Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Balcani- Patrimoniul Mondial UNESCO 2020


Descriere

Destinatie: Serbia-Croatia-Muntenegru

Durata: 10 nopti

Vezi detalii in format PDF

Serbia – Bosnia & Herțegovina – Croația - Muntenegru–Albania – Macedonia – Kosovo - Bulgaria
Servicii incluse: Transport cu autocar clasificat;
 10 cazări hotel de 3*;
 10 mic dejun;
 ghid însoţitor din partea agenţiei pe
traseu.

PREŢUL INCLUDETransport cu autocar climatizat;10cazări hotel de 3*;10mic dejun;ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.B O N U S U R Itransferuri din țară conform programului.NOU!Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de PELLERIN CLUB CARD.Reducere 10% la achitareadin taraa3 excursii opționale, pentru posesorii de card PELLERIN CLUB CARD.OPȚI O N A LGorno Nerezi&Canionul Matka15 €/pers. Kosovo 30€/pers.(Atentie este necesar pasaport valabil minim 6 luni de la data intrarii in Kosovo);Seara traditionala in Skopje25 €/pers.

Destinatie: Serbia-Croatia-Muntenegru

Durata: 10 nopti

Vezi detalii in format PDF

Serbia – Bosnia & Herțegovina – Croația - Muntenegru–Albania – Macedonia – Kosovo - Bulgaria
Servicii incluse: Transport cu autocar clasificat;
 10 cazări hotel de 3*;
 10 mic dejun;
 ghid însoţitor din partea agenţiei pe
traseu.

PREŢUL INCLUDETransport cu autocar climatizat;10cazări hotel de 3*;10mic dejun;ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.B O N U S U R Itransferuri din țară conform programului.NOU!Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de PELLERIN CLUB CARD.Reducere 10% la achitareadin taraa3 excursii opționale, pentru posesorii de card PELLERIN CLUB CARD.OPȚI O N A LGorno Nerezi&Canionul Matka15 €/pers. Kosovo 30€/pers.(Atentie este necesar pasaport valabil minim 6 luni de la data intrarii in Kosovo);Seara traditionala in Skopje25 €/pers.

Itinerariu

1

Ziua 1. București –BelgradNe îmbarcăm în autocar la ora 6.30dimineaţadin Autogara Centrală -București și plecăm pe ruta Craiova –Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului, delectându-ne încă de pe teritoriulromânesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunăreala Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al Dunării, până la Cetatea Golubăț. Aflatăla 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. În timpul vizitei, aflăm despre istoria tumultoasă a cetățiiși surprindem prin obiectivul aparatului foto panorama amețitoare de pe zidurile înalte. Ajungem după-amiaza târziu în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur de oraș. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjàvu:aceleași clădiri stereotipe,bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epociicomuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale, atracțiile pe care le vom vizita în următoarea zi. Pornimspre hotel pentru cazare.

2

Ziua 2. La pas prin Belgrad...Micul dejun ne pregătește pentru un tur intensiv al unui oraș care are multe de povestit. Asediul nostru începe prin Poarta Leopold, punctul de acces către centrul istoric.Belgradul s-a ridicat pe vechea Cetate Singidunum,fondat deun trib celticșitransformat de romani într-un centru de apărare la granița imperiului. Cetatea se află în Parcul Kalemegdan, un spațiu ce se întinde până la malurileDunării și aleRâului Sava.La distanță de câțiva pași zărim: Poarta Zindan, Poarta lui Despot, Fântâna Romană, Biserica Ruzica, Muzeul de Istorie Naturală, Monumentul Recunoștinței Franceze, Poarta Vidinși Turnul cu Ceas. LăsămînurmăcetateașifacemoscurtăoprirelaCatedralaOrtodoxăArhanghelulMihail,construitălaordineledomnitoruluiMilosObrenovic,în1837iarpestedrumzărimşiPalatulPrinţeseiLjubica.Ne continuăm plimbarea peartera pietonală Kneaz Mihajlov, faimoasă pentru cafenelele și magazinele en vogue. Aici găsim un oraș vibrant, plin de viață și istorie, cu edificii civile în stil neoclasic sau baroc ce poartă amprenta Habsburgică desec.XIX. După ce ajungem în Piața Republicii, intrăm în Skadarlija, cartierul boem al Belgradului,corespondent al celebrului Montmartredin Paris, cu o puzderie de cafenele și cârciumi unde odinoară își făceau veacul scriitori, artiști și actori la sfârșitul secolului al XIX-lea. Câteva dintre localuri: Dva Jelena, Zlatni Bokalși Tri Sesiramai primesc și astăzi oaspeți. În cârciumi, notele muzicale readuc atmosfera de început de secol XX, cu chansonete, folk saujazz autohton și clinchet de pahare, acompaniate de o animațieveselă și voci petrecărețe.Continuăm vizita cuCatedrala Sf. Sava, cea mai impunătoare catedrală ortodoxă din Balcani, incendiatăde către turci în 1595 și reconstruităîn secolul al XIX-lea. De aici, pornim spre Belgradul nou ca să aflăm de ce mai dăinuie nostalgia epocii Josif Broz Tito.Trecem peste Râul Sava și admirăm fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist cunoscut și ca Palatul Federației, Turnul Genex și Centrul Sava. Intrăm în epoca Tito vizitând Mausoleul în care este înmormântat şi care se află în Casa Florilor. Aici sunt expuse cadourile, obiectele personale, o colecție impresionantă de bastoane, decorațiile, mașinile lui Tito –printre care și un Rolls Royce Phantom V din 1960. E posibil să ai impresia că te-ai întors în timp,lipsește doar o fanfară militară, uniformele și steagurile cu secera și ciocanul. Revenim la timpul present şi pornim pe ulițele strâmte și strâmbe din Zemun, cândva un cartier mai rău famat care actualmente a prins culoare și curaj și își trăiește a douatinerețe. Între noi fie vorba, aici se găsește cel mai bun street-food din Belgrad. Oprire obligatorie la Cetatea Zemun cu al său Turn Millenium... și moment pentru poze. Cazarela același hotel din Belgrad.

3

Ziua 3. Belgrad –Oplenac –Mokra Gora –Sarajevo Revigorați și energizați după micul dejun și cafeaua aromată, ne ocupăm locurile în autocar și ne pregătim de o zi memorabilă. Prima noastră oprire este la Topolaun loc încărcat de funebra istorie a monarhiei din Serbia. Aici se aflăBiserica Sf Gheorghe în a cărei se odihnesc cei mai importanți regi și membri princiari ai dinastiei Karadjordjević. Interiorul edificiuluiîn stil neo-bizantin impresionează prin bogăția culorilor din fresce, mozaicul superb, coloanele albe de marmură. Plecăm cu satisfacția că nu am ratat poate cea mai emblematica atracție turistica a Serbiei, cel putin așa ne spun localnicii. După Oplenac drumul nostru se îndreaptă spre orașul Mokra Gora. N-am fi insistat asupra acestui orășel, dar nu ne-ar fi iertat-o nimeni din grup să ajungem atât de aproape de Drvengrad, unde au fost amenajate decorurile pentru turnarea filmului Zivot je Cud”(Viața e un miracol) regizat de Kusturica.Și-acum, chiarputem spune că am văzut tot ce era mai important în Serbia. Drum liber în față, în autocar avem de povestit, de schimbat impresii și de temperat nerăbdarea de a vedea alte meleaguri de poveste. Ajungem în curînd în Sarajevo, capitala statului ex-yugoslavBosnia și Hertegovina.Sarajevoni se dezvăluie îndrâzneț, după ce a trecut printr-o restaurare complexă după războiul devastator între 1992-1996. Cafenelele primitoare și magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomană imprimată de-alungul timpului de negustorii turci. La sud și la nord, cartierele de pe dealuri sunt presărate cu case bosniece cu acoperișuri roșii și minaretele nenumărate par să atingă munții din apropiere.Pentru a cunoaște istoria zbuciumată a orașului, putem vizita Muzeul Tunel, la care ajungem cu unul dintre coloratele tramvaie care zumzăie pe bulevardele din Sarajevo. Cartierul Ilidza, cu minunatul său parc Vrelo Bosne, se aseamănă unei păduri, fiind plin de copaci seculari și străbătut de râul Bosna, ce izvorăște din munții care se zăresc în peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o așezare numită Aquae Sulphurae, întemeiată de romani. Rațe și lebede se scaldă în voie, pe muzica delicatelor cascade care împânzesc locul. Seara cazare la hotelîn Sarajevo.

4

Ziua 4. Sarajevo –Mostar –Medjugorje Dimineața, după micul dejun, pornim spre Mostar. Centrul comercial al Herțegovineide secole,Mostarare o arhitecură otomană perfect conservată. Vizităm celebrul său Pod Vechipeste râul Neretva, ridicat în secolul alXVI-lea.Mergem în Blagajși vedem Blagaj Tekke, o moscheemusulmană ridicată pentru practicanții cultului Dervish.Continuăm să explorăm tărâmurile mistice ale Herțegovinei.Plecăm spre Medjugorje,al cărui nume se traduce „între munți” și care este binecuvântat cu o climă mediteraneană blândă. Orașul a devenit în 1981 loc de pelerinaj după ce Fecioara Maria ar fi apărut în fața mai multor copii.Cazare in zona Mostar.

5

Ziua 5. Medjugorje–Dubrovnik –Kotor –Cetinje Plecăm spre Croația, ajungem după-amiază la Dubrovnik și pătrundem în interiorul cetății cu străzi albe din calcarși clădri baroce impunătoare. Oraşul Dubrovnica fost întemeiat în secolul al XVI-lea, adăpostind în portul său o flotă comerciala recunoscută timp de secole în întreaga lume. Intrăm animați de o curiozitate:De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare? De îndată ce pornim la pas prin vechiul oraș, găsim și răspunsul: scenografia este perfectăpentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste clădiri venetiene și vile elegante cu influenţe baroce străjuiesc străduțele pavate cupiatră cubica. Avem motiv să oprim la Biserica Franciscanacu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niște magneți fortăreaţa Lovrijenacși Minceta. Mergem pe Stradun–principala arteră pietonală din cetate, și vedem alte vestigii ale gloriei acestui oraș-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al oraşului, Biserica Sf. Vasile, Mănăstirea Dominicană, Portul vechişi Fortăreaţa Ravelin. Admirăm Catedraladin Dubrovnik -cu o istorie interesantă -oimpresionantă bazilicăbizantinăa cărei re-construcție în sec. al XII-leaar fi fost finanțată de însuși marele rege cruciat Richard Inimă de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumpărături, pentru a savura o cafea şi admira peisajul citadin. Drumul până la orașul venețian Perastdin Muntenegru, prin superbul Fiord Kotor, pare desprins dintr-un film. Timp liber in Perast. Vă propunem optional o plimbare cu barca până pe Insula Ostrov unde vizităm biserica Gospa od Škrpjela-„Fecioara de pe stânci” , unde se rugau marinarii înainte de a pleca pe mare.Facem un tur al frumosului Kotor, unde trecutul și prezentul coexistă armonios. Ne plimbăm printr-un labirint medieval de muzee, biserici șipalate venețiene care-ți va pune sângele în mișcare. Vizităm Catedrala Sf. Tryphon, un monument arhitectural și istoric din secolul al V-lea. Plecăm spre Cetinje, unde înnoptăm

6

Ziua 6. Cetinje –Shkodra –Tirana –DurresSavurăm micul-dejun însoțit de o cafea tare șiplecăm spre Shkodra. Vizităm aici Castelul Rozafași aflam legenda locului care se aseamănă cu cea a meșterului Manole, Rozafa fiind soția celui mai tânăr dintrei cei trei frați care încercau să construiascăziduri pentru castel, ca a doua zi să le gasească darâmate. Ne transpunem în vremuri medievale, fiind captivați de diversitatea fascinantă a orașului. Vedem Moscheea de Plumb, construităde Mehmet Pasa Bushatidupămodelul Moscheei Albastre din Istanbul, dar având acoperișul confecționat din plumb. Pornimspre Durres, aldoilea oraș ca mărime din Albaniașipoarta Albaniei spre Marea Adriatică. Grecii corintieni, negustori și navigatori prin excelență, au văzut potențialul acestui loc, construind așezarea în sec VII î.H. și dându-i denumirea de Epidamos.Vizităm clădirile emblematice precum Muzeul Național de Arheologie, cel mai mare Amfiteatru Roman din Balcani, Turnulși Zidul Venețian. Vila Regelui Zog,reminiscență a monarhiei albaneze, e înconjurată de un peisaj care te face să înțelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.Ne îndreptăm spre Tirana, capitala Albanieicare ni se dezvăluie în trepte, mai întâi vedem clădirile zonei industriale de la marginea orașului, apoi peisajul urban se îmblânzește. Arhitectura și culorile din jur îți dau sentimentul că Tirana ține pasul cu viitorul, dar în același timp este ancorată în trecut. Vizităm Muzeul Național, Biserica Ortodoxăși vechea Moschee din spatele impozantului Turn cu Ceas, continuăm cu Opera, apoi vedem Casa Culturală a Albanieiși Banca Națională.Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze și admirăm suprafețele sale de marmură albă, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergizala terasa unei cafenele. Dacă vrem să aflăm mai multe despre istoria acestui neam, despre care am învățat că ar fi urmașii dacilor ca și noi, intrăm să vizităm Muzeului Național.Pornimspre hotel nerăbdători să descoperim noi mistere ale Albaniei.Cazarela hotel în Tirana.

7

Ziua 7. Durres –Berat –Korca Beratprovoacă și încântă privirea prin colecția impresionantă de case albe otomane ce ocupă versantul unui munte. Cu siguranță, acesta ar putea fi punctul culminant al vizitei în Albania. Cunoscut drept "orașul cu o mie de ferestre", Berat a convins UNESCO să-l includă în Patrimoniul Mondial al orașelor muzeu. Cele trei cartiere majore ale orașului vechi sunt Mangalemi, Goricasi Kala,unde se află castelul. Vizitarea stațiunii „Kala” implică o plimbare abruptă pe un drum pietruit, dar cei care o fac vor fi răsplătiți cu o vedere panoramică impresionantă. Vom vedea Muzeul de Iconografie „Onufri”, Moscheea Roșie, cunoscută pentru minaretul său singuratic și Biserica Sf. Treime. Ne îndreptăm pașii spre Muzeul Național de Etnografie, care este situat într-una din cele mai autentice și mai interesante clădiri ale orașului. Urmează Podul Arcuit, construit în 1780, un fabulos exponat arhitectural și loc perfect pentrua face poze de invidiat. E timpul să ne luăm rămas bun de la încă un loc plin de farmec și istorie nealterată și săcontinuam excursia noastra prin Balcani.Plecămspre Korça, orașul serenadelor. Ne vom caza și vom înnopta la un hotel din zonă.

8

Ziua 8. Korca –Ohrid–Skopje Mic dejun. Vizităm orașul Korca și admirăm Catedrala Învierii Domnuluiși Moscheea Ilyaz Mirahori.Plecam spre Ohrid. Fondatacum peste 2400 de ani, orașul Ohrid are o bogăție de patrimoniu și astăzi este un important centru cultural și spiritual.Atât orașul, cât și laculau fost înscrise pe lista Patrimoniu Mondial UNESCO înca din1980. Lacul Ohrid este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, aproximativ 4 milioane de ani. În jurul laculuiexistă aproximativ 365 de biserici, mănăstiri și alte locuri religioase.Începem cu un tur al orașului Ohrid, care include vizitarea cetății Tsar Samuilși amfiteatruluiroman,pentru vederi panoramice senzaționale. Continuăm cu monumentul Sf. Chirilși Metodiu, Biserica Sf. Sofia, Galeria de Efigiiși Cetatea Samuil.Nu plecăm din Ohrid fără a face o plimbare prin bazarul orașului, care ascundeo surpriză pentru vizititatori –istoricul copac Chinar, vechi de peste1.000 de ani.Vechiul Bazardin Ohrid este unloc plin de viață, mai ales în așa-numitele “zile de piață”, cand numeroși clienți,pot cumpăra diverse obiecte fabricate manual,vechi instrumente muzicalemacedonene și faimoasa broderie,dar și produse alimentare.În cursul serii ajungem la Skopje pentru cazare. Am bifat și azi o zi frumoasă, plina de locuri deosebite. Ce aventuri ne mai așteaptă ziua urmatoare? Abia așteptăm să descoperim împreună!

9

Ziua 9. Skopje -Gorno Nerezi –Canionul MatkaDimineața, ne delectăm la micul dejun cu primele savori macedonene. Apoi pornim să explorăm Skopje, un oraș care a fost aproape complet distrus de un cutremur devastator în 1963. Clădirile noi și statuile moderne prezente în număr mare sunt parte din programul urbanistic guvernamental de reconstrucție și amenajare aCapitalei, Skopje 2014. Explorăm misterioasa fortăreață Kaleși Podul de Piatră, ajungem la Casa Memorială a Maicii Tereza, în Piața Macedonia și la statuia lui Alexandru cel Mare, cât și la Moscheea Mustafa Pasha, cu al său candelabru impunător cu peste 100 de becuri. Ne plimbăm prin Vechiul Bazar, pe alei înguste pavate cu piatră cubică și flancate de sute de tarabede lemn peste care plutește o mireasmă de ceai aromat și delicii savuroase care sfârâie pe grătare.Dupa amiaza va propunem un program optional spre Canionul Matka. Prima oprire va fi în satul Gorno Nerezi,situat în apropiere de Skopje. Principala atracție a locului este Biserica Sf. Pantelimon, încă înconjurată de vechile clădiri și zidurile mănăstirii. Așa cum se poate vedea și în inscripția de pe poarta principală, mănăstirea și biserica mică au fost construite în 1164 prin ordinul lui Alexius Angelus Comnenus. După ce ne-am încântat privirile cu minunatele fresce, printre cele mai înalte realizări în arta bizantină existentă, continuăm drumul spre Canionul Matka, un defileu săpat de râul Treska și una dintre cele mai populare destinații în aer liber din jurul orașului Skopje.Întins pe o suprafață de peste 5.000 de hectare, oferă vizitatorilor șansa de a admira peșteraVrelo cu lacurile ei subterane. Zona canionului este cea mai populară destinație macedoneana pentru rafting și plimbări cu caiacul. Dar găsim aici si un complex bogat de clădiri medievale, inclusiv biserici, mănăstiri și rămășițe ale unei cetăți (orașul medieval Matka), precum și natură autentică, reprezentată demulte specii endemice de plante și animale. În cursul serii ne întoarcem în Skopje cu un album impresionant de impresii și momente surprinsecu aparatele foto. Suntem pregătiți de o nouă aventură. Cazare în Skopje

10

Ziua 10. Kosovo / Pristina Așa cum anticipam, azi va fi o zi extrem de interesantă. Vă propunem un program optionalîn Kosovo cea mai nouă țară a Europei, partial recunoscută, situată chiar în inima Balcanilor(accesul se face pe baza de pașaport valabil 6 luni de la data intrarii în Kosovo). Este un ținut fascinant, care te îmtâmpină cu zâmbete, orășele muntoase fermecătoare și peisaje superbe. Trecem frontiera în Kosovo și înainte de a ajunge în capitala Pristina, ne oprim să vizităm splendida mănăstire Gracanica, un simbol al stilului bizantin care și-a câștigat locul în patrimoniul UNESCO. De aici, Pristina este lao aruncătură de băț, vorbind desigur la figurat. Admirăm pe rând: Catedrala Maica Tereza, Universitatea, Biblioteca Națională, Piața Scanderbegși admirăm autenticul bazar vechi, cât și moscheele din împrejurimi. După masa de prânz, pornim spre „capitala culturală” ațării -Prizren. Pitorescul oraș are un patrimoniu impresionant. Vedem Podul de Piatră, Biserica Medievală Sf. Gheorghe, Moscheea Sinan Pașa, dar și hammamul și zona comercială, plinede viață. În cursul serii ne întoarcem la hotelul nostru din Skopje cu oimaginecu totul diferitădespre Kosovo. Cazare la același hotel în Skopje.Întoarcere la hotelul nostru din Skopje pentru cazare.

11

Ziua 11. Skopje –Sofia –Veliko TarnovoUltimul popas in Balcani ilvom face înBulgaria. Ne oprim mai intai înSofia,careeste adesea ignorată de călătoriicare fie se grăbesc spre țărmurile albastre ale Mării Egee, fie au impresia că aici nu prea se întâmplă mare lucru și că nu merită osteneala.Iatăcâtdetaregreșesc,pentrucăSofiaesteunorașvibrantcuistoriebogată,cupuzderiedeclădiriistorice,lăcașuridecultspectaculoase,muzeeinteresante,străzicumagazineșicafeneleîmbietoareșiparcurisuperbe.NeoprimînapropiereaceluimaianimatbulevarddinSofia,BulevardulVitoshașipornimlapasprintremagazinededesigneriîncăutaredechilipiruri.AjungemlaCatedralaSvetaNedelyaceneimpresioneazăcudomurilesalerotundeînstilbizantin.Încontrasttotal,micabisericăSvetiGeorgi(Rotunda),ridicatăînsec.alIV-lead.Hr.aparecaominiatură.OaltăbisericăadatnumeleCapitalei,BisericaSf.Sofia,aceastafiindunadintrecelemaivechibiserici,subsoluleigăzduindovechenecropolășivestigiialealtorpatrubiserici.Continuându-neperiplul,vomremarcafaptulcăînSofiaalterneazăvechiulșinoul,monumentesovieticeșivestigiilemedievale.MaiputemvedeasuperbaclădireaMoscheiiBanyaBashișiamputeaîncheiavizitacuMuzeulComunismului,ticsitcuexponateșistatuialefruntașilorcomuniștișisovietici,însăinstinctuldeconservarenedăalarma.Estetimpulsăneretragempentruogustare.Nicinune-amobișnuitcuverdeledealurilorbulgăreșticaredominăpeisajelecândajungemlaVelikoTârnovo.Orașulbulgărescparedesprinsdincărțiledepovești,așacă,decidemsăîiexplorămfarmecul.FostaCapitalăbulgarăneîntrecetoateașteptările:CetateaTsarevodominăînălțimile,iarînorașneîncântăstrăduțeleșicaselecuaerullormedieval.Cafeneleșirestauranteprimitoarenefaccuochiullafiecarecolțdestradă.NoiînsăavemdevăzutMonumentulAsăneștilor,CasaSarafkina–MuzeulEtnografic,CatedraladinVelikoTarnovo,BisericaFortificatăacelor40deSfințiMartirișiBisericaSfințilorPetrușiPavel.ÎncursulseriisosimînBucurești.

1

Ziua 1. București –BelgradNe îmbarcăm în autocar la ora 6.30dimineaţadin Autogara Centrală -București și plecăm pe ruta Craiova –Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului, delectându-ne încă de pe teritoriulromânesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunăreala Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al Dunării, până la Cetatea Golubăț. Aflatăla 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. În timpul vizitei, aflăm despre istoria tumultoasă a cetățiiși surprindem prin obiectivul aparatului foto panorama amețitoare de pe zidurile înalte. Ajungem după-amiaza târziu în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur de oraș. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjàvu:aceleași clădiri stereotipe,bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epociicomuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale, atracțiile pe care le vom vizita în următoarea zi. Pornimspre hotel pentru cazare.

2

Ziua 2. La pas prin Belgrad...Micul dejun ne pregătește pentru un tur intensiv al unui oraș care are multe de povestit. Asediul nostru începe prin Poarta Leopold, punctul de acces către centrul istoric.Belgradul s-a ridicat pe vechea Cetate Singidunum,fondat deun trib celticșitransformat de romani într-un centru de apărare la granița imperiului. Cetatea se află în Parcul Kalemegdan, un spațiu ce se întinde până la malurileDunării și aleRâului Sava.La distanță de câțiva pași zărim: Poarta Zindan, Poarta lui Despot, Fântâna Romană, Biserica Ruzica, Muzeul de Istorie Naturală, Monumentul Recunoștinței Franceze, Poarta Vidinși Turnul cu Ceas. LăsămînurmăcetateașifacemoscurtăoprirelaCatedralaOrtodoxăArhanghelulMihail,construitălaordineledomnitoruluiMilosObrenovic,în1837iarpestedrumzărimşiPalatulPrinţeseiLjubica.Ne continuăm plimbarea peartera pietonală Kneaz Mihajlov, faimoasă pentru cafenelele și magazinele en vogue. Aici găsim un oraș vibrant, plin de viață și istorie, cu edificii civile în stil neoclasic sau baroc ce poartă amprenta Habsburgică desec.XIX. După ce ajungem în Piața Republicii, intrăm în Skadarlija, cartierul boem al Belgradului,corespondent al celebrului Montmartredin Paris, cu o puzderie de cafenele și cârciumi unde odinoară își făceau veacul scriitori, artiști și actori la sfârșitul secolului al XIX-lea. Câteva dintre localuri: Dva Jelena, Zlatni Bokalși Tri Sesiramai primesc și astăzi oaspeți. În cârciumi, notele muzicale readuc atmosfera de început de secol XX, cu chansonete, folk saujazz autohton și clinchet de pahare, acompaniate de o animațieveselă și voci petrecărețe.Continuăm vizita cuCatedrala Sf. Sava, cea mai impunătoare catedrală ortodoxă din Balcani, incendiatăde către turci în 1595 și reconstruităîn secolul al XIX-lea. De aici, pornim spre Belgradul nou ca să aflăm de ce mai dăinuie nostalgia epocii Josif Broz Tito.Trecem peste Râul Sava și admirăm fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist cunoscut și ca Palatul Federației, Turnul Genex și Centrul Sava. Intrăm în epoca Tito vizitând Mausoleul în care este înmormântat şi care se află în Casa Florilor. Aici sunt expuse cadourile, obiectele personale, o colecție impresionantă de bastoane, decorațiile, mașinile lui Tito –printre care și un Rolls Royce Phantom V din 1960. E posibil să ai impresia că te-ai întors în timp,lipsește doar o fanfară militară, uniformele și steagurile cu secera și ciocanul. Revenim la timpul present şi pornim pe ulițele strâmte și strâmbe din Zemun, cândva un cartier mai rău famat care actualmente a prins culoare și curaj și își trăiește a douatinerețe. Între noi fie vorba, aici se găsește cel mai bun street-food din Belgrad. Oprire obligatorie la Cetatea Zemun cu al său Turn Millenium... și moment pentru poze. Cazarela același hotel din Belgrad.

3

Ziua 3. Belgrad –Oplenac –Mokra Gora –Sarajevo Revigorați și energizați după micul dejun și cafeaua aromată, ne ocupăm locurile în autocar și ne pregătim de o zi memorabilă. Prima noastră oprire este la Topolaun loc încărcat de funebra istorie a monarhiei din Serbia. Aici se aflăBiserica Sf Gheorghe în a cărei se odihnesc cei mai importanți regi și membri princiari ai dinastiei Karadjordjević. Interiorul edificiuluiîn stil neo-bizantin impresionează prin bogăția culorilor din fresce, mozaicul superb, coloanele albe de marmură. Plecăm cu satisfacția că nu am ratat poate cea mai emblematica atracție turistica a Serbiei, cel putin așa ne spun localnicii. După Oplenac drumul nostru se îndreaptă spre orașul Mokra Gora. N-am fi insistat asupra acestui orășel, dar nu ne-ar fi iertat-o nimeni din grup să ajungem atât de aproape de Drvengrad, unde au fost amenajate decorurile pentru turnarea filmului Zivot je Cud”(Viața e un miracol) regizat de Kusturica.Și-acum, chiarputem spune că am văzut tot ce era mai important în Serbia. Drum liber în față, în autocar avem de povestit, de schimbat impresii și de temperat nerăbdarea de a vedea alte meleaguri de poveste. Ajungem în curînd în Sarajevo, capitala statului ex-yugoslavBosnia și Hertegovina.Sarajevoni se dezvăluie îndrâzneț, după ce a trecut printr-o restaurare complexă după războiul devastator între 1992-1996. Cafenelele primitoare și magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomană imprimată de-alungul timpului de negustorii turci. La sud și la nord, cartierele de pe dealuri sunt presărate cu case bosniece cu acoperișuri roșii și minaretele nenumărate par să atingă munții din apropiere.Pentru a cunoaște istoria zbuciumată a orașului, putem vizita Muzeul Tunel, la care ajungem cu unul dintre coloratele tramvaie care zumzăie pe bulevardele din Sarajevo. Cartierul Ilidza, cu minunatul său parc Vrelo Bosne, se aseamănă unei păduri, fiind plin de copaci seculari și străbătut de râul Bosna, ce izvorăște din munții care se zăresc în peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o așezare numită Aquae Sulphurae, întemeiată de romani. Rațe și lebede se scaldă în voie, pe muzica delicatelor cascade care împânzesc locul. Seara cazare la hotelîn Sarajevo.

4

Ziua 4. Sarajevo –Mostar –Medjugorje Dimineața, după micul dejun, pornim spre Mostar. Centrul comercial al Herțegovineide secole,Mostarare o arhitecură otomană perfect conservată. Vizităm celebrul său Pod Vechipeste râul Neretva, ridicat în secolul alXVI-lea.Mergem în Blagajși vedem Blagaj Tekke, o moscheemusulmană ridicată pentru practicanții cultului Dervish.Continuăm să explorăm tărâmurile mistice ale Herțegovinei.Plecăm spre Medjugorje,al cărui nume se traduce „între munți” și care este binecuvântat cu o climă mediteraneană blândă. Orașul a devenit în 1981 loc de pelerinaj după ce Fecioara Maria ar fi apărut în fața mai multor copii.Cazare in zona Mostar.

5

Ziua 5. Medjugorje–Dubrovnik –Kotor –Cetinje Plecăm spre Croația, ajungem după-amiază la Dubrovnik și pătrundem în interiorul cetății cu străzi albe din calcarși clădri baroce impunătoare. Oraşul Dubrovnica fost întemeiat în secolul al XVI-lea, adăpostind în portul său o flotă comerciala recunoscută timp de secole în întreaga lume. Intrăm animați de o curiozitate:De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare? De îndată ce pornim la pas prin vechiul oraș, găsim și răspunsul: scenografia este perfectăpentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste clădiri venetiene și vile elegante cu influenţe baroce străjuiesc străduțele pavate cupiatră cubica. Avem motiv să oprim la Biserica Franciscanacu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niște magneți fortăreaţa Lovrijenacși Minceta. Mergem pe Stradun–principala arteră pietonală din cetate, și vedem alte vestigii ale gloriei acestui oraș-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al oraşului, Biserica Sf. Vasile, Mănăstirea Dominicană, Portul vechişi Fortăreaţa Ravelin. Admirăm Catedraladin Dubrovnik -cu o istorie interesantă -oimpresionantă bazilicăbizantinăa cărei re-construcție în sec. al XII-leaar fi fost finanțată de însuși marele rege cruciat Richard Inimă de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumpărături, pentru a savura o cafea şi admira peisajul citadin. Drumul până la orașul venețian Perastdin Muntenegru, prin superbul Fiord Kotor, pare desprins dintr-un film. Timp liber in Perast. Vă propunem optional o plimbare cu barca până pe Insula Ostrov unde vizităm biserica Gospa od Škrpjela-„Fecioara de pe stânci” , unde se rugau marinarii înainte de a pleca pe mare.Facem un tur al frumosului Kotor, unde trecutul și prezentul coexistă armonios. Ne plimbăm printr-un labirint medieval de muzee, biserici șipalate venețiene care-ți va pune sângele în mișcare. Vizităm Catedrala Sf. Tryphon, un monument arhitectural și istoric din secolul al V-lea. Plecăm spre Cetinje, unde înnoptăm

6

Ziua 6. Cetinje –Shkodra –Tirana –DurresSavurăm micul-dejun însoțit de o cafea tare șiplecăm spre Shkodra. Vizităm aici Castelul Rozafași aflam legenda locului care se aseamănă cu cea a meșterului Manole, Rozafa fiind soția celui mai tânăr dintrei cei trei frați care încercau să construiascăziduri pentru castel, ca a doua zi să le gasească darâmate. Ne transpunem în vremuri medievale, fiind captivați de diversitatea fascinantă a orașului. Vedem Moscheea de Plumb, construităde Mehmet Pasa Bushatidupămodelul Moscheei Albastre din Istanbul, dar având acoperișul confecționat din plumb. Pornimspre Durres, aldoilea oraș ca mărime din Albaniașipoarta Albaniei spre Marea Adriatică. Grecii corintieni, negustori și navigatori prin excelență, au văzut potențialul acestui loc, construind așezarea în sec VII î.H. și dându-i denumirea de Epidamos.Vizităm clădirile emblematice precum Muzeul Național de Arheologie, cel mai mare Amfiteatru Roman din Balcani, Turnulși Zidul Venețian. Vila Regelui Zog,reminiscență a monarhiei albaneze, e înconjurată de un peisaj care te face să înțelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.Ne îndreptăm spre Tirana, capitala Albanieicare ni se dezvăluie în trepte, mai întâi vedem clădirile zonei industriale de la marginea orașului, apoi peisajul urban se îmblânzește. Arhitectura și culorile din jur îți dau sentimentul că Tirana ține pasul cu viitorul, dar în același timp este ancorată în trecut. Vizităm Muzeul Național, Biserica Ortodoxăși vechea Moschee din spatele impozantului Turn cu Ceas, continuăm cu Opera, apoi vedem Casa Culturală a Albanieiși Banca Națională.Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze și admirăm suprafețele sale de marmură albă, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergizala terasa unei cafenele. Dacă vrem să aflăm mai multe despre istoria acestui neam, despre care am învățat că ar fi urmașii dacilor ca și noi, intrăm să vizităm Muzeului Național.Pornimspre hotel nerăbdători să descoperim noi mistere ale Albaniei.Cazarela hotel în Tirana.

7

Ziua 7. Durres –Berat –Korca Beratprovoacă și încântă privirea prin colecția impresionantă de case albe otomane ce ocupă versantul unui munte. Cu siguranță, acesta ar putea fi punctul culminant al vizitei în Albania. Cunoscut drept "orașul cu o mie de ferestre", Berat a convins UNESCO să-l includă în Patrimoniul Mondial al orașelor muzeu. Cele trei cartiere majore ale orașului vechi sunt Mangalemi, Goricasi Kala,unde se află castelul. Vizitarea stațiunii „Kala” implică o plimbare abruptă pe un drum pietruit, dar cei care o fac vor fi răsplătiți cu o vedere panoramică impresionantă. Vom vedea Muzeul de Iconografie „Onufri”, Moscheea Roșie, cunoscută pentru minaretul său singuratic și Biserica Sf. Treime. Ne îndreptăm pașii spre Muzeul Național de Etnografie, care este situat într-una din cele mai autentice și mai interesante clădiri ale orașului. Urmează Podul Arcuit, construit în 1780, un fabulos exponat arhitectural și loc perfect pentrua face poze de invidiat. E timpul să ne luăm rămas bun de la încă un loc plin de farmec și istorie nealterată și săcontinuam excursia noastra prin Balcani.Plecămspre Korça, orașul serenadelor. Ne vom caza și vom înnopta la un hotel din zonă.

8

Ziua 8. Korca –Ohrid–Skopje Mic dejun. Vizităm orașul Korca și admirăm Catedrala Învierii Domnuluiși Moscheea Ilyaz Mirahori.Plecam spre Ohrid. Fondatacum peste 2400 de ani, orașul Ohrid are o bogăție de patrimoniu și astăzi este un important centru cultural și spiritual.Atât orașul, cât și laculau fost înscrise pe lista Patrimoniu Mondial UNESCO înca din1980. Lacul Ohrid este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, aproximativ 4 milioane de ani. În jurul laculuiexistă aproximativ 365 de biserici, mănăstiri și alte locuri religioase.Începem cu un tur al orașului Ohrid, care include vizitarea cetății Tsar Samuilși amfiteatruluiroman,pentru vederi panoramice senzaționale. Continuăm cu monumentul Sf. Chirilși Metodiu, Biserica Sf. Sofia, Galeria de Efigiiși Cetatea Samuil.Nu plecăm din Ohrid fără a face o plimbare prin bazarul orașului, care ascundeo surpriză pentru vizititatori –istoricul copac Chinar, vechi de peste1.000 de ani.Vechiul Bazardin Ohrid este unloc plin de viață, mai ales în așa-numitele “zile de piață”, cand numeroși clienți,pot cumpăra diverse obiecte fabricate manual,vechi instrumente muzicalemacedonene și faimoasa broderie,dar și produse alimentare.În cursul serii ajungem la Skopje pentru cazare. Am bifat și azi o zi frumoasă, plina de locuri deosebite. Ce aventuri ne mai așteaptă ziua urmatoare? Abia așteptăm să descoperim împreună!

9

Ziua 9. Skopje -Gorno Nerezi –Canionul MatkaDimineața, ne delectăm la micul dejun cu primele savori macedonene. Apoi pornim să explorăm Skopje, un oraș care a fost aproape complet distrus de un cutremur devastator în 1963. Clădirile noi și statuile moderne prezente în număr mare sunt parte din programul urbanistic guvernamental de reconstrucție și amenajare aCapitalei, Skopje 2014. Explorăm misterioasa fortăreață Kaleși Podul de Piatră, ajungem la Casa Memorială a Maicii Tereza, în Piața Macedonia și la statuia lui Alexandru cel Mare, cât și la Moscheea Mustafa Pasha, cu al său candelabru impunător cu peste 100 de becuri. Ne plimbăm prin Vechiul Bazar, pe alei înguste pavate cu piatră cubică și flancate de sute de tarabede lemn peste care plutește o mireasmă de ceai aromat și delicii savuroase care sfârâie pe grătare.Dupa amiaza va propunem un program optional spre Canionul Matka. Prima oprire va fi în satul Gorno Nerezi,situat în apropiere de Skopje. Principala atracție a locului este Biserica Sf. Pantelimon, încă înconjurată de vechile clădiri și zidurile mănăstirii. Așa cum se poate vedea și în inscripția de pe poarta principală, mănăstirea și biserica mică au fost construite în 1164 prin ordinul lui Alexius Angelus Comnenus. După ce ne-am încântat privirile cu minunatele fresce, printre cele mai înalte realizări în arta bizantină existentă, continuăm drumul spre Canionul Matka, un defileu săpat de râul Treska și una dintre cele mai populare destinații în aer liber din jurul orașului Skopje.Întins pe o suprafață de peste 5.000 de hectare, oferă vizitatorilor șansa de a admira peșteraVrelo cu lacurile ei subterane. Zona canionului este cea mai populară destinație macedoneana pentru rafting și plimbări cu caiacul. Dar găsim aici si un complex bogat de clădiri medievale, inclusiv biserici, mănăstiri și rămășițe ale unei cetăți (orașul medieval Matka), precum și natură autentică, reprezentată demulte specii endemice de plante și animale. În cursul serii ne întoarcem în Skopje cu un album impresionant de impresii și momente surprinsecu aparatele foto. Suntem pregătiți de o nouă aventură. Cazare în Skopje

10

Ziua 10. Kosovo / Pristina Așa cum anticipam, azi va fi o zi extrem de interesantă. Vă propunem un program optionalîn Kosovo cea mai nouă țară a Europei, partial recunoscută, situată chiar în inima Balcanilor(accesul se face pe baza de pașaport valabil 6 luni de la data intrarii în Kosovo). Este un ținut fascinant, care te îmtâmpină cu zâmbete, orășele muntoase fermecătoare și peisaje superbe. Trecem frontiera în Kosovo și înainte de a ajunge în capitala Pristina, ne oprim să vizităm splendida mănăstire Gracanica, un simbol al stilului bizantin care și-a câștigat locul în patrimoniul UNESCO. De aici, Pristina este lao aruncătură de băț, vorbind desigur la figurat. Admirăm pe rând: Catedrala Maica Tereza, Universitatea, Biblioteca Națională, Piața Scanderbegși admirăm autenticul bazar vechi, cât și moscheele din împrejurimi. După masa de prânz, pornim spre „capitala culturală” ațării -Prizren. Pitorescul oraș are un patrimoniu impresionant. Vedem Podul de Piatră, Biserica Medievală Sf. Gheorghe, Moscheea Sinan Pașa, dar și hammamul și zona comercială, plinede viață. În cursul serii ne întoarcem la hotelul nostru din Skopje cu oimaginecu totul diferitădespre Kosovo. Cazare la același hotel în Skopje.Întoarcere la hotelul nostru din Skopje pentru cazare.

11

Ziua 11. Skopje –Sofia –Veliko TarnovoUltimul popas in Balcani ilvom face înBulgaria. Ne oprim mai intai înSofia,careeste adesea ignorată de călătoriicare fie se grăbesc spre țărmurile albastre ale Mării Egee, fie au impresia că aici nu prea se întâmplă mare lucru și că nu merită osteneala.Iatăcâtdetaregreșesc,pentrucăSofiaesteunorașvibrantcuistoriebogată,cupuzderiedeclădiriistorice,lăcașuridecultspectaculoase,muzeeinteresante,străzicumagazineșicafeneleîmbietoareșiparcurisuperbe.NeoprimînapropiereaceluimaianimatbulevarddinSofia,BulevardulVitoshașipornimlapasprintremagazinededesigneriîncăutaredechilipiruri.AjungemlaCatedralaSvetaNedelyaceneimpresioneazăcudomurilesalerotundeînstilbizantin.Încontrasttotal,micabisericăSvetiGeorgi(Rotunda),ridicatăînsec.alIV-lead.Hr.aparecaominiatură.OaltăbisericăadatnumeleCapitalei,BisericaSf.Sofia,aceastafiindunadintrecelemaivechibiserici,subsoluleigăzduindovechenecropolășivestigiialealtorpatrubiserici.Continuându-neperiplul,vomremarcafaptulcăînSofiaalterneazăvechiulșinoul,monumentesovieticeșivestigiilemedievale.MaiputemvedeasuperbaclădireaMoscheiiBanyaBashișiamputeaîncheiavizitacuMuzeulComunismului,ticsitcuexponateșistatuialefruntașilorcomuniștișisovietici,însăinstinctuldeconservarenedăalarma.Estetimpulsăneretragempentruogustare.Nicinune-amobișnuitcuverdeledealurilorbulgăreșticaredominăpeisajelecândajungemlaVelikoTârnovo.Orașulbulgărescparedesprinsdincărțiledepovești,așacă,decidemsăîiexplorămfarmecul.FostaCapitalăbulgarăneîntrecetoateașteptările:CetateaTsarevodominăînălțimile,iarînorașneîncântăstrăduțeleșicaselecuaerullormedieval.Cafeneleșirestauranteprimitoarenefaccuochiullafiecarecolțdestradă.NoiînsăavemdevăzutMonumentulAsăneștilor,CasaSarafkina–MuzeulEtnografic,CatedraladinVelikoTarnovo,BisericaFortificatăacelor40deSfințiMartirișiBisericaSfințilorPetrușiPavel.ÎncursulseriisosimînBucurești.