Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Vacanta in Atena Grecia 2021

Vacanta in Atena Grecia 2021

Este cunoscut faptul că Atena era cel mai puternic și glorios oraș al Greciei antice. Locuitorii săi au reușit să dezvolte o civilizație minunată ce este admirată până-n prezent. Faceți-vă curaj să vizitați un oraș plin de mistere, ce vă vor lăsa frumos impresionați.

Citeste mai mult

Vacanta in Atena Grecia 2021


Acropola Atenei Grecia: Stânca Sacră, Acropola din Atena, este simbolul întregii Grecii. Este, de asemenea, unul din cele mai importante monumente antice din Europa. Înconjurat de orașul modern Atena, Partenonul rămâne încă cu mândrie, o amintire a veche a orașului. Se poate vedea Acropola și Partenonul ei din aproape toate părțile Atenei.

Istoria Acropolei
Acropola din Atena a fost o fortăreață militară în perioada neolitică, datorită poziției sale care oferă o vedere excelentă asupra țării și mării. În perioada miceniană, a devenit un centru religios, dedicat închinării zeiței Atena.

Se spune că locul a fost declarat provincie numai zeilor de către un oracol și, prin urmare, a încetat să fie locuit de oameni. Cele trei temple de importanță majoră, Partenonul, Erechteionul și Templul lui Nike, au fost ridicate în perioada clasică (450-330 î.C.) pe rămășițele templelor anterioare. Toate trei sunt dedicate diferitelor aspecte ale zeiței Atena. Persanii au distrus Acropola în timpul bătăliei de la Salamina din 480 î.C.

Fondatorul democrației ateniene, Pericles, a fost cel care a reconstruit-o sub forma pe care a păstrat-o până astăzi. El a făcut-o într-un oraș al Templelor și, ca orice altceva creat în acea perioadă, l-a transformat în realizarea finală în ceea ce privește arhitectura și sculptura greacă clasică. Acropola din Atena a trecut, de atunci, prin multe, iar rămășițele ei reflectă fiecare perioadă a orașului.

Partenonul a fost transformat într-o biserică dedicată Agiei Sofia de către creștinii din Bizanț, în timp ce dominația francilor în 1205 a transformat dealul într-o fortăreață și reședința nobililor franci. La acea vreme, Partenonul era o biserică catolică numită Doamna noastră din Atena. Ocupația otomană din secolul al XV-lea a transformat clădirea într-o moschee. Când Grecia a devenit în cele din urmă independentă de ocupația turcă, conservarea monumentelor a devenit o sarcină de importanță majoră și a rămas așa până astăzi.
POVESTEA NUMELUI

Disputa zeilor
Cecrops, o creatură ciudată, jumătate de bărbat pe jumătate de șarpe, a fost fondatorul unui oraș care s-ar dezvolta foarte frumos. Cecrops își numise orașul după el, Cecropia. Cu toate acestea, zeii Olimpului au văzut această minunată bucată de pământ și au vrut să o numească după ei și să devină patronul acesteia. Cei mai persistenti rivali au fost Poseidon, zeul mării și Athena, zeița înțelepciunii. Pentru a-și rezolva disputa, Zeus a decis că fiecare dintre ei va face un cadou orașului și regele Cecrops va decide ce cadou este cel mai bun și, prin urmare, care zeu va fi patronul orașului.

Cele două cadouri
Într-o zi însorită, Cecrops și locuitorii orașului s-au urcat pe un deal înalt pentru a-i urmări pe zei dându-și darurile. Poseidon a fost primul care și-a prezentat darul. A lovit o stâncă cu tridentul său și a făcut ca un izvor de apă să iasă din pământ. Acest lucru a însemnat că îi asigura pe cetățeni cu apă și, prin urmare, nu vor face față nici unui moment de secetă. Cu toate acestea, oamenii nu au fost tocmai fermecați de darul său, deoarece apa de la izvor avea gust sărat, la fel ca apele mării peste care stăpânea Poseidon. În continuare, a venit rândul zeiței Athena. A plantat o sămânță în pământ, care a crescut pentru a deveni un măslin minunat. Cetățenilor le-a plăcut mai bine acest cadou pentru că le va oferi mâncare, ulei și lemne de foc. Cu o singură voce, au apreciat cu voce tare Atena ca binefăcătorul lor.

Athena, patronul orașului
Așa a devenit zeița Athena onoarea eternă a numirii orașului după ea. Într-adevăr, locuitorii Atenei au construit numeroase temple glorioase dedicate ei, au organizat festivaluri care să-i onoreze patronul și, atunci când au fost inventați banii, au înfățișat-o pe zeița Atena și pasărea ei sacră, bufnița, simbol al înțelepciunii, pe ambele părți ale monedelor lor. Mai mult, merită menționat faptul că acest mit are un punct de realitate: mulți măslini se găsesc până astăzi în suburbiile Atenei, dar orașul se confruntă într-adevăr cu probleme de secetă, mai ales vara, și trebuie să fie aprovizionat cu apă de la Yliki lac, aproape de Tebe moderne, râul Mornos din Fokida și Lacul Marathon.SANCTUARUL DIN ATENA 
Sanctuarul constă în mai multe altare, temple, două tezaure și Tholos, o construcție în formă rotundă, care era o formă destul de neobișnuită pentru arhitectura greacă antică. Unul dintre cele două tezaure a fost dedicat de locuitorii din Marsilia ca mulțumire pentru o victorie asupra etruscilor. În fața tezaurelor, a existat un trofeu pentru a comemora victoria grecilor asupra perșilor.

Funcția Tholos nu este clară. Poate fi posibil un cult dedicat unui zeu sau eroului local sau ar putea fi și o comoară unde erau păstrate statui. Toloșul a fost construit în secolul al IV-lea î.Hr. de arhitectul Theodorus din Phokea, Asia Mică. Avea un diametru de 13,5 m înconjurat de douăzeci de coloane dorice în partea exterioară și zece coloane corintene în partea interioară. Doar trei dintre coloanele exterioare au fost restaurate astăzi. Structura a fost realizată din marmură pentelică și pariană, iar pereții au fost așezați cu un strat de piatră întunecată eleusiniană. Metopele arătau scene din Războiul Titanilor.

În 373 Î.HR. un cutremur mare a făcut ca pietrele Phaedriades (pietre din stâncile din jurul sitului antic) să cadă, distrugând o mare parte a sanctuarului. Deși au fost multe eforturi de restaurare în anii următori, războaiele sacre care au urmat nu au permis niciodată terminarea reconstrucției.


OBIECTIVE TURISTICE

Partenonul, Clădirea
Acest monument este simbolul civilizației grecești antice. Este cel mai important monument până astăzi. A fost dedicată zeitei patron a orașului, Athena deoarece Partenonul înseamnă și apartamentul fecioarei. Atena era zeița înțelepciunii, războiului și, de asemenea, fecioară. Partenonul este situat pe vârful dealului Acropole. A fost creat între anii 447 și 432 î.C., pe vremea epocii de aur a lui Pericles, de arhitectul Iktinos și cu ajutorul lui Kallikrates.

Celebrul sculptor atenian Phidias a fost supraveghetorul întregului proiect, care este un exemplu fin al stilului arhitectonic doric. Este confecționat din marmură pentelică și este alcătuit din 8 coloane dorice pe fiecare dintre laturile înguste și 17 coloane pe fiecare dintre părțile lungi. Cel mai uimitor lucru despre această realizare perfectă este că coloanele sale sunt realizate în zig-zag pentru a da impresia că fundațiile sale sunt drepte. Partea sa centrală avea o piscină cu apă și adăpostea o statuie înaltă de Atena, de 40 de metri, din aur și fildeș.


Erectheionul
Acest templu este situat în partea cea mai sacră a întregului deal sacru. Acea parte a Acropolei era într-adevăr sanctuarul în care aveau loc toate cultele și ceremoniile lui Poseidon și Athena. Și-a luat numele după ce Poseidon l-a ucis pe Erechtonius, un rege mitic care avea trupul unui șarpe. Templul a făcut parte din proiectul lui Pericles și este situat pe partea de nord a Partenonului. A fost început târziu, în 421 î.Hr., din cauza războaielor peloponeziene și s-a încheiat în 406 î.Hr.

Este un exemplu uimitor de arhitectură ionică, compusă din trei părți de bază cu dimensiuni diferite, care sunt templul principal, pridvorul nordic și cel sudic. Cele două părți ale templului principal sunt respectiv dedicate Atenei și Poseidonului. Pridvorul nordic, format din șase coloane, duce la Temenos din Pandrossos, locul unde a crescut darul sacru al Atenei pentru oraș, măslinul.

Pridvorul nordic al templului este cel mai cunoscut, deoarece este cel cu cariatide, cele șase femei înlocuind coloanele care susțin acoperișul din marmură. Cariatidele au fost sculptate după câteva modele tinere frumoase care erau femei din Karyes, un sat din Lakonia.Templul Atenei Nike
Acest mic templu a fost construit între anii 427-424 î.Hr., după un proiect al arhitectului Kallikrates. Este cocoțată pe o platformă de la marginea sud-vest a Acropolei și este, de asemenea, închisă vizitatorilor. Este o clădire aproape pătrată de arhitectură ionică cu patru coloane ionice la fiecare capăt. Frisa sa este împodobită de o scenă minunată înfățișând conferința zeilor și a altor scene mitologice de pe laturile de est și de sud și de scene de luptă pe celelalte părți. Cea mai mare parte a frizei a fost distrusă, în timp ce unele părți, precum frumoasa reprezentare a Athenei Nike (Victoria) care-și fixează sandala, sunt expuse în muzeul Acropole.

Templul Atenei Nike a fost adăpostul unei statui uimitoare a zeiței Athena care ținea o rodie, simbolul fertilității, în mâna dreaptă și o cască, simbolul războiului, în mâna stângă. Templul a fost distrus de două ori: o dată după ce turcii l-au desființat în 1686 și o dată după 1936, când platforma s-a prăbușit. Prin urmare, a fost reconstruită de două ori.Profilaia
Propilaia se află pe aceeași linie cu Partenonul și este poarta monumentală către Acropola din Atena. Construit dintr-un design realizat de Mnesicles, este compus dintr-o hală centrală și două aripi laterale. Secțiunile templului erau singura cale posibilă de a intra în Acropolă. Aripă de nord a fost decorată cu panouri pictate și a fost folosită ca galerie de imagini.

Aripă de sud a fost anticamera Templului Athenei Nike, iar tavanul holului central al Propileei a fost vopsit cu aur și decor colorat. Aripa nordică a fost decorată cu panouri pictate și a fost folosită ca galerie de imagini Clădirea a fost construită în perioada 437-432 î.Hr., rău deteriorată în secolul al XVII-lea în urma unei explozii. Restaurarea sa a început în 1909 și continuă și astăzi.Calea Panathenaic
Calea Panathenaic a fost traseul parcurs de procesiunea Panathenaic în timpul festivalului Panathenaia. Acesta a fost cel mai important eveniment al Atenei antice și a fost dedicat zeiței Athena și a constat în dansuri, concursuri atletice, dramatice și muzicale. Traseul se tăia prin mijlocul Acropolei, începând de la Keramikos și se încheia la Erechteion.

Procesiunea a fost punctul culminant al festivalului, deoarece a avut loc în ultima sa zi. Era compusă din bărbați care transportau animale pentru sacrificii către zeiță, din domnișoare care purtau vase de băut (numiți rhytoni), muzicieni și fete care țineau șalul sacru numit peplo. Procesiunea s-a încheiat când fetele au pus peplo pe statuia Atenei Polias, în interiorul Erechteionului.Statuia Atenei Promachos
Pe Acropolă se pot vedea rămășițele unor statui importante care formau o cale. Unul dintre ei, la 15 m de Propilaia, este locul unde se află statuia gigantică a Atenei Promachos (campioană). Această statuie înaltă de 9 m a fost un simbol al victoriei și al forței atenienilor împotriva perșilor. Acest simbolism este motivul pentru care sculptorul său, faimosul Pheidias, a reprezentat-o ​​pe zeiță care ținea un scut în mâna stângă și o suliță în cea dreaptă. Statuia a fost dusă la Constantinopol de împăratul Teodosie în 426 d.Hr. Aceasta a fost distrusă în 1204 de locuitorii orașului care au dat vina pe statuie pentru o invazie de cruciadă pe care au suferit-o.Teatrul lui Dionysos
Ruinele rămase ale teatrului din secolul al V-lea construite în piatră și marmură de Lycourgos indică măreția locului: auditoriul a avut 17 000 de locuri din care doar 20 au supraviețuit. Societatea arheologică greacă a început săpăturile în jurul sanctuarului lui Dionysos și a scos la lumină teatrul lui Dionysos în 1838. Relieful decorativ din spatele scenei este din secolul II î.Hr. și prezintă viața și miturile lui Dionysos. Din păcate, majoritatea figurilor sunt fără cap.

În perioada de aur a lui Pericles, când Atena era la apogeu, unul dintre evenimentele majore ale anului a fost Festivalul anual al Marii Dionisii, introdus în secolul VI d.Hr. de tiranul Pisistratus. A fost un eveniment cultural foarte interesant. Politicieni și oameni bogați ar sponsoriza drame și comedii de către scriitori teatrali precum Aristofan, Eschil, Euripide și Sofocle. Vizitatorii ar veni din toată zona Attica pentru a se bucura de piese de teatru și diferitele festivități. Romanii au folosit și Teatrul lui Dionysos pentru evenimentele lor de stat, unele ceremonii și chiar spectacole teatrale.


Teatrul lui Herodes Atticus
Acest teatru a fost construit de Herodes Atticus, un roman bogat. El a creat acest miracol arhitectural în 160 d.Hr., în amintirea iubitoare a soției sale Regilla. Această construcție uriașă are o rază de 38 m, ceea ce îi permite să ofere spațiu pentru peste 5000 de spectatori. Scaunele erau din marmură. A fost descoperită în 1857-58 și restaurată în 1950-61. Festivalul Atena de vară, care are loc în fiecare an în zilele noastre, folosește Teatrul lui Herodes Atticus, de la spectacole muzicale la dansuri sau piese de teatru. Artiști și interpreți celebri vin din toată lumea pentru a face spectacol acolo și pentru a crea o atmosferă uimitoare.Hotelul nu se mai afla in oferta noastra.
Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276

Căutarea nu a întors nici un rezultat!
 Vă rugăm schimbați data de plecare și încercați din nou!
 Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276.