Tot ce trebuie sa stii despre Fuerteventura

  • 20 mai 2021

Situata in arhipelagul canar, in Oceanul Atlantic, insula Fuerteventura este recunoscuta, peste toate, pentru plajele intinse pe zeci de kilometri cu nisip alb si auriu si ape turcoaz. Daca mergi in Furteventura o sa ai aproape 150 de plaje “picture-perfect” si o singura problema: pe care sa o alegi! 

Insula este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase din arhipelagul canar, cu peisaj divers, populatie scazuta si care a reusit in timp sa isi pastreze o mare parte din adevarata sa identitate. De la scufundari, windsurfing, drumetii si trasee ghidate de mers pe jos la navigatie si la terenurile de golf moderne si pitoresti, insula este cunoscuta pentru diversitatea activitatilor in aer liber si de agrement.

Principalele statiuni turistice ale insulei sunt situate la capete opuse, cu Corralejo in partea de nord, renumit pentru plajele spectaculoase si facilitatile turistice si Morro Jable, in partea de sud, o statiune mai sofisticata dar care ofera unele din cele mai bune conditii de surfing din Ferteventura. 

Insula se afla la mai putin de 100 km de coasta desertului Sahara, pe coasta de nord-vest a Africii iar acolo poti sa te bucuri de un climat cu temperaturi maxime zilnice variind de la 20°C în ianuarie până la 28°C în august si partea cea mai buna, 300 de zile pline de soare pe an, ceea ce inseamna ca nu o sa duci dorul zilelor ploioase de acasa!

In afara de statul la plaja, Fuerteventura are si alte lucruri de neuitat de oferit: exploreaza peisajele austere din insula si ai sa fii uimit de frumusetea dealurilor sale ondulate, opreste-te in sate in care timpul se misca intr-un alt ritm si descopera istoria insulei sau viziteaza orasele mici si pitoresti de pe coasta, unde o sa savurezi peste proaspat si alte delicatese din bucataria locala, cum ar fi branzeturile prestigioase renumite la nivel international si cu nenumarate premii. 


Ape limpezi ca cristalul, plaje virgine, paradisiace, campuri de dune, peisaje cu munti si nisip alb, negru si auriu ... Asa arata o plimbare de-a lungul coastei Fuerteventura.

Intr-una din zile vei explora cateva plaje mari inconjurate de dune nesfarsite, intr-o alta zi cei mici pot face o baie in siguranta in lagunele limpezi ca cristalul care se formeaza intre banci de nisip si recife naturale. Urmatoarea zi s-ar putea sa te simti ceva mai aventuros si poti merge pana la plajele solitare salbatice care au fost seturile de productii majore de film sau poti face o excursie cu barca la o mica insula de pe coasta pentru cateva momente de neuitat.

Iar daca ai visat mereu la entuziasmul de a urca la bord si de a iesi in larg, asta e oportunitatea perfecta. Insula are companii si scoli specializate care iti ofera tot ce este necesar pentru inceperea practicarii acestor sporturi, cu servicii profesioniste, de calitate, cu decenii de experienta. 

Plaja Sotavento
Compusa de fapt din 5 plaje (La Barca, Risco del Paso, Mirador, Malnombre si Los Canarios), coasta Sotavento este o zona extinsa de nisip alb unde privelistea este pierduta, scaldata de un ocean de ape turcoaz. Plajele de aici sunt definitia paradisului virgin unde vei gasi ideal si practicarea windsurfing-ului.

Plaja Matorral
Cunoscuta si sub numele de Plaja la Solana sau Saladar de Jandia, Matorral este situate pe coasta peninsulei Jandia si intr-una din cele mai turistice zone din Fuerteventura, orasul Morro Jable. Cu o lungime de 4 km si marginita de un imens bulevard plin cu magazine, centre de agrement si restaurante precum si Saladar de Jandia, un sit de interes stiintific pentru conservarea unui tip de vegetatie foarte rar in Insulele Canare, plaja Matorral este protejata corespunzator de un gard, iar accesul la plaja se face pe poduri care trec peste zona protejata, Saladar de Jandia.

Cofete
Localizata in nordul peninsulei Jandia, in sudul Fuerteventura, Cofete este un cadou vizual de nisip blond nesfarsit, un ocean agitat si un sentiment total de libertate. Cu cei 12 km ai sai, prezenta redusa a caselor, absenta drumurilor asfaltate si nevoia de a o vizita cu un 4x4 spun multe despre caracteristicile plajei salbatice Cofete. Termenul “virgin” a fost pur si simplu invetat pentru aceste plaje.

Butihondo
Plaja Esquinzo Butihondo este situata langa complexul Esquinzo Butihondo, la nord de marele centru turistic Morro Jable. Este o plaja semi-urbana de aproape trei kilometri, impartita pe mai multe sectiuni, lucru ce ii permite sa ofere zone mari de liniste in ciuda situarii ei intr-o zona turistica. Tocmai de aceea, plaja situata in sudul insulei Fuerteventura, este perfecta pentru nudism in intimitate completa sau practicarea sporturilor nautice.

Costa Calma
Foarte aproape de satul La Latija, in sudul insulei Fuerteventura, se afla Costa Calma, o plaja turistica cu 2 km de nisip alb si ape racoritare turcoaz. Malul paradisiatic te imbie sa te plimbi de-a lungul acestuia datorita vederii impresionante a muntilor ocri, inmuiati de eroziune.

Great Beaches of Corralejo
Foarte aproape de centrul turistic Corralejo, in nord-estul insulei Fuerteventura, se afla Great Beaches of Corralejo cunoscute la nivel international, un loc in care apele turcoaz mangaie o coasta acoperita de nisip alb format natural din eroziunea cochiliilor marine. Cu proprietati exfoliante excelente pentru plaje, jable transforma aceste plaje intr-un spa autentic al naturii, cu vedere la insulele Lobos si Lanzarote.

La Concha (El Cotillo)
In nord-vestul insulei Fuerteventura se afla plajele satului de pescari El Cotillo. Spre nord se intind ca o serie de golfuri cu nisip alb si ape calme, turcoaz. Renumita datorita linistii, frumusetii si calitatii sale, plaja La Concha ofera posibilitatea de a admira un apus de soare maiestuos in care cerul se schimba de la ocru la violet in cateva minute.

Castillo Beach (Caleta de Fuste)
El Castillo Beach din Caleta de Fuste este destinatia potrivita pentru a te relaxa sub soarele insulelor Canare. Este o plaja linistita care a fost folosita in mod traditional ca loc de vacanta pentru locuitorii din Puerto del Rosario. Cu nisip blond si ape calme pe tot parcursul anului fiind situata intr-un golf, plaja Castillo este ideala pentru o vacanta relaxanta la Oceanul Atlantic.

La Concha and El Puertito (Lobos Island)
Ca sa te bucuri de o zi de neuitat la La Concha, merita sa iei o barca pentru a ajunge in 15 minute la mica insula paradisiala cu nisip alb si ape calme, transparente. Poti, de altfel, sa faci o baie si in bazinele natural din El Puertito care sunt superbe, de un albastru cristal. Apele transparente contrasteaza cu fundul volcanic, iar restul insulei, catalogat ca Parc Natural, merita o plimbare ca sa te bucuri de privelistile oferite de Fuerteventura si Lanzarote.


Daca exista o delicatesa care iese in evidenta in Fuerteventura este branza. “Majorero cheese” este una dintre cele trei branzeturi din Insulele Canare cu denumire de origine protejata pentru a distinge acest produs cu traditie indelungata in arhipelag si in special pe aceasta insula. 

Recunoscuta an de an ca fiind unele din cele mai bune din lume, calitatea extraordinara a acestor branzeturi facute in casa cu tehnici traditionale devin din ce in ce mai renumite printre bucatarii si gurmanzii de prestigiu. O sugestie tentanta ar fi sa incerci cateva tipuri diferite si sa profiti de ocazie pentru a vorbi cu cativa maestri in branzeturi si sa iei si acasa o proba dintr-una din delicatese.

Moara Antigua: Importanta branzeturilor din lapte de capra a fost atat de mare incat in 2014 s-a deschis un muzeu situate in incinta Moarei Antigua ce a fost declarata un sit de interes cultural in 1994. Moara este inca functionala si este locul perfect daca vrei sa te familiarizezi cu istoria si productia branzeturilor de capra.

Branza ca simbol al insulei: Muzeul Branzeturilor Majorero este impartit in zone de interes iar fiecare exponat ese insotit de panouri explicative prin care vei putea descoperi despre povestea caprei Majorera, o rasa nativa si unul din simbolurile insulei Fuerteventura. Centrul expozitional include, de asemenea, istoria frabricilor de branzeturi din Fuerteventura precum si schite ale diferitelor soiuri de branza Majorero dar si retete de branza.

Laptele de capra: la muzeu vei avea o experienta de neuitat! Curatorii au instalat o statie virtuala de muls capre in incinta expozitiei asa ca vei putea sa experimentezi actul de muls al unei capre dar vei putea descoperi si cate ceva din geografia Insulelor Canare deoarece tot in incinta expozitiei a fost instalat un model hiperrealist de format mare al insulei Fuerteventura care include imagini in miscare, un con vulcanic multimedia, aplicatii de realitate augmentata si panouri audiovizuale.

Degustare de branzeturi: Sala de degustare iti va oferi o intalnire incantatoare cu unele din cele mai populare versiuni ale branzei Majorero iar experinta va fi una notabila. Vei degusta branza cu lapte crud, branza cu lapte pasteurizat, branza frageda plus multe alte tipuri de branzeturi ce merita incercate.

Gradina, magazin si biserica: dupa ce ai degustat mai multe tipuri de branza vei dori sa cumperi macar un produs, asa ca langa muzeu vei gasi un magazin de unde vei putea face asta. Tot acolo o sa descoperi o frumoasa gradina botanica ce contine soiuri de cactusi din intreaga lume. De asemena te poti opri sa vezi biserica din Antigua care contine cateva lucrari de arta, centrate pe teme religioase.


Fuerteventura a fost prima dintre insulele cucerite de europeni deci e usor sa ne imaginam urmele fascinante ale istoriei pe care le-a pastrat.

Un loc pe care toata lumea trebuie sa il vada este Betancuria, prima capitala a insulei , fondata in 1404. Mergand pe strazile sale si descoperind patrimonial declarat “sit istoric” ce evoca vremuri trecute, te vei opri sa admiri fiecare detaliu al cladirilor.

Insula are atat de multe muzee interesante prin intermediul carora vei descoperi o o identitate si o cultura care are origini in perioada pre-hispanica, din care exista inca multe urme. Nativii originali, cunoscuti ca “majos” sau “maxos” au lasat in urma o mostenire importanta cum ari fi sculpturile de pasi pe pietrele de pe muntele Tindaya, considerat un lacas de cult important. 

Muzeul de sare: Situat in micul sat pescaresc Las Salinas del Carmen, muzeul se afla pe locul unor vechi saline care dateaza de la inceputul sec. al XX-lea iar in timpul tururilor ghidate prin vechile saline vei descoperi modul in care se obtine sarea din ocean si apoi vei putea lua masa la restaurantul de acolo sua vei putea cumpara sare autentica de la magazine.

Muzeul traditional al pescuitului: Pescuitul este esential pentru Fuerteventura iar tehnicile traditionale de pescuit ale insulei au fost laudate pentru modul durabil in care utilizeaza resursele naturale. Zona locala care inconjoara muzeul este un paradis natural, muzeul fiind localizat chiar in Farul Toston, foarte aproape de satul pescaresc El Cotillo.

Casa-Muzeu Unamuno: Scriitorul Miguel de Unamuno a fost exilat de dictatorul spaniol Primo de Rivera in 1924 iar in acelasi an, din martie pana in iulie, romancierul si poetul a ramas pe strada Virgen del Rosario in Fuerteventura. Casa in care a stat a devenit acum muzeul care sarbatoreste viata scriitorului, acesta iubind Fuerteventura si fiind prieten cu multi insulari.

Muzeul Arheologic din Betancuria: Conceput pentru a explica istoria primelor expeditii ale europenilor in Insulele Canare, muzeul, situat intr-una din cele mai fermecatoare parti din Fuerteventura, te va invata despre bogatele resurse naturale ale arhipelagului cat si despre cultura “mahos” sau “majos”, primii colonisti din Fuerteventura.

Morile de Vant din Tiscamanita: Morile de vant sunt o vedere obisnuita in Fuerteventura iar acest centru de vizitare din Tiscamanita iti ofera posibilitatea de a afla despre cultivarea si coacerea gofio, un tip de faina din Canare printr-o experienta distractiva si educativa pentru toata familia.

Casa-Muzeu a Doctorului Mena: Vei calatori in timp si vei avea parte de o intalnire fascinanta cu vremurile anterioare in care este dezvaluita viata doctorului Mena, un chirurg renumit si o figura proeminenta din istoria Fuerteventura. Guvernul local a achizitionat sediul in 1999 si l-a trasformat intr-un muzeu care prezinta luxul unei case rurale a nobilimii din Insulele Canare.

Ecomuzeul La Algocida: Muzeul incorporeaza sapte case in incinta sa si iti permite sa descoperi modul in care mesterii din Fuerteventura isi desfasoara activitatea. Fiecare casa exemplifica un anumit stil architectural regasit in Fuerteventura, de la o simpla casa taraneasca pana la una impunatoare.
Orasul La Atalyta: Situat in valea Pozo Negro si cu o suprafata de 1200 mp, situl arheologic detaliaza istoria vremurilor in care insulele erau ocupate de locuitorii originali. Acolo o sa gasesti multe cladiri si o zona de expozitie unde o sa afli cum s-a schimbat viata pe insule de-a lungul secolelor.


Fuerteventura a fost prima din Insulele Canare care a inceput sa iasa din Oceanul Atlantic in urma cu milioane de ani iar pentru ca nu a avut eruptii vulcanice de milenii, eroziunea a putut  avut domnia libera pentru a modela relieful insulei dupa voia sa, fiind trasatura principala a peisajelor, precum cel al Betancuriei. Rezultatul nu a putut fi mai spectaculos: campii intinse pe care muntii josi formeaza curbe blande in teren, imagini ce transmit o profunda senzatie de relaxare intr-un cadru unic in Europa.

Frumusetea insulei Fuerteventura depaseste pamantul si apa, cu plajele sale uimitoare si peisajele sobre. Insula este perfecta si pentru a contempla cerul noptii. De fapt, conditiile sunt atat de fantastice incat intreaga insula este una dintre cele 3 Starlight Reserves din Insulele Canare, un privilegiu acordat pentru foarte putine locuri din lume. 

La Sicasumbre, primul punct de vedere astronomic al insulei, vei avea acces la panouri informative si instrumente de observare pe care le poti folosi liber pentru a te bucura de spectacolul de stele, constelatii, planete si comete pe care cerul de noapte din Fuerteventura le are de oferit. 

Deci, ce mai astepti? Rezerva-ti urmatoarea vacanta si hai sa descoperi tot ce are de oferit minunata insula Fuerteventura!
Uite aici ce oferte avem disponibile: ↠ https://bit.ly/3wnb1PC


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare