Insula Skiathos - Meleagul muntilor


INSULA SKIATHOS


                      In traducere “Skiathos”  inseamna “in umbra Muntelui Athos” si se mai spune ca in unele zile, de pe cel mai inalt punct al insulei, la Castro, unde s-a ridicat prima data steagul Greciei, chiar se vede muntele Athos. In ciuda dimensiunii sale, Insula Skiathos este de departe cea mai aglomerata dintre Sporade, avand si cele mai bune plaje.



Cateva repere geografice ...

                       Insula Skiathos este o insula ce apartine de grupul Sporadelor din Marea Egee, fiind marginita pe partea de vest de Canalul Skiathos, iar pe latura de est de Canalul Skopelos. Suprafata sa este de numai  50 km² (12 km lungime si 6 km latime), iar orasul cu acelasi nume inregistreaza cca 5000 locuitori.

Harta Insulei Skiathos



                       Cea mai mare parte a reliefului este muntos, cel mai inalt varf fiind Muntele Karafiltzanaka (433 m). Skiathos este presarat cu multe coaste, golfuri si peninsule. Partea de nord-vest a insulei este inaccesibila din cauza rugozitatii sale in care se afla Cape Kastro. Partea de sud-est este complet diferita, aici aflandu-se si orasul Skiathos , iar capitala si portul din Skiathos sunt pe partea de vest a golfului cu acelasi nume .


In partea de nord a insulei sunt multe pesteri frumoase, accesibile doar cu barca. Economia insulei se bazeaza in principal pe turism si pescuit, culturi si cresterea animalelor. Ca si celelalte insule, Skiathos este zona impadurita cu pini, platani, stejar si maslini. Partea cea mai impadurita a insulei este partea de est si este protejata ecologic pentru ca este recunoscuta de catre intreaga Grecie ca un habitat ecologic rar care necesita masuri de protectie.

   Cum ajungem?
                        Distanta dintre Skiathos si Bucuresti este de cca 1200 km si poate fi parcursa in aproximativ  16 h cu masina personala. Traseul principal al autocarului este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Kulata – Promahonas – Salonic – Katerini – Larissa – Volos.

Harta traseului Bucuresti - Skiathos
 

       Temperaturi in Skiathos
                       Majoritatea turistilor aleg sa viziteze insula in lunile iulie si august pentru a experimenta cea mai buna vreme, insa daca vrei sa ai parte de putina liniste, te pot retrage in golfuri si plaje izolate de parte de agitatie. Luna septembrie este adesea recomandata de localnici ca un moment bun pentru a vizita datorita conditiilor tipice meteorologice: apa calda pentru inot si soare mai putin puternic. Vremea in lunile mai si octombrie nu poate fi garanta, de cele mai multe ori fiind timp ploios.


      Plajele din Skiathos
                        In ciuda dimensiunilor sale, in Insula Skiathos exista peste 60 de plaje, care ofera varietate si peisaje superbe. Cele mai multe dintre plaje se afla pe coasta de sud, acestea fiind adapostite de vanturi si localizate in golfulete de dimensiuni mici si medii.

                                                                                                        Harta plajelor din Skiathos 

                         Pe partea sudica a insulei plajele sunt aglomerate, aceasta fiind zona in care cei dornici de distractie isi petrec marea majoritate a timpului. Peste tot se gasesc baruri, taverne, cafenele si cluburi, insa cele mai multe locuri de distractie sunt concentrate in zona portului si pe strazile Papadiamanti, Polytechniou si Evangelistra. Zona de nord a insulei este partea linistita. Cei dornici de o zi doar cu iubitul si/sau iubita vor gasi cu siguranta o plaja doar pentru ei, unde sa se poata bucura de liniste, de razele soarelui, de nisipul fin si de calmul marii.
                        Acestea pot fi vizitate cu masina, cele mai multe dintre ele sau cu barca. Megali Ammos, Vasilias, Achladies pot fi accesate cu autobuzul, masina, scuter sau cu barca. Tzaneria, Kanapitsa, Vromolimnos, Kolios, Agia Paraskevi și Troulos au vederi uimitoare la insulele din apropiere nelocuite. Maratha, Koukounaries, Banana și Mikri Banana, precum si Agia Eleni sunt cele mai cunoscute, usor accesibile si cu viata de noapte agitata.

    Plaja Koukounaries: este cea mai faimoasa plaja din Skiathos una dintre cele mai bune din Marea Egee. Este o plaja nisip fin auriu in forma de potcoava, situata la umbra copacilor de pin Koukounaries (pini umbrela). In spatele padurii de pini, un lac completeaza frumusetea acestei plaje.

Image result for Plaja Koukounaries

   Plaja Aselinos: se regaseste in partea de nord, fiind impartita in doua. Cea mai mare portiune este foarte populara, iar marea prezinta valuri ce se unduiesc pana la tarm. Pentru a ajunge pe portiunea mai mica a plajei, se urca putin, insa se merita efortul, intrucat este o plaja putin salbatica si neatinsa de turisti.

Image result for Plaja Aselinos

    Plaja Tsougria: situata pe una dintre insulele din jurul Insulei Skiathos, intr-un golf ascuns, se remarca prin apele sale de turcoaz si adancime mica, fiind astfel recomandata pentru familii cu copii.

Image result for plaja   Tsougria

    Plaja Lalaria: este considerata una dintre cele mai frumoase plaje din Skiathos. Culorile sale si atmosfera din jur este complet diferita fata de celelalte plaje. Este acoperita cu pietricele si inconjurata de stanci impunatoare, care o fac inaccesibila de pe pamant.

Image result for plaja lalaria skiathos

    Plaja Troulos: este o plaja cu nisip, cu intrare lina in apa, fiind ideala pentru familii cu copii. Aici, exista o scoala de sporturi nautice (unde se pot inchiria si barci cu motor), o taverna, un snackbar si un restaurant al unui hotel situat chiar pe plaja.

Image result for Plaja Troulos: skiathos

    Plaja Megali Ammos: poate fi usor accesibila din orasul Skiathos, fiind cautata in mod special localnici si de copii. In plin sezon, poate fi destul de aglomerata. Aici, se regasesc cateva taverne si o scoala de sporturi nautice.

Image result for plaja megali ammos skiathos

  Plaja Achladies: se pronunta Aghlaties. Plaja cu pietricele este situata intr-un golf mare, inconjurata de dealurile Katsarou.

Related image

    Plaja Aghia Paraskevi: se regaseste in Valea Platanias, o vale pastorala, fiind o plaja lunga cu taverne, scoala de sporturi nautice si o piscina la Hotelul Skiathos Princess.

 Image result for Plaja Agia Paraskevi

    Plaja Vromolimnos: se afla pe partea de vest a Peninsulei Kalamki si merita vazuta, fiind cea de-a doua plaja ca importanta din Skiathos dupa Koukounaries. Este vizitata mai des de tineret, intrucat este destul de zgomotoasa datorita unui snack bar din mijlocul ei care pune muzica tare in fiecare zi.

Image result for Plaja Vromolimnos

    Plaja Mandraki: peisajul acestei plaje devine mai salbatic si mai impresionant inspre nord. Frumusetea naturala a zonei, plimbarea prin padure pentru a vedea cele trei golfuri din aceasta zona, marea limpede precum cristalul si linistea de aici creeaza o experienta placuta pentru inotatori.

Related image

    Plaja Vasilias: in trecut, era plaja preferata de imparatii bizantini pentru vacante. Se afla la 1.5 km fata de orasul Skiathos.

Image result for plaja vasilias skiathos

   Plaja Banana: cunoscuta in mod special pentru nudism, se afla in apropiere de Koukounaries. Vantul bate putin mai tare aici, iar nisipul nu este foarte fin. Astazi, nudistii care veneau aici, s-au mutat pe plaja vecina, Small Banana.

Image result for Plaja Banana skiathos

         Statiunile Insulei Skiathos

   Skiathos: capitala Insulei Skiathos care cuprinde si un port. Primul lucru pe care un turist il vede in momentul in care intra in portul orasului este o mica peninsula cu pini si Bourtzi, vechiul castel al insulei.
  Megali Ammos: este o statiune excusivista, la o distanta de 3 km de capitala, in continua dezvoltare, cu nenumarate posibilitati de cazare si de petrecere a timpului liber, in special pe plaja unde sunt taverne si ouzeri.

10 lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi!

1. Peninsula Bourtzi. Promontoriul dintre cele 2 porturi este principalul punct cultural al capitalei. Exista si un cinematograf in aer liber pe Strada Papadiamantis. Se poate urca pana la turnul cu ceas pentru o priveliste deosebita asupra orasului si a porturilor. Aici, se afla si un teatru in aer liber, care este un loc minunat sa petreci noptile de vara, cand sunt gazduite spectacole de balet, teatru si traditionale grecesti.
2. Plaja Koukounaries. Presarata cu paduri de pini ce inconjoara o laguna considerata rezervatie naturala, plaja a fost declarata cea mai frumoasa plaja din Grecia.
3. Orasul Skiathos. Reprezinta principala asezare si capitala insulei, strazi inguste incantatoare. Trebuie sa faci o plimbare de la Acropole spre partea de sus a orasului este o necesitate pentru a obtine sentimentul adevarat de oras vechi. Papadiamantis Street este strada principala care porneste din fata portului cosmopolit. Aici vei  gasi nenumarae magazine, galerii, baruri, restaurante si taverne Pentru mese delicioase, poti incerca Asprolithos, Karnagio si Mesogeia.
4. Manastirea Evanghelistria (Buna Vestire). Este locul unde a fost tesut si arborat pentru prima data, in 1807, drapelul grec, cu o cruce alba pe fond albastru. Aici se pot vizita patru muzee foarte interesante: cel al Jocurilor Balcanice, Instrumentelor Muzicale din intreaga lume, Relicvelor Sfinte si un Muzeu Folcloric.
5. Pe urmele Mamma Mia. Skopelos este cea mai apropiată insula de Skiathos si se poate ajunge acolo cu feribotul in cat mai putin de o jumatate de ora. Linistita si putin mai mare decat Skiathos, este acoperita de paduri de pini si cu plaje ce merita vizitate. In ultimii ani, insula a fost cel mai bine cunoscuta datorita faptului ca aici s-a filmat Mamma Mia. Din portul Skiathos, se poate porni intr-o croaziera tematica “Pe urmele filmului Mamma Mia”, in care se poate vizita insula “Kalokairi” – insula care in realitate nu exista, denumirea folosita in film fiind fictiva (de fapt, kalokairi reprezentand cuvantul grecesc pentru “vara”). Vestea buna este ca doar denumirea este fictiva, restul este autentic. Marea este atat de cristalina pe cat o puteti vedea in film, nisipul este la fel de fin si auriu, iar frumusetea peisajelor este cu atat mai impresionanta in realitate. Atat personajele, cat si actorii care le-au dat viata au fost cuceriti de frumusetea insulelor.
6. Incearca papoutsakia. Cea mai buna alegere pentru o cina romantica este la resturantul morilor de vant din varful dealului din capitala. Aici, vei avea parte de o priveliste superba a portului si a dealurilor dimprejur. Poate ca urcatul scarilor este o provocare pentru unii, dar merita efortul: servirea este ireprosabila, bucatele alese, iar privelistea nepretuita. Restaurantul are meniu internaţional, dar sfatul nostru este sa incerci preparatele traditionale: papoutsakia sau „pantofiori”in traducere, pentru ca vinetele decupate si umplute cu carne arata ca niste pantofi.
7. Skiathos Dog Sanctuary si Skiathos Cat Welfare Society. Pentru iubitorii de animale, veti fi suprinsi sa gasiti un adapost pentru caini localizat pe un deal in apropiere de Manastirea Kounistras, unde vei avea ocazia sa faci donatii sau sa petreci putin timp cu animalele de aici. Centru de ingrijire a pisicilor primeste pisicile ranite si nedorite de pe intreaga insula si le ofera toate conditiile necesare. Te poti oferi voluntar daca doresti sa petreceti putin timp din vacanta cu aceste animale.
8. Prinde pestele cel mai bun! In fiecare dimineata, pescarii acosteaza in port cu pestele pe care l-au prins. Cel mai bun lucru este sa privesti toti proprietarii de restaurante care alearga pana in port si se lupta pentru cel mai bun peste prins.
9. Sa savurati o bautura la barul Rock’n Roll, bar ce a lansat moda pernelor asezate pe trotuar sau sa serviti o cina romantica la restaurantul Infinity Blue ori sa va rezervati un sezlong – pat pe plaja Ambelakia si sa ascultati muzica barului Mistique.
10. Viziteaza parcul marin din Alonissos, unde sunt adapostite foci.

   Alte obiective turistice!

Casa Papadimantis. Este singurul muzeu din Skiathos, fiind casa lui Alexandros Papdimantis, calugar, scriitor si poet.
Tsougria. O mica insula la 2 km de orasul Skiathos, care are o plaja de nisip minunata si taverna.
Daca sunteti interesati de turismul stiintific si ecologic, poti vizita Parcul National Koukounaries sau Parcul Schinias din Marathon pentru a putea admira vegetatia luxurianta si specii rare de pasari.
Kastro. Capitala medievala a insulei construita in secolul al 14-lea pe o peninsula stancoasa mare pe punctul cel mai nordic al insulei, ca o forma de refugiu pentru pirati.





     Excursii optionale. Ce putem vizita?

1. Manastirea Panagia Evangelistria – Manastirea Kounistra – Plaja Koukounaries. Pe tot parcursul drumului, se pot admira peisajul spectaculos al insulei. Prima oprire se face la Agios Taxiarchis, o frumoasa capela cu o priveliste superba, pe sub care trece un izvor natural, una dintre cele mai bune ape din Skiathos. Apoi, se continua spre Manastirea Panagia Evangelistria, unde a luat nastere drapelul Greciei si  Koukounaries, cea mai frumoasa zona de plaje.
2. Turul insulei cu vaporul. Aceasta este o mini-croaziera in jurul insulei care va permite turistilor sa admire locuri incaccesibile de pe uscat: Pestera Fonissa, Kastro (aici se poate vedea si castelul), Katigiorgis (un sat pitoresc din zona Pelion), Insula Tsougrias (pozitionata chiar vizavi de portul Skiathos, unde se face o oprire pentru inot in apele limpezi).
3. Skopelos-Alonissos. Se face o plimbare spre Insula Alonissos, renumita pentru Parcul Marin care adaposteste foci, si spre Skopelos, unde a fost filmat muzicalul “Mamma Mia”, film ce a avut un real succes pe plan international. De asemenea, turistii vor avea ocazia sa intre in biserica Sf. Ioan, unde au fost filmate scene din acest film.
4. Mamma Mia. O suberba si romantica excursie prin locurile unde s-a filmat muzicalul “Mamma Mia”
5. Muzica sub lumina lunii. Se poate admira asfintitul in Skiathos, savurand vinul traditional al insulei, pe ritmurile muzicii lui Zorba.


Harta unitatilor de cazare in garantie din Skiathos


Rezerva sejur cu autocarul - https://bit.ly/2MEVnYv
Rezerva sejur individual - https://bit.ly/2QBxjZK

SOURCE AND TAGS