Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Circuite turistice New Caledonia

Circuite turistice New Caledonia

Caledonia este un arhipelag în vestul Oceanului Pacific în regiunea Melanezia, situat la câteva grade nord față de Tropicul Capricornului. Este o colectivitate de peste mări atașată Franței cu un statut particular în urma semnării Acordurilor de la Nouméa în așteptarea unui referendum local prevăzut pentru anul 2014 privind independența sau menținerea sa în cadrul republicii franceze. 

Citeste mai mult

Circuite turistice New Caledonia


Noua Caledonie este a treia insula in regiunea Pacificului, dupa Papua Noua Guinee si Noua Zeelanda. Spre deosebire de vecinii sai de origine vulcanica, Noua Caledonie este un frangent antic de continent, care s-a desprins in urma cu 250 milioane de ani. Flora si fauna sa au evoluat intr-un mod cu totul unic. Noua Caledonie va ofera o varietate nesfarsita de peisaje, de la unele dintre cele mai frumoase plaje cu nisip alb din Pacific, pana la munti spectaculosi. Inconjurata de un recif coralier de 1.600km lungime, Noua caledonie detine si cea mai mare laguna din lume. Reciful poate fi lao distanta de cativa kilometri de coasta in unele locuri pana la 65km in altele, cu o adancime variabila de 40m.

Principalele atractii turistice

• Explorati capitala Noumea, cu vedere spre unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume. Orasul adaposteste piatete atractive, o catedrala, muzee, o piata, multe cladiri vechi coloniale si un acvariu, unul dintre principalele centre de cercetare stiintifica marina din lume. Muzeul Noua Caledonie va ofera o colectie de obiecte ale mestesugarilor locali, Muzeul de Istorie Maritima are artefacte si numeroase epave locale, iar Centrul Cultural Tjibaou prezinta concerte, piese de teatru si expozitii avand ca tema cultura indigena.

• Gradina Zoologicxa si Botanica se afla la 40km de Noumea si adaposteste mai mult de 700 de specii de animale. In apropiere se afla si Farul Amedee, construit in Paris si trimis aici pe bucatele.

• Admirati privelistile la Mont-Dore, un munte inconjurat de peisaje impresionante de costa. Pe drum opriti-va in satul melanezian St Louis si la Panorama Plum, pentru o priveliste spectaculoasa a recifului din jur. Tot in sud, puteti vizita Parcul Provincial Raul Albastru.

• Faceti un tur al plajelor cu nisip alb, padurii tropicale si atolilor din largul coastei de vest. Valurile Pacificului au creat pesteri si formatiuni stancoase frumoase la Bourali. Mai la nord se afla situl antic Kone.

• Explorati coasta de est. Hienghene are o laguna inconjurata de stanci negre inalte de 120m. Regiunea este impresurata de biserici si sate melaneziene, paduri, palmieri cocotieri si plaje frumoase. La capatul de sud al coastei se afla Yate, un sat inconjurat de lacuri, cascade si o padure deasa.

• Scufundarile sunt activitati preferate in rezervatiile marine si in jurul epavelor scufundate. Locurilepreferate includ Noumea, Rezervatia Farul Amedee, La Dieppoise, Ilot Maitre, Prony Needle, Tenia Horn, Fault si Reciful Hienghene.

• Din iulie pana in septembrie puteti urmari balenele, in sezonul imperecherii, in golfurile din laguna de sud si Lifou.

Gastronomie


Noua Caledonie are o gama excelenta de restaurante si locuri de servit masa, de la foarte ieftine pana la locatii de lux, ce servesc mancare africana,chineza, franceza, indoneziana, italiana si spaniola. Bucatele includ homar, creveti, crabi, stridii si salate din peste crud (marinat in zeama de lamaie). O specialitate este "bougna", peste sau carne de pui imfasurata in frunze de banan si gatita pe pietre fierbinti acoperite cu nisip. In Noumea se afla delicatese si legume de calitate foarte buna, iar in Anse Vata Beach aveti dintr-ales produse pentru picnic. Aveti la dispozitie si o selectie foarte buna de vinuri frantuzesti.

Istorie


Descoperita de catre europeni in 1766, Noua Caldeonie este colonie franceza din 1853 si a devenit Teritoriu de peste mari francez in 1946. Din timp in timp, populatia indigena a incercat sa se elibereze de conducerea franceza. Cea mai serioasa astfel de incercare a fost Revolta Kanak din 1878, care a fost innabusita dupa o campanie de gherila ce a durat mai mult de un an. In ultimii ani au izbucnit mai multe conflicte intre melanezieni si francezi, reflectand parerile conflictuale in privinta autonomiei statului. Majoritatea melanezienilor (Kanak) sprijina Frontul de eliberare Kanak socialist (Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste) creat in 1984 si condus pana in 1989 de Jean-Marie Tjibaou. Frontul este cel mai mare partid care sprijina independenta.

Locuitorii care sunt descendenti ai colonistilor francezi (Caldoche) sprijina partidul de centru-dreapta Adunarea pentru o Caledonie in Franta (Rassemblement pour une Caledonie dans la France), anti-separatist. Ambele parti au adoptat o pozitie necompromitatoare asupra independentei. Se presupune ca Tjibaou impreuna cu delegatul sau au fost asasinati de fostii militanti FLNKS, datorita acceptarii Acordului Matignon. Acest acord a fost negociat in 1988 si permitea impartirea Noii Caledonii in trei parti, pana la referendumul national de la sfarsitul anului, care urma sa decida definitiv asupra chestiunii independentei. Daca participantii alegeau independenta, aceasta avea sa fie obtinuta in 2015/2020. Acordul prevedea si incadrarea populatiei Kanak in administratia publica, un program de dezvoltare economica is diverse reforme institutionale.

Referendumul a avut loc in noiembrie 1998 si 70% din participanti s-au declarat pentru independenta. Pana in prezent insa, celedoua partide principale si guvernul de la Paris au fost implicate intr-o serie de conflicte ce au facut evident faptul ca Franta nu are de gand sa acorde independenta Noii Caledonii.

Informatii utile

Statut: Teritoriu francez de peste mari
Capitala: Noumea
Ora locala: GMT +11
Principale limbi vorbite: franceza (oficiala), melaneziana, dialecte polineziene
Moneda: franc pacific

Căutarea nu a întors nici un rezultat!
 Vă rugăm schimbați data de plecare și încercați din nou!
 Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276.