Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Marea Britanie și Nestematele Coroanei avion 2020


Descriere

Destinatie: Anglia-Benelux

Durata: 13 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim:
Londra – Stonehenge – Bath – Plymouth- Dartmoor- Cardiff - Ludlow – Chester
Liverpool – Lake District - Glasgow – Glencoe – Fort Wiliams – Insula Skye – St Andrews
Edinburgh - Alnwick – York –Stratford


Servicii incluse: 
Bilet de avion Bucuresti - Londra si retur
Transport cu autocar clasificat;
13 cazari la hoteluri de 2-3*;
13 mic dejun;
Transfer aeroport-hotel-aeroport;
Insoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Servicii neincluse:
Intrările la obiectivele turistice
(inclusiv în excursiile opţionale),
serviciile de ghizi locali, taxe de
oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi
cheltuieli personale.
• Excursiile opționale pentru grup
de minim 25 persoane; 

S U P L I M E N T E & R E D U C E R I
• Supliment de single 495 €
• Reducere copil 6-12 ani - 25 €,
pentru cazare în cameră dublă cu
2 adulți. 

Destinatie: Anglia-Benelux

Durata: 13 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim:
Londra – Stonehenge – Bath – Plymouth- Dartmoor- Cardiff - Ludlow – Chester
Liverpool – Lake District - Glasgow – Glencoe – Fort Wiliams – Insula Skye – St Andrews
Edinburgh - Alnwick – York –Stratford


Servicii incluse: 
Bilet de avion Bucuresti - Londra si retur
Transport cu autocar clasificat;
13 cazari la hoteluri de 2-3*;
13 mic dejun;
Transfer aeroport-hotel-aeroport;
Insoţitor din partea agenţiei pe traseu.

Servicii neincluse:
Intrările la obiectivele turistice
(inclusiv în excursiile opţionale),
serviciile de ghizi locali, taxe de
oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi
cheltuieli personale.
• Excursiile opționale pentru grup
de minim 25 persoane; 

S U P L I M E N T E & R E D U C E R I
• Supliment de single 495 €
• Reducere copil 6-12 ani - 25 €,
pentru cazare în cameră dublă cu
2 adulți. 

Itinerariu

Ziua 1

Călătoria noastră începe din aeroportul Otopeni de unde ne îmbarcăm pentru zborul spre Londra. După aterizare, întalnire cu ghidul și îmbarcare în microbuzul de transfer în centrul orașului. Astăzi vom descoperi farmecul londonez din plin. Ai program de voie și te poți aventura pe străzile unei metropole năucitoare. Ia metroul londonez și obligatoriu un minighid “London from A to Z” și… “Here we go” la Big Ben, turnul cu ceas construit în 1859, Palatul Westminster, care găzduiește Parlamentul britanic, Westminster Abbey, cea mai cunoscută biserică londoneză, unde sunt încoronați regii și reginele Marii Britanii și Palatul Buckingham, reședința principală a Casei regale britanice. Admirăm impresionanta arhitectură a Catedralei St. Paul – o biserică anglicană situată pe colina Ludgate Hill, trecem prin faimoasa piață Piccadilly Circus – un loc preferat deopotrivă de londonezi și de turiști pentru cumpărături. Moment de răgaz (timp liber): Nu ocoli momentul schimbării gărzii de la Palatul Buckingham! Gărzile regale, cu celebrele lor căciuli din blană de urs, au un program bine stabilit, atrăgând grupuri impresionante de turiști din lumea întreagă. Vei înțelege la fața locului de ce este această ceremonie atât de fascinantă Continuăm explorarea metropolei engleze cu o vizită la Turnul Londrei, unul dintre monumentele emblematice ale Londrei, un complex de clădiri și fortificații de pe malul Tamisei, a căror construcție a fost începută de către William Cuceritorul în secolul XI. De-a lungul istoriei sale zbuciumate, Turnul Londrei a servit drept reședință regală, închisoare, loc de execuție sau visterie. În prezent este renumit deoarece găzduiește bijuteriile Coroanei, păzite de unii dintre cei mai faimoși gardieni din lume: “Yeoman Warders” sau ”Beefeaters”. Deplasare către hotelul din Londra pentru cazare.

Ziua 2

București – Londra Londra Avem la dispoziție o zi în acest oraș legendar. În prima parte, bifăm principalele obiective turistice ale Londrei: London Eye, Tower Bridge, Turnul Londrei, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Hyde Park, Covent Garden. Moment de răgaz (timp liber): ”Când ești la Roma, poartă-te ca romanii!” se traduce în călătoria noastră un pic diferit: ”Când ești la Londra, nu sări peste ceaiul de la ora 5!” Ei bine, această tradiție britanică trebuie luată 100% în serios pentru că este unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei. Toată lumea se oprește din agitația zilei și se delectează cu un ceai fierbinte, fie el cu lapte sau fără, însoțit de câteva gustări: tartine, biscuiți, brioșe sau scones (un soi de pâinici de origine scoțiană). Pentru că Londra este foarte generoasă în diversitatea ei, după-amiaza o petrecem fiecare după bunul plac. Putem alege să vizităm British Museum, să admirăm Galeriile Tate, să ne fotografiem cu figurile de ceară de la muzeul Madame Tussaud’s. Pentru shopping, avem de ales între magazinele de lux din Mayfair și vânătoarea de chilipiruri în Covent Garden. Ar fi nedrept să nu amintim de fabulosul magazin Harrods, care merită vizitat nu doar pentru cumpărături ci și pentru atmosferă. Seara cazare la același hotel din Londra.

Ziua 3

Londra – Stonehenge – Bath – Exeter Scăpăm relativ repede de aglomerația super-metropolei londoneze și privim peisajul rural tipic englezesc de un farmec unic. În curând ajungem să descoperim cel mai important sit preistoric al Marii Britanii, Stonehenge. O “mână” de pietre parcă aranjate, în joacă, de un uriaș venit de pe altă lume- teoriile abundă când vorbim despre acest loc cu o încărcătură aparte, însă avem privilegiul să simțim energia proverbială a locului pe pielea noastră. Continuăm drumul spre Bath, oraș a cărui eleganță georgiană a determinat UNESCO să îl înscrie în Patrimoniul Cultural Mondial. Istoria locului pornește încă de la romani, care au descoperit calitățile termale ale singurului izvor cu apă caldă din Britania, pe care au cucerit-o în anul 43 AD. Facem turul orașului și ne concentrăm asupra Băilor Romane, superb conservate. Ajungem apoi în Exeter, care își împlinește menirea de secole ca centru spiritual și administrativ al regiunii Devon. Catedrala gotică a orașului veghează asupra străzilor pietruite, iar clădirile medievale și fragmentele din vechea așezare romană care se întindea odinioară aici se împletesc armonios cu aerul studențesc din prezent.

Ziua 4

Buckfast Abbey – Plymouth – Palperro – Dartmoor Program liber sau excursie opțională – Parcul Național Dartmoor. De dimineață, plecăm la drum iar prima noastra oprire va fi la Abația Buckfast. Impresionanta construcție care îmbină stilul romanic și gotic a fost ridicată pe ruinele unei mănăstiri fondate în 1018. Ne continuăm călătoria și drumul ne duce către Plymouth. Portul este unul dintre cele mai mari din lume, fiind astăzi și una dintre cele mai mari baze navale din Europa. Vizităm treptele Mayflower, de unde se spune ca a plecat vasul cu același nume către Lumea Nouă în 1620, și savurăm o budincă de Yorkshire, apoi mergem spre Palperro, un pitoresc sat pescari care înconjoară un port romantic. De acolo ne îndreptăm către Parcul Național Dartmoor, care pare desprins din „Stăpânul Inelelor”. Peisajul cinematic vă va captiva întru totul, cu turmele de oi și poneii care pasc liniștite, dar și cu râurile repezi și bolovanii îmbăcați în verdele crud al mușchilor și lichenilor. În cursul serii ne întoarcem Exeter și ne odihnim ca să prindem puteri pentru alte destinații britanice legendare

Ziua 5

. Exeter – Glastonbury – Cardiff Mergem prin minunata zonă rurală din sud-estul Angliei către Glastonbury, capitala culturii alternative. Ruinele vechii abații de aici se spune că ascundeau mormântul legendarului Rege Arthur, însă acestea au fost distruse în timpul demolării din 1539. Orașul ascunde o zonă minunată, formată din Grădinile și Fântâna Chalice, care au fost locuri de pelerinaj încă din vremea celților. Apa roșie din fântâna săpată acum 800 de ani se zvonește că are proprietăți de vindecare, iar unele legende identifică fântâna ca locul în care ar fi fost ascuns Sfântul Graal. Continuăm călătoria spre Cardiff, capitala Țării Galilor. „Prins” între un vechi fort și o faleză modernă, orașul a devenit unul dintre centrele urbane de vârf din Marea Britanie. Începem turul de oraș admirând: Parcul Cathays cu Primaria și Universitatea, Castelul Cardiff, Stadionul Millenium, Golful Cardiff și Imobilul Pierhead. Seara cazare la hotel în zona Cardiff.

Ziua 6

Cardiff – Ludlow – Chester – Liverpool Programul continuă cu o călătorie prin zona rurală a Țării Galilor. Peisajul verde, casele tipice, cu piatră și grădini îngrijite creează o atmosferă care ne rămâne în suflete. De aici plecăm către regiunea Shropshire și facem prima oprire în Ludlow. Situat pe malul nordic al râului Teme, acest oraș comercial fermecător ascunde ruinele Castelului Norman, cât și superbe clădiri tudoriene alb-negru, care înconjoară străduțele de piatră. Mergem apoi în Chester, unul dintre cele mai mari daruri ale istoriei engleze pentru vizitatorii contemporani. Ruinele din gresie roșie ale vechiului zid de apărare roman pare că privesc spre îngrijitele clădiri din epocile Tudor și cea victoriană. De aici plecăm la Liverpool, care și-a creat o reputație mondială grație iubirii față de fotbal. Orașul are, de asemenea, un patrimoniu cultural impresionant, având mai multe clădiri listate în Patrimoniul Mondial UNESCO decât orice alt oraș din afara Londrei, iar galeriile și muzeele sale sunt printre cele mai bune din țară. Nu în ultimul rând, este locul unde s-a născut legendara trupă Beatles. Facem o plimbare prin Liverpool și admirăm Catedrala Liverpool, Victoria Gallery Museum și Parcul Sefton. Gustăm puțin din farmecul orașului și mergem la hotel pentru odihnă.

Ziua 7

Liverpool - Lake District – Glasgow Continuăm minunata noastră excursie prin sufletul Marii Britanii cu Lake District, de departe cel mai popular parc național din Regatul Unit. În fiecare an, circa 15 milioane de vizitatori din întreaga lume explorează zona și nu este greu de înțeles de ce poeții romantici veniți aici în secolul al XIX-lea s-au îndrăgostit de panorama dealurilor abrupte și a lacurilor limpezi de munte. De aici busola noastră arată spre Glasgow pentru a explora cel mai mare oraș al Scoției. Program de voie. I-ați inima în dinți și pornește la pas pe străzile metropolei. Centrul vechi îți oferă numeroase opriri, fie pentru a te delecta cu o halbă de bere autohtonă, fie pentru a admira clădirile impunătoare cu arhitectură gotică de o frumusețe sobră - Sala Regală de Concerte, Catedrala din Glasgow, Piața St. George. Dacă te pasionează cumpărăturile, neapărat să ajungi pe celebrul bulevard pietonal, Buchanon Street. Superbele clădiri victoriene fac un contrast puternic cu viața de noapte vibrantă, cu restaurantele și pub-urile colorate unde au loc aproape seară de seară concerte live. Vitalitatea acestui oraș este de-a dreptul contagioasă, iar combinația dintre caracterul urban și locuitorii săi prietenoși este captivantă. Seara cazare la hotel in zona Glasgow

Ziua 8

Glasgow – Glencoe – Fort William – Scotish Highlands Mergem spre Glencoe, o regiune care oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje din Scoția, dacă nu chiar din întreaga Marea Britanie, unde munții se cufundă în văi (glens) de un verde intens, până când se întâlnesc cu apele mereu schimbătoare ale lacurilor (lochs). Ne aflăm în regiunea numită Highlands, un teritoriu vast cu lacuri întinse, munți cu vârfuri albe aproape tot anul, câmpii de un verde cum nu mai găsești nicăieri în lume. Poposim în Fort William, oraș care se mîndrește cu supranumele de capitala activităților în aer liber din Marea Britanie. Vizitatorii se bucură de acces ușor spre dealurile înfloritoare, la trasee de alpinism sau ciclism, sporturi de zăpadă și acvatice precum și la plăceri mai monotone ca pescuitul sau mersul pe jos. Aflat la 9 km depărtare pe malul râului Ness, orașul Inverness este ultima redută nordică pentru pasionații de activități în aer liber. Peisajul este demn de scenele din Urzeala Tronurilor sau Harry Potter. Seara cazare la hotel în zona Newtonmore.

Ziua 9

Insula Skye – Culloden – Highlands Program liber sau excursie opțională Scoția de Nord. Pornim într-o călătorie spre magica insulă Skye, cea mai mare și mai cunoscută din arhipelagul Inner Hebrides, situat în largul coastei de vest a Scoţiei continentale. Viața sălbatică abundă, cu păsări felurite, cerbi și o varietate mare de pești, de la cod la somon. Aici se află și Castelul Eilean Donan, unul dintre cele mai renumite din Scoția. Munții de pe insulă sunt potriviți pentru cățărări, iar Skye ascunde și piscine naturale ireale, unde legenda spune că înoți cu zânele în apa azur. Continuăm explorarea cu o vizită pe câmpul de luptă din Culloden, loc important în vremea războiului dintre scoțieni și coroana britanică. Amețitoarea zonă montană Scottish Highlands păstrează cu sfințenie secretul monstrului din Loch Ness, care a stârnit atâta controversă de-a lungul timpului. Seara ne intoarcem la hotelul nostru din zona Newtonmore. Cazare.

Ziua 10

Newtonmore – Pitlochry – St. Andrews – Edinburgh Ne îndreptăm spre sud și facem prima oprire în Pitlochry, un oraș fermecător în care admirăm Castelul Braire cu pajiștile sale înflorate și facem o plimbare în frumoasa Pădure Faskally. Apoi mergem în St Andrews, locul în care s-ar fi inventat jocul de golf. Ne convingem de acest lucru văzând terenul Old Course, pe care se juca golf încă din sec XV. Tot aici se află și cea mai veche Universitate din toată Marea Britanie, și “punctul istoric” în care Prințul William a întîlnit-o pe viitoarea ducesă de Cambridge și actuala soție, Kate Middleton. O plimbare la pas prin frumosul și cochetul oraș St. Andrews va fi o adevărată încântare cu vizita obligatorie a ruinelor Catedralei St. Andrews sau a faimoasei plaje West Sands. Ne îndreptăm apoi spre capitala Scoției, Edinburgh unde ne retragem la hotel. Cazare la hotel în zona Edinburg.

Ziua 11

Edinburgh – Capela Rosslyn După micul dejun, luam cu asalt capitala Scoției. Edinburgh este, fără doar și poate, nestemata coroanei Scoției și unul dintre cele mai vibrante orașe din Europa. Gazda mai multor festivaluri de artă renumite care atrag anual zeci de mii de entuziaști, orașul se poate mândri cu o colecție fabuloasă de clădiri și monumente istorice din Evul Mediu care fac parte din patrimoniul UNESCO. Este răsfățul suprem pentru orice călător: atracții la tot pasul, restaurante decadente și cârciumi în care petrecerile nu se opresc, poeți de stradă și artiști ambulanți gata să-ți aducă un zâmbet pe buze. Castelul Edinburgh, reședință regală pentru monarhii Scoției, ocupă colina stâncoasă ce domină orașul. De acolo avem parte de o panoramă spectaculoasă, cu vedere asupra acoperișurilor și străzilor pline de viață, precum și asupra faimoasei Royal Mile, principala arteră din centrul istoric. Privirile ne sunt atrase ca un magnet de Palatul Regal, Parlamentul Scoțian și de către Catedrala St Giles. Ne oprim apoi in Charlotte Square și George Street. Timp liber pentru a descoperi farmecul capitalei Scotiei. După amiază ne îndrepăm spre Capela Rosslyn, locul încoronării mai multor monarhi. După ecranizarea bestseller-ului lui Dan Brown, “Codul lui Da Vinci”, Capela Rosslyn atrage sute de mii de vizitatori anual. Zidurile sculpturale se pare că ascund o serie de simboluri atribuite frăţiei secrete a masonilor templieri și mistere ezoterice care așteaptă să fie descoperite. Oare cum de există plante reprezentate în basoreliefuri precum porumbul sau aloe vera înainte de descoperirea Americilor? Însă frumuseţea aceste i biserici rămâne principalul motiv de atracţie pentru cei mai mulţi vizitatori. In cursul serii ne intoarcem la acelasi hotel pentru cazare

Ziua 12

Ziua Edinburg – Alnwick – York Ne oprim să vizităm Alnwick. Orașul medieval ascunde un castel cu o grădină fabuloasă, în interiorul căreia se află Poison Garden, o zonă aparte cu 100 de plante letale pentru om. Ne plimbăm pe străzile sale pietruite care formează un labirint încântător, apoi ne continuăm călătoria. Ne așteaptă atmosfera medievală și cu multe detalii uimitoare care au însoțit istoria Angliei, orașul York. Catedrala York, cea mai mare catedrală în stil gotic din Nordul Europei, este reședință episcopală. York are o veche tradiție în arta ciocolateriei. Prin urmare, ne plimbăm pe străduțele cu iz de istorie și intrăm în magazinele cochete să cumpărăm suveniruri, printre care și specialități rafinate de ciocolată. Ajungem și pe celebra Shambles, o stradă care trebuie vizitată pentru farmecul ei unic. Aici ne putem opri la o cafea și, dacă ne împrietenim ad-hoc cu un localnic, îl putem trage de limbă despre… poveștile cu fantome. Fundația Internațională a Cercetătorilor Fenomenelor Paranormale a decretat York-ul drept “cel mai bântuit oraș din Europa”, în 2002. Lucru care nu ne împiedică să ne cazăm tocmai aici în York. Cazare în zona York.

Ziua 13

York – Stratford upon Avon – Luton Avem pe traseu orașul natal a lui Shakespeare, Stradford-upon-Avon, un oraș mic și impresionant prin faptul că păstrează foarte bine atmosfera timpurilor în care aici se scriau unele dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale. Deschidem cercul de la Casa Memorială, locul în care s-a născut scriitorul și îl închidem la biserica Trinity, unde se aflămormântul lui Shakespeare. Păstrăm nota intelectuală care a deschis ziua și ajungem în Oxford, locul unde învață elitele lumii. Vechi centru universitar, este visul oricărui părinte pentru copilul său. Însă pentru a putea studia în pretențioasele universități din Oxford trebuie să ai în arborele genealogic măcar un pic de sânge albastru sau să fii putred de bogat. Ori, desigur, să fii genial. Plecăm apoi spre Luton. Seara, ne reunim să depănăm amintirile incredibile din această vacanță în care am adunat senzații, am văzut locuri și am trăit experiențe de ajuns cât să scriem un roman. Ne-am bucurat împreună de locuri emblematice ale lumii, dar ne-am și destins în verdele nesfârșit al Highland-ului scoțian. Să ne fie de bine, CHEERS!

Ziua 14

Luton – București Cu amintiri de neprețuit și cu imaginația îmbogățită de castele, legende, istorie și cultură britanică mergem la aeroportul din Luton și ne întoarcem la București.

Ziua 1

Călătoria noastră începe din aeroportul Otopeni de unde ne îmbarcăm pentru zborul spre Londra. După aterizare, întalnire cu ghidul și îmbarcare în microbuzul de transfer în centrul orașului. Astăzi vom descoperi farmecul londonez din plin. Ai program de voie și te poți aventura pe străzile unei metropole năucitoare. Ia metroul londonez și obligatoriu un minighid “London from A to Z” și… “Here we go” la Big Ben, turnul cu ceas construit în 1859, Palatul Westminster, care găzduiește Parlamentul britanic, Westminster Abbey, cea mai cunoscută biserică londoneză, unde sunt încoronați regii și reginele Marii Britanii și Palatul Buckingham, reședința principală a Casei regale britanice. Admirăm impresionanta arhitectură a Catedralei St. Paul – o biserică anglicană situată pe colina Ludgate Hill, trecem prin faimoasa piață Piccadilly Circus – un loc preferat deopotrivă de londonezi și de turiști pentru cumpărături. Moment de răgaz (timp liber): Nu ocoli momentul schimbării gărzii de la Palatul Buckingham! Gărzile regale, cu celebrele lor căciuli din blană de urs, au un program bine stabilit, atrăgând grupuri impresionante de turiști din lumea întreagă. Vei înțelege la fața locului de ce este această ceremonie atât de fascinantă Continuăm explorarea metropolei engleze cu o vizită la Turnul Londrei, unul dintre monumentele emblematice ale Londrei, un complex de clădiri și fortificații de pe malul Tamisei, a căror construcție a fost începută de către William Cuceritorul în secolul XI. De-a lungul istoriei sale zbuciumate, Turnul Londrei a servit drept reședință regală, închisoare, loc de execuție sau visterie. În prezent este renumit deoarece găzduiește bijuteriile Coroanei, păzite de unii dintre cei mai faimoși gardieni din lume: “Yeoman Warders” sau ”Beefeaters”. Deplasare către hotelul din Londra pentru cazare.

Ziua 2

București – Londra Londra Avem la dispoziție o zi în acest oraș legendar. În prima parte, bifăm principalele obiective turistice ale Londrei: London Eye, Tower Bridge, Turnul Londrei, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Hyde Park, Covent Garden. Moment de răgaz (timp liber): ”Când ești la Roma, poartă-te ca romanii!” se traduce în călătoria noastră un pic diferit: ”Când ești la Londra, nu sări peste ceaiul de la ora 5!” Ei bine, această tradiție britanică trebuie luată 100% în serios pentru că este unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei. Toată lumea se oprește din agitația zilei și se delectează cu un ceai fierbinte, fie el cu lapte sau fără, însoțit de câteva gustări: tartine, biscuiți, brioșe sau scones (un soi de pâinici de origine scoțiană). Pentru că Londra este foarte generoasă în diversitatea ei, după-amiaza o petrecem fiecare după bunul plac. Putem alege să vizităm British Museum, să admirăm Galeriile Tate, să ne fotografiem cu figurile de ceară de la muzeul Madame Tussaud’s. Pentru shopping, avem de ales între magazinele de lux din Mayfair și vânătoarea de chilipiruri în Covent Garden. Ar fi nedrept să nu amintim de fabulosul magazin Harrods, care merită vizitat nu doar pentru cumpărături ci și pentru atmosferă. Seara cazare la același hotel din Londra.

Ziua 3

Londra – Stonehenge – Bath – Exeter Scăpăm relativ repede de aglomerația super-metropolei londoneze și privim peisajul rural tipic englezesc de un farmec unic. În curând ajungem să descoperim cel mai important sit preistoric al Marii Britanii, Stonehenge. O “mână” de pietre parcă aranjate, în joacă, de un uriaș venit de pe altă lume- teoriile abundă când vorbim despre acest loc cu o încărcătură aparte, însă avem privilegiul să simțim energia proverbială a locului pe pielea noastră. Continuăm drumul spre Bath, oraș a cărui eleganță georgiană a determinat UNESCO să îl înscrie în Patrimoniul Cultural Mondial. Istoria locului pornește încă de la romani, care au descoperit calitățile termale ale singurului izvor cu apă caldă din Britania, pe care au cucerit-o în anul 43 AD. Facem turul orașului și ne concentrăm asupra Băilor Romane, superb conservate. Ajungem apoi în Exeter, care își împlinește menirea de secole ca centru spiritual și administrativ al regiunii Devon. Catedrala gotică a orașului veghează asupra străzilor pietruite, iar clădirile medievale și fragmentele din vechea așezare romană care se întindea odinioară aici se împletesc armonios cu aerul studențesc din prezent.

Ziua 4

Buckfast Abbey – Plymouth – Palperro – Dartmoor Program liber sau excursie opțională – Parcul Național Dartmoor. De dimineață, plecăm la drum iar prima noastra oprire va fi la Abația Buckfast. Impresionanta construcție care îmbină stilul romanic și gotic a fost ridicată pe ruinele unei mănăstiri fondate în 1018. Ne continuăm călătoria și drumul ne duce către Plymouth. Portul este unul dintre cele mai mari din lume, fiind astăzi și una dintre cele mai mari baze navale din Europa. Vizităm treptele Mayflower, de unde se spune ca a plecat vasul cu același nume către Lumea Nouă în 1620, și savurăm o budincă de Yorkshire, apoi mergem spre Palperro, un pitoresc sat pescari care înconjoară un port romantic. De acolo ne îndreptăm către Parcul Național Dartmoor, care pare desprins din „Stăpânul Inelelor”. Peisajul cinematic vă va captiva întru totul, cu turmele de oi și poneii care pasc liniștite, dar și cu râurile repezi și bolovanii îmbăcați în verdele crud al mușchilor și lichenilor. În cursul serii ne întoarcem Exeter și ne odihnim ca să prindem puteri pentru alte destinații britanice legendare

Ziua 5

. Exeter – Glastonbury – Cardiff Mergem prin minunata zonă rurală din sud-estul Angliei către Glastonbury, capitala culturii alternative. Ruinele vechii abații de aici se spune că ascundeau mormântul legendarului Rege Arthur, însă acestea au fost distruse în timpul demolării din 1539. Orașul ascunde o zonă minunată, formată din Grădinile și Fântâna Chalice, care au fost locuri de pelerinaj încă din vremea celților. Apa roșie din fântâna săpată acum 800 de ani se zvonește că are proprietăți de vindecare, iar unele legende identifică fântâna ca locul în care ar fi fost ascuns Sfântul Graal. Continuăm călătoria spre Cardiff, capitala Țării Galilor. „Prins” între un vechi fort și o faleză modernă, orașul a devenit unul dintre centrele urbane de vârf din Marea Britanie. Începem turul de oraș admirând: Parcul Cathays cu Primaria și Universitatea, Castelul Cardiff, Stadionul Millenium, Golful Cardiff și Imobilul Pierhead. Seara cazare la hotel în zona Cardiff.

Ziua 6

Cardiff – Ludlow – Chester – Liverpool Programul continuă cu o călătorie prin zona rurală a Țării Galilor. Peisajul verde, casele tipice, cu piatră și grădini îngrijite creează o atmosferă care ne rămâne în suflete. De aici plecăm către regiunea Shropshire și facem prima oprire în Ludlow. Situat pe malul nordic al râului Teme, acest oraș comercial fermecător ascunde ruinele Castelului Norman, cât și superbe clădiri tudoriene alb-negru, care înconjoară străduțele de piatră. Mergem apoi în Chester, unul dintre cele mai mari daruri ale istoriei engleze pentru vizitatorii contemporani. Ruinele din gresie roșie ale vechiului zid de apărare roman pare că privesc spre îngrijitele clădiri din epocile Tudor și cea victoriană. De aici plecăm la Liverpool, care și-a creat o reputație mondială grație iubirii față de fotbal. Orașul are, de asemenea, un patrimoniu cultural impresionant, având mai multe clădiri listate în Patrimoniul Mondial UNESCO decât orice alt oraș din afara Londrei, iar galeriile și muzeele sale sunt printre cele mai bune din țară. Nu în ultimul rând, este locul unde s-a născut legendara trupă Beatles. Facem o plimbare prin Liverpool și admirăm Catedrala Liverpool, Victoria Gallery Museum și Parcul Sefton. Gustăm puțin din farmecul orașului și mergem la hotel pentru odihnă.

Ziua 7

Liverpool - Lake District – Glasgow Continuăm minunata noastră excursie prin sufletul Marii Britanii cu Lake District, de departe cel mai popular parc național din Regatul Unit. În fiecare an, circa 15 milioane de vizitatori din întreaga lume explorează zona și nu este greu de înțeles de ce poeții romantici veniți aici în secolul al XIX-lea s-au îndrăgostit de panorama dealurilor abrupte și a lacurilor limpezi de munte. De aici busola noastră arată spre Glasgow pentru a explora cel mai mare oraș al Scoției. Program de voie. I-ați inima în dinți și pornește la pas pe străzile metropolei. Centrul vechi îți oferă numeroase opriri, fie pentru a te delecta cu o halbă de bere autohtonă, fie pentru a admira clădirile impunătoare cu arhitectură gotică de o frumusețe sobră - Sala Regală de Concerte, Catedrala din Glasgow, Piața St. George. Dacă te pasionează cumpărăturile, neapărat să ajungi pe celebrul bulevard pietonal, Buchanon Street. Superbele clădiri victoriene fac un contrast puternic cu viața de noapte vibrantă, cu restaurantele și pub-urile colorate unde au loc aproape seară de seară concerte live. Vitalitatea acestui oraș este de-a dreptul contagioasă, iar combinația dintre caracterul urban și locuitorii săi prietenoși este captivantă. Seara cazare la hotel in zona Glasgow

Ziua 8

Glasgow – Glencoe – Fort William – Scotish Highlands Mergem spre Glencoe, o regiune care oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje din Scoția, dacă nu chiar din întreaga Marea Britanie, unde munții se cufundă în văi (glens) de un verde intens, până când se întâlnesc cu apele mereu schimbătoare ale lacurilor (lochs). Ne aflăm în regiunea numită Highlands, un teritoriu vast cu lacuri întinse, munți cu vârfuri albe aproape tot anul, câmpii de un verde cum nu mai găsești nicăieri în lume. Poposim în Fort William, oraș care se mîndrește cu supranumele de capitala activităților în aer liber din Marea Britanie. Vizitatorii se bucură de acces ușor spre dealurile înfloritoare, la trasee de alpinism sau ciclism, sporturi de zăpadă și acvatice precum și la plăceri mai monotone ca pescuitul sau mersul pe jos. Aflat la 9 km depărtare pe malul râului Ness, orașul Inverness este ultima redută nordică pentru pasionații de activități în aer liber. Peisajul este demn de scenele din Urzeala Tronurilor sau Harry Potter. Seara cazare la hotel în zona Newtonmore.

Ziua 9

Insula Skye – Culloden – Highlands Program liber sau excursie opțională Scoția de Nord. Pornim într-o călătorie spre magica insulă Skye, cea mai mare și mai cunoscută din arhipelagul Inner Hebrides, situat în largul coastei de vest a Scoţiei continentale. Viața sălbatică abundă, cu păsări felurite, cerbi și o varietate mare de pești, de la cod la somon. Aici se află și Castelul Eilean Donan, unul dintre cele mai renumite din Scoția. Munții de pe insulă sunt potriviți pentru cățărări, iar Skye ascunde și piscine naturale ireale, unde legenda spune că înoți cu zânele în apa azur. Continuăm explorarea cu o vizită pe câmpul de luptă din Culloden, loc important în vremea războiului dintre scoțieni și coroana britanică. Amețitoarea zonă montană Scottish Highlands păstrează cu sfințenie secretul monstrului din Loch Ness, care a stârnit atâta controversă de-a lungul timpului. Seara ne intoarcem la hotelul nostru din zona Newtonmore. Cazare.

Ziua 10

Newtonmore – Pitlochry – St. Andrews – Edinburgh Ne îndreptăm spre sud și facem prima oprire în Pitlochry, un oraș fermecător în care admirăm Castelul Braire cu pajiștile sale înflorate și facem o plimbare în frumoasa Pădure Faskally. Apoi mergem în St Andrews, locul în care s-ar fi inventat jocul de golf. Ne convingem de acest lucru văzând terenul Old Course, pe care se juca golf încă din sec XV. Tot aici se află și cea mai veche Universitate din toată Marea Britanie, și “punctul istoric” în care Prințul William a întîlnit-o pe viitoarea ducesă de Cambridge și actuala soție, Kate Middleton. O plimbare la pas prin frumosul și cochetul oraș St. Andrews va fi o adevărată încântare cu vizita obligatorie a ruinelor Catedralei St. Andrews sau a faimoasei plaje West Sands. Ne îndreptăm apoi spre capitala Scoției, Edinburgh unde ne retragem la hotel. Cazare la hotel în zona Edinburg.

Ziua 11

Edinburgh – Capela Rosslyn După micul dejun, luam cu asalt capitala Scoției. Edinburgh este, fără doar și poate, nestemata coroanei Scoției și unul dintre cele mai vibrante orașe din Europa. Gazda mai multor festivaluri de artă renumite care atrag anual zeci de mii de entuziaști, orașul se poate mândri cu o colecție fabuloasă de clădiri și monumente istorice din Evul Mediu care fac parte din patrimoniul UNESCO. Este răsfățul suprem pentru orice călător: atracții la tot pasul, restaurante decadente și cârciumi în care petrecerile nu se opresc, poeți de stradă și artiști ambulanți gata să-ți aducă un zâmbet pe buze. Castelul Edinburgh, reședință regală pentru monarhii Scoției, ocupă colina stâncoasă ce domină orașul. De acolo avem parte de o panoramă spectaculoasă, cu vedere asupra acoperișurilor și străzilor pline de viață, precum și asupra faimoasei Royal Mile, principala arteră din centrul istoric. Privirile ne sunt atrase ca un magnet de Palatul Regal, Parlamentul Scoțian și de către Catedrala St Giles. Ne oprim apoi in Charlotte Square și George Street. Timp liber pentru a descoperi farmecul capitalei Scotiei. După amiază ne îndrepăm spre Capela Rosslyn, locul încoronării mai multor monarhi. După ecranizarea bestseller-ului lui Dan Brown, “Codul lui Da Vinci”, Capela Rosslyn atrage sute de mii de vizitatori anual. Zidurile sculpturale se pare că ascund o serie de simboluri atribuite frăţiei secrete a masonilor templieri și mistere ezoterice care așteaptă să fie descoperite. Oare cum de există plante reprezentate în basoreliefuri precum porumbul sau aloe vera înainte de descoperirea Americilor? Însă frumuseţea aceste i biserici rămâne principalul motiv de atracţie pentru cei mai mulţi vizitatori. In cursul serii ne intoarcem la acelasi hotel pentru cazare

Ziua 12

Ziua Edinburg – Alnwick – York Ne oprim să vizităm Alnwick. Orașul medieval ascunde un castel cu o grădină fabuloasă, în interiorul căreia se află Poison Garden, o zonă aparte cu 100 de plante letale pentru om. Ne plimbăm pe străzile sale pietruite care formează un labirint încântător, apoi ne continuăm călătoria. Ne așteaptă atmosfera medievală și cu multe detalii uimitoare care au însoțit istoria Angliei, orașul York. Catedrala York, cea mai mare catedrală în stil gotic din Nordul Europei, este reședință episcopală. York are o veche tradiție în arta ciocolateriei. Prin urmare, ne plimbăm pe străduțele cu iz de istorie și intrăm în magazinele cochete să cumpărăm suveniruri, printre care și specialități rafinate de ciocolată. Ajungem și pe celebra Shambles, o stradă care trebuie vizitată pentru farmecul ei unic. Aici ne putem opri la o cafea și, dacă ne împrietenim ad-hoc cu un localnic, îl putem trage de limbă despre… poveștile cu fantome. Fundația Internațională a Cercetătorilor Fenomenelor Paranormale a decretat York-ul drept “cel mai bântuit oraș din Europa”, în 2002. Lucru care nu ne împiedică să ne cazăm tocmai aici în York. Cazare în zona York.

Ziua 13

York – Stratford upon Avon – Luton Avem pe traseu orașul natal a lui Shakespeare, Stradford-upon-Avon, un oraș mic și impresionant prin faptul că păstrează foarte bine atmosfera timpurilor în care aici se scriau unele dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale. Deschidem cercul de la Casa Memorială, locul în care s-a născut scriitorul și îl închidem la biserica Trinity, unde se aflămormântul lui Shakespeare. Păstrăm nota intelectuală care a deschis ziua și ajungem în Oxford, locul unde învață elitele lumii. Vechi centru universitar, este visul oricărui părinte pentru copilul său. Însă pentru a putea studia în pretențioasele universități din Oxford trebuie să ai în arborele genealogic măcar un pic de sânge albastru sau să fii putred de bogat. Ori, desigur, să fii genial. Plecăm apoi spre Luton. Seara, ne reunim să depănăm amintirile incredibile din această vacanță în care am adunat senzații, am văzut locuri și am trăit experiențe de ajuns cât să scriem un roman. Ne-am bucurat împreună de locuri emblematice ale lumii, dar ne-am și destins în verdele nesfârșit al Highland-ului scoțian. Să ne fie de bine, CHEERS!

Ziua 14

Luton – București Cu amintiri de neprețuit și cu imaginația îmbogățită de castele, legende, istorie și cultură britanică mergem la aeroportul din Luton și ne întoarcem la București.