Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Turcia - Mistere si legende de la Mediterana pana in Cappadocia 2023 Cluj Napoca


Descriere

Destinatie: Cappadocia

Durata: 7 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim comorile Turciei: Mersin – Adana - Göreme – Konya – Antalya –Manavgat
Servicii incluse:
• 7 nopți de cazare la hotel de 4* - 5*
• 7 mic dejun;
• Transport avion;
• Transfer aeroport-hotel-aeroport;
• Taxe de aeroport
Servicii neincluse:
• Excursiile opționale, pentru grup minim de 30 de persoane neincluse in pret;
• Transferuri din țară la aeroport;
• Pachetele extra CULTURA si SAVOARE;
• Asigurare Covid (storno si medicala).

Destinatie: Cappadocia

Durata: 7 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim comorile Turciei: Mersin – Adana - Göreme – Konya – Antalya –Manavgat
Servicii incluse:
• 7 nopți de cazare la hotel de 4* - 5*
• 7 mic dejun;
• Transport avion;
• Transfer aeroport-hotel-aeroport;
• Taxe de aeroport
Servicii neincluse:
• Excursiile opționale, pentru grup minim de 30 de persoane neincluse in pret;
• Transferuri din țară la aeroport;
• Pachetele extra CULTURA si SAVOARE;
• Asigurare Covid (storno si medicala).

Itinerariu

Ziua 1

î Ziua 1, Cluj Napoca – Antalya Întâlnire în Aeroportul din Cluj Napoca pentru zborul spre Antalya. Urmează formalitățile vamale, îmbarcarea, apoi zburăm spre Antalya. În aproximativ 2 ore aterizăm în Antalya și ajungem la hotel cu un autocar ultramodern. Dorim să vă aducem la cunoștință că doar cei care au achizitionat Pachetul Full Included au cina inclusă în acestă seară la hotel (Cazare la Hotel 5* din zona Antalya ).

Ziua 2

î Ziua 2, Antalya – Mersin Mic dejun. Suntem nerăbdători să pornim la drum și plecăm spre Mersin. Urmam frumoasa coasta de Marii Mediterane si prima oprire va fi în Anamur . La 5 km vest de oraş, pe vârful cel mai sudic al Asiei Mici, dorm liniştite ruinele străvechiului Anemurium (însemnând “ Capul bătut de vânturi”). Întemeiat de către hitiţi prin anul 1200 î.Hr, oraşul a devenit un mare centru comercial şi episcopie bizantină, înflorind până la devastatorul cutremur din 580 d.HR, urmat prea repede de câteva invazii arabe. Ruinele bine conservate ale oraşului, cu toate clădirile civice obişnuite, sunt copleşite de cimitir, o întindere vastă de vreo 350 de morminte, unele cu interioarele pictate. De aici ne îndreptăm spre est şi găsim chiar pe ţărm Castelul Anamur. Prima fortăreaţă a fost construită aici în secolul al III-lea d.HR, dar a avut multe destinaţii, ca adăpost de piraţi în secolul al X-lea, ca proprietate de regi ai Armeniei între secolele al XII-lea şi al XIII-lea. Magnificul castel a fost construit în 1226 de către marele sultan selgiucid Alâeddin Kezkubat I, apoi au fost adăugat moscheea şi două încăperi orientate spre mare. La sfârşitul secolului al XIV-lea a devenit un important punct de sprijin pentru regii cruciaţi Lusignan ai Ciprului, până în 1469. A rămas în folosinţă până la sfârşitul Primului Război Mondial. Ne continuam programul si ne indreptam spre Kizkalesi - “Castelul fetei” pentru o sedinta foto interesantă. Admirăm impunătoarea constructie ridicată in timpul cruciaţilor pe o insulă situată la 500 de metri distanţă faţă de ţărm. Surprindeţi în obiectivul aparatului foto cele 8 turnuri învaluite în mister. Potrivit legendei, un ghicitor îl informează pe rege că frumoasa lui fiică va fi muşcată de un șarpe şi nici măcar regele nu poate să-i schimbe soarta. Șocat de cuvintele ghicitorului, regele încearcă să o salveze pe prințesă construind un castel pe o insulă în care nu trăiesc șerpi. Își trimite fiica să locuiască la castel. Dar un șarpe se ascunde într-un coș de struguri trimis de pe continent și otrăvește prințesa. Această legendă nu este unică pentru Kızkalesi și alte localități din Turcia împărtășesc aceeași poveste. Ajungem în Mersin unde avem timp liber pentru a servi pranzul (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included ). Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Mersin și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included. (Cazare în Mersin Hotel 4*).

Ziua 3

î Ziua 3, Mersin – Tars - Adana Mic dejun. Azi ne continuăm drumul spre Tars, unul dintre cele mai vechi oraşe locuite din lumeş acesta este locul de naştere a Sf Pavel şi cu siguranţă aici l-a întâlnit şi sedus Cleopatra pe Marc Antoniu. Pur şi simplu te înfiori sub greutatea istoriei. Tăind o trecătoare prin munţii de nord către Porţile Ciliciene, inginerii vechiului Tars au creat una dintre cele mai vechi rute montane din toate timpurile, de atunci, comercianţi şi trupe s-au perindat prin trecătoarea îngustă. Au trecut pe aici Xerxes şi Alexandru cel Mare iar trecătoarea temută şi bântuită a fost numită de către cruciaţi “ Porţile lui Iuda”. Pe fondul drumului comercial a crescut şi a înflorit unul dintre cele mai vechi şi puternice oraşe ale lumii antice. Câteva decenii mai târziu, un creator local de corturi, un evreu pe nume Saul, a trăit o revelaţie pe drumul către Damasc şi a devenit Sf Pavel. Fântăna Sf Pavel, cu apa sa vindecătoare (a cărei puritate este testată zilnic), stă se pare pe locul casei sale din vechiul oraş şi a fost denumită aşa de către bizantini sau cruciaţi, interesaţi să aplice nume biblice relicvelor şi locurilor de pelerinaj. Poarta Cleopatrei, cunoscută şi ca Poarta Scorpiei, nu avea, cu siguranţă, nimic de -a face cu regina. Pe de altă parte atât fântâna, cât si poarta sunt romane, în timp ce părţi dintr-un drum roman cu coloane sunt adăpostite de bazar, înconjurat de alei înguste şi case otomane poate puţin diferite de cele de acum 2000 de ani. Timp liber în Adana pentru a servi pranzul (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included ). După -amiază ne continuăm vizita în Adana şi admirăm Tașköprü cunoscut ca Ponte Sarus, un pod roman care se întinde pe râul Seyhan din Adana, construit în prima jumătate a secolului al II-lea d.Hr. Podul a fost o legătură-cheie în rutele comerciale antice de la Marea Mediterană la Anatolia și Persia. Încheiem ziua cu o scurtă vizită la Moscheea Sabanci, una dintre cele patru moschei cu sase minarete unice din Turcia, cu o inaltime de 99 m. Ridicată pe malul râului Syhan in anul 1998, moscheea a fost inspirată dupa modelul marilor moschei otomane din Istanbul şi Edirne, în special după Moscheea Albastră şi Moscheea Selimiye. Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Mersin și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included. (Cazare în Mersin Hotel 4*).

Ziua 4

î Ziua 4, Mersin– Nevsehir După micul dejun pornim spre Cappadocia unde vom descoperi misterele ascunse în oraşele subterane. Primii oameni care au început să sape adăposturile subterane din regiune au fost hitiții, în epoca bronzului. Orașele subterane din Cappadocia și-au atins apogeul în epoca bizantină, secolele VI - VII, când creștinii din regiune au fost nevoiți să se ascundă în subteran perioade lungi de timp pentru a scăpa de arabi și invadatorii persani. Orașul subteran Kaymaklı este cel mai mare exemplu de acest fel din Cappadocia, cu un labirint de camere conectate prin tuneluri, care se întind pe opt niveluri. E timpul să ne reîncărcam bateriile, luăm masa la un restaurant local și ne răcorim cu ceai aromat de fructe (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included). Ne îndreptăm spre Nevsehir pentru cazare și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare. (Cazare în Nevsehir Hotel 4*).

Ziua 5

î Ziua 5, Goreme - Uchisar Timp liber, iar pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included începem periplul nostru cu Satul Göreme, care a fost votat drept unul dintre cele mai frumoase așezări rurale din lume de câteva reviste de călătorie. Cu fațadele lor de piatră, casele pe jumătate îngropate în rocile vulcanice ascund adevărate labirinturi subterane. Priveliștea selenară ne fură imaginația, mai ales că cerul e pătat de baloane cu aer cald. Majoritatea vizitatorilor aleg să facă un tur cu balonul cu aer cald, principala activitate din această regiune care a devenit și un fel de emblemă turistică locală pentru această regiune. Moment de răgaz: Ia-ți camera foto (și inima în dinți) și urcă într-un balon cu aer cald. Este realemente o experiență pe care n-o vei uita o viață. De la înălțime poți cuprinde văile colorate în nuanțe de roz și galben ale dealurilor unduitoare, satele dăltuite în munte, Valea Dragostei cu ale sale stânci în formă de ciuperci uriașe, văile Devrent Pasabag și Goreme. Merită toți banii, parole! (Pe cheltuiala proprie). Chiar la marginea satului Göreme se află un sit din Patrimoniul UNESCO, Muzeul în aer liber din Göreme. Aici se ascunde în roca vulcanică un întreg complex monahal cu biserici rupestre și chilii ale călugărilor proto-creștini. Pereții așezămintelor adăpostesc fresce fabuloase în stil bizantin. Complexul datează din secolele X-XII, când Cappadocia era un important centru religios bizantin. Aici vom admira pe rând: Capela Mărului cu fresca Înălțării Domnului deasupra intrării; Capela Sf. Barbara cu pereții interiori de un roșu-ocru, Biserica Șarpelui cu frescele reprezentându-i pe Sf. Gheorghe și Sf. Onufrei, uimitoarele și superb restauratele fresce ale Bisericii Întunecate și întortocheata Biserică Tokali, cu a sa boltă acoperită complet de scene biblice. Timp liber pentru a servi pranzul (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultură). Ne continiuam programul si ne indreptam spre Valea Porumbeilor, una dintre cele mai lungi vai, situate intre Goreme si Uchisar. Aceasta vale și-a câștigat numele de la casele porumbeilor care au fost sculptate în stânci. Din cele mai vechi timpuri, porumbeii au fost folosiți în regiunea Cappadocia pentru fertilizarea solului infertil din zonă. În timp ce porumbeii nu mai joacă un astfel de rol important în zonă, casele lor stâncoase au fost încă întreținute de localnici și pot fi găsite pe stâlpii de stâncă și în interiorul căsuțelor și bisericilor excavate în întreaga regiune, dar sunt deosebit de numeroase în această vale. Urmatoarea redută pentru această zi este Uçhisar, cu fortăreața sa dăltuită în stânca masivă, ce domină dealurile dimprejur. Fortăreața era folosită drept refugiu de către protocreștini în perioada romană și bizantină. Ne continuam vizita si admiram unele dintre cele mai impresionante elemente naturale, turnurile cu aspect de hornuri ale caselor din povesti cu zane. Istoria acestor hornuri a inceput acum cateva milioane de ani, o data cu eruptia vulcanului Erciyes care a acoperit intreaga zona in cenusa vulcanica si care ulterior s-a solidificat devenind o roca moala numita tuf vulcanic. Peste acesta s-a depus un strat de bazalt iar prin actiunea factorilor de eroziune, vantul si apa, tuful vulcanic s-a macinat ramanand doar bazaltul de deasupra ca acoperi si strat de protectie, formand hornuri cu inaltimi ce ating 40 de metri. Cele mai cunoscute locuri și formațiuni geologice din Cappadocia sunt: Valea Călugărilor (Pașabag), numită așa deoarece “hornurile” seamănă aici cu niște călugări cu glugă, Hornurile Zânelor, Rocile din Göreme, unde creștinii au săpat orașe subterane in roca vulcanică. În Valea Devrent nu numai hornurile din Cappadocia impresioneză, ci și alte formațiuni geologice, cu forme asemănătoare unor animale cunoscute: cămila, melcul, focile, dar şi prințesele. Ne întoarcem la hotel unde cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare sunt întâmpinați cu cina, o masă savuroasă. (Cazare în Nevsehir hotel 4*). Cu totii sunteti invitați să asistati la un spectacol fascinant, Ceremonia Sema și dansul Dervișilor Rotitori (program optional).

Ziua 6

î Ziua 6, Nevsehir – Konya – Antalya Mic dejun. Suntem nerăbdători să pornim la drum și plecăm spre Antalya. Poposim la un vechi Kervansaray (caravanserai) între Aksaray și Konya. Ajungem în Konya important centru de pelerinaj religios pentru musulmani, cunoscut în special datorită poetului și filozofului Mevlana Celaleddin Rumi, care a fondat aici secta Sufi a Dervisilor Rotitori în secolul al XIII-lea. Cei care au achiziționat Pachetul Full Included încep vizita la muzeul care îi este dedicat , trecând superba Poartă a Dervisilor (Dervisan Kapsi), intrăm în grădina de trandafiri și găsim la capătul aleii mausoleul poetului. Daca nu ești unul dintre aceștia, , te lăsăm să profiți de timpul liber pentru a explora, în voie, străzile orașului. Aflăm de la ghidul nostru detali din viața de zi cu zi a dervișilor sufi. În Konya sunt o sumedenie de medrese, școli teologice ale căror superbe clădiri merită atenția noastră. Muzeul Faianței (Karatay Medresisi), odinioară colegiu teologic, este astăzi una dintre principalele atracții turistice din Konya. Pereții sunt placați cu frumoasa ceramică în stil Suljuk. Moment de răgaz: Artera principală din orașul vechi este ticsită de restaurante și cafenele care de abia așteaptă ca oaspeții însetați să le calce pragul. Savurează-ți ceaiul sau cafeaua la o terasă și admiră în tihnă peisajul citadin ce amintește de viața provincială din vechiul imperiu otoman. Timp liber pentru servirea mesei de pranz (inclusa pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included). Spre seara ajungem în Antalya și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare. (Cazare în Antalya Hotel 5*).

Ziua 7

î Ziua 7, Antalya –Excursie la cascada Karpuzkaldiran şi shopping de voie După micul dejun, timp liber. Urmeaza o zi fabuloasă. Plecăm în excusie la spectaculoasa cascadă Karpuzkaldiran. Merită osteneala pentru că, priveliștea oferită de căderea de apă este un spectacol de o frumusețe rară. Avem ocazia să surprindem cadre fabuloase de trimis acasă prietenilor și celor dragi. De aici revenim în Antalya. Avem toată ziua la dispoziţie să ne oprim la principalele atracții locale, să batem la pas străzile pitorești și să imortalizăm locurile și momentele frumoase ale zilei. Dar nu inainte de a servi un pranz cu preparate locale savuroase (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultură). Facem o scurtă incursiune prin pitorescul cartier Kaleici. De aici ajungem la emblemele orașului, superbul Minaret Yivly, apoi la Turnul cu Ceas de la Kalekapisi. Merită să facem o oprire și la cel mai notabil vestigiu roman din oraș - Poarta lui Hadrian. De aici, popasul următor le este dedicat pasionaților de shopping, vom explora zona Portului Vechi, cu magazine atractive, aromă de cafea și mireasmă de condimente plutind în aer, cu terase și cafenele cochete și o atmosfera vibrantă, cosmopolită. Spre finalul turului, ne putem delecta cu artă autentică în galeriile de artă sau dacă te fascinează ambarcaţiunile, poţi admira zeci de veliere și yachturi moderne. După amiaza, spre amurg, mai rămâne timp de o plimbare de rămas bun și poze pe măsura peisajului pe una din plajele îmbăiate de razele blânde ale soarelui. Ajungem la hotel unde doar cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultura vor fi serviți cu cina la hotelul nostru din Antalya (Cazare la Hotel 5* din zona Antalya ).

Ziua 8

î Ziua 8, Antalya –Cluj Napoca Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și ne îndreptăm spre aeroportul din Antalya pentru zborul spre casă.

Ziua 1

î Ziua 1, Cluj Napoca – Antalya Întâlnire în Aeroportul din Cluj Napoca pentru zborul spre Antalya. Urmează formalitățile vamale, îmbarcarea, apoi zburăm spre Antalya. În aproximativ 2 ore aterizăm în Antalya și ajungem la hotel cu un autocar ultramodern. Dorim să vă aducem la cunoștință că doar cei care au achizitionat Pachetul Full Included au cina inclusă în acestă seară la hotel (Cazare la Hotel 5* din zona Antalya ).

Ziua 2

î Ziua 2, Antalya – Mersin Mic dejun. Suntem nerăbdători să pornim la drum și plecăm spre Mersin. Urmam frumoasa coasta de Marii Mediterane si prima oprire va fi în Anamur . La 5 km vest de oraş, pe vârful cel mai sudic al Asiei Mici, dorm liniştite ruinele străvechiului Anemurium (însemnând “ Capul bătut de vânturi”). Întemeiat de către hitiţi prin anul 1200 î.Hr, oraşul a devenit un mare centru comercial şi episcopie bizantină, înflorind până la devastatorul cutremur din 580 d.HR, urmat prea repede de câteva invazii arabe. Ruinele bine conservate ale oraşului, cu toate clădirile civice obişnuite, sunt copleşite de cimitir, o întindere vastă de vreo 350 de morminte, unele cu interioarele pictate. De aici ne îndreptăm spre est şi găsim chiar pe ţărm Castelul Anamur. Prima fortăreaţă a fost construită aici în secolul al III-lea d.HR, dar a avut multe destinaţii, ca adăpost de piraţi în secolul al X-lea, ca proprietate de regi ai Armeniei între secolele al XII-lea şi al XIII-lea. Magnificul castel a fost construit în 1226 de către marele sultan selgiucid Alâeddin Kezkubat I, apoi au fost adăugat moscheea şi două încăperi orientate spre mare. La sfârşitul secolului al XIV-lea a devenit un important punct de sprijin pentru regii cruciaţi Lusignan ai Ciprului, până în 1469. A rămas în folosinţă până la sfârşitul Primului Război Mondial. Ne continuam programul si ne indreptam spre Kizkalesi - “Castelul fetei” pentru o sedinta foto interesantă. Admirăm impunătoarea constructie ridicată in timpul cruciaţilor pe o insulă situată la 500 de metri distanţă faţă de ţărm. Surprindeţi în obiectivul aparatului foto cele 8 turnuri învaluite în mister. Potrivit legendei, un ghicitor îl informează pe rege că frumoasa lui fiică va fi muşcată de un șarpe şi nici măcar regele nu poate să-i schimbe soarta. Șocat de cuvintele ghicitorului, regele încearcă să o salveze pe prințesă construind un castel pe o insulă în care nu trăiesc șerpi. Își trimite fiica să locuiască la castel. Dar un șarpe se ascunde într-un coș de struguri trimis de pe continent și otrăvește prințesa. Această legendă nu este unică pentru Kızkalesi și alte localități din Turcia împărtășesc aceeași poveste. Ajungem în Mersin unde avem timp liber pentru a servi pranzul (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included ). Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Mersin și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included. (Cazare în Mersin Hotel 4*).

Ziua 3

î Ziua 3, Mersin – Tars - Adana Mic dejun. Azi ne continuăm drumul spre Tars, unul dintre cele mai vechi oraşe locuite din lumeş acesta este locul de naştere a Sf Pavel şi cu siguranţă aici l-a întâlnit şi sedus Cleopatra pe Marc Antoniu. Pur şi simplu te înfiori sub greutatea istoriei. Tăind o trecătoare prin munţii de nord către Porţile Ciliciene, inginerii vechiului Tars au creat una dintre cele mai vechi rute montane din toate timpurile, de atunci, comercianţi şi trupe s-au perindat prin trecătoarea îngustă. Au trecut pe aici Xerxes şi Alexandru cel Mare iar trecătoarea temută şi bântuită a fost numită de către cruciaţi “ Porţile lui Iuda”. Pe fondul drumului comercial a crescut şi a înflorit unul dintre cele mai vechi şi puternice oraşe ale lumii antice. Câteva decenii mai târziu, un creator local de corturi, un evreu pe nume Saul, a trăit o revelaţie pe drumul către Damasc şi a devenit Sf Pavel. Fântăna Sf Pavel, cu apa sa vindecătoare (a cărei puritate este testată zilnic), stă se pare pe locul casei sale din vechiul oraş şi a fost denumită aşa de către bizantini sau cruciaţi, interesaţi să aplice nume biblice relicvelor şi locurilor de pelerinaj. Poarta Cleopatrei, cunoscută şi ca Poarta Scorpiei, nu avea, cu siguranţă, nimic de -a face cu regina. Pe de altă parte atât fântâna, cât si poarta sunt romane, în timp ce părţi dintr-un drum roman cu coloane sunt adăpostite de bazar, înconjurat de alei înguste şi case otomane poate puţin diferite de cele de acum 2000 de ani. Timp liber în Adana pentru a servi pranzul (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included ). După -amiază ne continuăm vizita în Adana şi admirăm Tașköprü cunoscut ca Ponte Sarus, un pod roman care se întinde pe râul Seyhan din Adana, construit în prima jumătate a secolului al II-lea d.Hr. Podul a fost o legătură-cheie în rutele comerciale antice de la Marea Mediterană la Anatolia și Persia. Încheiem ziua cu o scurtă vizită la Moscheea Sabanci, una dintre cele patru moschei cu sase minarete unice din Turcia, cu o inaltime de 99 m. Ridicată pe malul râului Syhan in anul 1998, moscheea a fost inspirată dupa modelul marilor moschei otomane din Istanbul şi Edirne, în special după Moscheea Albastră şi Moscheea Selimiye. Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Mersin și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included. (Cazare în Mersin Hotel 4*).

Ziua 4

î Ziua 4, Mersin– Nevsehir După micul dejun pornim spre Cappadocia unde vom descoperi misterele ascunse în oraşele subterane. Primii oameni care au început să sape adăposturile subterane din regiune au fost hitiții, în epoca bronzului. Orașele subterane din Cappadocia și-au atins apogeul în epoca bizantină, secolele VI - VII, când creștinii din regiune au fost nevoiți să se ascundă în subteran perioade lungi de timp pentru a scăpa de arabi și invadatorii persani. Orașul subteran Kaymaklı este cel mai mare exemplu de acest fel din Cappadocia, cu un labirint de camere conectate prin tuneluri, care se întind pe opt niveluri. E timpul să ne reîncărcam bateriile, luăm masa la un restaurant local și ne răcorim cu ceai aromat de fructe (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included). Ne îndreptăm spre Nevsehir pentru cazare și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare. (Cazare în Nevsehir Hotel 4*).

Ziua 5

î Ziua 5, Goreme - Uchisar Timp liber, iar pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included începem periplul nostru cu Satul Göreme, care a fost votat drept unul dintre cele mai frumoase așezări rurale din lume de câteva reviste de călătorie. Cu fațadele lor de piatră, casele pe jumătate îngropate în rocile vulcanice ascund adevărate labirinturi subterane. Priveliștea selenară ne fură imaginația, mai ales că cerul e pătat de baloane cu aer cald. Majoritatea vizitatorilor aleg să facă un tur cu balonul cu aer cald, principala activitate din această regiune care a devenit și un fel de emblemă turistică locală pentru această regiune. Moment de răgaz: Ia-ți camera foto (și inima în dinți) și urcă într-un balon cu aer cald. Este realemente o experiență pe care n-o vei uita o viață. De la înălțime poți cuprinde văile colorate în nuanțe de roz și galben ale dealurilor unduitoare, satele dăltuite în munte, Valea Dragostei cu ale sale stânci în formă de ciuperci uriașe, văile Devrent Pasabag și Goreme. Merită toți banii, parole! (Pe cheltuiala proprie). Chiar la marginea satului Göreme se află un sit din Patrimoniul UNESCO, Muzeul în aer liber din Göreme. Aici se ascunde în roca vulcanică un întreg complex monahal cu biserici rupestre și chilii ale călugărilor proto-creștini. Pereții așezămintelor adăpostesc fresce fabuloase în stil bizantin. Complexul datează din secolele X-XII, când Cappadocia era un important centru religios bizantin. Aici vom admira pe rând: Capela Mărului cu fresca Înălțării Domnului deasupra intrării; Capela Sf. Barbara cu pereții interiori de un roșu-ocru, Biserica Șarpelui cu frescele reprezentându-i pe Sf. Gheorghe și Sf. Onufrei, uimitoarele și superb restauratele fresce ale Bisericii Întunecate și întortocheata Biserică Tokali, cu a sa boltă acoperită complet de scene biblice. Timp liber pentru a servi pranzul (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultură). Ne continiuam programul si ne indreptam spre Valea Porumbeilor, una dintre cele mai lungi vai, situate intre Goreme si Uchisar. Aceasta vale și-a câștigat numele de la casele porumbeilor care au fost sculptate în stânci. Din cele mai vechi timpuri, porumbeii au fost folosiți în regiunea Cappadocia pentru fertilizarea solului infertil din zonă. În timp ce porumbeii nu mai joacă un astfel de rol important în zonă, casele lor stâncoase au fost încă întreținute de localnici și pot fi găsite pe stâlpii de stâncă și în interiorul căsuțelor și bisericilor excavate în întreaga regiune, dar sunt deosebit de numeroase în această vale. Urmatoarea redută pentru această zi este Uçhisar, cu fortăreața sa dăltuită în stânca masivă, ce domină dealurile dimprejur. Fortăreața era folosită drept refugiu de către protocreștini în perioada romană și bizantină. Ne continuam vizita si admiram unele dintre cele mai impresionante elemente naturale, turnurile cu aspect de hornuri ale caselor din povesti cu zane. Istoria acestor hornuri a inceput acum cateva milioane de ani, o data cu eruptia vulcanului Erciyes care a acoperit intreaga zona in cenusa vulcanica si care ulterior s-a solidificat devenind o roca moala numita tuf vulcanic. Peste acesta s-a depus un strat de bazalt iar prin actiunea factorilor de eroziune, vantul si apa, tuful vulcanic s-a macinat ramanand doar bazaltul de deasupra ca acoperi si strat de protectie, formand hornuri cu inaltimi ce ating 40 de metri. Cele mai cunoscute locuri și formațiuni geologice din Cappadocia sunt: Valea Călugărilor (Pașabag), numită așa deoarece “hornurile” seamănă aici cu niște călugări cu glugă, Hornurile Zânelor, Rocile din Göreme, unde creștinii au săpat orașe subterane in roca vulcanică. În Valea Devrent nu numai hornurile din Cappadocia impresioneză, ci și alte formațiuni geologice, cu forme asemănătoare unor animale cunoscute: cămila, melcul, focile, dar şi prințesele. Ne întoarcem la hotel unde cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare sunt întâmpinați cu cina, o masă savuroasă. (Cazare în Nevsehir hotel 4*). Cu totii sunteti invitați să asistati la un spectacol fascinant, Ceremonia Sema și dansul Dervișilor Rotitori (program optional).

Ziua 6

î Ziua 6, Nevsehir – Konya – Antalya Mic dejun. Suntem nerăbdători să pornim la drum și plecăm spre Antalya. Poposim la un vechi Kervansaray (caravanserai) între Aksaray și Konya. Ajungem în Konya important centru de pelerinaj religios pentru musulmani, cunoscut în special datorită poetului și filozofului Mevlana Celaleddin Rumi, care a fondat aici secta Sufi a Dervisilor Rotitori în secolul al XIII-lea. Cei care au achiziționat Pachetul Full Included încep vizita la muzeul care îi este dedicat , trecând superba Poartă a Dervisilor (Dervisan Kapsi), intrăm în grădina de trandafiri și găsim la capătul aleii mausoleul poetului. Daca nu ești unul dintre aceștia, , te lăsăm să profiți de timpul liber pentru a explora, în voie, străzile orașului. Aflăm de la ghidul nostru detali din viața de zi cu zi a dervișilor sufi. În Konya sunt o sumedenie de medrese, școli teologice ale căror superbe clădiri merită atenția noastră. Muzeul Faianței (Karatay Medresisi), odinioară colegiu teologic, este astăzi una dintre principalele atracții turistice din Konya. Pereții sunt placați cu frumoasa ceramică în stil Suljuk. Moment de răgaz: Artera principală din orașul vechi este ticsită de restaurante și cafenele care de abia așteaptă ca oaspeții însetați să le calce pragul. Savurează-ți ceaiul sau cafeaua la o terasă și admiră în tihnă peisajul citadin ce amintește de viața provincială din vechiul imperiu otoman. Timp liber pentru servirea mesei de pranz (inclusa pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included). Spre seara ajungem în Antalya și seara se încheie cu cină și socializare pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Savoare. (Cazare în Antalya Hotel 5*).

Ziua 7

î Ziua 7, Antalya –Excursie la cascada Karpuzkaldiran şi shopping de voie După micul dejun, timp liber. Urmeaza o zi fabuloasă. Plecăm în excusie la spectaculoasa cascadă Karpuzkaldiran. Merită osteneala pentru că, priveliștea oferită de căderea de apă este un spectacol de o frumusețe rară. Avem ocazia să surprindem cadre fabuloase de trimis acasă prietenilor și celor dragi. De aici revenim în Antalya. Avem toată ziua la dispoziţie să ne oprim la principalele atracții locale, să batem la pas străzile pitorești și să imortalizăm locurile și momentele frumoase ale zilei. Dar nu inainte de a servi un pranz cu preparate locale savuroase (inclus pentru cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultură). Facem o scurtă incursiune prin pitorescul cartier Kaleici. De aici ajungem la emblemele orașului, superbul Minaret Yivly, apoi la Turnul cu Ceas de la Kalekapisi. Merită să facem o oprire și la cel mai notabil vestigiu roman din oraș - Poarta lui Hadrian. De aici, popasul următor le este dedicat pasionaților de shopping, vom explora zona Portului Vechi, cu magazine atractive, aromă de cafea și mireasmă de condimente plutind în aer, cu terase și cafenele cochete și o atmosfera vibrantă, cosmopolită. Spre finalul turului, ne putem delecta cu artă autentică în galeriile de artă sau dacă te fascinează ambarcaţiunile, poţi admira zeci de veliere și yachturi moderne. După amiaza, spre amurg, mai rămâne timp de o plimbare de rămas bun și poze pe măsura peisajului pe una din plajele îmbăiate de razele blânde ale soarelui. Ajungem la hotel unde doar cei care au achizitionat Pachetul Full Included sau Cultura vor fi serviți cu cina la hotelul nostru din Antalya (Cazare la Hotel 5* din zona Antalya ).

Ziua 8

î Ziua 8, Antalya –Cluj Napoca Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și ne îndreptăm spre aeroportul din Antalya pentru zborul spre casă.