și împartă în gând orele pe obiective, muzee și bazaruri de vizitat. După micul dejun, mergem la pas spre Sultanahmet, vechiul oraș Constantinopole, explorând străzile înguste cu ale lor case îmbrăcate în lemn de stejar, pe acoperișurile cărora zărim din când în când siluetele zvelte ale pisicilor ciacâre. Priveliștea te fură oriunde te-ai întoarce, palate monumentale, minarete silfide ce brăzdează norii incită privirea. Vechea reședință a sultanilor otomani, Palatul Topkapî, (astăzi muzeu) este primul obiectiv unde intrăm. Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în viața opulentă la curtea sultanului și grădini luxuriante prin care odinioară se plimbau concubinele regale însoțite de eunuci. În muzeu, într-o companie selectă, se află expusă și sabia lui Ștefan Cel Mare, alături de Toiagul lui Moise, turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif. La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sf. Sofia (Aya Sofya) reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an. În complexul muzeal se află și mormintele sultanilor Mehmet III, Selim II, Murat III, Ibrahim I și Mustafa I. Nu poți spune că ai fost în Istanbul dacă nu ai vizitat Moscheea Albastră, probabil și cel mai fotogenic edificiu din Turcia. Respectând obiceiul local, ne descălțăm și ne luam pantofii cu noi în plasele special puse la dispoziția vizitatorilor. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, Moscheea și-a câștigat renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în toată lumea Islamică. La câteva minute de mers descoperim Hipodromul, construit de împărații bizantini pentru a se distra și a distra poporul. De văzut Obeliscul Egiptean, Fântâna lui Wilhelm II, Coloana Șerpuită și Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Loc de poze și… Moment de răgaz (timp liber) : A sosit timpul să ne relaxăm… va recomandam sa mergeti la un restaurant local cu meniu tradițional turcesc din care nu vor lipsi kebabul, ayran-ul și baclavalele. Savurati o înghețată turcească veritabilă, pe care o poți lua din mai multe tentative de la vânzătorul ambulant, pus pe șotii, jonglând cu cornetul plin de delicioasa cremă ca un adevărat prestidigitator. Înghețata turceasca are o textura elastica si gumoasa si o aroma speciala de mastic, o rășina obținută din arborele de mastic. Este atât de densă și de lipicioasă, încat uneori se consumă cu furculița și cuțitul. Înghețata turcească se topește mult mai greu decăt cea obișnuită, iar adevărații iubitori de înghețată spun că trebuie să mănânci dondurma cel puțin o dată în viață. Seara ne prinde pe mare, în Strâmtoarea Bosfor, fiind pasageri pe un vas de croazieră. (program opțional - BOSFOR BY NIGHT, masă inclusă). Ai ocazia să admiri impunătoarele palate și moschei din Sultanahmet, frumoasele clădiri de pe cele două maluri și raidul de bărci de pescari care ies în larg spre Marea Marmara pentru alte capturi îmbelșugate. Ne întoarcem la acelasi hotel pentru cazare. İyi geceler! (Noapte bună!)

Ziua 10

 Ziua 10. ISTANBUL – Insula Buyukada (Insula Prințului) Turul insulei începe după micul dejun (program optional). Faceți o croazieră pe Marea Marmara până la Insulele Prințului, acum un loc popular, cu plaje nisipoase și frumoase, case vechi de lemn otomane. Faceți un tur de relaxare pe străzile liniștite, înguste ale insulei, cu trăsuri trase de cai. Veți avea timp să vă relaxați sau să explorați în timpul liber. Prânzul este, de asemenea, inclus la un restaurant local. Ajunși înapoi în oraș aveți timp liber la dispoziție. După cum spune o vorbă… păstrează tot ce este mai buna la sfârșit… ultimul obiectiv de pe listă este Marele Bazar. Practic, acesta reprezintă inima orașului, și indiferent cât de pregătit ai fi, vei simți instant cum pulsul tău accelerează. Cel mai mare complex comercial acoperit din lume se întinde razant pe zeci de alei și te copleșește cu abundența și diversitatea de mărfuri, de la fructe confiate și fire de mătase, la cele mai luxuriante obiecte de podoabă și bijuterii dar și cafenele și tarabe cu diverse delicii, mai puțin dulci.

Ziua 11

 Ziua 11 . Istanbul - Bucuresti Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă orașul care se întinde pe 2 continente și ne îndreptăm spre aeroportul din Istanbul pentru zborul spre tara.