Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Vacanta in Istanbul Turcia

Vacanta in Istanbul Turcia

Istanbul - Oraș care se află la granița dintre Asia și Europa  este un loc unic, unde se întâlnesc Est și Vest. Caracteristică planului Istanbul este că acesta este împărțit în două părți - europene și asiatice, care sunt legate de numeroase poduri și feriboturi. Acest oras minunat este unul dintre cele mai vechi din lume și are un trecut istoric bogat.Pe parcursul existenței sale Istanbul, la momente diferite a fost capitala romane, Imperiilor Bizantin și Otoman, și trecutul său imprimat în numeroase monumente de...

Citeste mai mult

Vacanta in Istanbul Turcia


Clima:


Descriere:

Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu acelaș nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături de Atena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul,se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană as Europei.

Istanbulul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente, Europa și Asia. Este situat in nord-estul Mării Marmara. Are o populație de circa 18% din populația toală a Turciei, apeciată la peste 73.000.000 locuitori. Cu toate că, la 13 octombrie 1923, orașul a pierdut calitatea de capitală în favoarea orașului Ankara, fost Angora, a rămas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia. 

Comunitatea religioasă dominantă în Istanbul este cea musulmană, sau islamică Islam, de care aparține circa 99% din populație. 

Divertismentul de noapte este bogat in Istanbul. Cluburile de noapte ofera distractii pe durata cinei, de la cantece turcesti pana la dansuri orientale din buric. In plus, exista discoteci moderne (vedeti cele de pe malul Bosforului), cabarete si cluburi de jazz in districtul Taksim-Harbiye. In districtul Sultanahmet exista un numar de restaurante in cladiri otomane si bizantine restaurate, oferind un decor unic pentru o seara in oras. 

 

Gastronomie:

Bucătăria turcească este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane,care poate fi descrisă ca fiind o fuziune și rafinament al Asiei Centrale,Orientului Mijlociu și bucătăriei din Balcani.Rețetele culinare diferă de la o zonă la alta ,în funcție de tradiții și de geografie. 

Sudul este faimos pentru rețetele de kebab,baklava și kadayif . În partea de est,bucătăria turcească folosește mult maslinele și uleiul de măsline datorită cultivării lor intense în zonă.Pe coastele Mării Negre se consumă mult pește și porumb datorită influențelor slave și balcanice. Legumele și verdețurile sunt nelipsite în mâncarea din zonele învecinate Mării Mediterane, Mării Egee și Marmara. Centrul Anatoliei are multe specialități,precum keskek,manti si gozleme. Fasolea,roșiile,ardeii,vinetele sunt principalele ingrediente din bucătăria tuceasca. Fisticul,migdalele și nucile se folosesc în deserturi. În bucătăria turcească,compotul de fructe se consumă alături de pilaf sau plăcintele cu carne.

Un rol important în bucătăria turcească o joacă vinetele. Se combină cu carnea tocată,se folosește în kebab,musaca. La fel este apreciat și iaurtul care poate însoți majoritatea meselor care conțin carne ,orez sau pâine. Ayranul este una din cele mai cunoscute băuturi turcești,obținută din iaurt amestecat cu apa și sare. România a împrumutat și ea multe rețete tradiționale turcești dar acestea au fost puțin modificate conform preferințelor noastre.

 

Obiective turistice:

1. Palatul Topkapî

 Palatul Topkapî se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Se poate vizita doar palatul  sau palatul si haremul. Noi am ales turul complet și a fost foarte interesant, reușind să ne facem o idee generală. Topkapi se află în zona pieței Sultanahmet.

 

2. Muzeul Sfânta Sofia

Muzeul a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. 

Datorită lui Mustafa Kemal Ataturk s-au făcut unele restaurări, care au pus din nou în lumină mozaicuri de mare importanță istorică. O parte din interior se afla în proces de renovare când am ajuns noi. Muzeul Sfânta Sofia se află chiar în centru, în zona pieței Sultanahmet.

 

3. Moscheea Albastră 

Este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet. Are 6 minarete, iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. 260 de ferestre asigură pătrunderea luminii în interior. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Moscheea Sultanahmet poate adăposti peste 10.000 de oameni, suprafața sălii de rugăciune fiind de 2646 mp.

 

4. Basilica Cisternă

Se află aproape de Muzeul Sfânta Sofia și reprezintă un fost rezervor de apă al orașului, al doilea ca mărime dintre cele 60 construite în perioada bizantină. A fost realizat în anul 532 în doar câteva luni, având o lățime de 70 m, o lungime de 140 m și o suprafață totală de aprox. 10.000 mp. Cele 336 de coloane din interior sunt frumos luminate și conduc vizitatorii spre locul unde se află 2 capete ale Meduzei dispuse invers și pe o parte.

Filtre

Cauta hotel


Stele


Destinatie


Filtreaza Aplica Filtre
  Harta
Ordoneaza dupa:

Au fost gasite 10 hoteluri