Tot ce trebuie sa stii despre Costa del Sol

  • 27 noiembrie 2018

COSTA DEL SOL


Date generale

Situata in partea de sud a Peninsulei Iberice, in zona vestica a Marii Mediterane, Costa del Sol se intinde pe 161 kilometri de coasta din provincia Malaga, ajungand pana la  provinciile vecine din Granada si Cádiz. "Coasta Soarelui"este  situata intre Costa de la Luz si Costa Tropical, in comunitatea autonoma Andaluzia , care cuprinde orasele de coasta si comunitatile de-a lungul coastei mediteraneene a provinciei  Málaga.
Granita de nord a Costei del Sol, consta intr-un lant de munti de coasta, care deseori depasesc 1.000 de metri altitudine. De la est la vest, Sierra de Tejeda si Almijara,Sierra de Mijas,Sierra Alpujata si Sierra Blanca. Intre munti si mare exista o mare diversitate de peisaje: plaje, faleze, estuare, golfuri si dune. Raurile sunt scurte si sezoniere, care formeaza  estuare si vai.


Temperaturi

Costa del Sol are un climat de tip  mediteranean  cu o temperatura medie de 18 ° C. Vara temperaturile cresc la 25 ° C-30 ° C, in timp ce in sezonul rece nu scad  sub 14 ° C in timpul zilei. In zonele de coasta, precipitatiile medii anuale sunt sub 500 de milimetri, in timp ce in zonele de interior se pot ridica la 600-800 mm sau chiar peste 1.000 mm in  special in apropierea orasului Sierra de Grazalema.

Temperatura aerului grade Celsius    Mar    Apr    Mai    Iun    Iul    Aug    Sept    Oct
                                                 22      22     26     29       30      32    30      25
Durata de stralucire a Soarelui (ore)    7    7    9    11    11    11    8    7

Plaja

Plaja este centrul in jurul caruia se invarte viata in aceasta parte a lumii. Cu doar cateva exceptii, acestea nu sunt plaje pustii, dar sunt atent intretinute, curatate periodic, cu salvamari, baruri pe plaja, cabine de dus.

1. Plaja Arroyo Hondo (Playa Bonita) – plaja cu nisip
Situata in statiunea Benalmadena, intre plajele Viborillasi Toremuelle, este locatia ideala pentru familiile cu copii. Este usor accesibila din soseaua principala ce leaga statiunile de pe Costa del Sol iar parcarea este gratuita pentru cei  ce vin aici cu masina proprie (in limita disponibilitatii). Are o lungime de 700 metri si o latime ce variaza  intre 20 si 60 de metri si  este formata din doua golfuri unde apa este foarte linistita , facand astfel aceasta zona una din cele mai  sigure pentru copii.  In partea de vest a plajei se gasestese o piscina cu bar, snack bar sisezlonguri. Printre facilitati se numara si un restaurant si mai multe baruri si terase.

2. Plaja Arroyo de la Miel – plaja cu nisip
O alta plaja foarte populara din zona, este Arroyo de la Miel. Are o lungime de 700 metri si o latime ce variaza in functie de zona, intre 40 si 70 de metri de nisip fin. Zona este recomandata atat familiilor cu copii cat si iubitorilor de sporturi acvatice, intrucat aici valurile nu sunt mari. Accesul catre plaja se face de pe faleza ce se intinde pe 3 km de-a lungul coastei. Facilitati: sezlonguri si umbrele, salvamar, baruri, terase, restaurant, dusuri, centru pentru inchirieri ski jet, etc.

3.Plaja de BilBil – nisip fin
Plaja de BilBil este practic o prelungire a plajei Arroyo de la Miel, cu o latime de cca. 40 metri de nisip fin, valurimici, si numeroase facilitati. Numele de “BilBil” vine de la Castelul “de BilBil” situat in capatul plajei, pe faleza superioara. Castelul este construit in stil arab, fiind dovada palpabila a dominatiei islamice din trecut. In ziua de azi este folosit pentru diferite  evenimente cum ar fi concerte, expozitii, chiar si cununii civile se pot organiza in interiorul castelului.

4.Plaja Carvajal
Situata in vestul orasului Bemalmadena, plaja Carvajal se intinde pe aproximativ 700 metri lungime  insa se continua cativa kilometri si spreTorremolinos. Latimea variaza intre 20 si 40 de metri. In aceasta zona marea este linistita. Ca si facilitati ofera: restaurant, magazine, baruri.

5.Plaja La Viborilla
Considerata de multi turisti un adevarat paradis, aceasta plaja este flancata de pereti de stancape o parte si de o padure de palmieri din spate. Este o plaja mica, de aprox. 150 metri lungime si intre 15 si 20 de metri latime, insa ideala pentru iubitorii de snorkeling.

6.Plaja Benalnatura (plaja de nudisti) – Benalmadena
Accesul pe aceasta plaja de nisip se face din terasa barului situat in imediata apropiere si este interzis persoanelor sub 18 ani. Latimea plajei este de 30-40 de metri iar cei ce vin aici trebuie sa stie ca este interzis fotografiatul in zona.

7.Plaja Sfanta Ana (Plaja de Santa Ana) – Benalmadena
Cu o lungime de 500 metri si o latimei ntre 40 si 150 metri, aceasta plaja este preferata de turisti deoarece se spune ca aici se gaseste cel mai fin nisip din zona. La aproximativ 150 de metri in apa se afla o bariera de corali care ofera un adevarat spectacol pentru iubitorii de snorkeling. Din cauza acestei bariere, valurile in aceasta zona sunt aproape inexistente iar apa se adanceste abia dupa 100 de metri de mal. Pe promenada de langa plaja se gasesc numarose restaurante, baruri si magazine. Aici se gaseste si un punct de prim ajutor.

8.Plaja Malapesquera
Cu o latime de pana la 200 de metri de nisip fin, aceasta plaja se afla in apropierea portuui din Benalmadena, din aceasta cauza, aici valurile nu sunt foarte mari. Malapesquera ofera cele mai multe facilitati dintre toate plajele din aceasta zona. Printre acestea se numara: 2 terenuri de fotbal pe plaja, numeroase baruri, restaurante, magazine, punct de prim ajutor. In sezonul de varf plaja este asigurata de salvamari, Aici se afla si un centru de scuba diving de unde doritorii pot inchiria echipament complet sau pot lua lectii de la cei experimentati, un centru de inchirieri ski jet. Copiii pot participa aici la diferite spectacole organizate la centrul acvatic.

9.Playamar
Una din cele mai late plaje de pe Costa del Sol este Playamar din statiunea Torremolinos. Este usor accesibila de pe promenada statiunii si preferata de turistii de toate varstele. Ofera numeroase facilitati pentru practicarea sporturilor de apa precum: scuba diving, snorkeling, parasailing, etc. Aici valurile pot fi destul de mari, motiv pentru care zona este securizata de salvamari aproape tot timpul anului. Numeroase restaurante si baruri se gasesc in apropierea plajei.

13.Plaja El Cable
Formata din nisip fin, apa limpede, ideala pentru familii cu copii, plaja el Cable este situata in Marbella intre portul pescaresc si gura de varsare a raului  Rio Real. Cu o lungime de 1,3km si o latime de minim 40 m, ofera turistilor si zone de campare, precum si baruri si restaurante, sezlonguri si umbrele.

14.San Pedro de Alcantara
O plaja exceptionala de nisip fin si auriu si apa limpede, medaliata pana in anul 1992 cu steagul albastru, San Pedro de Alcantara este adiacenta zonei cu acelasi nume din  Marbella.