Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare Sofia Bulgaria

Prezentare Sofia Bulgaria

Citeste mai mult

Prezentare Sofia Bulgaria


Sofia este capitala Bulgariei, vecina noastra de la granita de sud, cu care impartim frateste cursul inferior al Dunarii noastre albastre. Orasul este situat aproape in centrul tarii, usor spre vest, la poalele Muntilor Vitosha. Sofia este cel mai mare oras al Bulgariei iar numele sau a fost preluat cel mai probabil dupa cel al Bisericii Sf. Sofia, cea mai veche biserica ortodoxa rasariteana din oras.

Capitala a unei tari fost comuniste, Sofia a avut in ultimii 20 de ani o ascensiune uimitoare, devenind un infloritor centru economic, social si industrial intr-o continua dezvoltare. Astfel an de an Sofia atrage tot mai multi tineri, aici aflandu-se si cel mare centru universitar al tarii.

Am vizitat Sofia ca ultima destinatie a circuitului realizat in Balcani. Pot scrie concluzia chiar de la inceput: orasul mi-a lasat o amintire placuta, chiar daca are si minusuri. Cine n-are?! Cu multi ani in urma am auzit tot felul de povesti despre Bulgaria si implicit despre Sofia, cum ca ar fi mult in urma noastra…ca dezvoltare economica, ca  fel de a fi al oamenilor, curatenia din oras, etc. O fi fost asa odinioara, nu contest. Ei, dar iata ca in prezent nu mai este deloc asa. Eu am vazut-o frumoasa si infloritoare. Si, cel mai important, dupa parerea mea mi-a insuflat un puternic optimism. Sofia care astazi numara aprox. 1,5 milioane de locuitori, s-a transformat mult, mai ales in ultimul deceniu si a devenit dintr-un oras tern, imbatranit si plictisit/plictisitor, o capitala moderna, demna de sec. 21, plina de viata sistralucire.

Mi-a atras atentia si chiar mi-a placut mult deviza orasului, inscrisa pe blazonul oficial al primariei: “Sofia creste dar nu imbatraneste niciodata!”  Dupa parerea mea, aceste cuvinte sunt foarte potrivite pentru un oras cu o istorie foarte veche si bogata si cu un prezent viu si mereu reinventat. Sofia poate fi o placuta destinatie turistica pentru toate varstele dar tot mai mult ea castiga teren in fata tinerilor doritori de distractie si petreceri. In centru am dat cu nasul de numeroase cafenele si baruri, restaurante si cluburi foarte moderne, dichisite cu mult sarm. Au acel “vino incoa!”, care chiar te fac sa intri si sa savurezi o cafea sau un ceai aromat, fie poti gusta cate ceva din bucataria traditionala bulgareasca… de exemplu placinta lor cu branza sau iti poti petreci nopti incendiare in cluburi de profil.

Sofia are radacini foarte vechi in istoria locului. La inceputuri, cu mai bine de 2500 de ani, orasul a fost o asezare traca numita Serdica. Se crede ca denumirea a fost preluata de la numele unui trib celtic Serdic. Orasul s-a tot dezvoltat sub sabia mai multor imperii si conducatori; fie Alexandru cel Mare sau imparatul Traian, dupa ce a fost cucerit de romani. Sub imparatul Galerius, Serdica a devenit unul dintre primele orase in care crestinismul a fost recunoscut in mod oficial. Undeva prin sec. 6 iCh. Imparatul bizantin Iustinian a ridicat aici Biserica Sf. Sofia, pe care am avut si noi privilegiul sa o vizitam in timpul periplului nostru prin capitala Bulgariei. Este cea mai veche biserica din oras si patroana Sofiei. Sub ocupatie otomana, biserica a functionat ca si moschee, fiind “amprentata” cu minarete. In timpul unui cutremur, unul dintre minarete s-a daramat si moscheea a fost lasata in parasire. Ulterior s-au facut lucrari de restaurare iar astazi Sf. Sofia este o biserica in cruce cu 3 altare. In oras se mai gasesc si astazi multe urme ale ocupatiei otomane ce a durat secole la rand.  Intr-un contrast evident, am regasit la Sofia frumusetea multor alte biserici crestine, in special Biserica Sf. Nicolae. Datorita arhitecturii sale specifice,  mai este cunoscuta si ca Biserica ruseasca. Am gasit-o tot in centrul orasului.

Sofia a devenit capitala Bulgariei la inceputul anului 1878, cand a fost cucerita de trupele rusesti in urma Razboiului Ruso-Turc. Este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, ceea ce face ca aici sa se gaseasca o sumedenie de monumente si locuri istorice. Acesta este doar inca un motiv pentru care Sofia isi merita un loc fruntas in Balcani ca si destinatie turistica frumoasa si interesanta, cu multe locuri atractive.

Plimbarea noastra prin Sofia mi-a creat deja aceasta impresie. Dupa turul cu autocarul de colo-colo, pe bulevarde largi, cum sunt B-dul Vasil Levski sau Yanko Sarazov, strabatute de tramvaie si masini multe dar totusi nu chiar ca la noi, am luat Sofia la picior. Autocarul ne-a lasat in Piata Libertatii, unde se gaseste o grandioasa statuie reprezentata de o femeie, ce poarta pe cap o coroana aurita si pe un brat un vultur. Este monumentul Sfintei Sofia, protectoarea orasului. De la statuie se deschide intinsul Bd. Vitosha, principala artera comerciala a orasului si una dintre atractiile „must see”. Tot din acest loc se poate vedea si Moscheea Banya Bashi, singura moschee conservata din Sofia. Este creatia unui artist si constructor turc, care a proiectat si legendara Moschee Albastra din Istanbul.  In imediata apropiere se gaseste somptuosul Sheraton Sofia Hotel Balkan.Filtre

Cauta hotel


Stele


Facilitati

Vezi mai mult

Destinatie