Kefalonia - insula navigatorilor


KEFALONIA– INSULA NAVIGATORILOR




Insula Kefalonia, de asemenea cunoscuta sub numele de Cephallonia, Cephallenia, Kefallinia, sau Kefallonia, italiana: (Cefalonia), este cea mai mare dintre cele sapte Insule Ionice, situata in largul coastei de vest a Greciei continentale (langa Patras).

Este una dintre cele mai populare destinatii din Insulele Ionice,situata intre Lefkada, Innord, si Zakynthos, la sud, cunoscuta sub numele de"insula a navigatorilor".

Pe insula se poate ajunge cu ferry boat-ul si cu avionul. Exista diferite porturi in Italia(Bari, Ancona, Brindisisi Venetia), care au conexiuni cu partea continentala a Greciei si Kefalonia in mod direct. Inafara de aceasta, exista, de asemenea, conexiuni intre Kefalonia si Lefkada (Lefkada), Corfu (Kerkyra), Zante (Zakynthos), celelalte insule Ionice. Exista, de asemenea, un aeroport international pe insula, care opereaza zboruri zilnice catre Atena si alte mari aeroporturi din intreaga Europa (zboruri charter).
             Aeroportul International Kefalonia este situat la 8 km de capitala insulei. In insula exista legaturi de transport cu autobuzul si conexiuni bune cu barca spre alte regiuni ale Greciei.



Distanta dintre Bucuresti si Kefalonia este de 1320 km.


Ferry boat-ul se ia din portul Kilini, iar traversarea pana pe insula dureaza aproximativ 2 h si 30 min.

 

Marimea insulei este de cca. 904 km2, densitatea populatiei prezente este de 55 de persoane pe km2. Cel mai inalt munte al insulei este muntele Ainos, cu o altitudine de 1628m, la vest-nord-vest sunt muntii Paliki.

In partea de sus a Muntelui Ainos creste o specie rara de padure de brad„Abiescephalonica’’. Aceasta specie este protejata in zona in care creste, prin urmare, zona a fost declarata Parc National. Kefalonia este situata in inima unei zone seismice, unde zeci de cutremure minore sau neinregistrate au loc in fiecare an.

In 1953, un cutremur masiv a distrus aproape toate asezarile de peinsula, lasand numai localitatea Fiscardoin partea de nord neatinsa. Dupa acest cutremur, Kefalonia a renascut din ruine o insula moderna noua, cu cladiri noi si un nou stil, care este minunat.

Capitala Kefaloniei are ca  populatie o treime din locuitorii insulei. Capitala Argostoli dateaza din anul 1757, fiind construita pe coasta peninsulei interioare a Kefaloniei.


Vremea

Vremea din Kefalonia consta intr-un climat mediteranean, cu ierni blande si ploioase,veri uscate, calde, asemanator celorlalte Insule Ionice. Vanturile din Kefalonia nu sunt foarte puternice.


 

Plaje Kefalonia

Kefalonia are plaje frumoase si cele mai multe dintre ele au fost recompensate cu Blue Flag pentru curatenia lor. Cea mai cunoscuta plaja este Myrtos, care a fost recent premiata printre primele 5 cele mai frumoase plaje ale lumii - este situata la nord de capitala.
Pentru amatorii bailor de soare, exista peste 35 de plaje (multe dintre ele printre cele mai frumoase din Marea Mediteraneana).

Plaja Myrtos este amplasata la 30 km nord de Argostoli. Myrtos este plaja cea mai  frumoasa si faimoasa din Kefalonia. Aceasta a fost distinsa de mai multe ori cu Blue Flag pentru curatenie si frumusetea naturala. Plaja are o forma semi-circulara, inconjurata de impresionante stanci albe creand un cadru spectaculos.

Zona de verdeata, teren abrupt, pietricele albe si apele de cristal, compun o paleta unica a naturii. Plaja este bine organizata in cea mai mare parte, cu umbrele si sezlonguri. Cealalta parte este complet virgina, de o  frumusete naturala pura.Apele turcoaz sunt marca inregistrata a Myrtos, unul dintre locurile cele mai fotografiate din Grecia. Cu toate acestea, atunci cand este vant, valurile sunt puternice. Coasta de vest a Myrtos este ideala pentru a putea admira unul dintre cele mai frumoase apusuri din Marea Ionica. Vizitatorii vor avea acces la snack bar si taverne. La plaja Myrtos se ajunge usor cu orice mijloc de transport.


Plaja Antisamos este amplasata la 27 km nord-est de Argostoli si la 4 km de Sami. Antisamos este o vasta plaja aurie, inconjurata de verdeata luxurianta. Scenele de film de la Hollywood "Captain Corelli Mandolin" au fost filmate acolo.


Plaja Makris Gialos este situata in apropiere de Argostoli, la 4 km de oras. Este una dintre cele mai frecventate plaje din Kefalonia, populara, pentru nisip stralucitor, apele de azur si curate. Este inconjurata de un mediu verde, magnific cu vegetatie densa si copaci inalti de pin. In unele parti, exista mari pietre spalate de mare, creand un peisaj exotic.



Plaja Skala Beach este o plaja lunga de nisip frumoasa, marginita de dealuri dense si afloriment stancos. Există un pavaj din piatra pe plaja si un loc de parcare in apropiere. Apa este limpede si plaja a primit steagul albastru in 2003. Plaja este bine dezvoltata turistic si activa in timpul verii, dar inca mai puteti gasi cu usurinta un loc retras de-a lungul ei. Umbrelele de soare si sezlongurile sunt prevazute numai pe partea principala a plajei din apropierea satului Skala. Există cafenele si baruri pe partea principala a plajei si a localitatii din apropiere, Skala este un mic oras placut cu piete, pub-uri britanice si taverne.


Plaja Lourdas este situata la 17 km sud-est de Argostoli, inconjurata de un peisaj verde, cu vegetatie bogata si cascade frumoase. Plaja Lourdas are ape cristaline si un fundal deosebit al culmilor Muntelui Ainos. Plaja este acoperita cu nisip alb si este amenajata cu umbrele si sezlonguri. Mai mult decat atat, in jurul zonei, veti gasi multe taverne si magazine. Statiunea turistica dispune de o gama larga de cazare. Este usor de ajuns cu mijloace publice de transport sau cu masina proprie.



Plaja Foki Fiskardo este o plaja situata la cinci minute din satul Fiscardo si este destul de cunoscuta datorita localizarii sale, fiind insa alcatuita din pietricele mici. Multi copaci acopera plaja, existand multe portiuni umbroase. Apa aici este foarte placuta.


Plaja Ammes este situata in partea de sud-vest a insulei, in zona Svoronata, la cativa kilometri de capitala Kefaloniei. Zona este situata la cateva minute de aeroportul insulei, este plina de vegetatie verde. Plaja de nisip din Ammes este buna pentru inot, fiind inconjurata de multe locuri de cazare si oferind avantajul unui snack-bar.


Plaja Avithos este situata in partea de sud-vest a insulei, in zona Svoronata. Zona este situata la cateva minute de aeroportul de pe insula, plina de vegetatie verde. Avithos este o plaja de nisip fin, buna pentru inot, cu bar pe plaja. In apropiere sunt taverne si un targ.


Plaja Agios Thomas consta in doua plaje de nisip, care sunt cele mai apropiate plaje din satul Karavados. Prima plaja este o plaja mica cu nisip, iar cea de-a doua este mai mare tot cu nisip, excelenta pentru inot, priveliste minunata si liniste. In apropiere sunt taverne si snack-bar.

 


Plaja Xi este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute plaje din Kefalonia. Se distinge prin dealurile stancoase albe care inconjoara plaja şi culoarea rosie speciala a nisipului. Acesta este situata la 40 km de Argostoli si 10 km de Lixouri. Plaja este amenajata cu umbrelute de paie si sezlonguri. Exista un bar pe plaja, oferind bauturi si gustari reci si un centru sportiv de apa. Apele de mica adancime si valurile blande sunt ideale pentru copii. In jurul zonei, veti gasi multe taverne si magazine mici. La plaja se ajunge usor cu masina sau cu autobuzele publice din Lixouri.



In afara de capitala, Argostoli, insula Kefalonia are o multitudine de sate pitoresti si orasele mici cu o arhitectura si traditie proprie, inconjurate de natura feerica. Case frumoase, vile mici si gradini cu flori nenumarate, creand o paleta de culori si o aroma captivanta.

Orasul Lixouri este al doilea ca marime de pe insula si este construit pe malul opus al golfului. Aici veti gasi o serie de plaje frumoase. Plaja unica din "Xi", cu nisip rosu este una dintre cele mai populare din regiune.


O alta destinatie turistica populara in Kefalonia este statiunea "Lassi", care este situata in apropiere de orasul Argostoli. Plajele din Lassi sunt Makris Gialos si Platis Gialos. In Lassi, veti gasi viata de noapte activa si mult divertisment.

Skala in partea de sud a insulei este o statiune aglomerata si ofera una dintre cele mai bune plaje din insula cu nisip fin auriu, care se intinde pe un kilometru, numita Kefalonia. Indreptandu-va catre orasul "Sami", care este un important portal Kefaloniei, veti gasi pestera "Drogaratis", unde vizitatorii pot vedea decorul splendid de stalagmite si stalactite. Mai la nord de aici este pestera magica "Melissani" cu lacul sau unic, care ofera o imagine fascinanta, in cazul in care razele de soare au lovit apa de pe acoperisul deschis al pesterii.

Pe drumul spre "Fiskardo", port si destinatie indragita pentru proprietarii de barci, veti intalni una dintre cele mai frumoase plaje din lume, "Myrtos". Aceasta plaja este exceptionala in frumusete si este intotdeauna populata in timpul sezonului de vara. Aici veti vedea, de asemenea, satul incantator "Asos", cu fortareata venetiana.

Desi insula Kefalonia nu este vasta, aceasta reuseste sa ofere o vacanta potrivita pentru toata lumea. Oriunde ai sta in Kefalonia nu vei fi niciodata departe de una dintre cele mai bune plaje din Marea Mediterana, cu apa albastra de o claritate nemaintalnita. La fel ca cele mai multe destinatii de vacanta puteti alege intre statiuni aglomerate si statiuni mai romantice/linistite, care au toate facilitatile dorite. Kefalonia este o insula romantica si este frecventata de cupluri care cauta o vacanta perfecta, avand o gama larga de vile si hoteluri.


Mancarea

Placinta Kefaloniana cu carne este cel mai cunoscut fel de mancare si este, probabil, singurul specific al insulei. Kefalonia este renumita pentru aceasta placinta, iar reteta variaza de la sat la sat si, curios, nu este usor sa gasesti multe restaurante, care vor servi un exemplu tipic de placinta cu carne Kefaloniana. O alta mancare traditionala este preparata din pui cu lamaie numit Kotopoulo lemonato - un sos usor de preparat se face cu lamaie, patrunjel, ceapa, usturoi si porumb pentru a ingrosa compozitia. In cazul in care preferati retete mai exotice,va recomandam carnea de iepure si de capra din meniul zilei,  sau o pasare (vanatul) care este foarte populara in Kefalonia.

             Insula este, de asemenea, bine aprovizionata cu bauturi, cu multe branduri disponibile de la berea produsa local si vinul (Robola salb sau o Mavrodaphne rosu) precum si a marcilor importate internationale. Kefalonia se mandreste cu un numar mare de fabrici de vin, cele mai multe dintre ele produc unele vinuri respectabile, atat rosu cat si alb. Soiul de struguri cel mai celebru de pe insula este Robola.


Scuba Diving in Kefalonia

Caretta Caretta  cunoscuta sub numele de broasca testoasa este destul de des intalnita in apele din jurul insulei si apar de multe ori la suprafata spre bucuria localnicilor si mai ales a turistilor dar care dispar repede atunci cand acestia se apropie. Se organizeaza excursii de scuba diving pentru scafandri atat pentru cei licentiati cat si pentru cei lipsiti de experienta. Vizibilitatea apelor limpezi din Marea Ionica este perfecta pentru observarea vietii subacvatice  salbatice. Pentru cei care nu au o licenta, acesta poate fi obtinuta in aproximativ o saptamana la scoala de scufundari din Agia Efimia.

 

Baruri, cafenele, cluburi

Kefalonia  are o multitudine de baruri si cluburi pentru amatorii de dansuri, muzica si distractie. Cele mai multe dintre ele sunt situate in jurul capitalei insulei, Argostoli.

Dar,multe baruri si cluburi sunt, de asemenea, situate in principalele statiuni de pe insula, cum ar fi Sami, Lixouri, Skala, Porosai Fiscardo. Multe petreceri sunt, de asemenea, organizate pe celebrele plaje de pe insula. Insula Kefalonia nu este cunoscuta ca o insula cu viata de noapte activa, dar pentru cei care au ales-o pentru vacantele lor nu vor fi dezamagiti.

Zanzaclub - Poros-Kefalonia

Barul este deschis in fiecare zi si noapte, de la 09:00 dimineata. Zanza este situat aproape de plaja, unde puteti sta afara pentru a va bucura de soare sau in racoarea de la bar.


Shopping

Strazile comerciale ale insulei sunt situate in capitala, Argostoli, si in special pe strada Lithostratos. Este un drum pietonal, cu multe magazine pe ambele parti. Veti gasi, de asemenea, acolo oficiul postal, banci si cafenele. In Fiscardo veti gasi magazine mici, cu suveniruri realizate de artistii din port. Magazinele sunt deschise 6 zile pe saptamana si de luni, miercuri si sambata, au deschis numai de la 9 dimineata la 15( cu exceptia magazinelor turistice).

 

 Lucruri care nu trebuie ratate:

1. Pestera Melissani, Pestera Nimfelor

Melissani este o pestera abrupta avand 3.5 km lungime si 40m latime.
In timpul primei explorari in 1951, a fost gasita o lampa veche, care se afla acum in Muzeul Arheologic din Argostoli. Sapsturile din 1962 au fost facute de Marinos S. unde s-au descoperit importante relicve ale unei culturi minoice in Cephalonia. Lampile de ulei, placile si cifrele il arata pe zeul Pan alaturi de mai multe nimfe, acesta fiind motivul pentru care pestera este uneori numita Pestera Nimfelor. Lacul a fost numit dupa una dintre nimfe, Melissanthi nimfa. Cea mai mare parte a acoperisului pesterii s-a prabusit in timpul cutremurului din 1953.
            Apa lacul Melissani este un amestec de apa de mare si apa dulce. Pestera se afla la aproximativ 500m distanta de mare, iar nivelul apei este cu un metru mai mare decat nivelul marii, iar apa salmastra se ridica de la adancimea de 30m. Aici apa din Katavothres reapare pe cealaltă parte a insulei. Acest lucru a fost descoperit de experimentele de colorare si urmarire din 1959. Astazi, pestera are forma unui B, cu doua sali mari de apa. Prima sala are o deschidere ovala mare la suprafata, cel mai bun timp pentru a vizita pestera este intr-o zi insorita, la mijlocul zilei. Cu toate acestea, o vizita de dimineata sau pe inserat are o atmosfera specifica. Barcile par sa plutesca pe un lac de lumina albastra unde insotiti de ghizi puteti admira stalactitele, create de peste 1000 de ani.


2. Pestera Drogarati, fenomen geologic

         La doar 1,5 km de Sami veti gasi peştera Drogarati o pestera naturala creata acum 150 de milioane de ani. Splendoarea naturii este evidenta in fiecare centimetru din aceasta sculptura unica de pamant si piatra. Vizitatorul va fi impresionat in momentul in care va pasi in acest laborator de natura plin de  stalactite si stalagmite. Adancimea pesterii este de 60 de metri de la nivelul solului, temperatura este de 18 C, iar umiditatea este de 90%. Initial, pestera a fost dezvoltata si utilizata de catre comunitatea de Haliotata, sub supravegherea doamnei speolog Petrocheilos, si din 1963 este deschisa pentru public. O  stalactita creste un cm la fiecare 100 de ani. Din pacate, multe stalactite sunt rupte, unele dintre ele din cauza cutremurelor, altele din cauze umane. Sala mare a pesterii (900m2), se numeste "Sala de apoteoza", datorita acusticii sale perfecte. Pestera Drogarati in timpul verii este adesea folosita pentru concerte muzicale si spectacole.


3. Castelul St Georgios

       Castelul Sfantul Georges dateaza din perioada bizantina, dar castelul  pe care il veti vedea acum dateaza din secolul al XVI-lea. In timpul ocupatiei turcesti castelul a devenit capitala noii colonii. La apogeul puterii venetiene, 15.000 de oameni locuiau in cetate si in casele din jur. 8000 de persoane s-au adapostit in acest castel ori de cate ori piratii au atacat regiunea. Acesta a fost capitala insulei pana la 1757. Mormintele miceniene sunt situate sub castelul Saint Georges in apropierea orasului Argostoli. Aceste relicve ofera o perspectiva interesanta in istoria insulei Kefalonia.


4. Orasul antic Sami

        Este construit la poalele dealurilor Fanendoi Agioi si Palaiokastro. Sapaturile au scos la lumina parti ale celor doua cetati si zidurile ciclopice fortificate ale orasului antic, care se afla la nord de actualul oras. El a avut ziduri de fortificatie cu 22 de intrari, se intindea pe o suprafata de 377.6 hectare. Sit-ul de  excavare include, de asemenea parti ale unui vechi viaduct, urme ale unui teatru antic, cladiri, o parte a unui edificiu roman cunoscut sub numele de "Rakospito"  si trei morminte, elemente care demonstreaza prosperitatea acestuia. El a fost fondat de catre Agaios, fiul regelui Lykourgos Arkadia.


5. Kourkoumelata / Metaxata

        Un sat mic, care merita vizitat este Kourkoumelata. Kourkoumelata a fost zdrobit de cutremurul din 1953, dar a fost complet reconstruit si restaurat de catre Giorgos Vergotis un armator grec. Daca va place poezia, pe drumul de intoarcere de la Kourkoumelata la Argostoli, veti vedea bustul celebrului poet Lord Byron  care a fost ridicat in fata casei acestuia din Metaxata .



6. Ithaca

         Spus si Ithaka, este o insula situata in Marea Ionica, in Grecia, cu o suprafata de 120 km2 si putin peste trei mii de locuitori. De asemenea, este o unitate separata periferica a Insulelor Ionice. Aceasta se afla in largul coastei de nord-est a Kefaloniei si la vest de Grecia continentala. Capitala VathysauIthaki, este unul dintre cele mai mari porturi naturale. Ithaca este, in general, identificata cu Ithaca lui Homer, casa lui Odysseus.


7. Sf. Gerasmios

        Puteti opta pentru o vizita la manastirea  Sf. Gherasim unde se afla corpul mumificat al Sf. Gherasim, care este patronul spiritual al Kefaloniei. Corpul lui este sacru si se pastreaza intr-un sicriu in cadrul manastirii. Vechea manastire este construita peste pestera unde Sf. Gherasim a trait ca un pustnic.
Potrivit traditiei, el a fost nascut in Trikala de Corinthia si a fost un membru al familiei celebre Notaras. A devenit calugar si a petrecut doisprezece ani in Tara Sfanta si cinci ani in Zakynthos. A venit in Kefalonia in 1560 si a ramas in pestera cu acelasi nume, la sud de Argostoli. Mai tarziu, a fondat manastirea si a ramas  acolo pana la moartea sa pe 16 august 1579. Doi ani mai tarziu, pe 20 octombrie 1581, moastele sale au fost plasate in interiorul manastirii. El a fost canonizat in 1622. In curte, exista un copac care se spune ca a fost sadit chiar de catre sfant.


8. Muntele Ainos

            Al treilea varf ca marime din Grecia se afla intre Argostoli si Sami. Varful cel mai inalt (Megalos Soros) este la 1626 de metri deasupra nivelului marii. Padurea de pe muntele Ainos a fost declarata Parc National in 1962. Exista o abundenta de flora si fauna pentru iubitorii de natura. Drumul este dur si de aproximativ 6 km lungime.

 

9. Muzeul de Istorie Naturala

       Fondat  de catre Societatea pentru Protectia Mediului a insulelor din Kefalonia si Ithaca, Muzeul de Istorie Naturala este situat in satul Davgata. Muzeul  a fost infiintat pentru conservarea mediul natural din Kefalonia si Ithaca cu scopul de a sensibiliza oamenii si de a-i determina sa protejeze mediul inconjurator. Sunt prezentate informatii pretioase si interesante despre fauna si flora din ambele insule.


Sejur Kefalonia - click aici


SOURCE AND TAGS