Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Grecia-Sfantul Nectarie Taumaturgul (autocar) 2023


Descriere

Destinatie: Grecia Circuite

Durata: 5 nopti

Vezi detalii in format PDF

Mănăstirea Rila – Salonic, Biserica Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir – Insula Eghina, Sf. Nectarie – Nea Makri, Sf Efrem cel Nou Insula Evia, Sf. Ioan Rusul si Sf David cel Batran – Complexul Meteora – Sf. Efrem Sirul – Olimp, Sf. Dionisie
Servicii incluse:
• Transport autocar/ minibus clasificat
• 5 nopţi cazare la hotel de 2-3*
• 5 mic dejun
• Însoțitor de grup, preot sau teolog din partea agenţiei pentru întreaga perioadă
Servicii neincluse:
• Excursiile opţionale pentru un grup minim de 30 de persoane
• Alte taxe şi cheltuieli personale
• Alte mese decât cele menţionate
• Alte obiective turistice decât cele menţionate în program
• Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno
• Taxe de oraş plătibile la hotel.
• traversarile cu feribotul in Eghina si Evia: taxele pentru pasageri şi autocar, in total 30 € /pers. (se achita la inscriere).

Destinatie: Grecia Circuite

Durata: 5 nopti

Vezi detalii in format PDF

Mănăstirea Rila – Salonic, Biserica Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir – Insula Eghina, Sf. Nectarie – Nea Makri, Sf Efrem cel Nou Insula Evia, Sf. Ioan Rusul si Sf David cel Batran – Complexul Meteora – Sf. Efrem Sirul – Olimp, Sf. Dionisie
Servicii incluse:
• Transport autocar/ minibus clasificat
• 5 nopţi cazare la hotel de 2-3*
• 5 mic dejun
• Însoțitor de grup, preot sau teolog din partea agenţiei pentru întreaga perioadă
Servicii neincluse:
• Excursiile opţionale pentru un grup minim de 30 de persoane
• Alte taxe şi cheltuieli personale
• Alte mese decât cele menţionate
• Alte obiective turistice decât cele menţionate în program
• Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno
• Taxe de oraş plătibile la hotel.
• traversarile cu feribotul in Eghina si Evia: taxele pentru pasageri şi autocar, in total 30 € /pers. (se achita la inscriere).

Itinerariu

Ziua 1

 Ziua 1. București – Mănăstirea Rila – Serres Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Tranzităm Bulgaria. Ne oprim la Manastirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei si, totodata, unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice si arhitecturale cunosute in Europa Rasariteana. Construita in anul 927, manastirea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO inca din anul 1983. Este inchinata Sfantului Ioan de Rila – un sfant eremit de origine bulgara, despre care se crede car ar fi pus bazele primului asezamant monahal de aici in secolul la X-lea. In biserica manastirii se pastreaza moastele Sfantului Ioan de Rila, cel care este ocrotitorul Bulgariei. Incadrata spectaculos de paduri seculare, zidurile manastirii se dezvaluie ca dupa un voal verde-straveziu cu câteva clipe inainte de a ne opri. Viata monahala are asupra noastra un efect hipnotic. Linistea este elementul dominant. In muzeul mânastirii putem vedea Crucea lui Rafail, o cruce sculptata in lemn cu niste detalii splendide. Ne continuăm drumul spre Serres. Cazare în zona Serres – Sidirokastro.

Ziua 2

 Ziua 2. Salonic –Sf. Paraschevi – Atena Kalimera! (Bună dimineața!). Plecăm spre Salonic (Thessaloniki), o metropolă frematând de viaţă, situată pe malul Mării Egee unde vizitam Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir unde se afla moastele acestuia. Salonicul este aşezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul său răsăritean din Byzantium (viitorul Constantinopol). Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. Incepem turul nostru pietonal prin Salonic si ne oprim sa vizitam Biserica Sfantul Gheorghe, cea mai veche biserica din Grecia (sec. V) apoi admiram Arcul lui Galeriu, monument siutat pe Via Egnatia, ridicat in anul 304 d.Hr, din porunca Imparatului Galeriu in amintirea victoriei romanilor asupra persilor din anul 297. Ne indreptam spre Biserica Sfanta Sofia, cea mai mare si mai renumita biserica din Salonic, unde sunt moastele Sfantului Vasile cel Nou si apoi catre Catedrala Mitropolitana care adaposteste moastele Sfantului Grigorie Palama. Ne îndreptăm privirea spre mare şi zărim silueta zvelta a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic. Pe vremuri era denumit Turnul Însângerat, din cauză că fusese folosit drept închisoare şi loc de execuţii. În prezent se află aici un Muzeu Bizantin care reuneste o mulţime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii şi icoane. Plecam spre Atena iar in traseu facem un scurt popas pentru a vizita Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Oamenii cinstesc icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi aflate în biserica săpată în stâncă, iar apoi se coboară la izvorul sfintei, care este considerat vindecător de boli de ochi. In cursul serii ajungem la Atena. Cazare la hotel in Atena.

Ziua 3

 Ziua 3. Sf. Nectarie- Insula Eghina si Sf. Efrem cel Nou – Nea Makri După micul dejun ne vom deplasa spre portul Pireu de unde ne vom imbarca pe feribot pentru a ajunge in Insula Eghina, cea mai intinsa dintre insulele Golfului Saronic, cunoscuta datorita culturii de fistic dar si datorita faptului ca aici sunt moastele Sfantului Nectarie. La circa 6 km de centrul orasului Eghina se afla Mănăstirea „Sfânta Treime”, întemeiată de Sfântul Nectarie din Eghina, mare vindecator de boli si facator de minuni. Manastirea este aşezată în interiorul arid şi deluros al insulei, pe locul numit Paleochora (Vechiul Oraş). Biserica Manastirii unde a vietuit Sfantul Nectarie a fost ridicata pe ruinele unei vechi biserici bizantine, intre 1904 - 1910 si a fost inchinata Sfintei Treimi. Odata cu canonizarea Sfantului Nectarie biserica a primit si acest hram. Deasupra locasului nou se afla vechea manastire, chilia si mormantul Sfantului Nectarie. Participare la slujba de praznuire a Sfantului Nectarie. Revenim pe continent si ne vom indrepta catre unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Grecia de astăzi, Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou, care se află în apropierea localităţii Nea Makri de pe Colina Neprihăniţilor din regiunea Atica, la numai 30 de kilometri nord de Atena. Mănăstirea de la Nea Makri a fost zidită în perioada bizantină, înainte ca peninsula grecească Atica să ajungă sub ocupaţie otomană. Mănăstirea este închinată Maicii Domnului, având hramul Buna Vestire, dar este cunoscută mai degrabă ca Mănăstirea Sfântului Efrem, deoarece în biserica mănăstirii se află sfintele moaşte ale Sfântului Efrem cel Nou, considerat ocrotitorul celor dependenţi de droguri, al celor cuprinşi de depresie şi al celor deznădăjduiţi. Ne indreptam spre Atena unde vom parcurge un tur panoramic de oraş : Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia, Stadionul Olimpic. Program liber sau, opțional, cei care simt că vor să mai descopere Grecia, locurile ei pitorești și zeii săi măreți, sunt invitați să viziteze Cap Sounion, situat în sudul Peninsulei Attica, renumit atât pentru rolul de sanctuar de la malul mării, cât și pentru ruinele Templelor Atenei și ale lui Poseidon. Dacă vă doriți să urmăriți un apus de soare grecesc, deasupra mării, însoțiți de zeul apelor, atunci haideți în excursia la Cap Sounion si nu veţi regreta. Ne întoarcem în capitala Greciei pentru cazare la hotel.

Ziua 4

 Ziua 4. Sf. Ioan Rusul si Sf David cel Batran – Insula Evia si Kalambaka Mic dejun. Ne continuam pelerinajul nostru indreptandu-ne spre Insula Evia unde vom trece pragul Bisericii Sfantului Ioan Rusul. Născut în Ucraina, în jurul anului 1690 si apoi inrolat în armata țarului Petru I, într-o luptă împotriva otomanilor, tânărul Ioan a fost capturat şi vândut ca sclav. El este dus în Constantinopol, apoi în regiunea Prokopion din Asia Mică, unde a vieţuit ca slugă la un turc localnic. Uneori, sfântul reuşea să termine munca zilnică şi să meargă în Biserica „Sfântul Gheorghe” din sat, pentru a participa la privegheri. Stăpânul lui, înţelegând că multe dintre binefacerile primite peste zi, cât şi prosperitatea lui se datorează slugii sale, a ajuns să-l iubească pe sfânt. Biserica actuala a fost ridicata in anul 1951, an in care au fost mutate sfintele moaste, care initial au fost asezate in Biserica Sfintilor Constantin si Elena. De aproape cinci veacuri, muntele Teletriului din insula Evia adăposteşte la poalele sale, în mijlocul unei păduri dese de pini şi brazi, Mănăstirea Cuviosului David „Bătrânul”. Mănăstirea a fost zidită în jurul anului 1540 de către tânărul pustnic Cuviosul David, pe ruinele vechii biserici a Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos. Aşezământul s-a ridicat prin donaţiile făcute de monahii din obştea cuviosului David, precum şi din colectele făcute printre creştinii din Grecia, Moldova, Valahia şi Rusia. Ne indreptam spre nordul insulei de unde vom lua feribotul catre Glifa pentru a ajunge din nou pe continent. Seara ne gaseste in Kalambaka la poalele Meteorelor. Cazare la hotel in Kalambaka.

Ziua 5

 Ziua 5. Complexul Meteora – Sf. Efrem Sirul – Paralia Katerini Dupa micul dejun ne îndreptăm paşii spre Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, după Sfântul Munte Athos, și monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta câteva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile mănăstirilor așezate chiar pe crestele stâncilor înalte ca niște fortărețe redutabile. Aflat într-o pădure de stânci, deasupra Mării Egee, complexul Meteora mai găzduiește 6 mânăstiri, din 24 câte au fost inițial, ruine și peșteri ale sihaștrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim mânăstirile Marele Meteor, Varlaam și Sfânta Treime. Cea mai importantă mănăstire din complex este cea a Marelui Meteor, construită în secolul XIV. Regina Maria a României a fost prima femeie care a vizitat această mânăstire, în anul 1921. Moment de răgaz (timp liber): După ce ne-am încărcat sufleteşte ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi câteva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteţi achiziţiona şi dumneavoastră una dintre aceste icoane lucrate manual de către mesterii locali. După vizitarea locurilor sfinte, continuăm drumul spre Paralia Katerini dar inainte ne vom opri pentru o scurta vizita la Manastirea Sf. Efrem Sirul care pastreaza cea mai mare comoara a locului: mana dreapta a Sfantului Efrem Sirul, cea prin care harul lui Dumnezeu a daruit lumii nenumarate imnuri, rugaciuni si cuvinte de invatatura. Cazare la hotel in zona Paralia Katerini.

Ziua 6

 Ziua 6. Sf Dionisie – București Ultima zi a programului ne gaseste la poalele Muntelui Olimp unde vizitam Mănăstirea Sfântului Dionisie din Olimp. Așezată la o altitudine de peste 900 de metri pe Muntele Olimp, mănăstirea a fos întemeiată la anul 1542 fiind construită ca o fortăreață, din piatră şi lemn, închinată Sfintei Treimi. Încă din timpul vieții Sfântului Dionisie, mănăstirea a devenit cunoscută în întreaga Grecie, şi chiar dincolo de hotarele ei, impunându-se ca un centru duhovnicesc, cultural şi economic. În cadrul ansamblului monahal au funcționat un atelier de icoane și unul pentru copiști. Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat şi ne îndreptăm spre ţară unde ajungem în cursul serii.

Ziua 1

 Ziua 1. București – Mănăstirea Rila – Serres Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Tranzităm Bulgaria. Ne oprim la Manastirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei si, totodata, unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice si arhitecturale cunosute in Europa Rasariteana. Construita in anul 927, manastirea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO inca din anul 1983. Este inchinata Sfantului Ioan de Rila – un sfant eremit de origine bulgara, despre care se crede car ar fi pus bazele primului asezamant monahal de aici in secolul la X-lea. In biserica manastirii se pastreaza moastele Sfantului Ioan de Rila, cel care este ocrotitorul Bulgariei. Incadrata spectaculos de paduri seculare, zidurile manastirii se dezvaluie ca dupa un voal verde-straveziu cu câteva clipe inainte de a ne opri. Viata monahala are asupra noastra un efect hipnotic. Linistea este elementul dominant. In muzeul mânastirii putem vedea Crucea lui Rafail, o cruce sculptata in lemn cu niste detalii splendide. Ne continuăm drumul spre Serres. Cazare în zona Serres – Sidirokastro.

Ziua 2

 Ziua 2. Salonic –Sf. Paraschevi – Atena Kalimera! (Bună dimineața!). Plecăm spre Salonic (Thessaloniki), o metropolă frematând de viaţă, situată pe malul Mării Egee unde vizitam Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir unde se afla moastele acestuia. Salonicul este aşezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul său răsăritean din Byzantium (viitorul Constantinopol). Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. Incepem turul nostru pietonal prin Salonic si ne oprim sa vizitam Biserica Sfantul Gheorghe, cea mai veche biserica din Grecia (sec. V) apoi admiram Arcul lui Galeriu, monument siutat pe Via Egnatia, ridicat in anul 304 d.Hr, din porunca Imparatului Galeriu in amintirea victoriei romanilor asupra persilor din anul 297. Ne indreptam spre Biserica Sfanta Sofia, cea mai mare si mai renumita biserica din Salonic, unde sunt moastele Sfantului Vasile cel Nou si apoi catre Catedrala Mitropolitana care adaposteste moastele Sfantului Grigorie Palama. Ne îndreptăm privirea spre mare şi zărim silueta zvelta a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic. Pe vremuri era denumit Turnul Însângerat, din cauză că fusese folosit drept închisoare şi loc de execuţii. În prezent se află aici un Muzeu Bizantin care reuneste o mulţime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii şi icoane. Plecam spre Atena iar in traseu facem un scurt popas pentru a vizita Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Oamenii cinstesc icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi aflate în biserica săpată în stâncă, iar apoi se coboară la izvorul sfintei, care este considerat vindecător de boli de ochi. In cursul serii ajungem la Atena. Cazare la hotel in Atena.

Ziua 3

 Ziua 3. Sf. Nectarie- Insula Eghina si Sf. Efrem cel Nou – Nea Makri După micul dejun ne vom deplasa spre portul Pireu de unde ne vom imbarca pe feribot pentru a ajunge in Insula Eghina, cea mai intinsa dintre insulele Golfului Saronic, cunoscuta datorita culturii de fistic dar si datorita faptului ca aici sunt moastele Sfantului Nectarie. La circa 6 km de centrul orasului Eghina se afla Mănăstirea „Sfânta Treime”, întemeiată de Sfântul Nectarie din Eghina, mare vindecator de boli si facator de minuni. Manastirea este aşezată în interiorul arid şi deluros al insulei, pe locul numit Paleochora (Vechiul Oraş). Biserica Manastirii unde a vietuit Sfantul Nectarie a fost ridicata pe ruinele unei vechi biserici bizantine, intre 1904 - 1910 si a fost inchinata Sfintei Treimi. Odata cu canonizarea Sfantului Nectarie biserica a primit si acest hram. Deasupra locasului nou se afla vechea manastire, chilia si mormantul Sfantului Nectarie. Participare la slujba de praznuire a Sfantului Nectarie. Revenim pe continent si ne vom indrepta catre unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Grecia de astăzi, Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou, care se află în apropierea localităţii Nea Makri de pe Colina Neprihăniţilor din regiunea Atica, la numai 30 de kilometri nord de Atena. Mănăstirea de la Nea Makri a fost zidită în perioada bizantină, înainte ca peninsula grecească Atica să ajungă sub ocupaţie otomană. Mănăstirea este închinată Maicii Domnului, având hramul Buna Vestire, dar este cunoscută mai degrabă ca Mănăstirea Sfântului Efrem, deoarece în biserica mănăstirii se află sfintele moaşte ale Sfântului Efrem cel Nou, considerat ocrotitorul celor dependenţi de droguri, al celor cuprinşi de depresie şi al celor deznădăjduiţi. Ne indreptam spre Atena unde vom parcurge un tur panoramic de oraş : Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia, Stadionul Olimpic. Program liber sau, opțional, cei care simt că vor să mai descopere Grecia, locurile ei pitorești și zeii săi măreți, sunt invitați să viziteze Cap Sounion, situat în sudul Peninsulei Attica, renumit atât pentru rolul de sanctuar de la malul mării, cât și pentru ruinele Templelor Atenei și ale lui Poseidon. Dacă vă doriți să urmăriți un apus de soare grecesc, deasupra mării, însoțiți de zeul apelor, atunci haideți în excursia la Cap Sounion si nu veţi regreta. Ne întoarcem în capitala Greciei pentru cazare la hotel.

Ziua 4

 Ziua 4. Sf. Ioan Rusul si Sf David cel Batran – Insula Evia si Kalambaka Mic dejun. Ne continuam pelerinajul nostru indreptandu-ne spre Insula Evia unde vom trece pragul Bisericii Sfantului Ioan Rusul. Născut în Ucraina, în jurul anului 1690 si apoi inrolat în armata țarului Petru I, într-o luptă împotriva otomanilor, tânărul Ioan a fost capturat şi vândut ca sclav. El este dus în Constantinopol, apoi în regiunea Prokopion din Asia Mică, unde a vieţuit ca slugă la un turc localnic. Uneori, sfântul reuşea să termine munca zilnică şi să meargă în Biserica „Sfântul Gheorghe” din sat, pentru a participa la privegheri. Stăpânul lui, înţelegând că multe dintre binefacerile primite peste zi, cât şi prosperitatea lui se datorează slugii sale, a ajuns să-l iubească pe sfânt. Biserica actuala a fost ridicata in anul 1951, an in care au fost mutate sfintele moaste, care initial au fost asezate in Biserica Sfintilor Constantin si Elena. De aproape cinci veacuri, muntele Teletriului din insula Evia adăposteşte la poalele sale, în mijlocul unei păduri dese de pini şi brazi, Mănăstirea Cuviosului David „Bătrânul”. Mănăstirea a fost zidită în jurul anului 1540 de către tânărul pustnic Cuviosul David, pe ruinele vechii biserici a Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos. Aşezământul s-a ridicat prin donaţiile făcute de monahii din obştea cuviosului David, precum şi din colectele făcute printre creştinii din Grecia, Moldova, Valahia şi Rusia. Ne indreptam spre nordul insulei de unde vom lua feribotul catre Glifa pentru a ajunge din nou pe continent. Seara ne gaseste in Kalambaka la poalele Meteorelor. Cazare la hotel in Kalambaka.

Ziua 5

 Ziua 5. Complexul Meteora – Sf. Efrem Sirul – Paralia Katerini Dupa micul dejun ne îndreptăm paşii spre Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, după Sfântul Munte Athos, și monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta câteva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile mănăstirilor așezate chiar pe crestele stâncilor înalte ca niște fortărețe redutabile. Aflat într-o pădure de stânci, deasupra Mării Egee, complexul Meteora mai găzduiește 6 mânăstiri, din 24 câte au fost inițial, ruine și peșteri ale sihaștrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim mânăstirile Marele Meteor, Varlaam și Sfânta Treime. Cea mai importantă mănăstire din complex este cea a Marelui Meteor, construită în secolul XIV. Regina Maria a României a fost prima femeie care a vizitat această mânăstire, în anul 1921. Moment de răgaz (timp liber): După ce ne-am încărcat sufleteşte ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi câteva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteţi achiziţiona şi dumneavoastră una dintre aceste icoane lucrate manual de către mesterii locali. După vizitarea locurilor sfinte, continuăm drumul spre Paralia Katerini dar inainte ne vom opri pentru o scurta vizita la Manastirea Sf. Efrem Sirul care pastreaza cea mai mare comoara a locului: mana dreapta a Sfantului Efrem Sirul, cea prin care harul lui Dumnezeu a daruit lumii nenumarate imnuri, rugaciuni si cuvinte de invatatura. Cazare la hotel in zona Paralia Katerini.

Ziua 6

 Ziua 6. Sf Dionisie – București Ultima zi a programului ne gaseste la poalele Muntelui Olimp unde vizitam Mănăstirea Sfântului Dionisie din Olimp. Așezată la o altitudine de peste 900 de metri pe Muntele Olimp, mănăstirea a fos întemeiată la anul 1542 fiind construită ca o fortăreață, din piatră şi lemn, închinată Sfintei Treimi. Încă din timpul vieții Sfântului Dionisie, mănăstirea a devenit cunoscută în întreaga Grecie, şi chiar dincolo de hotarele ei, impunându-se ca un centru duhovnicesc, cultural şi economic. În cadrul ansamblului monahal au funcționat un atelier de icoane și unul pentru copiști. Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat şi ne îndreptăm spre ţară unde ajungem în cursul serii.