Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Albionul si Nestematele Beneluxului avion 2020


Descriere

Destinatie: Anglia-Benelux

Durata: 9 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim:
München – Heidelberg – Luxembourg – Haga – Amsterdam– Rotterdam
Anvers - Canterbury – Londra – Greenwich – Windsor – Oxford – Stratford – Bruges
Bruxelles – Köln – Valea Rinului – Frankfurt
Servicii incluse: Bilet de avion Bucuresti – Munchen si Frankfurt – Bucuresti;
Transport cu autocar clasificat, exceptie ziua 6 (contra cost cu transportul public);
9 cazari la hoteluri de 2-4* si din lantul Travelodge;
9 mic dejun;
însoţitor din partea agenţiei dupa intalnirea cu acesta in Munchen.

Servicii neincluse:

Destinatie: Anglia-Benelux

Durata: 9 nopti

Vezi detalii in format PDF

În această călătorie avem ocazia să descoperim:
München – Heidelberg – Luxembourg – Haga – Amsterdam– Rotterdam
Anvers - Canterbury – Londra – Greenwich – Windsor – Oxford – Stratford – Bruges
Bruxelles – Köln – Valea Rinului – Frankfurt
Servicii incluse: Bilet de avion Bucuresti – Munchen si Frankfurt – Bucuresti;
Transport cu autocar clasificat, exceptie ziua 6 (contra cost cu transportul public);
9 cazari la hoteluri de 2-4* si din lantul Travelodge;
9 mic dejun;
însoţitor din partea agenţiei dupa intalnirea cu acesta in Munchen.

Servicii neincluse:

Itinerariu

 Ziua 1. București - München - Heidelberg

Prezentare în aeroportul Otopeni pentru zbor Bucuresti–Munchen. La prânz, după întâlnirea cu ghidul şi grupul sosit din țară cu autocarul, îmbarcare în autocar și începem vizita în Munchen, Ne plimbăm prin inima „capitalei secrete” a Germaniei, vizitând fermecătoarea Piață Marienplatz, unde se află atât sediul vechi, cât și cel nou al Primăriei. În Munchen se află celebra galerie Neue Pinakothek, ce a fost inaugurată în secolul al XIX-lea, fiind considerată prima galerie de artă contemporană din Europa,Muzeul Național Bavarez, găzduit de un palat neoclasic superb, precum și Schatzkammer der Residenz, un muzeu uluitor al bijuteriilor și obiectelor miniaturale, care nu ne îndoim că vă va cuceri de la primele exponate. Pornim apoi spre cel mai vechi și faimos oraș universitar al Germaniei, Heidelberg. Admirăm Castelul Heidelberg, cu impresionanta sa arhitectură renascentistă. În incinta castelului se află cel mai mare butoi de vin din lume, care are o capacitate de 220.000 de litri. Cazare în zona Mannheim

 Ziua 2. Heidelberg – Luxembourg - Haga

Plecare spre Luxembourg, unde vom admira Palatul Ducal – reședința oficială a Marelui Duce de Luxembourg, Piaţa Guillaume al II-lea, Catedrala Notre-Dame – o catedrală romano-catolică ce a servit în trecut ca biserică iezuită. Centrul vechi al orașului Luxembourg reușește să ne cucerească în timp ce ne plimbăm pe strădutele pavate cu piatră cubică, printre zidurile clădirilor vechi în stil medieval. Plecăm mai departe spre Haga, orasul regal, unde admirăm Palatul Pacii și Parlamentul. Seara cazare la hotel în zona Haga.

 Ziua 3. Amsterdam – Rotterdam - Haga

Următorul oraș de pe listă este Amsterdamul, supranumit si “Veneția Nordului” un oraș pictoresc, cu clădiri colorate ce se întind ordonate pe marginile canalelor traversate de poduri de piatră. Începem turul de oraș cu Rijkmusesm sau Muzeul Van Gogh şi Centrul de prelucrare a diamantelor Coster Diamonds. Ajungem și în Piața Dam – cel mai popular punct de întâlnire al locuitorilor orașului. Timp liber la dispozitie sau opțional minicroazieră pe canale, cel mai bun mod de a gusta farmecul orasului. Rotterdam ne așteaptă, asa că înainte de a ne întoarce la hotel, mai facem o oprire și în acest oraș splendid considerat cel mai mare port din Europa. Începem turul pietonal în centrul vechi admirând Catedrala - Grote Sint Laurenskerk și apoi privirile ne sunt atrase de casele cub, proeicte rezidențiale îndrăznețe. Seara sosire și cazare în zona Haga.

 Ziua 4. Haga – Anvers – Canterbury - Londra

În această dimineață părăsim Haga pentru a pleca spre Anvers, unde ne oprim pentru a descoperi Grote Markt, cu Primaria şi Catedrala (cea mai importantă din Belgia) şi centrul istoric al oraşului lui Rubens. Ne îndreptăm spre Calais de unde ne îmbarcăm pe feibot și traversăm Canalul Mânecii. Ajunsi pe malul celălalt facem o primă oprire la Canterbury, un oraș din comitatul Kent al Angliei, ce a fost locuit încă din perioada preromană și se află în prezent pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Facem o plimbare pe străduțele orașului, admirăm Catedrala Canterbury, După o zi lungă și obositoare, ne îndreptăm spre hotelul nostru din Londra pentru a ne recăpăta puterile.

 Ziua 5. Londra – capitala de pe Tamisa

Astăzi dedicam o întreaga zi explorării orașului utilizând transportul public: St James Park, National Gallery, Tower Bridge, Turnul Londrei, Muzeul figurilor de ceara – Madame Tussaud’s, British Museum și nu în ultimul rand Palatul Buckingham. Moment de răgaz (timp liber): Nu ocolii momentul schimbării gărzii de la Palatul Buckingham! Gărzile regale, cu celebrele lor căciuli din blană de urs, au un program bine stabilit, atrăgând grupuri impresionante de turiști din lumea întreagă. Vei înțelege la fața locului de ce este această ceremonie atât de fascinantă! Timp liber la dispoziție în zona comercială Trafalgar Square, Picadilly Circus, Covent Garden. Seara, întoarcere pentru cazare la același hotel din Londra

 Ziua 6. Londra -Greenwhich

Azi vom face un tur al orașului pentru a descoperi o serie de monumente care au făcut Londra faimoasă. Astăzi vom face un tur al orașului pentru a descoperi o serie de monumente care au făcut Londra faimoasă: Palatul Buckingham, reședința principală a Casei regale britanice, Palatul Westminster, care găzduiește Parlamentul britanic, Westminster Abbey, cea mai cunoscută biserică londoneză, unde sunt încoronați regii și reginele Marii Britanii, Big Ben, ceasornicul construit în 1859 și amplasat în Turnul Sf Ștefan, Tower Bridge, Turnul Londrei, Catedrala St. Paul, Trafalgar Square. Moment de răgaz (timp liber): Londra trebuie văzută seara de la înălțime și admirată ca o nestemată sclipitoare în toată măreția ei, așa că trebuie să completăm turul Londrei urcând la 135 m înălțime pe faimoasa roată London Eye, a doua ca înălțime din lume, care se numără printre cele mai importante atracții ale Londrei și servește ca simbol al ei. Începând cu septembrie 2015, London Eye a fost sponsorizat de către Coca Cola și decorat cu luminițe roșii. Aventurează-te spre cer și privește peisajul panoramic al unei Londre așa cum nu ai mai văzut-o până acum. Program liber în Londra sau excursie opțională: vizită la Greenwhich, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1997 și croaziera pe Tamisa. Meridianul Zero sau Meridianul Greenwich este meridianul care traversează observatorul Greenwich. El a fost determinat în anul 1884 la o conferință geografică internațională, meridianul intersectează ecuatorul legând cei doi poli, despărțind emisferele de est și vest. Acum aveţi ocazia sa fiţi în acelaşi timp cu un picior în emisfera estică şi cu un picior în emisfera vestică! Tot aici se află şi Observatorul Astronomic Regal, fondat în anul 1675, care expune o colecție impresionantă de telescoape și alte instrumente interesante folosite în astronomie. În Greenwhich mai puteși vizita Muzeul Marinei, unde la loc de cinste se află uniforma purtată de Nelson în timpul bătăliei de la Trafalgar, precum şi nava acestuia, dar şi barja prinţului Frederick construită în 1732 pentru cel mai mare fiu al regelui George al II-lea şi folosită pentru călătoriile regale maritime până în anul 1919. Ne intoarcem în Londra la bordul unui vas de croazieră pentru a descoperi de pe Tamisa si cealaltă față a orașului. Seara intoarcere pentru cazare la același hotel din Londra.

 Ziua 7. Londra – Windsor – Stratford – Oxford

Timp liber liber în Londra sau excursie opțională la Windsor. Castelul Windsor este cel mai mare și mai vechi castel locuit din lume, locul unde Regina Elisabeta a II-a își petrece frecvent weekendurile. Vizitatorii pot admira aici o parte din apartamentele regale, decorate cu obiecte de artă de o valoare inestimabilă, Capela Saint George, o bijuterie arhitectonică din secolul XVI, unde se află și mormintele a 10 monarhi britanici, și celebra casă de păpuși a Reginei Maria, o creație unică în lume, admirată pentru detaliile sale de o finețe incredibilă, printre care ascunde și o copie a coroanei regale, de doar un centimetru, cu diamante și pietre prețioase veritabile. După vizita la Castelul Windsor ne îndreptăm spre Stratford –upon –Avon, locul nasterii al inegalabilul Shakespeare. Moment de răgaz (timp liber): ”Când ești la Roma, poartă-te ca romanii!” se traduce în călătoria noastră un pic diferit: ”Când ești la Londra, nu sări peste ceaiul de la ora 5!” Ei bine, această tradiție britanică trebuie luată 100% în serios pentru că este unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei. Toată lumea se oprește din agitația zilei și se delectează cu un ceai fierbinte, fie el cu lapte sau fără, însoțit de câteva gustări: tartine, biscuiți, brioșe sau scones (un soi de pâinici de origine scoțiană).

 Ziua 8. Londra – Bruges – Bruxelles

După micul dejun plecăm spre Bruges. Idilicul oraș a fost capitală a Culturii Europene în 2002 și este, într-adevăr un loc special pentru iubitorii de artă și cultură. Centrul istoric al orașului a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. S-au păstrat nu doar modelul stradal medieval ci și rețeaua de canale și arhitectura gotică specifică nordului Europei și a Țărilor de Jos. Descoperim aici Biserica Notre Dame cu faimoasa statuie realizată de Michelangelo–“Madonna cu Pruncul” care a i-a fost donată, în 1514, de către un negustor bogat, Piața Markt cu clopotnita, Piata Primăriei. Moment de răgaz (timp liber): Pregătește aparatele foto și surprinde peisaje fabuloase de la bordul vasului de croazieră care străbate canalele orașului. Nu este de ocolit nici Muzeul Ciocolatei. Daca nu sunteți hotărâți ce sortiment vă place încercați mostrele care vă sunt oferite spre degustare în multe din ciocolateriile aflate peste tot în oraș, aveți de unde alege, de la ciocolata albă la cea cu lapte, sau neagră, la praline, cu fructe trase în ciocolată până la ciocolată cu busuioc, cu sare, cu piper sau curry. Delicios! Ne îndreptăm spre Bruxelles, capitala administrativă a Uniunii Europene. Cazare la hotel în Bruxelles.

 Ziua 9. Bruxelles – Köln - Koblenz

Descoperim farmecul inegalabil al capitalei belgiene încă de dimineață. Fațadele art-nouveau se învecinează cu clădiri de beton din anii 1960 și palatele regale din secolul al XIX-lea contrastează interesant cu sticla care domină construcțiile noi. Ne plimbăm prin Grand Place, inclusă de UNESCO în lista patrimoniului mondial si, una dintre cele mai frumoase piețe ale Europei, înconjurată de clădiri vechi de sute de ani, și mergem la cumpărături în faimoasele galerii St. Houbert. Vedem Catedrala St. Michel, o perlă arhitectonică gotică, Piața Spaniei și nu plecăm fără să îi facem o vizită simbolului orașului -Manneken Pis, o statuie amuzantă din bronz, care a devenit faimoasă în întreaga lume. Atomium este un alt simbol al orașului și este inclus în lista de obiective turistice din Bruxelles. Construcția, ce are forma unui atom, își are locul între arta sculpturii și cea a arhitecturii, dând impresia de edificiu futurist, bizar. Atomul de fier de 103 metri înălțime a fost construit pentru Expoziția Internațională din 1958. Sferele sunt interconectate prin tuburile în care se află scări și lifturi iar înăuntrul lor se află un muzeu. Părăsim Belgia și ne îndreptăm spre Germania. Ajungem în Koln, cea mai veche dintre localitățile mari ale Germaniei. Orașul are surprize pentru toată lumea, de la pasionații de sport la cei care apreciază ciocolata. Admirăm mareția impresionantă a Catedralei, cu ale sale creneluri sculptate minuțios, care face parte din patrimoniul universal. Superlativele sunt darnice cu acest lăcaș: este cea mai mare biserică din Germania, este considerată a fi și cea mai mare din Europa de Nord, și una dintre cele mai mari din lume dar si cea mai vizitată clădire din întreaga Germanie. Moment de răgaz (timp liber) : Koln se mândrește cu peste 30 de muzee de anvergură, printre care se număra un “delicios” Muzeu al Ciocolatei, dar și Muzeul Parfumurilor, fondat de Johann Maria Farina, cel care a inventat apa de colonie. Totuși, cel mai interesant este Muzeul Ludwig, aflat într-o clădire modernistă, chiar în spatele Domului. Galeria a fost numită după faimosul ciocolatier Peter Ludwig, care a donat instituției 350 de opere de artă modernă. În cursul serii sosire și cazare în zona Koblenz.

 Ziua 10. Valea Rinului – Frankfurt

Traseul până la Frankfurt urmează minunata Vale a Rinului cu legendara Stâncă Lorelei, situată pe malul estic al fluviului având o înălțime de 132 m. Lorelei este cântată în balade, ea fiind o zână, care ademenea cu cântecul ei pe navigatori. Pe lângă glasul ademenitor și frumusețea ei, zâna mai avea un păr lung blond strălucitor pe care-l pieptăna cu un pieptene de aur, aceste lucruri vrăjeau marinarii, care uitau pericolul de pe Rin. Ajungem în Frankfurt de unde ne îmbarcăm în microbzul de transfer spre aeroport pentru zborul spre țară.

 Ziua 1. București - München - Heidelberg

Prezentare în aeroportul Otopeni pentru zbor Bucuresti–Munchen. La prânz, după întâlnirea cu ghidul şi grupul sosit din țară cu autocarul, îmbarcare în autocar și începem vizita în Munchen, Ne plimbăm prin inima „capitalei secrete” a Germaniei, vizitând fermecătoarea Piață Marienplatz, unde se află atât sediul vechi, cât și cel nou al Primăriei. În Munchen se află celebra galerie Neue Pinakothek, ce a fost inaugurată în secolul al XIX-lea, fiind considerată prima galerie de artă contemporană din Europa,Muzeul Național Bavarez, găzduit de un palat neoclasic superb, precum și Schatzkammer der Residenz, un muzeu uluitor al bijuteriilor și obiectelor miniaturale, care nu ne îndoim că vă va cuceri de la primele exponate. Pornim apoi spre cel mai vechi și faimos oraș universitar al Germaniei, Heidelberg. Admirăm Castelul Heidelberg, cu impresionanta sa arhitectură renascentistă. În incinta castelului se află cel mai mare butoi de vin din lume, care are o capacitate de 220.000 de litri. Cazare în zona Mannheim

 Ziua 2. Heidelberg – Luxembourg - Haga

Plecare spre Luxembourg, unde vom admira Palatul Ducal – reședința oficială a Marelui Duce de Luxembourg, Piaţa Guillaume al II-lea, Catedrala Notre-Dame – o catedrală romano-catolică ce a servit în trecut ca biserică iezuită. Centrul vechi al orașului Luxembourg reușește să ne cucerească în timp ce ne plimbăm pe strădutele pavate cu piatră cubică, printre zidurile clădirilor vechi în stil medieval. Plecăm mai departe spre Haga, orasul regal, unde admirăm Palatul Pacii și Parlamentul. Seara cazare la hotel în zona Haga.

 Ziua 3. Amsterdam – Rotterdam - Haga

Următorul oraș de pe listă este Amsterdamul, supranumit si “Veneția Nordului” un oraș pictoresc, cu clădiri colorate ce se întind ordonate pe marginile canalelor traversate de poduri de piatră. Începem turul de oraș cu Rijkmusesm sau Muzeul Van Gogh şi Centrul de prelucrare a diamantelor Coster Diamonds. Ajungem și în Piața Dam – cel mai popular punct de întâlnire al locuitorilor orașului. Timp liber la dispozitie sau opțional minicroazieră pe canale, cel mai bun mod de a gusta farmecul orasului. Rotterdam ne așteaptă, asa că înainte de a ne întoarce la hotel, mai facem o oprire și în acest oraș splendid considerat cel mai mare port din Europa. Începem turul pietonal în centrul vechi admirând Catedrala - Grote Sint Laurenskerk și apoi privirile ne sunt atrase de casele cub, proeicte rezidențiale îndrăznețe. Seara sosire și cazare în zona Haga.

 Ziua 4. Haga – Anvers – Canterbury - Londra

În această dimineață părăsim Haga pentru a pleca spre Anvers, unde ne oprim pentru a descoperi Grote Markt, cu Primaria şi Catedrala (cea mai importantă din Belgia) şi centrul istoric al oraşului lui Rubens. Ne îndreptăm spre Calais de unde ne îmbarcăm pe feibot și traversăm Canalul Mânecii. Ajunsi pe malul celălalt facem o primă oprire la Canterbury, un oraș din comitatul Kent al Angliei, ce a fost locuit încă din perioada preromană și se află în prezent pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Facem o plimbare pe străduțele orașului, admirăm Catedrala Canterbury, După o zi lungă și obositoare, ne îndreptăm spre hotelul nostru din Londra pentru a ne recăpăta puterile.

 Ziua 5. Londra – capitala de pe Tamisa

Astăzi dedicam o întreaga zi explorării orașului utilizând transportul public: St James Park, National Gallery, Tower Bridge, Turnul Londrei, Muzeul figurilor de ceara – Madame Tussaud’s, British Museum și nu în ultimul rand Palatul Buckingham. Moment de răgaz (timp liber): Nu ocolii momentul schimbării gărzii de la Palatul Buckingham! Gărzile regale, cu celebrele lor căciuli din blană de urs, au un program bine stabilit, atrăgând grupuri impresionante de turiști din lumea întreagă. Vei înțelege la fața locului de ce este această ceremonie atât de fascinantă! Timp liber la dispoziție în zona comercială Trafalgar Square, Picadilly Circus, Covent Garden. Seara, întoarcere pentru cazare la același hotel din Londra

 Ziua 6. Londra -Greenwhich

Azi vom face un tur al orașului pentru a descoperi o serie de monumente care au făcut Londra faimoasă. Astăzi vom face un tur al orașului pentru a descoperi o serie de monumente care au făcut Londra faimoasă: Palatul Buckingham, reședința principală a Casei regale britanice, Palatul Westminster, care găzduiește Parlamentul britanic, Westminster Abbey, cea mai cunoscută biserică londoneză, unde sunt încoronați regii și reginele Marii Britanii, Big Ben, ceasornicul construit în 1859 și amplasat în Turnul Sf Ștefan, Tower Bridge, Turnul Londrei, Catedrala St. Paul, Trafalgar Square. Moment de răgaz (timp liber): Londra trebuie văzută seara de la înălțime și admirată ca o nestemată sclipitoare în toată măreția ei, așa că trebuie să completăm turul Londrei urcând la 135 m înălțime pe faimoasa roată London Eye, a doua ca înălțime din lume, care se numără printre cele mai importante atracții ale Londrei și servește ca simbol al ei. Începând cu septembrie 2015, London Eye a fost sponsorizat de către Coca Cola și decorat cu luminițe roșii. Aventurează-te spre cer și privește peisajul panoramic al unei Londre așa cum nu ai mai văzut-o până acum. Program liber în Londra sau excursie opțională: vizită la Greenwhich, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1997 și croaziera pe Tamisa. Meridianul Zero sau Meridianul Greenwich este meridianul care traversează observatorul Greenwich. El a fost determinat în anul 1884 la o conferință geografică internațională, meridianul intersectează ecuatorul legând cei doi poli, despărțind emisferele de est și vest. Acum aveţi ocazia sa fiţi în acelaşi timp cu un picior în emisfera estică şi cu un picior în emisfera vestică! Tot aici se află şi Observatorul Astronomic Regal, fondat în anul 1675, care expune o colecție impresionantă de telescoape și alte instrumente interesante folosite în astronomie. În Greenwhich mai puteși vizita Muzeul Marinei, unde la loc de cinste se află uniforma purtată de Nelson în timpul bătăliei de la Trafalgar, precum şi nava acestuia, dar şi barja prinţului Frederick construită în 1732 pentru cel mai mare fiu al regelui George al II-lea şi folosită pentru călătoriile regale maritime până în anul 1919. Ne intoarcem în Londra la bordul unui vas de croazieră pentru a descoperi de pe Tamisa si cealaltă față a orașului. Seara intoarcere pentru cazare la același hotel din Londra.

 Ziua 7. Londra – Windsor – Stratford – Oxford

Timp liber liber în Londra sau excursie opțională la Windsor. Castelul Windsor este cel mai mare și mai vechi castel locuit din lume, locul unde Regina Elisabeta a II-a își petrece frecvent weekendurile. Vizitatorii pot admira aici o parte din apartamentele regale, decorate cu obiecte de artă de o valoare inestimabilă, Capela Saint George, o bijuterie arhitectonică din secolul XVI, unde se află și mormintele a 10 monarhi britanici, și celebra casă de păpuși a Reginei Maria, o creație unică în lume, admirată pentru detaliile sale de o finețe incredibilă, printre care ascunde și o copie a coroanei regale, de doar un centimetru, cu diamante și pietre prețioase veritabile. După vizita la Castelul Windsor ne îndreptăm spre Stratford –upon –Avon, locul nasterii al inegalabilul Shakespeare. Moment de răgaz (timp liber): ”Când ești la Roma, poartă-te ca romanii!” se traduce în călătoria noastră un pic diferit: ”Când ești la Londra, nu sări peste ceaiul de la ora 5!” Ei bine, această tradiție britanică trebuie luată 100% în serios pentru că este unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei. Toată lumea se oprește din agitația zilei și se delectează cu un ceai fierbinte, fie el cu lapte sau fără, însoțit de câteva gustări: tartine, biscuiți, brioșe sau scones (un soi de pâinici de origine scoțiană).

 Ziua 8. Londra – Bruges – Bruxelles

După micul dejun plecăm spre Bruges. Idilicul oraș a fost capitală a Culturii Europene în 2002 și este, într-adevăr un loc special pentru iubitorii de artă și cultură. Centrul istoric al orașului a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. S-au păstrat nu doar modelul stradal medieval ci și rețeaua de canale și arhitectura gotică specifică nordului Europei și a Țărilor de Jos. Descoperim aici Biserica Notre Dame cu faimoasa statuie realizată de Michelangelo–“Madonna cu Pruncul” care a i-a fost donată, în 1514, de către un negustor bogat, Piața Markt cu clopotnita, Piata Primăriei. Moment de răgaz (timp liber): Pregătește aparatele foto și surprinde peisaje fabuloase de la bordul vasului de croazieră care străbate canalele orașului. Nu este de ocolit nici Muzeul Ciocolatei. Daca nu sunteți hotărâți ce sortiment vă place încercați mostrele care vă sunt oferite spre degustare în multe din ciocolateriile aflate peste tot în oraș, aveți de unde alege, de la ciocolata albă la cea cu lapte, sau neagră, la praline, cu fructe trase în ciocolată până la ciocolată cu busuioc, cu sare, cu piper sau curry. Delicios! Ne îndreptăm spre Bruxelles, capitala administrativă a Uniunii Europene. Cazare la hotel în Bruxelles.

 Ziua 9. Bruxelles – Köln - Koblenz

Descoperim farmecul inegalabil al capitalei belgiene încă de dimineață. Fațadele art-nouveau se învecinează cu clădiri de beton din anii 1960 și palatele regale din secolul al XIX-lea contrastează interesant cu sticla care domină construcțiile noi. Ne plimbăm prin Grand Place, inclusă de UNESCO în lista patrimoniului mondial si, una dintre cele mai frumoase piețe ale Europei, înconjurată de clădiri vechi de sute de ani, și mergem la cumpărături în faimoasele galerii St. Houbert. Vedem Catedrala St. Michel, o perlă arhitectonică gotică, Piața Spaniei și nu plecăm fără să îi facem o vizită simbolului orașului -Manneken Pis, o statuie amuzantă din bronz, care a devenit faimoasă în întreaga lume. Atomium este un alt simbol al orașului și este inclus în lista de obiective turistice din Bruxelles. Construcția, ce are forma unui atom, își are locul între arta sculpturii și cea a arhitecturii, dând impresia de edificiu futurist, bizar. Atomul de fier de 103 metri înălțime a fost construit pentru Expoziția Internațională din 1958. Sferele sunt interconectate prin tuburile în care se află scări și lifturi iar înăuntrul lor se află un muzeu. Părăsim Belgia și ne îndreptăm spre Germania. Ajungem în Koln, cea mai veche dintre localitățile mari ale Germaniei. Orașul are surprize pentru toată lumea, de la pasionații de sport la cei care apreciază ciocolata. Admirăm mareția impresionantă a Catedralei, cu ale sale creneluri sculptate minuțios, care face parte din patrimoniul universal. Superlativele sunt darnice cu acest lăcaș: este cea mai mare biserică din Germania, este considerată a fi și cea mai mare din Europa de Nord, și una dintre cele mai mari din lume dar si cea mai vizitată clădire din întreaga Germanie. Moment de răgaz (timp liber) : Koln se mândrește cu peste 30 de muzee de anvergură, printre care se număra un “delicios” Muzeu al Ciocolatei, dar și Muzeul Parfumurilor, fondat de Johann Maria Farina, cel care a inventat apa de colonie. Totuși, cel mai interesant este Muzeul Ludwig, aflat într-o clădire modernistă, chiar în spatele Domului. Galeria a fost numită după faimosul ciocolatier Peter Ludwig, care a donat instituției 350 de opere de artă modernă. În cursul serii sosire și cazare în zona Koblenz.

 Ziua 10. Valea Rinului – Frankfurt

Traseul până la Frankfurt urmează minunata Vale a Rinului cu legendara Stâncă Lorelei, situată pe malul estic al fluviului având o înălțime de 132 m. Lorelei este cântată în balade, ea fiind o zână, care ademenea cu cântecul ei pe navigatori. Pe lângă glasul ademenitor și frumusețea ei, zâna mai avea un păr lung blond strălucitor pe care-l pieptăna cu un pieptene de aur, aceste lucruri vrăjeau marinarii, care uitau pericolul de pe Rin. Ajungem în Frankfurt de unde ne îmbarcăm în microbzul de transfer spre aeroport pentru zborul spre țară.