Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

ITALIA Marile Lacuri Autocar 2022


Descriere

Destinatie: Italia

Durata: 11 nopti

Vezi detalii in format PDF

Ljubljana - Venetia - Verona - Lago di Garda - Sirmione - Lago Maggiore - Ins. Boromee - Milano - Monaco - Nice - Cannes - Pisa - Florenta - San Gimignano - Siena - Napoli - Ins. Capri - Pompei - Roma - Vatican - Tivoli - Assisi - San Marino - Padova
Servicii incluse:
- Transport cu autocar climatizat, clasificat pentru curse internationale
- 11 cazari cu mic dejun in hoteluri 3* (ca exceptie 2*).
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
- Deplasare pentru vizite la: Budapesta, Zagreb, Venetia, Verona Milano, Florenta, San Gimignano, Napoli, Pompei, Vatican, Roma, Assisi, San Marino, Ljubljana

Servicii neincluse:
- asigurare medicala si storno (cu extensie COVID) ;
- vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice ;
- Locuri preferentiale autocar (primele 3 banchete)
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata
- Sistem audio ghid profesional (1,5 €/pers/zi)
- Bacsisuri/tips (recomandate)



Program detaliat

Ziua 1. BUCURESTI  - BUDAPESTA (cca. 815 km)

Plecare din Bucuresti, la ora 06:00 din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I  -  acces dinspre statia de Metrou Eroilor), spre Sibiu  -  Arad  -  Budapesta. Optional croaziera pe Dunare la Budapesta (20 €), pentru a admira principalele obiective ale capitalei ungare, Palatul Parlamentului, Insula si Podul Margareta, Bastionul Pescarilor si Biserica Matias, Podul cu Lanturi, Universitatea, Podul Elisabeta si Podul Libertatii. Seara cazare in zona Budapesta.

 

Ziua 2. BUDAPESTA  -  LJUBLJANA  -  PADOVA (cca. 725 km)

Servim micul dejun, apoi vizitam Ljublijana intr-un tur ce cuprinde Piata Congresului, Biserica Franciscana, Podul Triplu, Primaria, Catedrala, Podul Dragonului. Traseul continua spre Italia, pentru cazare in zona Padova.

 

Ziua 3. VENETIA  - PADOVA –VERONA -  LAGO DI GARDA -  Castelul SIRMIONE (cca. 315 km)

Mic dejun. Timp liber la hotel sau excursie optionala (10 €) la Padova, unde vizitam Basilica Sf. Anton, renumit centru de pelerinaj, care pastreaza moastele sfantului. Deplasare in Tronchetto, de unde ne imbarcam contra cost (se incaseaza la inscriere 12+18 €) in vaporas privat, si navigand pe canal Giudecca sosim in Piata San Marco, apreciata de Napoleon drept cel mai elegant salon al Europei. Admiram Palatul Dogilor continand capodopere ale lui Tintoretto, Veronese, Titian, Tiepolo, Pisanello, Carapaccio, Bellini, apoi Basilica San Marco, renumita prin mozaicurile sale aurite de inspiratie bizantina, si Campanilla, inalta de aproape 100 m. Timp liber pentru plimbare spre Podul Rialto si cautarea de suveniruri pentru cei dragi de acasa, printre multitudinea de magazine si tarabe cu artizani de la baza podului. Turistii care au mai vizitat Venetia, pot opta ca individual -  neinsotiti de ghid sa admire Panteonul Venetiei, splendida Basilica San Giovanni e Paolo, apoi contra cost (biletele pentru vaporasul de Murano dus -  intors nu sunt incluse in pret), de la Fondamente Nove, imbarcare pentru insula Murano, faimoasa pentru arta prelucrarii sticlei, aici obtinandu-se de sute de ani cele mai renumit cristal din lume. Plecare spre Verona pentru un tur pietonal de oras: Arenele Romane, amfiteatru roman excelent conservat, faimos pt. spectacolele şi concertele de opera, Casa si balconul Julietei, Piaţa del'Erbe, Palatul si Mormintele Scaligerilor. Pentru tusitii care au mai vizitat Verona, recomandam deplasare individuala la Castelvecchio si Ponte dei Scaglieri, si la Basilica San Zeno Maggiore, construita in sec. IX de Pepin, descendentul lui Charlemagne. Timp liber in Verona. Optional (15 €) pornim spre Sirmione, situat pe malul lacului Garda, cel mai mare lac din Italia. Aspectul medieval, cu stradute inguste si case pitoresti este amplificat de fortareata construita in sec. XII - XIII, la care accesul se facea numai pe poduri mobile, fiind practic înconjurata de ape. In interiorul Castelului exista un mic muzeu cu artefacte medievale. Seara, cazare in zona Milano.

 

Ziua 4. LAGO MAGGIORE -  Insulele BOROMEE  - MILANO  - GENOVA (cca. 295 km)

Mic dejun. Incepem vizita in Milano, capitala Lombardiei si totodata “capitala modei” ce se impune prin monumentele sale: Castelul Sforzesco, construit in sec. XIV, Domul -  cea mai mare catedrala gotica din lume, cu fatada sa impunatoare de marmura alba, Galeriile Vittorio Emanuele -  cea mai veche galerie comerciala si Opera Scala -  unul din cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii. Pornim apoi spre lacul glaciar Lago Maggiore din regiunea Piemonte, al 2 - lea ca marime din Italia dupa Lago di Garda. Ne imbarcam contra cost catre Insulele Borromee -  „perlele plutitioare” ale lacului Maggiore, care ne vor incanta nu doar cu frumusetea naturala, ci si datorita Palatul Boromeo, fastuos construit in sec. XVII, avand si o superba gradina exotica. Intre oaspeţii de marcă ce i-au trecut pragul, se numara Napoleon Bonaparte şi soţia sa Josephine, aceasta din urma fiind atat de incantata, incat a facut o oferta pentru cumpararea insulei, fiind insa politicos refuzata de gazde. Incheiem ziua cu un alt obiectiv UNESCO, centrul istoric al orasului Genova: Porta Soprana -  cea mai veche constructie din Genova (sec. X – XII), Casa lui Christofor Columb, Palatul Ducal, Catedrala San Lorenzo, Portul Vechi si Acvariul -  unul dintre cele mai mari din Europa. Cazare in zona Genova  - Savona.

 

Ziua 5. MONACO  - NICE  - CANNES  - GENOVA (390 km)

Mic dejun. Timp liber la dispozitie, sau excursie optionala (45 €) pe Coasta de Azur, unde pentru inceput ne vom opri in Monaco, micul stat cunoscut in intreaga lume drept paradis fiscal si pentru Cazinoul de aici si cursele de Formula 1. Dupa ce  admiram Muzeul Oceanografic, Catedrala Sf. Nicolae si Palatul Princiar, vom parcurge traseul Circuitului de “Formula 1” spre faimosul Cazino. Continuam cu Nice, unde oprim pentru o plimbare pe Promenades des Anglais si admiram cel mai stilat hotel de pe intreaga Coasta de Azur, Hotel Negresco -  construit de romanul Henri Negrescu. Incheiem ziua in Cannes, candva un simplu sat de pescari, astazi considerat cel mai elegant si exclusivist oras de pe Riviera Franceza. Palais des Festivals et Congres a facut din Cannes una din cele mai populare destinatii, in special in luna mai, cand are loc faimosul Festival International de Film. Intoarcere la cazare in acelasi hotel din zona Genova  - Savona.

 

Ziua 6. PISA  - FLORENTA –MONTECATINI TERME (cca. 345 km)

Mic dejun. Plecare spre Toscana. Pe traseu, excursie optionala (15 €) la Pisa, plina de adevarate “minuni” arhitecturale: Domul (sec. XI) -  cel mai semnificativ monument de arta romanica; Turnul inclinat -  emblema orasului; Baptiseteriul -  deosebit prin sculpturile si acustica sa. Turistii care nu opteaza pentru excursia la Pisa se vor bucura de timp liber intr-un centru comercial. Dupa amiaza o vom dedica “orasului artelor” -  Florenta, locul de nastere al Renasterii, faimoasa pentru numeroasele sale atractii: Bazilica Santa Croce -  “panteon national”, unde sunt inmormantate 270 personalitati ale Italiei (Michelangelo, Machiaveli, Rossini, Galileo Galilei), Domul Santa Maria del Fiore -  cel mai mare Dom din caramida construit de Brunelleschi, Baptisteriul cu renumitele porti de bronz ale lui Ghilberti si Campanilla; Piazza della Signoria -  impresionanta prin “colectia” de statui care o decoreaza si cladirile monumentale: Palazzo Vecchio -  cu aerul sau de castel medieval, Ponte Vecchio -  cel mai vechi pod peste raul Arno, Palazzo Pitti -  fosta resedinta a conducatorilor Florentei. Cazare in Montecatini Terme.

 

Ziua 7. SAN GIMIGNANO  - SIENA  - NAPOLI (cca. 545 km)

Mic dejun. Incepem vizita in San Gimignano -  “locul unde timpul pare ca s-a oprit in loc”, inclus in Patrimoniul UNESCO, ce si-a conservat impecabil arhitectura, monumentele si atmosfera feudala, unde admiram Piazza de la Cisterna, inconjurata de case medievale din diferite perioade si Piazza del Duomo cu Biserica Collegiate decorata cu fresce de o frumusete deosebita. Timp liber in San Gimignano sau excursie optionala (15 €) spre Siena -  rivala de odinioara a oraselor Florenta si Pisa, unde pietonal descoperim Piazza del Campo, strajuita de monumente deosebite: Palazzo Publico ce conserva arhitectura gotica de sec XII dominat de Torre de Mangia si Fontana Gaia, apoi Piazza del Duomo cu una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale din lume. Continuam spre Napoli -  “orasul contrastelor”, unde vom parcurge un tur in centrul istoric: Castel Nuovo -  fosta resedinta regala, Teatrul San Carlo, Piata Plebiscitului, delimitata de Biserica Sf. Francisc de Paola -  “Panteonul din Napoli” si Palatul Regal -  fosta resedinta cu apartamentele regale si salile consiliului perfect conservate si decorate cu mobilier si opere de arta de mare valoare. Cazare in zona Napoli -  Pompei.

 

Ziua 8. Insula CAPRI  - POMPEI  - ROMA (cca. 215 km)

Mic dejun. Ne imbarcam contra - cost pentru Insula Capri (65 € / pers. Vaporetto dus -  intors + funicular din port in Piata Umberto I + ghid). De aici vom parcurge intr-o placuta plimbare traseul spre Certosa di San Giacomo si spre Giardini di Augusto. Pentru turistii care au mai vizitat Capri, recomandam vizita individuala la Villa San Michele din Ana Capri, sau telescaunul spre Monte Solaro, unde veti fi rasplatiti de o priveliste de vis catre stancile Faraglioni. Dupa amiaza continuam cu Pompei, unde pietonal vom strabate o parte a orasului antic exceptional conservat, a carui istorie a fost curmata brusc (in anul 79 d.Hr.) de eruptiile Vezuviului. Cazare la Roma.

 

Ziua 9. ROMA  - Cetatea eterna

Mic dejun. Ne dedicam intreaga zi vizitarii Romei -  “Cetatea Eterna”, unde pietonal vom parcurge centrul istoric cu: Santa Maria Maggiore, Basilica San Pietro in Vincoli, Coloseumul -  cel mai mare amfiteatru roman din lume, Forumurile Romane, Columna lui Traian -  care aminteste de victoriile lui Traian in Dacia, Piata Venetia cu monumentul de marmura alba dedicat lui Vittorio Emanuele al II - lea, Capitoliul si Panteonul -  impresionantul edificiu pastrat intact de aproape 2000 de ani. Dupa o pauza necesara servirii individuale a mesei de pranz, continuam explorarea orasului cu Piata Navona -  faimoasa prin cele 3 fantani ale sale, Fontana di Trevi -  cea mai mare si mai impresionanta fantana din oras si Piata Spaniei -  foarte populara printre turisti, pentru Treptele Spaniole catre Trinita dei Monti. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

 

Ziua 10. ROMA  - VATICAN  - TIVOLI

Mic dejun. Timp liber in Roma pentru vizita individuala (sau cu rezervare si ghid local) la Muzeele Vaticanului  -  cu importante colectii de arta, inclusiv Capela Sixtina si Stanze di Raffaello. Dupa amiaza sugeram vizite la Castelul Sant’Angelo si Palazzo dei Conservatori cu cele mai bogate colectii din Roma, incluzand sculpturi, mozaicuri, fresce si picturi, sau excursie optionala (10 €) la Vila d’Este din Tivoli, cu cele mai frumoase gradini renascentiste din lume, unde apa devine element de arta, creand un decor splendid cu cascade, fantani si piscine. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

 

Ziua 11. ASSISI  - SAN MARINO  - PADOVA (cca. 565 km)

Mic dejun. Parasim Roma si ne indreptam spre Assisi, locul de nastere al protectorului spiritual al Italiei si fondatorul Ordinului Franciscan, Sf. Francisc de Assisi. Vizitam Basilica Sf. Francisc cu moastele acestuia si frescele realizate de Giotto si alti mari pictori italieni, care au pus aici bazele unui stil naturalist, ce s-a indepartat de rigorile artei bizantine, culminand cu gloria Renasterii. Pt. turistii care au mai vizitat Assisi, sugeram o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre Piazza del Comune, construita pe ruinele vechiului For Roman, unde sunt conservate inclusiv parti ale apeductului roman si catre Basilica Santa Chiara (fondatoare a Ordinului Clariselor), contruita in sec XIII, in stil romanic, pe locul unde a fost initial inmormantat Sf. Francisc. Continuam cu vizita in San Marino, cea mai veche republica din lume, situata in varful Muntelui Titano unde un tur pietonal pe stradutele inguste ne va permite sa ne familiarizam cu aerul medieval al acestei fortarete. Intram prin Poarta San Francesco spre Piazza della Liberta cu Palazzo Publico (sediul institutiilor administrative ale Republicii), apoi ne bucuram de timp liber in acest paradis taxfree. Turistii care au mai vizitat orasul (si au conditie fizica adecvata), pot incerca o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre statia superioara a telecabinei, de unde vor avea o priveliste asupra intregii zone pe zeci de km. De aici se poate urca spre Basilica di San Marino cu moastele Sf. Marinus intemeitorul Republicii, Torre Guaita (sec. XI)  -  unul dintre cele 3 turnuri care strajuiesc orasul, Pasul Vrajitoarelor  - un drum spectaculos de sec. XIV ce duce spre Torre Cesta, aflat la cea mai inalta altitudine, folosit pana in sec. XVII ca punct de observatie. Intoarcere la autocar pentru deplasare spre Padova. Cazare in zona Padova.

 

Ziua 12. PADOVA  -  Pestera POSTOJNA  -  BUDAPESTA (cca. 690 km)

Mic dejun. Traversam in Slovenia, pentru a vizita pestera Postojna, impresionanta prin dimensiunile sale (ne vom deplasa aproape 4 km cu un trenulet electric), dar si prin bogatia de stalactite si stalagmite. Deplasare spre Budapesta pentru cazare. Pentru a marca cum se cuvine finalul unei excursii reusite, va propunem optional (35 €) o seara ungureasca plina de savoare, cu muzica folclorica si cina traditionala.

 

Ziua 13 BUDAPESTA  -  ARAD  -  SIBIU  -  BUCURESTI (cca. 815 km)

Mic dejun. Pornim spre România. Sosim la București după ora 23:30, în funcție de trafic și de durata formalităților din frontieră.

Destinatie: Italia

Durata: 11 nopti

Vezi detalii in format PDF

Ljubljana - Venetia - Verona - Lago di Garda - Sirmione - Lago Maggiore - Ins. Boromee - Milano - Monaco - Nice - Cannes - Pisa - Florenta - San Gimignano - Siena - Napoli - Ins. Capri - Pompei - Roma - Vatican - Tivoli - Assisi - San Marino - Padova
Servicii incluse:
- Transport cu autocar climatizat, clasificat pentru curse internationale
- 11 cazari cu mic dejun in hoteluri 3* (ca exceptie 2*).
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
- Deplasare pentru vizite la: Budapesta, Zagreb, Venetia, Verona Milano, Florenta, San Gimignano, Napoli, Pompei, Vatican, Roma, Assisi, San Marino, Ljubljana

Servicii neincluse:
- asigurare medicala si storno (cu extensie COVID) ;
- vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice ;
- Locuri preferentiale autocar (primele 3 banchete)
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata
- Sistem audio ghid profesional (1,5 €/pers/zi)
- Bacsisuri/tips (recomandate)



Program detaliat

Ziua 1. BUCURESTI  - BUDAPESTA (cca. 815 km)

Plecare din Bucuresti, la ora 06:00 din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I  -  acces dinspre statia de Metrou Eroilor), spre Sibiu  -  Arad  -  Budapesta. Optional croaziera pe Dunare la Budapesta (20 €), pentru a admira principalele obiective ale capitalei ungare, Palatul Parlamentului, Insula si Podul Margareta, Bastionul Pescarilor si Biserica Matias, Podul cu Lanturi, Universitatea, Podul Elisabeta si Podul Libertatii. Seara cazare in zona Budapesta.

 

Ziua 2. BUDAPESTA  -  LJUBLJANA  -  PADOVA (cca. 725 km)

Servim micul dejun, apoi vizitam Ljublijana intr-un tur ce cuprinde Piata Congresului, Biserica Franciscana, Podul Triplu, Primaria, Catedrala, Podul Dragonului. Traseul continua spre Italia, pentru cazare in zona Padova.

 

Ziua 3. VENETIA  - PADOVA –VERONA -  LAGO DI GARDA -  Castelul SIRMIONE (cca. 315 km)

Mic dejun. Timp liber la hotel sau excursie optionala (10 €) la Padova, unde vizitam Basilica Sf. Anton, renumit centru de pelerinaj, care pastreaza moastele sfantului. Deplasare in Tronchetto, de unde ne imbarcam contra cost (se incaseaza la inscriere 12+18 €) in vaporas privat, si navigand pe canal Giudecca sosim in Piata San Marco, apreciata de Napoleon drept cel mai elegant salon al Europei. Admiram Palatul Dogilor continand capodopere ale lui Tintoretto, Veronese, Titian, Tiepolo, Pisanello, Carapaccio, Bellini, apoi Basilica San Marco, renumita prin mozaicurile sale aurite de inspiratie bizantina, si Campanilla, inalta de aproape 100 m. Timp liber pentru plimbare spre Podul Rialto si cautarea de suveniruri pentru cei dragi de acasa, printre multitudinea de magazine si tarabe cu artizani de la baza podului. Turistii care au mai vizitat Venetia, pot opta ca individual -  neinsotiti de ghid sa admire Panteonul Venetiei, splendida Basilica San Giovanni e Paolo, apoi contra cost (biletele pentru vaporasul de Murano dus -  intors nu sunt incluse in pret), de la Fondamente Nove, imbarcare pentru insula Murano, faimoasa pentru arta prelucrarii sticlei, aici obtinandu-se de sute de ani cele mai renumit cristal din lume. Plecare spre Verona pentru un tur pietonal de oras: Arenele Romane, amfiteatru roman excelent conservat, faimos pt. spectacolele şi concertele de opera, Casa si balconul Julietei, Piaţa del'Erbe, Palatul si Mormintele Scaligerilor. Pentru tusitii care au mai vizitat Verona, recomandam deplasare individuala la Castelvecchio si Ponte dei Scaglieri, si la Basilica San Zeno Maggiore, construita in sec. IX de Pepin, descendentul lui Charlemagne. Timp liber in Verona. Optional (15 €) pornim spre Sirmione, situat pe malul lacului Garda, cel mai mare lac din Italia. Aspectul medieval, cu stradute inguste si case pitoresti este amplificat de fortareata construita in sec. XII - XIII, la care accesul se facea numai pe poduri mobile, fiind practic înconjurata de ape. In interiorul Castelului exista un mic muzeu cu artefacte medievale. Seara, cazare in zona Milano.

 

Ziua 4. LAGO MAGGIORE -  Insulele BOROMEE  - MILANO  - GENOVA (cca. 295 km)

Mic dejun. Incepem vizita in Milano, capitala Lombardiei si totodata “capitala modei” ce se impune prin monumentele sale: Castelul Sforzesco, construit in sec. XIV, Domul -  cea mai mare catedrala gotica din lume, cu fatada sa impunatoare de marmura alba, Galeriile Vittorio Emanuele -  cea mai veche galerie comerciala si Opera Scala -  unul din cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii. Pornim apoi spre lacul glaciar Lago Maggiore din regiunea Piemonte, al 2 - lea ca marime din Italia dupa Lago di Garda. Ne imbarcam contra cost catre Insulele Borromee -  „perlele plutitioare” ale lacului Maggiore, care ne vor incanta nu doar cu frumusetea naturala, ci si datorita Palatul Boromeo, fastuos construit in sec. XVII, avand si o superba gradina exotica. Intre oaspeţii de marcă ce i-au trecut pragul, se numara Napoleon Bonaparte şi soţia sa Josephine, aceasta din urma fiind atat de incantata, incat a facut o oferta pentru cumpararea insulei, fiind insa politicos refuzata de gazde. Incheiem ziua cu un alt obiectiv UNESCO, centrul istoric al orasului Genova: Porta Soprana -  cea mai veche constructie din Genova (sec. X – XII), Casa lui Christofor Columb, Palatul Ducal, Catedrala San Lorenzo, Portul Vechi si Acvariul -  unul dintre cele mai mari din Europa. Cazare in zona Genova  - Savona.

 

Ziua 5. MONACO  - NICE  - CANNES  - GENOVA (390 km)

Mic dejun. Timp liber la dispozitie, sau excursie optionala (45 €) pe Coasta de Azur, unde pentru inceput ne vom opri in Monaco, micul stat cunoscut in intreaga lume drept paradis fiscal si pentru Cazinoul de aici si cursele de Formula 1. Dupa ce  admiram Muzeul Oceanografic, Catedrala Sf. Nicolae si Palatul Princiar, vom parcurge traseul Circuitului de “Formula 1” spre faimosul Cazino. Continuam cu Nice, unde oprim pentru o plimbare pe Promenades des Anglais si admiram cel mai stilat hotel de pe intreaga Coasta de Azur, Hotel Negresco -  construit de romanul Henri Negrescu. Incheiem ziua in Cannes, candva un simplu sat de pescari, astazi considerat cel mai elegant si exclusivist oras de pe Riviera Franceza. Palais des Festivals et Congres a facut din Cannes una din cele mai populare destinatii, in special in luna mai, cand are loc faimosul Festival International de Film. Intoarcere la cazare in acelasi hotel din zona Genova  - Savona.

 

Ziua 6. PISA  - FLORENTA –MONTECATINI TERME (cca. 345 km)

Mic dejun. Plecare spre Toscana. Pe traseu, excursie optionala (15 €) la Pisa, plina de adevarate “minuni” arhitecturale: Domul (sec. XI) -  cel mai semnificativ monument de arta romanica; Turnul inclinat -  emblema orasului; Baptiseteriul -  deosebit prin sculpturile si acustica sa. Turistii care nu opteaza pentru excursia la Pisa se vor bucura de timp liber intr-un centru comercial. Dupa amiaza o vom dedica “orasului artelor” -  Florenta, locul de nastere al Renasterii, faimoasa pentru numeroasele sale atractii: Bazilica Santa Croce -  “panteon national”, unde sunt inmormantate 270 personalitati ale Italiei (Michelangelo, Machiaveli, Rossini, Galileo Galilei), Domul Santa Maria del Fiore -  cel mai mare Dom din caramida construit de Brunelleschi, Baptisteriul cu renumitele porti de bronz ale lui Ghilberti si Campanilla; Piazza della Signoria -  impresionanta prin “colectia” de statui care o decoreaza si cladirile monumentale: Palazzo Vecchio -  cu aerul sau de castel medieval, Ponte Vecchio -  cel mai vechi pod peste raul Arno, Palazzo Pitti -  fosta resedinta a conducatorilor Florentei. Cazare in Montecatini Terme.

 

Ziua 7. SAN GIMIGNANO  - SIENA  - NAPOLI (cca. 545 km)

Mic dejun. Incepem vizita in San Gimignano -  “locul unde timpul pare ca s-a oprit in loc”, inclus in Patrimoniul UNESCO, ce si-a conservat impecabil arhitectura, monumentele si atmosfera feudala, unde admiram Piazza de la Cisterna, inconjurata de case medievale din diferite perioade si Piazza del Duomo cu Biserica Collegiate decorata cu fresce de o frumusete deosebita. Timp liber in San Gimignano sau excursie optionala (15 €) spre Siena -  rivala de odinioara a oraselor Florenta si Pisa, unde pietonal descoperim Piazza del Campo, strajuita de monumente deosebite: Palazzo Publico ce conserva arhitectura gotica de sec XII dominat de Torre de Mangia si Fontana Gaia, apoi Piazza del Duomo cu una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale din lume. Continuam spre Napoli -  “orasul contrastelor”, unde vom parcurge un tur in centrul istoric: Castel Nuovo -  fosta resedinta regala, Teatrul San Carlo, Piata Plebiscitului, delimitata de Biserica Sf. Francisc de Paola -  “Panteonul din Napoli” si Palatul Regal -  fosta resedinta cu apartamentele regale si salile consiliului perfect conservate si decorate cu mobilier si opere de arta de mare valoare. Cazare in zona Napoli -  Pompei.

 

Ziua 8. Insula CAPRI  - POMPEI  - ROMA (cca. 215 km)

Mic dejun. Ne imbarcam contra - cost pentru Insula Capri (65 € / pers. Vaporetto dus -  intors + funicular din port in Piata Umberto I + ghid). De aici vom parcurge intr-o placuta plimbare traseul spre Certosa di San Giacomo si spre Giardini di Augusto. Pentru turistii care au mai vizitat Capri, recomandam vizita individuala la Villa San Michele din Ana Capri, sau telescaunul spre Monte Solaro, unde veti fi rasplatiti de o priveliste de vis catre stancile Faraglioni. Dupa amiaza continuam cu Pompei, unde pietonal vom strabate o parte a orasului antic exceptional conservat, a carui istorie a fost curmata brusc (in anul 79 d.Hr.) de eruptiile Vezuviului. Cazare la Roma.

 

Ziua 9. ROMA  - Cetatea eterna

Mic dejun. Ne dedicam intreaga zi vizitarii Romei -  “Cetatea Eterna”, unde pietonal vom parcurge centrul istoric cu: Santa Maria Maggiore, Basilica San Pietro in Vincoli, Coloseumul -  cel mai mare amfiteatru roman din lume, Forumurile Romane, Columna lui Traian -  care aminteste de victoriile lui Traian in Dacia, Piata Venetia cu monumentul de marmura alba dedicat lui Vittorio Emanuele al II - lea, Capitoliul si Panteonul -  impresionantul edificiu pastrat intact de aproape 2000 de ani. Dupa o pauza necesara servirii individuale a mesei de pranz, continuam explorarea orasului cu Piata Navona -  faimoasa prin cele 3 fantani ale sale, Fontana di Trevi -  cea mai mare si mai impresionanta fantana din oras si Piata Spaniei -  foarte populara printre turisti, pentru Treptele Spaniole catre Trinita dei Monti. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

 

Ziua 10. ROMA  - VATICAN  - TIVOLI

Mic dejun. Timp liber in Roma pentru vizita individuala (sau cu rezervare si ghid local) la Muzeele Vaticanului  -  cu importante colectii de arta, inclusiv Capela Sixtina si Stanze di Raffaello. Dupa amiaza sugeram vizite la Castelul Sant’Angelo si Palazzo dei Conservatori cu cele mai bogate colectii din Roma, incluzand sculpturi, mozaicuri, fresce si picturi, sau excursie optionala (10 €) la Vila d’Este din Tivoli, cu cele mai frumoase gradini renascentiste din lume, unde apa devine element de arta, creand un decor splendid cu cascade, fantani si piscine. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

 

Ziua 11. ASSISI  - SAN MARINO  - PADOVA (cca. 565 km)

Mic dejun. Parasim Roma si ne indreptam spre Assisi, locul de nastere al protectorului spiritual al Italiei si fondatorul Ordinului Franciscan, Sf. Francisc de Assisi. Vizitam Basilica Sf. Francisc cu moastele acestuia si frescele realizate de Giotto si alti mari pictori italieni, care au pus aici bazele unui stil naturalist, ce s-a indepartat de rigorile artei bizantine, culminand cu gloria Renasterii. Pt. turistii care au mai vizitat Assisi, sugeram o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre Piazza del Comune, construita pe ruinele vechiului For Roman, unde sunt conservate inclusiv parti ale apeductului roman si catre Basilica Santa Chiara (fondatoare a Ordinului Clariselor), contruita in sec XIII, in stil romanic, pe locul unde a fost initial inmormantat Sf. Francisc. Continuam cu vizita in San Marino, cea mai veche republica din lume, situata in varful Muntelui Titano unde un tur pietonal pe stradutele inguste ne va permite sa ne familiarizam cu aerul medieval al acestei fortarete. Intram prin Poarta San Francesco spre Piazza della Liberta cu Palazzo Publico (sediul institutiilor administrative ale Republicii), apoi ne bucuram de timp liber in acest paradis taxfree. Turistii care au mai vizitat orasul (si au conditie fizica adecvata), pot incerca o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre statia superioara a telecabinei, de unde vor avea o priveliste asupra intregii zone pe zeci de km. De aici se poate urca spre Basilica di San Marino cu moastele Sf. Marinus intemeitorul Republicii, Torre Guaita (sec. XI)  -  unul dintre cele 3 turnuri care strajuiesc orasul, Pasul Vrajitoarelor  - un drum spectaculos de sec. XIV ce duce spre Torre Cesta, aflat la cea mai inalta altitudine, folosit pana in sec. XVII ca punct de observatie. Intoarcere la autocar pentru deplasare spre Padova. Cazare in zona Padova.

 

Ziua 12. PADOVA  -  Pestera POSTOJNA  -  BUDAPESTA (cca. 690 km)

Mic dejun. Traversam in Slovenia, pentru a vizita pestera Postojna, impresionanta prin dimensiunile sale (ne vom deplasa aproape 4 km cu un trenulet electric), dar si prin bogatia de stalactite si stalagmite. Deplasare spre Budapesta pentru cazare. Pentru a marca cum se cuvine finalul unei excursii reusite, va propunem optional (35 €) o seara ungureasca plina de savoare, cu muzica folclorica si cina traditionala.

 

Ziua 13 BUDAPESTA  -  ARAD  -  SIBIU  -  BUCURESTI (cca. 815 km)

Mic dejun. Pornim spre România. Sosim la București după ora 23:30, în funcție de trafic și de durata formalităților din frontieră.

Itinerariu

Ziua 1

Ziua 1. BUCURESTI - BUDAPESTA (cca. 815 km) Plecare din Bucuresti, la ora 06:00 din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre statia de Metrou Eroilor), spre Sibiu - Arad - Budapesta. Optional croaziera pe Dunare la Budapesta (20 €), pentru a admira principalele obiective ale capitalei ungare, Palatul Parlamentului, Insula si Podul Margareta, Bastionul Pescarilor si Biserica Matias, Podul cu Lanturi, Universitatea, Podul Elisabeta si Podul Libertatii. Seara cazare in zona Budapesta.

Ziua 2

Ziua 2. BUDAPESTA - LJUBLJANA - PADOVA (cca. 725 km) Servim micul dejun, apoi vizitam Ljublijana intr-un tur ce cuprinde Piata Congresului, Biserica Franciscana, Podul Triplu, Primaria, Catedrala, Podul Dragonului. Traseul continua spre Italia, pentru cazare in zona Padova.

Ziua 3

Ziua 3. VENETIA - PADOVA –VERONA - LAGO DI GARDA - Castelul SIRMIONE (cca. 315 km) Mic dejun. Timp liber la hotel sau excursie optionala (10 €) la Padova, unde vizitam Basilica Sf. Anton, renumit centru de pelerinaj, care pastreaza moastele sfantului. Deplasare in Tronchetto, de unde ne imbarcam contra cost (se incaseaza la inscriere 12+18 €) in vaporas privat, si navigand pe canal Giudecca sosim in Piata San Marco, apreciata de Napoleon drept cel mai elegant salon al Europei. Admiram Palatul Dogilor continand capodopere ale lui Tintoretto, Veronese, Titian, Tiepolo, Pisanello, Carapaccio, Bellini, apoi Basilica San Marco, renumita prin mozaicurile sale aurite de inspiratie bizantina, si Campanilla, inalta de aproape 100 m. Timp liber pentru plimbare spre Podul Rialto si cautarea de suveniruri pentru cei dragi de acasa, printre multitudinea de magazine si tarabe cu artizani de la baza podului. Turistii care au mai vizitat Venetia, pot opta ca individual - neinsotiti de ghid sa admire Panteonul Venetiei, splendida Basilica San Giovanni e Paolo, apoi contra cost (biletele pentru vaporasul de Murano dus - intors nu sunt incluse in pret), de la Fondamente Nove, imbarcare pentru insula Murano, faimoasa pentru arta prelucrarii sticlei, aici obtinandu-se de sute de ani cele mai renumit cristal din lume. Plecare spre Verona pentru un tur pietonal de oras: Arenele Romane, amfiteatru roman excelent conservat, faimos pt. spectacolele şi concertele de opera, Casa si balconul Julietei, Piaţa del'Erbe, Palatul si Mormintele Scaligerilor. Pentru tusitii care au mai vizitat Verona, recomandam deplasare individuala la Castelvecchio si Ponte dei Scaglieri, si la Basilica San Zeno Maggiore, construita in sec. IX de Pepin, descendentul lui Charlemagne. Timp liber in Verona. Optional (15 €) pornim spre Sirmione, situat pe malul lacului Garda, cel mai mare lac din Italia. Aspectul medieval, cu stradute inguste si case pitoresti este amplificat de fortareata construita in sec. XII - XIII, la care accesul se facea numai pe poduri mobile, fiind practic înconjurata de ape. In interiorul Castelului exista un mic muzeu cu artefacte medievale. Seara, cazare in zona Milano.

Ziua 4

Ziua 4. LAGO MAGGIORE - Insulele BOROMEE - MILANO - GENOVA (cca. 295 km) Mic dejun. Incepem vizita in Milano, capitala Lombardiei si totodata “capitala modei” ce se impune prin monumentele sale: Castelul Sforzesco, construit in sec. XIV, Domul - cea mai mare catedrala gotica din lume, cu fatada sa impunatoare de marmura alba, Galeriile Vittorio Emanuele - cea mai veche galerie comerciala si Opera Scala - unul din cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii. Pornim apoi spre lacul glaciar Lago Maggiore din regiunea Piemonte, al 2 - lea ca marime din Italia dupa Lago di Garda. Ne imbarcam contra cost catre Insulele Borromee - „perlele plutitioare” ale lacului Maggiore, care ne vor incanta nu doar cu frumusetea naturala, ci si datorita Palatului Borromeo, fastuos construit in sec. XVII, avand si o superba gradina exotica. Intre oaspeţii de marcă ce i-au trecut pragul, se numara Napoleon Bonaparte şi soţia sa Josephine, aceasta din urma fiind atat de incantata, incat a facut o oferta pentru cumpararea insulei, fiind insa politicos refuzata de gazde. Incheiem ziua cu un alt obiectiv UNESCO, centrul istoric al orasului Genova: Porta Soprana - cea mai veche constructie din Genova (sec. X – XII), Casa lui Christofor Columb, Palatul Ducal, Catedrala San Lorenzo, Portul Vechi si Acvariul - unul dintre cele mai mari din Europa. Cazare in zona Genova - Savona.

Ziua 5

Ziua 5. MONACO - NICE - CANNES - GENOVA (390 km) Mic dejun. Timp liber la dispozitie, sau excursie optionala (45 €) pe Coasta de Azur, unde pentru inceput ne vom opri in Monaco, micul stat cunoscut in intreaga lume drept paradis fiscal si pentru Cazinoul de aici si cursele de Formula 1. Dupa ce admiram Muzeul Oceanografic, Catedrala Sf. Nicolae si Palatul Princiar, vom parcurge traseul Circuitului de “Formula 1” spre faimosul Cazino. Continuam cu Nice, unde oprim pentru o plimbare pe Promenades des Anglais si admiram cel mai stilat hotel de pe intreaga Coasta de Azur, Hotel Negresco - construit de romanul Henri Negrescu. Incheiem ziua in Cannes, candva un simplu sat de pescari, astazi considerat cel mai elegant si exclusivist oras de pe Riviera Franceza. Palais des Festivals et Congres a facut din Cannes una din cele mai populare destinatii, in special in luna mai, cand are loc faimosul Festival International de Film. Intoarcere la cazare in acelasi hotel din zona Genova - Savona.

Ziua 6

Ziua 6. PISA - FLORENTA –MONTECATINI TERME (cca. 345 km) Mic dejun. Plecare spre Toscana. Pe traseu, excursie optionala (15 €) la Pisa, plina de adevarate “minuni” arhitecturale: Domul (sec. XI) - cel mai semnificativ monument de arta romanica; Turnul inclinat - emblema orasului; Baptiseteriul - deosebit prin sculpturile si acustica sa. Turistii care nu opteaza pentru excursia la Pisa se vor bucura de timp liber intr-un centru comercial. Dupa amiaza o vom dedica “orasului artelor” - Florenta, locul de nastere al Renasterii, faimoasa pentru numeroasele sale atractii: Bazilica Santa Croce - “panteon national”, unde sunt inmormantate 270 personalitati ale Italiei (Michelangelo, Machiaveli, Rossini, Galileo Galilei), Domul Santa Maria del Fiore -

Ziua 7

Ziua 7. SAN GIMIGNANO - SIENA - NAPOLI (cca. 545 km) Mic dejun. Incepem vizita in San Gimignano - “locul unde timpul pare ca s-a oprit in loc”, inclus in Patrimoniul UNESCO, ce si-a conservat impecabil arhitectura, monumentele si atmosfera feudala, unde admiram Piazza de la Cisterna, inconjurata de case medievale din diferite perioade si Piazza del Duomo cu Biserica Collegiate decorata cu fresce de o frumusete deosebita. Timp liber in San Gimignano sau excursie optionala (15 €) spre Siena - rivala de odinioara a oraselor Florenta si Pisa, unde pietonal descoperim Piazza del Campo, strajuita de monumente deosebite: Palazzo Publico ce conserva arhitectura gotica de sec XII dominat de Torre de Mangia si Fontana Gaia, apoi Piazza del Duomo cu una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale din lume. Continuam spre Napoli - “orasul contrastelor”, unde vom parcurge un tur in centrul istoric: Castel Nuovo - fosta resedinta regala, Teatrul San Carlo, Piata Plebiscitului, delimitata de Biserica Sf. Francisc de Paola - “Panteonul din Napoli” si Palatul Regal - fosta resedinta cu apartamentele regale si salile consiliului perfect conservate si decorate cu mobilier si opere de arta de mare valoare. Cazare in zona Napoli - Pompei.

Ziua 8

Ziua 8. Insula CAPRI - POMPEI - ROMA (cca. 215 km) Mic dejun. Ne imbarcam contra - cost pentru Insula Capri (65 € / pers. Vaporetto dus - intors + funicular din port in Piata Umberto I + ghid). De aici vom parcurge intr-o placuta plimbare traseul spre Certosa di San Giacomo si spre Giardini di Augusto. Pentru turistii care au mai vizitat Capri, recomandam vizita individuala la Villa San Michele din Ana Capri, sau telescaunul spre Monte Solaro, unde veti fi rasplatiti de o priveliste de vis catre stancile Faraglioni. Dupa amiaza continuam cu Pompei, unde pietonal vom strabate o parte a orasului antic exceptional conservat, a carui istorie a fost curmata brusc (in anul 79 d.Hr.) de eruptiile Vezuviului. Cazare la Roma.

Ziua 9

Ziua 9. ROMA - Cetatea eterna Mic dejun. Ne dedicam intreaga zi vizitarii Romei - “Cetatea Eterna”, unde pietonal vom parcurge centrul istoric cu: Santa Maria Maggiore, Basilica San Pietro in Vincoli, Coloseumul - cel mai mare amfiteatru roman din lume, Forumurile Romane, Columna lui Traian - care aminteste de victoriile lui Traian in Dacia, Piata Venetia cu monumentul de marmura alba dedicat lui Vittorio Emanuele al II - lea, Capitoliul si Panteonul - impresionantul edificiu pastrat intact de aproape 2000 de ani. Dupa o pauza necesara servirii individuale a mesei de pranz, continuam explorarea orasului cu Piata Navona - faimoasa prin cele 3 fantani ale sale, Fontana di Trevi - cea mai mare si mai impresionanta fantana din oras si Piata Spaniei - foarte populara printre turisti, pentru Treptele Spaniole catre Trinita dei Monti. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

Ziua 10

Ziua 10. ROMA - VATICAN - TIVOLI Mic dejun. Timp liber in Roma pentru vizita individuala (sau cu rezervare si ghid local) la Muzeele Vaticanului - cu importante colectii de arta, inclusiv Capela Sixtina si Stanze di Raffaello. Dupa amiaza sugeram vizite la Castelul Sant’Angelo si Palazzo dei Conservatori cu cele mai bogate colectii din Roma, incluzand sculpturi, mozaicuri, fresce si picturi, sau excursie optionala (10 €) la Vila d’Este din Tivoli, cu cele mai frumoase gradini renascentiste din lume, unde apa devine element de arta, creand un decor splendid cu cascade, fantani si piscine. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

Ziua 11

Ziua 11. ASSISI - SAN MARINO - PADOVA (cca. 565 km) Mic dejun. Parasim Roma si ne indreptam spre Assisi, locul de nastere al protectorului spiritual al Italiei si fondatorul Ordinului Franciscan, Sf. Francisc de Assisi. Vizitam Basilica Sf. Francisc cu moastele acestuia si frescele realizate de Giotto si alti mari pictori italieni, care au pus aici bazele unui stil naturalist, ce s-a indepartat de rigorile artei bizantine, culminand cu gloria Renasterii. Pt. turistii care au mai vizitat Assisi, sugeram o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre Piazza del Comune, construita pe ruinele vechiului For Roman, unde sunt conservate inclusiv parti ale apeductului roman si catre Basilica Santa Chiara (fondatoare a Ordinului Clariselor), contruita in sec XIII, in stil romanic, pe locul unde a fost initial inmormantat Sf. Francisc. Continuam cu vizita in San Marino, cea mai veche republica din lume, situata in varful Muntelui Titano unde un tur pietonal pe stradutele inguste ne va permite sa ne familiarizam cu aerul medieval al acestei fortarete. Intram prin Poarta San Francesco spre Piazza della Liberta cu Palazzo Publico (sediul institutiilor administrative ale Republicii), apoi ne bucuram de timp liber in acest paradis taxfree. Turistii care au mai vizitat orasul (si au conditie fizica adecvata), pot incerca o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre statia superioara a telecabinei, de unde vor avea o priveliste asupra intregii zone pe zeci de km. De aici se poate urca spre Basilica di San Marino cu moastele Sf. Marinus intemeitorul Republicii, Torre Guaita (sec. XI) - unul dintre cele 3 turnuri care strajuiesc orasul, Pasul Vrajitoarelor - un drum spectaculos de sec. XIV ce duce spre Torre Cesta, aflat la cea mai inalta altitudine, folosit pana in sec. XVII ca punct de observatie. Intoarcere la autocar pentru deplasare spre Padova. Cazare in zona Padova.

Ziua 12

Ziua 12. PADOVA - Pestera POSTOJNA - BUDAPESTA (cca. 690 km) Mic dejun. Traversam in Slovenia, pentru a vizita pestera Postojna, impresionanta prin dimensiunile sale (ne vom deplasa aproape 4 km cu un trenulet electric), dar si prin bogatia de stalactite si stalagmite. Deplasare spre Budapesta pentru cazare. Pentru a marca cum se cuvine finalul unei excursii reusite, va propunem optional (35 €) o seara ungureasca plina de savoare, cu muzica folclorica si cina traditionala.

Ziua 13

Ziua 13 BUDAPESTA - ARAD - SIBIU - BUCURESTI (cca. 815 km) Mic dejun. Pornim spre România. Sosim la București după ora 23:30, în funcție de trafic și de durata formalităților din frontieră.

Ziua 1

Ziua 1. BUCURESTI - BUDAPESTA (cca. 815 km) Plecare din Bucuresti, la ora 06:00 din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre statia de Metrou Eroilor), spre Sibiu - Arad - Budapesta. Optional croaziera pe Dunare la Budapesta (20 €), pentru a admira principalele obiective ale capitalei ungare, Palatul Parlamentului, Insula si Podul Margareta, Bastionul Pescarilor si Biserica Matias, Podul cu Lanturi, Universitatea, Podul Elisabeta si Podul Libertatii. Seara cazare in zona Budapesta.

Ziua 2

Ziua 2. BUDAPESTA - LJUBLJANA - PADOVA (cca. 725 km) Servim micul dejun, apoi vizitam Ljublijana intr-un tur ce cuprinde Piata Congresului, Biserica Franciscana, Podul Triplu, Primaria, Catedrala, Podul Dragonului. Traseul continua spre Italia, pentru cazare in zona Padova.

Ziua 3

Ziua 3. VENETIA - PADOVA –VERONA - LAGO DI GARDA - Castelul SIRMIONE (cca. 315 km) Mic dejun. Timp liber la hotel sau excursie optionala (10 €) la Padova, unde vizitam Basilica Sf. Anton, renumit centru de pelerinaj, care pastreaza moastele sfantului. Deplasare in Tronchetto, de unde ne imbarcam contra cost (se incaseaza la inscriere 12+18 €) in vaporas privat, si navigand pe canal Giudecca sosim in Piata San Marco, apreciata de Napoleon drept cel mai elegant salon al Europei. Admiram Palatul Dogilor continand capodopere ale lui Tintoretto, Veronese, Titian, Tiepolo, Pisanello, Carapaccio, Bellini, apoi Basilica San Marco, renumita prin mozaicurile sale aurite de inspiratie bizantina, si Campanilla, inalta de aproape 100 m. Timp liber pentru plimbare spre Podul Rialto si cautarea de suveniruri pentru cei dragi de acasa, printre multitudinea de magazine si tarabe cu artizani de la baza podului. Turistii care au mai vizitat Venetia, pot opta ca individual - neinsotiti de ghid sa admire Panteonul Venetiei, splendida Basilica San Giovanni e Paolo, apoi contra cost (biletele pentru vaporasul de Murano dus - intors nu sunt incluse in pret), de la Fondamente Nove, imbarcare pentru insula Murano, faimoasa pentru arta prelucrarii sticlei, aici obtinandu-se de sute de ani cele mai renumit cristal din lume. Plecare spre Verona pentru un tur pietonal de oras: Arenele Romane, amfiteatru roman excelent conservat, faimos pt. spectacolele şi concertele de opera, Casa si balconul Julietei, Piaţa del'Erbe, Palatul si Mormintele Scaligerilor. Pentru tusitii care au mai vizitat Verona, recomandam deplasare individuala la Castelvecchio si Ponte dei Scaglieri, si la Basilica San Zeno Maggiore, construita in sec. IX de Pepin, descendentul lui Charlemagne. Timp liber in Verona. Optional (15 €) pornim spre Sirmione, situat pe malul lacului Garda, cel mai mare lac din Italia. Aspectul medieval, cu stradute inguste si case pitoresti este amplificat de fortareata construita in sec. XII - XIII, la care accesul se facea numai pe poduri mobile, fiind practic înconjurata de ape. In interiorul Castelului exista un mic muzeu cu artefacte medievale. Seara, cazare in zona Milano.

Ziua 4

Ziua 4. LAGO MAGGIORE - Insulele BOROMEE - MILANO - GENOVA (cca. 295 km) Mic dejun. Incepem vizita in Milano, capitala Lombardiei si totodata “capitala modei” ce se impune prin monumentele sale: Castelul Sforzesco, construit in sec. XIV, Domul - cea mai mare catedrala gotica din lume, cu fatada sa impunatoare de marmura alba, Galeriile Vittorio Emanuele - cea mai veche galerie comerciala si Opera Scala - unul din cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii. Pornim apoi spre lacul glaciar Lago Maggiore din regiunea Piemonte, al 2 - lea ca marime din Italia dupa Lago di Garda. Ne imbarcam contra cost catre Insulele Borromee - „perlele plutitioare” ale lacului Maggiore, care ne vor incanta nu doar cu frumusetea naturala, ci si datorita Palatului Borromeo, fastuos construit in sec. XVII, avand si o superba gradina exotica. Intre oaspeţii de marcă ce i-au trecut pragul, se numara Napoleon Bonaparte şi soţia sa Josephine, aceasta din urma fiind atat de incantata, incat a facut o oferta pentru cumpararea insulei, fiind insa politicos refuzata de gazde. Incheiem ziua cu un alt obiectiv UNESCO, centrul istoric al orasului Genova: Porta Soprana - cea mai veche constructie din Genova (sec. X – XII), Casa lui Christofor Columb, Palatul Ducal, Catedrala San Lorenzo, Portul Vechi si Acvariul - unul dintre cele mai mari din Europa. Cazare in zona Genova - Savona.

Ziua 5

Ziua 5. MONACO - NICE - CANNES - GENOVA (390 km) Mic dejun. Timp liber la dispozitie, sau excursie optionala (45 €) pe Coasta de Azur, unde pentru inceput ne vom opri in Monaco, micul stat cunoscut in intreaga lume drept paradis fiscal si pentru Cazinoul de aici si cursele de Formula 1. Dupa ce admiram Muzeul Oceanografic, Catedrala Sf. Nicolae si Palatul Princiar, vom parcurge traseul Circuitului de “Formula 1” spre faimosul Cazino. Continuam cu Nice, unde oprim pentru o plimbare pe Promenades des Anglais si admiram cel mai stilat hotel de pe intreaga Coasta de Azur, Hotel Negresco - construit de romanul Henri Negrescu. Incheiem ziua in Cannes, candva un simplu sat de pescari, astazi considerat cel mai elegant si exclusivist oras de pe Riviera Franceza. Palais des Festivals et Congres a facut din Cannes una din cele mai populare destinatii, in special in luna mai, cand are loc faimosul Festival International de Film. Intoarcere la cazare in acelasi hotel din zona Genova - Savona.

Ziua 6

Ziua 6. PISA - FLORENTA –MONTECATINI TERME (cca. 345 km) Mic dejun. Plecare spre Toscana. Pe traseu, excursie optionala (15 €) la Pisa, plina de adevarate “minuni” arhitecturale: Domul (sec. XI) - cel mai semnificativ monument de arta romanica; Turnul inclinat - emblema orasului; Baptiseteriul - deosebit prin sculpturile si acustica sa. Turistii care nu opteaza pentru excursia la Pisa se vor bucura de timp liber intr-un centru comercial. Dupa amiaza o vom dedica “orasului artelor” - Florenta, locul de nastere al Renasterii, faimoasa pentru numeroasele sale atractii: Bazilica Santa Croce - “panteon national”, unde sunt inmormantate 270 personalitati ale Italiei (Michelangelo, Machiaveli, Rossini, Galileo Galilei), Domul Santa Maria del Fiore -

Ziua 7

Ziua 7. SAN GIMIGNANO - SIENA - NAPOLI (cca. 545 km) Mic dejun. Incepem vizita in San Gimignano - “locul unde timpul pare ca s-a oprit in loc”, inclus in Patrimoniul UNESCO, ce si-a conservat impecabil arhitectura, monumentele si atmosfera feudala, unde admiram Piazza de la Cisterna, inconjurata de case medievale din diferite perioade si Piazza del Duomo cu Biserica Collegiate decorata cu fresce de o frumusete deosebita. Timp liber in San Gimignano sau excursie optionala (15 €) spre Siena - rivala de odinioara a oraselor Florenta si Pisa, unde pietonal descoperim Piazza del Campo, strajuita de monumente deosebite: Palazzo Publico ce conserva arhitectura gotica de sec XII dominat de Torre de Mangia si Fontana Gaia, apoi Piazza del Duomo cu una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale din lume. Continuam spre Napoli - “orasul contrastelor”, unde vom parcurge un tur in centrul istoric: Castel Nuovo - fosta resedinta regala, Teatrul San Carlo, Piata Plebiscitului, delimitata de Biserica Sf. Francisc de Paola - “Panteonul din Napoli” si Palatul Regal - fosta resedinta cu apartamentele regale si salile consiliului perfect conservate si decorate cu mobilier si opere de arta de mare valoare. Cazare in zona Napoli - Pompei.

Ziua 8

Ziua 8. Insula CAPRI - POMPEI - ROMA (cca. 215 km) Mic dejun. Ne imbarcam contra - cost pentru Insula Capri (65 € / pers. Vaporetto dus - intors + funicular din port in Piata Umberto I + ghid). De aici vom parcurge intr-o placuta plimbare traseul spre Certosa di San Giacomo si spre Giardini di Augusto. Pentru turistii care au mai vizitat Capri, recomandam vizita individuala la Villa San Michele din Ana Capri, sau telescaunul spre Monte Solaro, unde veti fi rasplatiti de o priveliste de vis catre stancile Faraglioni. Dupa amiaza continuam cu Pompei, unde pietonal vom strabate o parte a orasului antic exceptional conservat, a carui istorie a fost curmata brusc (in anul 79 d.Hr.) de eruptiile Vezuviului. Cazare la Roma.

Ziua 9

Ziua 9. ROMA - Cetatea eterna Mic dejun. Ne dedicam intreaga zi vizitarii Romei - “Cetatea Eterna”, unde pietonal vom parcurge centrul istoric cu: Santa Maria Maggiore, Basilica San Pietro in Vincoli, Coloseumul - cel mai mare amfiteatru roman din lume, Forumurile Romane, Columna lui Traian - care aminteste de victoriile lui Traian in Dacia, Piata Venetia cu monumentul de marmura alba dedicat lui Vittorio Emanuele al II - lea, Capitoliul si Panteonul - impresionantul edificiu pastrat intact de aproape 2000 de ani. Dupa o pauza necesara servirii individuale a mesei de pranz, continuam explorarea orasului cu Piata Navona - faimoasa prin cele 3 fantani ale sale, Fontana di Trevi - cea mai mare si mai impresionanta fantana din oras si Piata Spaniei - foarte populara printre turisti, pentru Treptele Spaniole catre Trinita dei Monti. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

Ziua 10

Ziua 10. ROMA - VATICAN - TIVOLI Mic dejun. Timp liber in Roma pentru vizita individuala (sau cu rezervare si ghid local) la Muzeele Vaticanului - cu importante colectii de arta, inclusiv Capela Sixtina si Stanze di Raffaello. Dupa amiaza sugeram vizite la Castelul Sant’Angelo si Palazzo dei Conservatori cu cele mai bogate colectii din Roma, incluzand sculpturi, mozaicuri, fresce si picturi, sau excursie optionala (10 €) la Vila d’Este din Tivoli, cu cele mai frumoase gradini renascentiste din lume, unde apa devine element de arta, creand un decor splendid cu cascade, fantani si piscine. Cazare in acelasi hotel de la Roma.

Ziua 11

Ziua 11. ASSISI - SAN MARINO - PADOVA (cca. 565 km) Mic dejun. Parasim Roma si ne indreptam spre Assisi, locul de nastere al protectorului spiritual al Italiei si fondatorul Ordinului Franciscan, Sf. Francisc de Assisi. Vizitam Basilica Sf. Francisc cu moastele acestuia si frescele realizate de Giotto si alti mari pictori italieni, care au pus aici bazele unui stil naturalist, ce s-a indepartat de rigorile artei bizantine, culminand cu gloria Renasterii. Pt. turistii care au mai vizitat Assisi, sugeram o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre Piazza del Comune, construita pe ruinele vechiului For Roman, unde sunt conservate inclusiv parti ale apeductului roman si catre Basilica Santa Chiara (fondatoare a Ordinului Clariselor), contruita in sec XIII, in stil romanic, pe locul unde a fost initial inmormantat Sf. Francisc. Continuam cu vizita in San Marino, cea mai veche republica din lume, situata in varful Muntelui Titano unde un tur pietonal pe stradutele inguste ne va permite sa ne familiarizam cu aerul medieval al acestei fortarete. Intram prin Poarta San Francesco spre Piazza della Liberta cu Palazzo Publico (sediul institutiilor administrative ale Republicii), apoi ne bucuram de timp liber in acest paradis taxfree. Turistii care au mai vizitat orasul (si au conditie fizica adecvata), pot incerca o vizita individuala (neinsotiti de ghid) catre statia superioara a telecabinei, de unde vor avea o priveliste asupra intregii zone pe zeci de km. De aici se poate urca spre Basilica di San Marino cu moastele Sf. Marinus intemeitorul Republicii, Torre Guaita (sec. XI) - unul dintre cele 3 turnuri care strajuiesc orasul, Pasul Vrajitoarelor - un drum spectaculos de sec. XIV ce duce spre Torre Cesta, aflat la cea mai inalta altitudine, folosit pana in sec. XVII ca punct de observatie. Intoarcere la autocar pentru deplasare spre Padova. Cazare in zona Padova.

Ziua 12

Ziua 12. PADOVA - Pestera POSTOJNA - BUDAPESTA (cca. 690 km) Mic dejun. Traversam in Slovenia, pentru a vizita pestera Postojna, impresionanta prin dimensiunile sale (ne vom deplasa aproape 4 km cu un trenulet electric), dar si prin bogatia de stalactite si stalagmite. Deplasare spre Budapesta pentru cazare. Pentru a marca cum se cuvine finalul unei excursii reusite, va propunem optional (35 €) o seara ungureasca plina de savoare, cu muzica folclorica si cina traditionala.

Ziua 13

Ziua 13 BUDAPESTA - ARAD - SIBIU - BUCURESTI (cca. 815 km) Mic dejun. Pornim spre România. Sosim la București după ora 23:30, în funcție de trafic și de durata formalităților din frontieră.