Drepturile Călătorului


 Știai că ai dreptul să primești compensații din partea liniilor aeriene care ți-au provocat neplăceri?


Dacă ai avut vreodată incidente cu vreo companie aeriană și nu ai fost despăgubit, ei bine, află acum cum poți face asta.
Stabilirea compensației este reglementată de Directiva 261/2004  a Comunitătii Europene. Despăgubirea revine fiecărui călător care dispune de bilet valabil,  inclusiv și copiilor sub 2 ani, care călătoresc în brațele părintilor, indiferent de faptul că bilețele pentru copii costă cu mult mai puțin decât biletele cu valoare integrală. Bineînțeles nu există diferență referitoare nici la despăgubiri, nici la eligibilitate între călătorii care călătoresc în clase diferite – turist, business sau clasa 1 – . Este de asemeni important faptul că prevederile legale nu fac diferență între companiile aeriene tradiționale, de discount sau care operează curse charter.

Ce drepturi am ca pasager al unei curse aeriene?

Ai dreptul la asistență din partea companiei aeriene în situația în care operatorul de transport aerian anticipează întârzierea unui zbor peste ora de plecare de mai mult de:
  •   2 ore, în cazul zborurilor de mai puțin de 1500 de kilometri;
  •   3 ore, în cazul tuturor zborurilor intracomunitare (în interiorul UE) de peste 1500 de km și al oricăror altor zboruri cuprinse între 1500 și 3500 de km;
  •    4 ore, în cazul zborurilor din afara UE ce depășesc 3500 de kilometri;
De asemenea, ai dreptul și la două apeluri telefonice și la mesaje prin telex, telefon sau fax.
Pasagerii mai ai dreptul la redirecţionarea pe un alt zbor spre destinaţia finală în condiţii de transport comparabile sau rambursarea întregului cost al biletului într-un termen de şapte zile pentru partea neefectuată;

Motivele anulării zborurilor pot fi multiple. Putem deosebi cursele anulate din vina companiei aeriene sau tocmai din contră, dacă aceasta nu este răspunzătoare pentru anularea curselor.
În cazul în care nu s-a putut evita evenimentul  care a cauzat anularea zborului în ciuda tuturor eforturilor depuse de către compania aeriană, – aici vorbim de caz de forță majoră – companiile aeriene sunt pasibile de atenuarea pagubelor și nu de despăgubiri.  În categoria cazurilor de forță majoră aparțin de pildă condițiile meteorologice care periclitează siguranța zborului, defecțiunile tehnice care nu pot fi soluționate prin lucrările de întreținere planificate, grevele, starea de război sau acțiunile teroriste,  perturbările în traficul aeroporturilor, sau oprirea acestora.

Când putem fi despăgubiți?

  •     în  cazul asteptărilor lungi în aeroporturi, compania aeriană este obligată să se ingrijească de pasagerii ei. Valoarea recompensei nu depinde de gradul de întârziere, ci de distanța la care zboară pasagerul. Conform reglementării, sub 1500 km de zbor recompensa este de 250 EURO, între 1500 și 3000 km 400 EURO, iar peste cursele mai lungi de 3500 km pasagerii pot primi recompensă de 600 EURO, dacă zborul a întârziat cel puțin 3 ore.
  •    în  cazul zborurilor a căror întârziere este de cinci ore sau mai mare, se poate solicita rambursarea costului biletului pentru partea de călătorie neefectuată şi un zbor către locul de plecare iniţial.
  •    dacă zborul ajunge la destinaţia finală cu o întârziere egală sau mai mare de trei ore, pasagerii au dreptul la o compensaţie fixă, stabilită conform regulilor privind compensaţia în cazul anulării, în funcţie de distanţa zborului: 250 de euro, 400 de euro sau 600 de euro.
  •     în  cazul în care un zbor a fost anulat din cauza numărului prea mic de călători, din cauza problemelor interne de organizare, a problemelor tehnice survenite, soluționate în urma lucrărilor de întreținere regulate sau din alte motive, aparținând de competența companiei aeriene, și călătorii nu pot ajunge la destinații cu ajutorul curselor alternative oferite, în termenul prevăzut de directivă, pot înainta cerere pentru despăgubire.

Cand nu putem fi despagubiti?

  •     atunci când există defecțiuni tehnice, iar compania aeriană poate dovedi că problema survenită nu poate fi solutionată prin lucrări de întreținere regulate, adică survine un eveniment neașteptat, NU se poate revendica despăgubire;
  •    dacă pasagerii au fost informaţi despre anulare cu cel puţin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;
  •    dacă pasagerii au fost informaţi despre anulare într-un termen cuprins între două săptămâni şi şapte zile înainte de ora de plecare prevăzută şi li se oferă o redirecţionare care să le permită să plece cu cel mult două ore înainte de ora de plecare prevăzută şi să ajungă la destinaţia finală în mai puţin de patru ore după ora de sosire prevăzută;


Tehnologia ne vine din nou în ajutor, fiind create aplicații/site-uri care te pot ajută să fii despăgubit:

 1.      Flight Refund   – prelucrează gratis datele primite de la pasager, și le verifică. În cazul când în baza datelor primite de la pasager, conform Directivei CE, acesta este indreptătit la despăgubire, firma Flight Refund calculează suma cea mai mare posibilă pentru despăgubire, și o trimite pasagerului printr-un contract de revendicare (de cesionare), pe cale electronică. Comisionul perceput este de 30% din valoarea despăgubirilor .

2.      AirHelp  compatibilă cu sistemele de operare iOS și Android – aplicație prin care pasagerii pot verifica dacă au dreptul să primească compensații pentru zborurile întârziate, anulate sau suprarezervate în ultimii trei ani și, în același timp, își pot crea o hartă interactivă a călătoriilor efectuate. Mai mult, odată creată harta, aplicația prezintă utilizatorului zborurile pe care le-a efectuat, evidențiind cursele eligibile pentru compensații din partea companiilor aeriene. 

 3.      Întârziere.ro  este un start-up românesc care te va ajuta să obții bani de la companiile din România. Tarom, WizzAir, RyanAir, BlueAir sunt doar câteva companii pe care întârziere.ro le cunoaște foarte bine. Comisionul perceput este de 25% din valoarea despăgubirilor.


Acum că îți cunoști drepturile poți să călătorești liniștit, nici o companie aeriană nu va mai abuza de tine.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare