Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Grecia Albastra avion 2020


Descriere

Destinatie: Atena

Durata: 10 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim:
Atena - Cap Sounion –– Corint – Micene – Epidaurus - Palatul Knossos - Rethymno
Chania – Santorini - Mykonos
Servicii incluse: Bilet de avion Bucureşti – Atena şi retur;
9 nopți de cazare la hotel de 3*
9 mic dejun;
1 noapte pe feribot in cabine interioare cu 4 paturi, fara fereastra, cu grup sanitar propriu;
transfer hotel – aeroport.
Traversarile cu feribotul Creta – Santorini, Santorini –Mykonos,Mykonos – Atena
însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Servicii neincluse:
•    Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali,  taxe de oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi cheltuieli personale.
•    Excursiile opționale, pentru minim
25 de persoane.



SUPLIMENTE:
•    Supliment de single 415 €

Destinatie: Atena

Durata: 10 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim:
Atena - Cap Sounion –– Corint – Micene – Epidaurus - Palatul Knossos - Rethymno
Chania – Santorini - Mykonos
Servicii incluse: Bilet de avion Bucureşti – Atena şi retur;
9 nopți de cazare la hotel de 3*
9 mic dejun;
1 noapte pe feribot in cabine interioare cu 4 paturi, fara fereastra, cu grup sanitar propriu;
transfer hotel – aeroport.
Traversarile cu feribotul Creta – Santorini, Santorini –Mykonos,Mykonos – Atena
însoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Servicii neincluse:
•    Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali,  taxe de oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi cheltuieli personale.
•    Excursiile opționale, pentru minim
25 de persoane.



SUPLIMENTE:
•    Supliment de single 415 €

Itinerariu

 Ziua 1. București – Atena

Călătoria noastră începe din aeroportul Otopeni de unde ne imbarcam pentru zborul spre Atena. Dupa aterizare, imbarcare in microbuzul de transfer si deplasare catre hotel. Cazare in Atena.

 Ziua 2. Atena – Cap Sounion

Pornim motoarele, dimineața devreme, după micul dejun. La fiecare pas ne lovim de mitologie, facem salturi în timp, de la Titani până la zeii din Olimp, ajungând la unele dintre cele mai cunoscute monumente din Atena. Însoţiţi de către ghidul local vom vizita situl Acropolis, în care vom descoperi Partenonul, Teatrul lui Dionis, Templul lui Nike, Templul Erechtheion și Sanctuarul Asclepius. Vom explora Templul lui Zeus, Antica Agora, Templul lui Hefaistos și vechiul cimitir Keramikos. Vom afla miturile grecilor despre zeii și eroii lor și adevărurile din spatele lor, totodată bucurându-ne de priveliști minunate. Ne continuăm vizita în Atena cu un tur panoramic de oraş : Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piaţa Omonia, Stadionul Olimpic. O campanie recentă care promovează capitala Greciei suna astfel: #Vorbește ateniana! Fii atenian!#. Un îndemn simplu căruia nu ne putem împotrivi. Iar cel mai bun mod de a învăța limba atenienilor este prin a repeta specialitățile grecești, citind meniul la o taverna din cartierul Plaka. Moment de răgaz(timp liber): O cină într-o tavernă din cartierul Plaka din Atena trebuie savurată precum o avalanșă de senzații. Iar experiența culinară este ca o călătorie prin toată Grecia - cu insule, mări, munți și grădini verzi, roditoare. Savurează fiecare înghițitură din tradiționalele souvlaki, tzatziki, sau dolmadakia (versiunea grecească a sarmalelor), dar și peștele și fructele de mare proaspete. Stropește-le din plin cu un pahar de vin autohton, ouzo sau tsipouro. Iar desertul din iaurt bogat, biscuiți crocanți, migdale și nuci peste care se varsă câțiva stropi de miere de culoarea chihlimbarului te vor face să vorbești grecește. După turul istoric, avem program liber în Atena sau, opțional, cei care simt că vor să mai descopere Grecia, locurile ei pitorești și zeii săi măreți, sunt invitați să viziteze Cap Sounion, situat în sudul Peninsulei Attica, renumit atât pentru rolul de sanctuar de la malul mării, cât și pentru ruinele Templelor Atenei și ale lui Poseidon. Dacă vă doriți să urmăriți un apus de soare grecesc, deasupra mării, însoțiți de zeul apelor, atunci haideți în excursia la Cap Sounion si nu veti regreta. Ne întoarcem în capitala Greciei şi ne cazăm la acelaşi hotel.

 Ziua 3. Atena - Micene - Nafplio – Epidaurus - Corint - Piraeus

Mic dejun. A doua zi ne rezervă și mai mult timp pentru a explora Capitala, în caz că vrem să căutăm suveniruri sau să vizităm complexul muzeal Benaki, cu o colecție impresionantă de obiecte și artefacte din perioada creștin-bizantină, islamică, dar și porțelan sau jucării antice provenind din China antică. Cei pasionați de sportul rege ar putea face un ocol scurt pană la stadionul celei mai iubite echipe de fotbal din Grecia, FC Panathinaicos, înconjurat de parcuri intinse. Pentru cei care doresc să descopere şi alte locuri frumoase ale vechii Grecii vă propunem excursia opţională în Peloponez considerată pe drept #inima Eladei, locul în care Hercule a învins leul din Nemeea, și unde a fugit Paris al Troiei cu frumoasa Elena.

 Ziua 4. Heraklion - Palatul Knossos - Hersonissos

Sosire dimineaţa în Heraklion, capitala insulei. Luăm pulsul insulei şi ne îndreptăm spre o tavernă din port unde putem servi micul dejun. Moment de răgaz (timp liber) : Încercaţi cu încredere produsele de patiserie şi neapărat savuraţi un Caffé Frappé , o băutură rece, făcută din cafea instant. Originar din Grecia, Frappe-ul a devenit popular după cel de-al II-lea război mondial, atunci când ideea de a ieşi în oraş să bei o cafea a început să prindă contur. Cafeaua este amestecata cu zahăr şi este agitată cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul durează un minut, conţinutul este apoi turnat în pahar peste care se adaugă gheata, apă rece si lapte. Ne pornim la drum şi pătrundem încet ... încet în atmofera celei mai mari insule din Marea Mediterană, iar prima noastră oprire va fi - Palatul Knossos, unde vom afla mai multe despre civilizația minoică. Knossos este cel mai mare sit arheologic din Creta, cu ruine ce datează din epoca bronzului. A fost centru politic și religios al culturii minoice. Palatul a fost reconstruit cu materialele originale excavate, cu fresce și coloane din vremurile regelui Minos. De admirat în palat sunt Camera Tronului, cu paznicii grifoni, și Camera Reginei, cu baia proprie, având cada din teracotă şi cu ceea ce se spune a fi prima toaletă cu rezervă de apă. Ne îndreptam spre hotelul nostru din zona Hersonissos pentru cazare. Experiență: ritm și gusturi tradiționale Încheiem această primă seară în Creta cu o cină tradițional cretană (optional). Îmbrăcați în port popular, localnicii ne vor întâmpina cu ritmuri de Zorba dansat pe pahare de vin, cântece la liră și arome de miere, ulei de măsline și ierburi cretane. Vom gusta raki și brânzeturi de capră, vom dansa până în zori și vom sta la povești cu cretanii.

 Ziua 5 . Rethymno- Chania

Mic dejun. Program liber. Dacă tot am ajuns în Creta, trebuie să vedem cele 2 oraşe veneţiene ale insulei - Rethymno şi Chania (Excursie optionala). Intrând în Rethymno, facem un salt în timp, în perioada când negustorii venețieni au avut inspirata idee de a ridica un port ce urma să servească bogata flotă a Republicii Venețiene în tranzitul lor spre Asia Mică. De la venețieni, orașul a primit o moștenire spectaculoasă. În Palia Poli, orașul vechi, ne plimbăm pe străduțele înguste flancate de casele viu colorate, lipite una de alta. Rethymno face parte din patrimoniul UNESCO datorită faptului că este cel mai bine conservat oraș medieval din Grecia. Continuăm spre Chania, portul venețian al Cretei, se prezintă cu crânguri de măslini și portocali, vechi clădiri construite în stiluri venețiene și turcești, așezate de-a lungul străduțelor înguste, mici mânăstiri și priveliști de poveste. Promenada de la malul mării este ca o pictură impresionistă care a prins viață, zidurile clădirilor colorate se întrepătrund, creând iluzia unei pânze cu acuarele.

 Ziua 6. Heraklion – Santorini

Mic dejun. Transfer în port pentru îmbarcarea pe feribotul spre Santorini cu stâncile sale multicolore care par suspendate deasupra mării. Insula vulcanică ascunde în peșterile sale locuințe, iar plajele sale sunt spectaculoase, de culoare neagră. Ca o ninsoare blândă, casele tipice albe brăzdează coasta, iar razele soarelui dau o strălucire paradisiacă întregului peisaj. Clădirile de pe inslulă sunt ridicate pe rocă vulcanică poroasă, aceasta constituind un avantaj pentru izolarea termică a locuințelor, dar mai ales pentru pivnițele vinăriilor locale. Mergem la hotel, nerăbdători să descoperim câteva dintre cele mai frumoase locuri ale insulei preferate de miile de turiști care poposesc anual aici. Cazare la hotel în Santorini.

 Ziua 7. Santorini

Mic dejun. Program liber sau excursie opţională – Turul Insulei Santorini. Călătoria noastră începe cu vizită la Mănăstirea Profetului Ilie, construită în cel mai înalt punct al muntelui cu același nume la o altitudine de 565 m faţă de nivelul mării. Construcţia ei a fost finalizată în anul 1712 şi este una dintre cele mai vechi construcţii monahale de pe insulă. În primele 2 secole de la fondarea sa, mănăstirea a jucat un rol important în viaţa economică şi culturală a insulei. Ridicată în stilul unei fortăreţe, mănăstirea a deţinut în secolul al XVIII-lea un vas comercial care avea relaţii de afaceri profitabile cu localităţi din Marea Mediterană şi Egee, aducând prosperitate comunităţii. În prima jumătate a secolului XIX, aici a funcţionat o şcoală de limba şi literatura greacă. Mănăstirea a început să decadă după anul 1860 şi a suferit distrugeri majore în urma cutremurului care a zguduit insula Santorini în anul 1956. Astăzi mănăstirea găzduiește o mică colecție de materiale etnografice și icoane vechi. Din curtea mănăstirii priveliştea asupra mării te lasă fără răsuflare... lasă la îndemână aparatul foto... nu vrei să ratezi asemenea peisaj. Drumul nostru continuă spre satul Pyrgos, situat pe un loc fabulos pe vârful unui deal și afișează vederi panoramice incredibile ale insulei. În partea de jos sunt câteva taverne frumoase și magazine turistice obișnuite. Pyrgos a fost capitala insulei, până la începutul anilor 1800. Este format din case tradiţionale construite în jurul castelului venețian și străzile mici, care urmează cursul natural al peisajului din jur. Castelul Veneţian este unul dintre cele cinci de pe insula Santorini și datează din secolul al XIII-lea. Așezarea fortficată în formă de amfiteatru construit pe un deal, oferă vederi superbe ambelor părți ale insulei. Satul are mai multe biserici: biserica Theotokaki cu frescele sale frumoase și icoane vechi, Agia Triada, biserica Agia Teodosia, Arhanghelul Mihail și multe altele. Următoarea noastră oprire pe insula este chiar capitala, Fira. Oraşul este aşezat într-un perete vulcanic, pe o faleză înaltă de 260 m. Casele albe, cu acoperişuri rotunjite, sunt despărţite de străduţe înguste şi şerpuite, care duc spre magazinele şi tavernele din oraş. Aici se află Muzeul Preistoric Thira, care conţine mare parte din artefactele recuperate din situl vechiului oraș minoan Akrotiri. La fel ca în Pompei, aici totul a fost păstrat și conservat în cenușă vulcanică: străzi, clădiri, trepte. Și tot în Fira există un Muzeul al Arheologiei ce conține artefacte mai recente din perioadele Romană și Clasică, obiecte de uz curent sau diverse alte elemente recuperate din vechiul oraș Thera. Ultima vizită dar şi cea mai aşteptată o vom face în Oia, unde avem timp liber pentru a ne plimba pe străduţele întortocheate dar şi pentru a surprinde cel mai frumos apus de soare din Marea Mediterană, o experienţă pe care nu trebuie să o rataţi! Aşa că pregătiţi aparatele foto şi bucurţti-vă de panorama specataculoasă oferită de natură. În cursul serii ne întoarcem la hotelul nostru cu amintiri frumoase din excursie.

 Ziua 8. Santorini – Mykonos

Mic dejun. Plecăm din albastrul visător al insulei Santorini şi ne îndreptăm către insula distracţiei, Mykonos, unde suntem întâmpinaţi de dealuri presărate cu mori de vânt şi un superb golf care ne primeşte cu braţele deschise. Este una din cele mai faimoase insule cosmopolite ale Greciei, iar legenda spune că a fost construită din trupurile pietrificate ale uriaşilor ucişi de Hercule. Denumirea de Mykonos i-a fost dată chiar după nepotul lui Apollo, zeul Soarelui. Azi avem timp liber pentru plajă şi relaxare. Cazare la hotel.

 Ziua 9. Mykonos

Program liber sau excursie opţională, un tur al insulei de o jumătate de zi. Ne oprim în cel mai mare oraș al insulei, numit Chora, unde vizităm Muzeul Maritim, Muzeul de Arheologie, cea mai cunoscută biserică de aici, Panagia Paraportiani, și admirăm casele albe cu scări paralele și uși multicolore, dar și morile de vânt care „păzesc„ de la înălțime portul. Morile din Mykonos au formă cilindrică şi sunt vopsite în alb, având acoperis de lemn. În trecut acestea erau utilizate în agricultură, însă, în prezent ele nu mai sunt operaţionale, iar o parte din ele au fost renovate şi transformate în muzee. Pe străduţele întortocheate ale oraşului nu este exclus să ne întâlnim cu Petros Pelicanul… mascota insulei. Este de menționat că, deși Mykonos și-a câștigat în ultimii ani renumele de capitală a distracției, zona este cunoscută și pentru cele nu mai puțin de 400 de biserici ridicate aici. Ne continuăm călătoria noastră şi ne oprim în Ano Mera, cel mai populat sat al insulei. Aici se găseşte una dintre cele mai impresionante mănăstiri din Ciclade – Panagia Tourliani, ridicată în secolul al XVI-lea de către doi călugări. Se spune că iconostasul, amvonul şi icoanele au fost pictate în Florența. Moment de răgaz(timp liber): În scuarul din centrul satului Ano Mera sunt câteva restaurante şi cafenele unde poţi mânca preparate tradiţionale. Încearcă galaktompoureko, plăcintă greceasca cu griş şi ciocolată… delicioasă. Ne îndreptăm spre nord-vest unde se află un loc de un romantism greu de egalat. Cu o formă octogonală, parcă sculptată în piatră albă ca laptele și cu înălțimea de 19 metri, Farul Armenistis a fost construit în 1891. Pregătiți-vă camerele foto pentru a surprinde cadre desprinde parcă de pe cărțile poștale. De aici veți vedea vapoarele care vin și pleacă din Mykonos, iar apusul peste azurul mării este de neratat măcar o dată în viață! Seara ne întoarcem la hotel pentru cazare.

 Ziua 10. Mykonos - Atena

Lăsăm în urmă insula Mykonos şi ne întoarcem în Atena, unde mai putem savura un vin grecesc sub un cer înstelat, într-un cinema în aer liber, sau ne putem plimba prin târgurile de suveniruri tradiţionale. Și dacă tot veni vorba de acestea, vom avea timp suficient la dispoziție pentru a ne pierde printre rafturile cu figurine cu pisici, eroi spartani, scoici ori steluțe de mare sau săpunuri făcute în casă, care ar putea fi un suvenir ideal. Cazare la Atena.

 Ziua 11. Atena – Bucuresti

Mic dejun. Antio, ta leme sindoma!...! (La revedere, ne revedem curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne îndreptăm spre aeroportul din Atena pentru zborul spre ţară.

 Ziua 1. București – Atena

Călătoria noastră începe din aeroportul Otopeni de unde ne imbarcam pentru zborul spre Atena. Dupa aterizare, imbarcare in microbuzul de transfer si deplasare catre hotel. Cazare in Atena.

 Ziua 2. Atena – Cap Sounion

Pornim motoarele, dimineața devreme, după micul dejun. La fiecare pas ne lovim de mitologie, facem salturi în timp, de la Titani până la zeii din Olimp, ajungând la unele dintre cele mai cunoscute monumente din Atena. Însoţiţi de către ghidul local vom vizita situl Acropolis, în care vom descoperi Partenonul, Teatrul lui Dionis, Templul lui Nike, Templul Erechtheion și Sanctuarul Asclepius. Vom explora Templul lui Zeus, Antica Agora, Templul lui Hefaistos și vechiul cimitir Keramikos. Vom afla miturile grecilor despre zeii și eroii lor și adevărurile din spatele lor, totodată bucurându-ne de priveliști minunate. Ne continuăm vizita în Atena cu un tur panoramic de oraş : Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piaţa Omonia, Stadionul Olimpic. O campanie recentă care promovează capitala Greciei suna astfel: #Vorbește ateniana! Fii atenian!#. Un îndemn simplu căruia nu ne putem împotrivi. Iar cel mai bun mod de a învăța limba atenienilor este prin a repeta specialitățile grecești, citind meniul la o taverna din cartierul Plaka. Moment de răgaz(timp liber): O cină într-o tavernă din cartierul Plaka din Atena trebuie savurată precum o avalanșă de senzații. Iar experiența culinară este ca o călătorie prin toată Grecia - cu insule, mări, munți și grădini verzi, roditoare. Savurează fiecare înghițitură din tradiționalele souvlaki, tzatziki, sau dolmadakia (versiunea grecească a sarmalelor), dar și peștele și fructele de mare proaspete. Stropește-le din plin cu un pahar de vin autohton, ouzo sau tsipouro. Iar desertul din iaurt bogat, biscuiți crocanți, migdale și nuci peste care se varsă câțiva stropi de miere de culoarea chihlimbarului te vor face să vorbești grecește. După turul istoric, avem program liber în Atena sau, opțional, cei care simt că vor să mai descopere Grecia, locurile ei pitorești și zeii săi măreți, sunt invitați să viziteze Cap Sounion, situat în sudul Peninsulei Attica, renumit atât pentru rolul de sanctuar de la malul mării, cât și pentru ruinele Templelor Atenei și ale lui Poseidon. Dacă vă doriți să urmăriți un apus de soare grecesc, deasupra mării, însoțiți de zeul apelor, atunci haideți în excursia la Cap Sounion si nu veti regreta. Ne întoarcem în capitala Greciei şi ne cazăm la acelaşi hotel.

 Ziua 3. Atena - Micene - Nafplio – Epidaurus - Corint - Piraeus

Mic dejun. A doua zi ne rezervă și mai mult timp pentru a explora Capitala, în caz că vrem să căutăm suveniruri sau să vizităm complexul muzeal Benaki, cu o colecție impresionantă de obiecte și artefacte din perioada creștin-bizantină, islamică, dar și porțelan sau jucării antice provenind din China antică. Cei pasionați de sportul rege ar putea face un ocol scurt pană la stadionul celei mai iubite echipe de fotbal din Grecia, FC Panathinaicos, înconjurat de parcuri intinse. Pentru cei care doresc să descopere şi alte locuri frumoase ale vechii Grecii vă propunem excursia opţională în Peloponez considerată pe drept #inima Eladei, locul în care Hercule a învins leul din Nemeea, și unde a fugit Paris al Troiei cu frumoasa Elena.

 Ziua 4. Heraklion - Palatul Knossos - Hersonissos

Sosire dimineaţa în Heraklion, capitala insulei. Luăm pulsul insulei şi ne îndreptăm spre o tavernă din port unde putem servi micul dejun. Moment de răgaz (timp liber) : Încercaţi cu încredere produsele de patiserie şi neapărat savuraţi un Caffé Frappé , o băutură rece, făcută din cafea instant. Originar din Grecia, Frappe-ul a devenit popular după cel de-al II-lea război mondial, atunci când ideea de a ieşi în oraş să bei o cafea a început să prindă contur. Cafeaua este amestecata cu zahăr şi este agitată cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul durează un minut, conţinutul este apoi turnat în pahar peste care se adaugă gheata, apă rece si lapte. Ne pornim la drum şi pătrundem încet ... încet în atmofera celei mai mari insule din Marea Mediterană, iar prima noastră oprire va fi - Palatul Knossos, unde vom afla mai multe despre civilizația minoică. Knossos este cel mai mare sit arheologic din Creta, cu ruine ce datează din epoca bronzului. A fost centru politic și religios al culturii minoice. Palatul a fost reconstruit cu materialele originale excavate, cu fresce și coloane din vremurile regelui Minos. De admirat în palat sunt Camera Tronului, cu paznicii grifoni, și Camera Reginei, cu baia proprie, având cada din teracotă şi cu ceea ce se spune a fi prima toaletă cu rezervă de apă. Ne îndreptam spre hotelul nostru din zona Hersonissos pentru cazare. Experiență: ritm și gusturi tradiționale Încheiem această primă seară în Creta cu o cină tradițional cretană (optional). Îmbrăcați în port popular, localnicii ne vor întâmpina cu ritmuri de Zorba dansat pe pahare de vin, cântece la liră și arome de miere, ulei de măsline și ierburi cretane. Vom gusta raki și brânzeturi de capră, vom dansa până în zori și vom sta la povești cu cretanii.

 Ziua 5 . Rethymno- Chania

Mic dejun. Program liber. Dacă tot am ajuns în Creta, trebuie să vedem cele 2 oraşe veneţiene ale insulei - Rethymno şi Chania (Excursie optionala). Intrând în Rethymno, facem un salt în timp, în perioada când negustorii venețieni au avut inspirata idee de a ridica un port ce urma să servească bogata flotă a Republicii Venețiene în tranzitul lor spre Asia Mică. De la venețieni, orașul a primit o moștenire spectaculoasă. În Palia Poli, orașul vechi, ne plimbăm pe străduțele înguste flancate de casele viu colorate, lipite una de alta. Rethymno face parte din patrimoniul UNESCO datorită faptului că este cel mai bine conservat oraș medieval din Grecia. Continuăm spre Chania, portul venețian al Cretei, se prezintă cu crânguri de măslini și portocali, vechi clădiri construite în stiluri venețiene și turcești, așezate de-a lungul străduțelor înguste, mici mânăstiri și priveliști de poveste. Promenada de la malul mării este ca o pictură impresionistă care a prins viață, zidurile clădirilor colorate se întrepătrund, creând iluzia unei pânze cu acuarele.

 Ziua 6. Heraklion – Santorini

Mic dejun. Transfer în port pentru îmbarcarea pe feribotul spre Santorini cu stâncile sale multicolore care par suspendate deasupra mării. Insula vulcanică ascunde în peșterile sale locuințe, iar plajele sale sunt spectaculoase, de culoare neagră. Ca o ninsoare blândă, casele tipice albe brăzdează coasta, iar razele soarelui dau o strălucire paradisiacă întregului peisaj. Clădirile de pe inslulă sunt ridicate pe rocă vulcanică poroasă, aceasta constituind un avantaj pentru izolarea termică a locuințelor, dar mai ales pentru pivnițele vinăriilor locale. Mergem la hotel, nerăbdători să descoperim câteva dintre cele mai frumoase locuri ale insulei preferate de miile de turiști care poposesc anual aici. Cazare la hotel în Santorini.

 Ziua 7. Santorini

Mic dejun. Program liber sau excursie opţională – Turul Insulei Santorini. Călătoria noastră începe cu vizită la Mănăstirea Profetului Ilie, construită în cel mai înalt punct al muntelui cu același nume la o altitudine de 565 m faţă de nivelul mării. Construcţia ei a fost finalizată în anul 1712 şi este una dintre cele mai vechi construcţii monahale de pe insulă. În primele 2 secole de la fondarea sa, mănăstirea a jucat un rol important în viaţa economică şi culturală a insulei. Ridicată în stilul unei fortăreţe, mănăstirea a deţinut în secolul al XVIII-lea un vas comercial care avea relaţii de afaceri profitabile cu localităţi din Marea Mediterană şi Egee, aducând prosperitate comunităţii. În prima jumătate a secolului XIX, aici a funcţionat o şcoală de limba şi literatura greacă. Mănăstirea a început să decadă după anul 1860 şi a suferit distrugeri majore în urma cutremurului care a zguduit insula Santorini în anul 1956. Astăzi mănăstirea găzduiește o mică colecție de materiale etnografice și icoane vechi. Din curtea mănăstirii priveliştea asupra mării te lasă fără răsuflare... lasă la îndemână aparatul foto... nu vrei să ratezi asemenea peisaj. Drumul nostru continuă spre satul Pyrgos, situat pe un loc fabulos pe vârful unui deal și afișează vederi panoramice incredibile ale insulei. În partea de jos sunt câteva taverne frumoase și magazine turistice obișnuite. Pyrgos a fost capitala insulei, până la începutul anilor 1800. Este format din case tradiţionale construite în jurul castelului venețian și străzile mici, care urmează cursul natural al peisajului din jur. Castelul Veneţian este unul dintre cele cinci de pe insula Santorini și datează din secolul al XIII-lea. Așezarea fortficată în formă de amfiteatru construit pe un deal, oferă vederi superbe ambelor părți ale insulei. Satul are mai multe biserici: biserica Theotokaki cu frescele sale frumoase și icoane vechi, Agia Triada, biserica Agia Teodosia, Arhanghelul Mihail și multe altele. Următoarea noastră oprire pe insula este chiar capitala, Fira. Oraşul este aşezat într-un perete vulcanic, pe o faleză înaltă de 260 m. Casele albe, cu acoperişuri rotunjite, sunt despărţite de străduţe înguste şi şerpuite, care duc spre magazinele şi tavernele din oraş. Aici se află Muzeul Preistoric Thira, care conţine mare parte din artefactele recuperate din situl vechiului oraș minoan Akrotiri. La fel ca în Pompei, aici totul a fost păstrat și conservat în cenușă vulcanică: străzi, clădiri, trepte. Și tot în Fira există un Muzeul al Arheologiei ce conține artefacte mai recente din perioadele Romană și Clasică, obiecte de uz curent sau diverse alte elemente recuperate din vechiul oraș Thera. Ultima vizită dar şi cea mai aşteptată o vom face în Oia, unde avem timp liber pentru a ne plimba pe străduţele întortocheate dar şi pentru a surprinde cel mai frumos apus de soare din Marea Mediterană, o experienţă pe care nu trebuie să o rataţi! Aşa că pregătiţi aparatele foto şi bucurţti-vă de panorama specataculoasă oferită de natură. În cursul serii ne întoarcem la hotelul nostru cu amintiri frumoase din excursie.

 Ziua 8. Santorini – Mykonos

Mic dejun. Plecăm din albastrul visător al insulei Santorini şi ne îndreptăm către insula distracţiei, Mykonos, unde suntem întâmpinaţi de dealuri presărate cu mori de vânt şi un superb golf care ne primeşte cu braţele deschise. Este una din cele mai faimoase insule cosmopolite ale Greciei, iar legenda spune că a fost construită din trupurile pietrificate ale uriaşilor ucişi de Hercule. Denumirea de Mykonos i-a fost dată chiar după nepotul lui Apollo, zeul Soarelui. Azi avem timp liber pentru plajă şi relaxare. Cazare la hotel.

 Ziua 9. Mykonos

Program liber sau excursie opţională, un tur al insulei de o jumătate de zi. Ne oprim în cel mai mare oraș al insulei, numit Chora, unde vizităm Muzeul Maritim, Muzeul de Arheologie, cea mai cunoscută biserică de aici, Panagia Paraportiani, și admirăm casele albe cu scări paralele și uși multicolore, dar și morile de vânt care „păzesc„ de la înălțime portul. Morile din Mykonos au formă cilindrică şi sunt vopsite în alb, având acoperis de lemn. În trecut acestea erau utilizate în agricultură, însă, în prezent ele nu mai sunt operaţionale, iar o parte din ele au fost renovate şi transformate în muzee. Pe străduţele întortocheate ale oraşului nu este exclus să ne întâlnim cu Petros Pelicanul… mascota insulei. Este de menționat că, deși Mykonos și-a câștigat în ultimii ani renumele de capitală a distracției, zona este cunoscută și pentru cele nu mai puțin de 400 de biserici ridicate aici. Ne continuăm călătoria noastră şi ne oprim în Ano Mera, cel mai populat sat al insulei. Aici se găseşte una dintre cele mai impresionante mănăstiri din Ciclade – Panagia Tourliani, ridicată în secolul al XVI-lea de către doi călugări. Se spune că iconostasul, amvonul şi icoanele au fost pictate în Florența. Moment de răgaz(timp liber): În scuarul din centrul satului Ano Mera sunt câteva restaurante şi cafenele unde poţi mânca preparate tradiţionale. Încearcă galaktompoureko, plăcintă greceasca cu griş şi ciocolată… delicioasă. Ne îndreptăm spre nord-vest unde se află un loc de un romantism greu de egalat. Cu o formă octogonală, parcă sculptată în piatră albă ca laptele și cu înălțimea de 19 metri, Farul Armenistis a fost construit în 1891. Pregătiți-vă camerele foto pentru a surprinde cadre desprinde parcă de pe cărțile poștale. De aici veți vedea vapoarele care vin și pleacă din Mykonos, iar apusul peste azurul mării este de neratat măcar o dată în viață! Seara ne întoarcem la hotel pentru cazare.

 Ziua 10. Mykonos - Atena

Lăsăm în urmă insula Mykonos şi ne întoarcem în Atena, unde mai putem savura un vin grecesc sub un cer înstelat, într-un cinema în aer liber, sau ne putem plimba prin târgurile de suveniruri tradiţionale. Și dacă tot veni vorba de acestea, vom avea timp suficient la dispoziție pentru a ne pierde printre rafturile cu figurine cu pisici, eroi spartani, scoici ori steluțe de mare sau săpunuri făcute în casă, care ar putea fi un suvenir ideal. Cazare la Atena.

 Ziua 11. Atena – Bucuresti

Mic dejun. Antio, ta leme sindoma!...! (La revedere, ne revedem curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne îndreptăm spre aeroportul din Atena pentru zborul spre ţară.