Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

MUNTENEGRU – spectacolul naturii 2020


Descriere

Destinatie: Serbia-Croatia-Muntenegru

Durata: 8 nopti

Vezi detalii in format PDF

Drobeta Turnu Severin - Portile de Fier - Cetatea Golubat - Belgrad– Sarajevo – Mostar – Medjugorje –
Budva- Durres – Tirana – Kotor – Cetinje – Podgorica – Dubrovnik
Servicii incluse: Transport cu autocar clasificat
8 cazari hotel de 2-3*;
8 mic dejun;
insotitor din partea agentiei pe traseu.

Servicii neincluse:

Destinatie: Serbia-Croatia-Muntenegru

Durata: 8 nopti

Vezi detalii in format PDF

Drobeta Turnu Severin - Portile de Fier - Cetatea Golubat - Belgrad– Sarajevo – Mostar – Medjugorje –
Budva- Durres – Tirana – Kotor – Cetinje – Podgorica – Dubrovnik
Servicii incluse: Transport cu autocar clasificat
8 cazari hotel de 2-3*;
8 mic dejun;
insotitor din partea agentiei pe traseu.

Servicii neincluse:

Itinerariu

1

Ziua 1. Bucuresti –BelgradNe imbarcam in autocar la ora 6.30 dimineata din Autogara Centrala-Bucuresti si plecam pe ruta Craiova–Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sarbului, delectandu-ne incade pe teritoriul romanesc cu primele savori sarbesti. Trecem Dunarea la Portile de Fier si continuam drumul pe malul sarbesc al Dunarii, panala Cetatea Golubat. Aflatala 4 km de localitatea omonima, cetatea se inaltaspectaculos pe stancile inalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se in apele line ale Dunarii. In timpul vizitei, aflam despre istoria tumultoasaa cetatii si surprindem prin obiectivul aparatului foto panorama ametitoare de pe zidurile inalte.Ajungem searain Belgrad, si ne ramane timp safacem un scurt tur panoramic. La inceput, ne incearcaun puternic sentiment de déjà vu: aceleasi cladiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuinte, cartiere urbanizate in stilul caracteristic al epocii comuniste.Apoi totul se schimbasi putem saadmiram cladirile si monumentele istoriceimbaiate in lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rand: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Printesei Ljubica, artera pietonalaKneaz Mihaljov.Ne indreptam spre hotel pentru cazare.

2

Ziua 2. Belgrad –Sarajevo -MostarMicul dejun ne pregateste si ne daenergia necesarapentru a explora sufletul Bosniei. Sarajevoni se dezvaluie indraznet, dupace a trecut printr-o restaurare complexaduparazboiul devastator intre 1992-1996. Cafenelele primitoare si magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomanaimprimatade alungul timpului de negustorii turci. La sud si la nord, cartierele de pe dealuri sunt presarate cu case bosniece cu acoperisuri rosii si minaretele nenumarate ce par saatingamuntii din apropiere. Vei avea sansa sa admiri panorama care se vede de la antica Fortareataalba, inainte de a te reintoarce in oras, in locul unde a fost asasinatarhiducele Franz Ferdinand, in 1914 si la Stadionul Olimpic. Atractia principala este reprezentata de Muzeul Tunelului,acolo unde, in anul 1993, locuitorii au sapat un pasaj subteran, lung de 792 de metri, care a devenit calea unica de aprovizionare a orasului asediat.Cartierul Ilidza, cu minunatul sau parc Vrelo Bosne, e ca o padure, plin de copaci seculari si strabatut de raul Bosna, ce izvoreste din muntii care se zaresc in peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o asezare numitaAquae Sulphurae, intemeiatade romani. Rate si lebede se scaldain voie, pe muzica delicatelor cascade care impanzesc locul. O plimbare cu trasura pe aleile parcului (optional)ne va da ocazia saadmiram cladiri traditionale din perioada de ocupatie austro-ungara. Maiestria artizanilor din Bosnia si Hertegovina este foarte greu de egalat. Iti vindem un pont! In Sarajevo, in piata de langaBascarsija, poti cumpara un stilou unicat realizat manual din gloantele razboiului de acum 20 de ani. Plecam apoi spre emblematicul Mostar, in regiunea Hertegovina ne cazamsi ne odihnim pentru o nouazi de aventuri.

3

Ziua 3. Mostar –Medjugorje -BudvaMic dejun. Centrul comercial al Hertegovineide secole,Mostarare o arhitecuraotomanaperfect conservata. Vizitam celebrul sau Pod Vechipeste raul Neretva, ridicat in secolul al XVI-lea. Mergem in Blagajsi vedem Blagaj Tekke, o moscheemusulmanaridicatapentru practicantii cultului Dervish. MUNTENEGRU–spectacolul naturiiDrobeta Turnu Severin-Portile de Fier-Cetatea Golubat-Belgrad–Sarajevo –Mostar –Medjugorje –Budva-Durres –Tirana –Kotor –Cetinje –Podgorica –DubrovnikExperiente culturale 2Moment de ragaz:Pregatiti-vaaparatele foto sau telefoanele. Desi Bosnia si Hertegovinanu are o suprafatamare, castigadetasat la capitolul cascade cu ape turcoaz, vai splendide si peisaje montane unice. Drumetia de o orapanala Fortul Blagajmeritatot efortul, deoarece fotografiile panoramice pe care le veti face sunt de neuitat. Raul Buna curge dintr-o pesteraaflatasub o stancaverticalade 200 de metri si creeazasclipiri magice in apa extrem de limpede.Plecam spre Medjugorje,al carui nume se traduce „intre munti” si care este binecuvantat cu o climamediteraneanablanda. Orasul a devenit in 1981 loc de pelerinaj dupace Fecioara Maria ar fi aparut in fata mai multor copii. Ne continuam drumul nostruspre Muntenegeru. Ajungem seara in Budva. Cazare la hotel in zona Budva.

4

Ziua 4. Albania de Nord: Durres si TiranaProgram liber in Budva sau excursie optionala in Albania–Durres si Tirana. Al doilea orasca marime din Albania, Durreseste poarta Albaniei spre Marea Adriatica, Grecii corintieni, negustori si navigatori prin excelenta, au vazut potentialul acestui loc, construind asezarea in secolul VII i.H.si dandu-i denumirea de Epidamos. Admiram cladirile emblematice precum : Muzeul National de Arheologie, Amfiteatrul Roman, cel mai mare din Balcani, Turnul si Zidul Venetian. Vila Regelui Zog, reminiscentaa monarhiei albaneze, e inconjuratade un peisaj care te face saintelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.Moment de ragaz: O sa intelegeti cu adevarat spiritul albanez dupace veti gusta tavë kosi-miel cu ierburi aromate la cuptor peste care se toarnaun sos preparat din iaurt sau un patëllxhanët mbushur, o vanatacu umpluturade carne tocatade miel, aromatacu mirodenii, care e perfectaalaturi de un vin local. Putinalume stie caAlbania este una dintre tarile europene cu cea mai indelungatatraditie viticola, asa cameritasasavurati cel putin un pahar de vin vechi din soiurile Shesh i bardhesau Shesh i zi, specifice zonei Durres. Rasfatati-vacu unul dintre deserturile traditionale, despre care multi gurmanzi spun casunt foarte asemanatoare cu cele din Afganistan si Turcia.Ne indepartam de orasul de pe coasta Adriaticii, autocarul ne duce pe soseaua strajuitade paduri seculare, prin vai adanci ce traverseazamuntii. Tirana, capitala Albaniei ni se dezvaluie in trepte, mai intai vedem cladirile zonei industriale de la marginea orasului, apoi peisajul urban se imblanzeste. Arhitectura si culorile din jur iti dau sentimentul caTirana tine pasul cu viitorul, dar in acelasi timp este ancoratain trecut. Incepem turul de oras admirand frumoasele cladiri din centrul orasului: Muzeul National, Biserica Ortodoxasi vechea Moscheesituata in spatele impozantului Turn cu Ceas, continuam apoi cu Operasi Banca Nationala.Moment de ragaz:Pentru o priveliste cu adevarat aparte asupra coloratei Tirana, trebuie saurci in telegondola Dajti Ekspress, avandcel mai lung traseu din Balcani. Odataajunsi pe culmile Muntelui Dajti, ai ocazia de a lua pranzul intr-un restaurant rotativ careoferao panoramade 360 de grade asupra imprejurimilor. Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze si admiram suprafetele sale de marmuraalba, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergiza la terasa unei cafenele. Dacavrem saaflam mai multe despre istoria acestui neam, despre care am invatat caar fi urmasii dacilor ca si noi, intram savizitam Muzeul National. Apoi ne intoarcem la hotelul nostru din Budva.

5

Ziua 5. Cetinje –Manastirea Ostrog –Podgorica –Manastirea RezeviciProgram liber in Budva sau optionaltur Muntenegru. Ajungem inCetinje-capitala istoricaa Muntenegrului, care prin arhitectura saurbanaeste o reflexie si totodatasubiect de reflectie a istoriei tumultoase a acestui stat ex-yugoslav. Ne oprim la manastirea construitain 1484 si la PalatulRegelui Nicolae. Apoi ne continuam plimbarea pe korzo,promenada orasului,o zonapietonalaanimatade artisti de strada, terase cochete, cafenele moderne, aflate in preajma Academiei de Arte. Admiram resedinta prezidentiala, apoi ne indreptam spre Biserica Ćipurridicatape fundatiavechii manastirii Crnojevićdinsecolulal XV-lea. Noua manastire, ridicatain 1701 pastreazamoastele Sf. Ioan Botezatorulsi o bucatadin Crucea Sfanta. Cetinje ne surprinde placut, fiind un orascu o mostenire culturalaunica, cuoameni care par sapretuiascaviata asa cum o faceam si noi nu demult, in tihna Ne continuam excursia si ajungem la Manastirea Ostrog, asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinutstancos, ce adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog.Adesea, manastirea este categorisita ca fiind una dintre cele mai vizitate manastiri ortodoxe din lume si cel mai important loc de pelerinaj din intreagaPeninsula Balcanica.Manastirea a fost intemeiata de catre Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in cadrul secolului al XVII-lea.Pornim acum motorele catrePodgoricaunde se face un scurt tur panoramic si avem ocazia sa mai aflam despre istoria locurilor. Amestecul de stiluri arhitecturale de la Podgorica reflectaistoria turbulentaa orasului si a tarii.Ca parte a Imperiului Otoman panain 1878, Podgorica are numeroase exemple de arhitecturaturceasca. Cele mai vechi parti ale orasului, Stara Varoš(orasul vechi) si Dračsunt tipice acestui fapt, cu douamoschei stralucitoare. Partea nouaa orasului Nova Varoš(orasul nou)are strazi mai largi, cu un aspect ortogonal si este considerataastazi ca fiind Centrul orasului. Ultima vizitadin programul de azi este o frumoasa si veche manastire ortodoxa din Muntenegru–Manastirea Rezevici. Istoria acesteia se leaga de istoria clanului Pastrovic, care a vietuit intr-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Coastei Adriatice, intre Budva si Petrovac. Cea mai veche ramura a acestui clan purta numele de "Rezevici", nume purtat mai apoi de manastirea si de raul din apropiere. La un anumit loc, pe apa raului Rezevici, comunitatea se aduna pentru a tine sfat, pentru a judeca pricinile ivite intre ei sau pentru a-si alege conducatorii. Tot in acest loc erau alesi si printii ce au domnit peste clanul Pastrovici; ultimul dintre ei a fost printul Stefan Stiljanovic -cunoscut in popor ca Sfantul Stefan -ale carui sfinte moaste se si afla in Catedrala din Belgrad.Datorita valorii sale istorice si culturale, Manastirea Rezevici se afla sub protectia UNESCO. Seara ne intoarcem in Budva pentru cazare la acelasi hotel.

6

Ziua 6. Fiordul Kotor –Dubrovnik Program liber in Budva au excursie optionala in Croatia la Dubrovnik. Suntem nerabdatori sapornim la drum si ne indreptam catre Croatia. Primul popas va fi in Kotor, unde trecutul si prezentul coexistaarmonios. Fortareatanavalavenetianaintre secolele XV-XVIII, orasul este un adevarat monument in aer liber. Ne plimbam printr-un labirint medieval de muzee, biserici, palate venetiene care-ti va pune sangele in miscare. Vizitam Catedrala Sf.Tryphon, un monument arhitectural si istoric din secolul al V-lea.Tot aici, pastrand traditia de secole, localnicii ne fac poftacu sunca uscata, maslinele amestecate cu rozmarin de munte si ghirlandele de smochine uscate stranse cu frunze de dafin.Mergem cu autocarul de-a lungul Fiordului Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume, deseori denumit "Fiordul Sudului", inclus pe lista Patrimoniului UNESCO din 1979.O experientacare iti va taia respiratia. Zona este uluitoare, cu stanci calcaroase care se reflectain apa ca o oglindafermecata. Geometria stancilor sfideazalegile fizicii si oferaun miraj magnific,parand in acelasi timp un fiord sau un canion inundat. Plecam la drum spre orasul pe care Byron l-a descris drept Perla Adriaticii. Orasul Dubrovnika fost intemeiat in secolul al XVI-lea, adapostind in portulsau o flotacomerciala recunoscutatimp de secole in intreaga lume. Intram animati de o curiozitate... De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare? De indatace pornim la pas prin vechiul oras, gasim si raspunsul: scenografia e perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste,cladiri venetiene si vile elegante cu influente baroce strajuiesc stradutele pavate cu piatracubica. Avem motiv sane oprim la Biserica Franciscanacu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niste magneti fortareata Lovrijenacsi Minceta. Mergem pe Stradun–principala arterapietonaladin cetate, si vedem alte vestigii ale gloriei acestui oras-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orasului, Biserica Sf. Vasile, Manastirea Dominicana, Portul vechi siFortareata Ravelin. AdmiramCatedraladin Dubrovnik -cu o istorie interesanta-o impresionantabazilicabarocaa carei reconstructie ar fi fost finantatade insusi marele rege cruciat Richard Inimade Leu. Apoi ne facem timp pentru cumparaturi, pentru a savura o cafea si admira peisajul citadin. Seara ne vom opri la un restaurant cu specific saschimbam impresii si sane bucuram de deliciile locale.Celebritati ca Beyoncé, Roman Abramovici, Sir Roger Moore si Bob Geldof au fost zariti pe aici, ba mai mult, orasul vechi din Dubrovnik a devenit o locatie popularade cinema in ultimii ani. De exemplu, aici au fost filmate scene ample pentru “Game of Thrones”,”Star Wars”sau “Robin Hood”.Plecam din Dubrovnikcu un album impesionant de impresii si momente surprinse cu aparatele foto pe care le rememoram in camera hotelului din Budva.

7

Ziua 7. Budva -relaxare pe malul Adriaticii Vom servi din nou un mic dejun copios pe meleaguri straine, unde zona de coastaa Muntenegrului oferao priveliste minunataspre apele albastre ale Adriaticii!Avem ocazia sane bucuram de soare, plaja, baie in mare......Este una dintre cele mai frumoase coaste din lume si frumusetea ei nu te va lasa indiferenta.Centrul vechi al Budveieste un loc uimitor, unde puteti descoperi istoria si traditia acestui minunat orasdin Muntenegru.Experienta: ritm si gusturi traditionaleDacate intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum sunapentru tine “SearaTraditionalaMuntenegreana“? Ai ocazia sadescoperi folclorul autentic, dansurile, ritmurile si costumele specifice, cu obiceiurile de nunta, dar si cu bucataria specifica.Cazare la acelasi hotel din Budva.

8

Ziua 8. Budva -BelgradIn prima parte a zilei vizitam Budva, metropola turisticaa Muntenegrului, orasinfiintat de greci in secolul al IV-lea i.Hr. si apoi fortificat in Evul Mediu. "Riviera Budva" se intinde pe aproape 21 de kilometri de la Trsteno la Buljarica, ca o panzade 17 plaje care imprejmuiesc mica statiune de la Marea Adriatica. Ne bucuram de peisajele spectaculoase, iar odataajunsi in centrul istoric al orasului,pasii ne indeamnape stradutele pline de viata, admirandmonumente istorice, Bisericile Sf. Trojica, Sf. Ivan, Sf. Bogorodica si Sf. Sava, cea din urmadatand din 1143.Ne lasam ademeniti de atmosfera calmaa promenadei flancatade localuri si terase cochete, unde gasim si locul perfect pentru a savura o cafea si a schimba impresii cu ceilalti camarazi de drum. Urmatoarea destinatie este Belgrad, capitala Serbiei, unde vom innopta.

9

Ziua 9. Belgrad –BucurestiLasam in urmafrumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumulcu amintiri de nepretuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.

1

Ziua 1. Bucuresti –BelgradNe imbarcam in autocar la ora 6.30 dimineata din Autogara Centrala-Bucuresti si plecam pe ruta Craiova–Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sarbului, delectandu-ne incade pe teritoriul romanesc cu primele savori sarbesti. Trecem Dunarea la Portile de Fier si continuam drumul pe malul sarbesc al Dunarii, panala Cetatea Golubat. Aflatala 4 km de localitatea omonima, cetatea se inaltaspectaculos pe stancile inalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se in apele line ale Dunarii. In timpul vizitei, aflam despre istoria tumultoasaa cetatii si surprindem prin obiectivul aparatului foto panorama ametitoare de pe zidurile inalte.Ajungem searain Belgrad, si ne ramane timp safacem un scurt tur panoramic. La inceput, ne incearcaun puternic sentiment de déjà vu: aceleasi cladiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuinte, cartiere urbanizate in stilul caracteristic al epocii comuniste.Apoi totul se schimbasi putem saadmiram cladirile si monumentele istoriceimbaiate in lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rand: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Printesei Ljubica, artera pietonalaKneaz Mihaljov.Ne indreptam spre hotel pentru cazare.

2

Ziua 2. Belgrad –Sarajevo -MostarMicul dejun ne pregateste si ne daenergia necesarapentru a explora sufletul Bosniei. Sarajevoni se dezvaluie indraznet, dupace a trecut printr-o restaurare complexaduparazboiul devastator intre 1992-1996. Cafenelele primitoare si magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomanaimprimatade alungul timpului de negustorii turci. La sud si la nord, cartierele de pe dealuri sunt presarate cu case bosniece cu acoperisuri rosii si minaretele nenumarate ce par saatingamuntii din apropiere. Vei avea sansa sa admiri panorama care se vede de la antica Fortareataalba, inainte de a te reintoarce in oras, in locul unde a fost asasinatarhiducele Franz Ferdinand, in 1914 si la Stadionul Olimpic. Atractia principala este reprezentata de Muzeul Tunelului,acolo unde, in anul 1993, locuitorii au sapat un pasaj subteran, lung de 792 de metri, care a devenit calea unica de aprovizionare a orasului asediat.Cartierul Ilidza, cu minunatul sau parc Vrelo Bosne, e ca o padure, plin de copaci seculari si strabatut de raul Bosna, ce izvoreste din muntii care se zaresc in peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o asezare numitaAquae Sulphurae, intemeiatade romani. Rate si lebede se scaldain voie, pe muzica delicatelor cascade care impanzesc locul. O plimbare cu trasura pe aleile parcului (optional)ne va da ocazia saadmiram cladiri traditionale din perioada de ocupatie austro-ungara. Maiestria artizanilor din Bosnia si Hertegovina este foarte greu de egalat. Iti vindem un pont! In Sarajevo, in piata de langaBascarsija, poti cumpara un stilou unicat realizat manual din gloantele razboiului de acum 20 de ani. Plecam apoi spre emblematicul Mostar, in regiunea Hertegovina ne cazamsi ne odihnim pentru o nouazi de aventuri.

3

Ziua 3. Mostar –Medjugorje -BudvaMic dejun. Centrul comercial al Hertegovineide secole,Mostarare o arhitecuraotomanaperfect conservata. Vizitam celebrul sau Pod Vechipeste raul Neretva, ridicat in secolul al XVI-lea. Mergem in Blagajsi vedem Blagaj Tekke, o moscheemusulmanaridicatapentru practicantii cultului Dervish. MUNTENEGRU–spectacolul naturiiDrobeta Turnu Severin-Portile de Fier-Cetatea Golubat-Belgrad–Sarajevo –Mostar –Medjugorje –Budva-Durres –Tirana –Kotor –Cetinje –Podgorica –DubrovnikExperiente culturale 2Moment de ragaz:Pregatiti-vaaparatele foto sau telefoanele. Desi Bosnia si Hertegovinanu are o suprafatamare, castigadetasat la capitolul cascade cu ape turcoaz, vai splendide si peisaje montane unice. Drumetia de o orapanala Fortul Blagajmeritatot efortul, deoarece fotografiile panoramice pe care le veti face sunt de neuitat. Raul Buna curge dintr-o pesteraaflatasub o stancaverticalade 200 de metri si creeazasclipiri magice in apa extrem de limpede.Plecam spre Medjugorje,al carui nume se traduce „intre munti” si care este binecuvantat cu o climamediteraneanablanda. Orasul a devenit in 1981 loc de pelerinaj dupace Fecioara Maria ar fi aparut in fata mai multor copii. Ne continuam drumul nostruspre Muntenegeru. Ajungem seara in Budva. Cazare la hotel in zona Budva.

4

Ziua 4. Albania de Nord: Durres si TiranaProgram liber in Budva sau excursie optionala in Albania–Durres si Tirana. Al doilea orasca marime din Albania, Durreseste poarta Albaniei spre Marea Adriatica, Grecii corintieni, negustori si navigatori prin excelenta, au vazut potentialul acestui loc, construind asezarea in secolul VII i.H.si dandu-i denumirea de Epidamos. Admiram cladirile emblematice precum : Muzeul National de Arheologie, Amfiteatrul Roman, cel mai mare din Balcani, Turnul si Zidul Venetian. Vila Regelui Zog, reminiscentaa monarhiei albaneze, e inconjuratade un peisaj care te face saintelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.Moment de ragaz: O sa intelegeti cu adevarat spiritul albanez dupace veti gusta tavë kosi-miel cu ierburi aromate la cuptor peste care se toarnaun sos preparat din iaurt sau un patëllxhanët mbushur, o vanatacu umpluturade carne tocatade miel, aromatacu mirodenii, care e perfectaalaturi de un vin local. Putinalume stie caAlbania este una dintre tarile europene cu cea mai indelungatatraditie viticola, asa cameritasasavurati cel putin un pahar de vin vechi din soiurile Shesh i bardhesau Shesh i zi, specifice zonei Durres. Rasfatati-vacu unul dintre deserturile traditionale, despre care multi gurmanzi spun casunt foarte asemanatoare cu cele din Afganistan si Turcia.Ne indepartam de orasul de pe coasta Adriaticii, autocarul ne duce pe soseaua strajuitade paduri seculare, prin vai adanci ce traverseazamuntii. Tirana, capitala Albaniei ni se dezvaluie in trepte, mai intai vedem cladirile zonei industriale de la marginea orasului, apoi peisajul urban se imblanzeste. Arhitectura si culorile din jur iti dau sentimentul caTirana tine pasul cu viitorul, dar in acelasi timp este ancoratain trecut. Incepem turul de oras admirand frumoasele cladiri din centrul orasului: Muzeul National, Biserica Ortodoxasi vechea Moscheesituata in spatele impozantului Turn cu Ceas, continuam apoi cu Operasi Banca Nationala.Moment de ragaz:Pentru o priveliste cu adevarat aparte asupra coloratei Tirana, trebuie saurci in telegondola Dajti Ekspress, avandcel mai lung traseu din Balcani. Odataajunsi pe culmile Muntelui Dajti, ai ocazia de a lua pranzul intr-un restaurant rotativ careoferao panoramade 360 de grade asupra imprejurimilor. Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze si admiram suprafetele sale de marmuraalba, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergiza la terasa unei cafenele. Dacavrem saaflam mai multe despre istoria acestui neam, despre care am invatat caar fi urmasii dacilor ca si noi, intram savizitam Muzeul National. Apoi ne intoarcem la hotelul nostru din Budva.

5

Ziua 5. Cetinje –Manastirea Ostrog –Podgorica –Manastirea RezeviciProgram liber in Budva sau optionaltur Muntenegru. Ajungem inCetinje-capitala istoricaa Muntenegrului, care prin arhitectura saurbanaeste o reflexie si totodatasubiect de reflectie a istoriei tumultoase a acestui stat ex-yugoslav. Ne oprim la manastirea construitain 1484 si la PalatulRegelui Nicolae. Apoi ne continuam plimbarea pe korzo,promenada orasului,o zonapietonalaanimatade artisti de strada, terase cochete, cafenele moderne, aflate in preajma Academiei de Arte. Admiram resedinta prezidentiala, apoi ne indreptam spre Biserica Ćipurridicatape fundatiavechii manastirii Crnojevićdinsecolulal XV-lea. Noua manastire, ridicatain 1701 pastreazamoastele Sf. Ioan Botezatorulsi o bucatadin Crucea Sfanta. Cetinje ne surprinde placut, fiind un orascu o mostenire culturalaunica, cuoameni care par sapretuiascaviata asa cum o faceam si noi nu demult, in tihna Ne continuam excursia si ajungem la Manastirea Ostrog, asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinutstancos, ce adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog.Adesea, manastirea este categorisita ca fiind una dintre cele mai vizitate manastiri ortodoxe din lume si cel mai important loc de pelerinaj din intreagaPeninsula Balcanica.Manastirea a fost intemeiata de catre Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in cadrul secolului al XVII-lea.Pornim acum motorele catrePodgoricaunde se face un scurt tur panoramic si avem ocazia sa mai aflam despre istoria locurilor. Amestecul de stiluri arhitecturale de la Podgorica reflectaistoria turbulentaa orasului si a tarii.Ca parte a Imperiului Otoman panain 1878, Podgorica are numeroase exemple de arhitecturaturceasca. Cele mai vechi parti ale orasului, Stara Varoš(orasul vechi) si Dračsunt tipice acestui fapt, cu douamoschei stralucitoare. Partea nouaa orasului Nova Varoš(orasul nou)are strazi mai largi, cu un aspect ortogonal si este considerataastazi ca fiind Centrul orasului. Ultima vizitadin programul de azi este o frumoasa si veche manastire ortodoxa din Muntenegru–Manastirea Rezevici. Istoria acesteia se leaga de istoria clanului Pastrovic, care a vietuit intr-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Coastei Adriatice, intre Budva si Petrovac. Cea mai veche ramura a acestui clan purta numele de "Rezevici", nume purtat mai apoi de manastirea si de raul din apropiere. La un anumit loc, pe apa raului Rezevici, comunitatea se aduna pentru a tine sfat, pentru a judeca pricinile ivite intre ei sau pentru a-si alege conducatorii. Tot in acest loc erau alesi si printii ce au domnit peste clanul Pastrovici; ultimul dintre ei a fost printul Stefan Stiljanovic -cunoscut in popor ca Sfantul Stefan -ale carui sfinte moaste se si afla in Catedrala din Belgrad.Datorita valorii sale istorice si culturale, Manastirea Rezevici se afla sub protectia UNESCO. Seara ne intoarcem in Budva pentru cazare la acelasi hotel.

6

Ziua 6. Fiordul Kotor –Dubrovnik Program liber in Budva au excursie optionala in Croatia la Dubrovnik. Suntem nerabdatori sapornim la drum si ne indreptam catre Croatia. Primul popas va fi in Kotor, unde trecutul si prezentul coexistaarmonios. Fortareatanavalavenetianaintre secolele XV-XVIII, orasul este un adevarat monument in aer liber. Ne plimbam printr-un labirint medieval de muzee, biserici, palate venetiene care-ti va pune sangele in miscare. Vizitam Catedrala Sf.Tryphon, un monument arhitectural si istoric din secolul al V-lea.Tot aici, pastrand traditia de secole, localnicii ne fac poftacu sunca uscata, maslinele amestecate cu rozmarin de munte si ghirlandele de smochine uscate stranse cu frunze de dafin.Mergem cu autocarul de-a lungul Fiordului Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume, deseori denumit "Fiordul Sudului", inclus pe lista Patrimoniului UNESCO din 1979.O experientacare iti va taia respiratia. Zona este uluitoare, cu stanci calcaroase care se reflectain apa ca o oglindafermecata. Geometria stancilor sfideazalegile fizicii si oferaun miraj magnific,parand in acelasi timp un fiord sau un canion inundat. Plecam la drum spre orasul pe care Byron l-a descris drept Perla Adriaticii. Orasul Dubrovnika fost intemeiat in secolul al XVI-lea, adapostind in portulsau o flotacomerciala recunoscutatimp de secole in intreaga lume. Intram animati de o curiozitate... De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare? De indatace pornim la pas prin vechiul oras, gasim si raspunsul: scenografia e perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste,cladiri venetiene si vile elegante cu influente baroce strajuiesc stradutele pavate cu piatracubica. Avem motiv sane oprim la Biserica Franciscanacu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niste magneti fortareata Lovrijenacsi Minceta. Mergem pe Stradun–principala arterapietonaladin cetate, si vedem alte vestigii ale gloriei acestui oras-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orasului, Biserica Sf. Vasile, Manastirea Dominicana, Portul vechi siFortareata Ravelin. AdmiramCatedraladin Dubrovnik -cu o istorie interesanta-o impresionantabazilicabarocaa carei reconstructie ar fi fost finantatade insusi marele rege cruciat Richard Inimade Leu. Apoi ne facem timp pentru cumparaturi, pentru a savura o cafea si admira peisajul citadin. Seara ne vom opri la un restaurant cu specific saschimbam impresii si sane bucuram de deliciile locale.Celebritati ca Beyoncé, Roman Abramovici, Sir Roger Moore si Bob Geldof au fost zariti pe aici, ba mai mult, orasul vechi din Dubrovnik a devenit o locatie popularade cinema in ultimii ani. De exemplu, aici au fost filmate scene ample pentru “Game of Thrones”,”Star Wars”sau “Robin Hood”.Plecam din Dubrovnikcu un album impesionant de impresii si momente surprinse cu aparatele foto pe care le rememoram in camera hotelului din Budva.

7

Ziua 7. Budva -relaxare pe malul Adriaticii Vom servi din nou un mic dejun copios pe meleaguri straine, unde zona de coastaa Muntenegrului oferao priveliste minunataspre apele albastre ale Adriaticii!Avem ocazia sane bucuram de soare, plaja, baie in mare......Este una dintre cele mai frumoase coaste din lume si frumusetea ei nu te va lasa indiferenta.Centrul vechi al Budveieste un loc uimitor, unde puteti descoperi istoria si traditia acestui minunat orasdin Muntenegru.Experienta: ritm si gusturi traditionaleDacate intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum sunapentru tine “SearaTraditionalaMuntenegreana“? Ai ocazia sadescoperi folclorul autentic, dansurile, ritmurile si costumele specifice, cu obiceiurile de nunta, dar si cu bucataria specifica.Cazare la acelasi hotel din Budva.

8

Ziua 8. Budva -BelgradIn prima parte a zilei vizitam Budva, metropola turisticaa Muntenegrului, orasinfiintat de greci in secolul al IV-lea i.Hr. si apoi fortificat in Evul Mediu. "Riviera Budva" se intinde pe aproape 21 de kilometri de la Trsteno la Buljarica, ca o panzade 17 plaje care imprejmuiesc mica statiune de la Marea Adriatica. Ne bucuram de peisajele spectaculoase, iar odataajunsi in centrul istoric al orasului,pasii ne indeamnape stradutele pline de viata, admirandmonumente istorice, Bisericile Sf. Trojica, Sf. Ivan, Sf. Bogorodica si Sf. Sava, cea din urmadatand din 1143.Ne lasam ademeniti de atmosfera calmaa promenadei flancatade localuri si terase cochete, unde gasim si locul perfect pentru a savura o cafea si a schimba impresii cu ceilalti camarazi de drum. Urmatoarea destinatie este Belgrad, capitala Serbiei, unde vom innopta.

9

Ziua 9. Belgrad –BucurestiLasam in urmafrumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumulcu amintiri de nepretuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.