Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Vacanta in Crisana Romania

Vacanta in Crisana Romania

Crișana esta regiunea din partea de vest a ţării situată între râurile Mureș, Someș, Tisa și culmile Munților Apuseni. Principalele unităţi de relief din Crișana sunt Câmpia Aradului, Câmpia de Vest, Dealurile de Vest, Munții Plopișului, Munții Pădurea Craiului, Munții Bihor, Munții Zarandului și Munții Codru-Moma....

Citeste mai mult

Vacanta in Crisana Romania


Clima: 
Gastronomie: Reteta ”Boi pe moare” a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judetul Arad (Crisana) si preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”. Reteta are o vechime de 150 ani, datand de pe vremea conacului construit de baronul Mocioni de Foeni, in locul actualei pensiuni La Bade Ioane.

Reteta  "Nudli cu mac" este raspandita in mai mult de jumatate din regiunile Romaniei si poarta diferite denumiri, in functie de fiecare zona geografica: in regiunea Crisana se numeste „Cici” sau „Puturgai” – in Bihor si „Nudli” – in Arad; In Banat se numeste „Sulance”, „Tipari”, „Puce” sau „Pute”; in Ardeal, retetei i se spune „Putarlai” – in zona Cluj-Napoca si „Vutane” sau „Vutale” – in zona Sibiu; in Bucovina reteta se numeste „Cnegne” iar in Moldova si Muntenia – „Putisoare”.

Obiective turistice: 
Cetatea Aradului
Actuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. 
Ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII -lea, cetatea a fost considerată ca una dintre cele mai impresionante fortificaţii militare ale timpurilor respective. 
Planul cetăţii Aradului a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea. Noua cetate a Aradului, în conformitate cu planul imperial, trebuia să înlocuiască vechea cetate arădeană şi să corespundă din punct de vedere al tehnicii militare contemporane. 

Muzeul Militar National 
Înființat în 1923 printr-un decret semnat de Regele Ferdinand I al României, această instituție s-a bucurat de-a lungul timpului atât de atenția binevoitoare a Casei Regale, care a făcut numeroase donații, cât și de sprijinul unor personalități importante ca Radu Rosetti, Vasile Pârvan, Alexandru Tzigara-Samurcaș, Nicolae Iorga, etc. 
Muzeul Militar Național din Oradea se află într-o clădire în stilul secesiunii vieneze de pe strada Armatei Române. Edificiul a fost construit în 1895 pentru armata ungară.

Palatul Vulturul Negru
Palatul, aflat la adresa str. Independenței Nr.1, a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale și politice. 

Palatul Baroc
La 23 mai 1762, conform documentelor existente, s-a pus piatra de temelie a Palatului baroc, destinat a fi sediu al Episcopiei romano-catolice de Oradea. Arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt (1719 - 1797) a preluat conducerea șantierului deși, inițial, arhitectul italian Giovani Battista Ricca a fost desemnat în acest rol. 
Timp de 15 ani, respectiv până în anul 1777, s-a ridicat la Oradea, un palat în forma literei U, care se dezvolta pe 3 nivele fiind încununat de un acoperiș frânt, specific barocului austriac. 
Pe fațada principală se detașează rezalitul central, decorat simetric cu pilaștri terminați în capiteluri ionice, ghirlande și falduri, toate acestea punând în valoare, cu o distincție unică, porțile de acces spre interior și ferestrele de la etajul I, rezalit terminat în partea superioară într-un fronton triunghiular. 
Interioarele palatului impresionează prin rigoarea organizării spațiale și sobrietatea decorativă, caracteristici ce se regăsesc prezente în holul central și la nivelul etajului de referință din configurația clădirii, spre care se accede printr-o scară monumentala. Aici se afla Sala festivă, impozantă prin volumetrie și prin decorurile pictate datorate lui Francisc Storno (1879), de inspirație renascentistă, și Capela Palatului, unde se păstrează picturi semnate de plasticianul de origine bavareză, Johann Nepomouk Schöph. Acesta, pe tavanul capelei, reconstituie printr-un desen expresiv și un colorit bine temperat bolta cerească, iar în pânza de deasupra altarului reda tema sfântului Carol Boromaeus rugându-se în timpul epidemiei de ciuma, ambele picturi înnobilând încapărea respectivă. Hotelul nu se mai afla in oferta noastra.
Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276

Căutarea nu a întors nici un rezultat!
 Vă rugăm schimbați data de plecare și încercați din nou!
 Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276.