CHANIA – exoticul accesibil!




Chania este unul din cele mai mari oraşe ale insulei Creta, locul unde cu siguranţă veţi dori să vă intoarceţi, odată ce l-aţi explorat. Când spunem Chania, ne gândim la faimosul port Veneţian, străduţele inguste cu magazine cochete, terasele si restaurantele de pe malul mării si atmosfera desprinsă parcă dintr-o operă de Shakespeare dar presărată cu elemente puternice ale tradiţiei cretane.
Oraşul abundă in mixtura de elemente de arhitectură Veneţiană si Turcească ce se regăsesc in clădirile vechi, care de-a lungul timpului au fost parţial distruse de jafuri sau războaie.


Geografia pe scurt:

Chania este al doilea oraş ca mărime, din insula Creta, cu o populaṭie de aproximativ 60.000 de locuitori. Se află situat in partea de vest a insulei, la o distanṭă de aproximativ 150 km de oraşul Heraklion. In partea de nord a oraşului se află strălucitoarea Mare a Cretei, cu apele sale limpezi, de un albastru azuriu, iar la sud intâlnim masivul muntos Lefka Ori şi Munṭii Albi, coloana vertebrală a insulei Creta.
Temperatura in Chania nu difera de cea de pe restul insulei Creta, asadar, din luna aprilie si pana tarziu in luna octombrie, turistii se pot bucura de razele soarelui Cretan.



Chania este impărṭită in două – oraşul vechi şi partea nouă, oraşul modern, care se intinde pe o suprafaṭă mai mare.
Deşi a fost bombardat in nenumărate rânduri, in timpul celui de-al doilea război mondial, oraşul vechi este considerat de mulṭi, cel mai frumos district urban al insulei. Graniṭa oraşului vechi o constituie Zidul Veneṭian si bastioanele, in mare parte distruse de-a lungul timpului. Partea centrală a oraşului, numită Kasteli, a fost locuită incă din Neolitic si era considerată un punct sigur pentru diferite intâlniri, datorită poziṭionării sale strategice, pe un deal, chiar lângă malul mării, aproape de port si de văile fertile din sud. Piaṭa centrală a oraşului vechi, poartă numele de Elefterios Venizelos şi este considerată un centru turistic important al zonei. In partea de vest a acesteia se regăseşte cartierul Topanas, considerat partea crestină a oraşului, in timpul ocupatiei Turceşti. Toată zona Topanas este foarte pitorească, cu numeroase străduṭe inguste si clădiri vechi care au fost recondiṭionate pentru a servi drept hoteluri, restaurante sau magazine. In cele din urmă, o zona ce se deosebeşte cu siguranṭa de celelalte, este portul vechi si zona de promenadă – „Akti Tompazi”, „Akti Kountouriotou” si „Akti Enoseos” cu clădirile istorice şi viata de noapte agitată.

Partea modernă a Chaniei este practic locul unde trăiesc şi muncesc majoritatea localnicilor. Această zona este mai puṭin tradiṭională, insă nu işi pierde din farmecul şi frumuseṭea locurilor. Cel mai vechi cartier este „Nea Hora” (Orasul Nou) – ce datează din secolul 18. In aceasi perioadă, cartierul Halepa cunoaşte o bogată evoluṭie, aici aflându-se numeroase clădiri vechi si ambasade ale diferitelor ṭări. In ziua de astăzi, aici se regăsesc numeroase magazine, cafenele cochete şi restaurante cu specific Cretan dar şi cu meniuri din bucătăria internaṭională.

Principalele ocupatii ale locuitorilor şi cele mai importante surse de venit sunt agricultura şi turismul.

Mituri şi istorie

Chania este locul aşezarii minoice numite de Greci „Kydonia” care inseamnă „gutuie”. Dovezile clare ale existenṭei acestei civilizaṭii minoice pe locul unde se află astăzi Chania, o constituie excavările realizate in zona Kasteli.

In perioada Bizantină, oraşul a fost ocupat de Arabi, care l-au denumit „Al Hanim”. In timpul dominaṭiei Arabe, locuitorii de aici au fost persecutaṭi şi nevoiṭi să se refugieze in munṭi. Imperiul Bizantin a reusit să recucerească oraşul in anul 961 d.H. şi atunci a căpătat numele de Chania. După ocupare, bizantinii au inceput să fortifice oraşul de teama unei noi invazii arabe. In anul 1204, după căderea Imperiului Bizantin in zona Elenă, Creta i-a fost dată lui Bonifacio Marquess de Montferrat care a vândut-o Veneṭienilor. Sub dominaṭia acestora, Chania a cunoscut o perioadă de inflorire din punct de vedere comercial. La inceput, relaṭiile dintre cretani şi veneṭieni erau tensionate, insă in timp acestea au devenit tot mai puternice astfel incât Cretanii şi-au pierdut din credinṭa lor ortodoxă. In această perioadă numele oraşului era „La Canea”. După căderea Constantinopolului, numeroşi calugări, preoṭi şi artişti s-au refugiat in Creta şi au ales Chania. Astfel, au fost reintroduse cultura şi religia Bizantină, iar oraşul a devenit o mixtură intre cultura clasică Greacă, cea Veneṭiană şi cea Bizantină. Atunci au fost costruite numeroase clădiri importante ce pot fi admirate şi astăzi iar activităṭile intelectuale (muzica, educaṭia, scrierea) au fost promovate intens.

Insă zidurile oraşului nu au rezistat impotriva invaziei Turcesti, din anul 1645, când Chania a fost ocupată iar majoritatea bisericilor au fost transformate in moschee. Atunci au fost costruite şi moschee noi, precum Moscheea Küçük Hasan Pasha, aflată in portul oraşului, băi turceşti şi fântâni. Reşedinta Paşei din Creta se afla in Chania.

In anul 1898, in timpul ultimelor mişcări de independenṭă ale Cretanilor şi unificarea cu Grecia, Chania a devenit capitala statului semi-autonom, Creta. Aceasta a fost perioada de inflorire a oraşului, recâştigându-şi rolul de oraş la intersecṭia mai multor civilizaṭii, influenṭat de Europa dar şi de Orient. Atunci au fost construite multe clădiri importante, cu o arhitectură deosebită si o nouă clasă de aristocraṭi avea să aducă un aer diferit Chaniei.

Mâncarea:

Mâncarea din această zonă nu se deosebeşte cu mult de cea servită in celelalte părṭi ale insulei. Numeroasele taverne şi restaurante de pe malul mării, servesc produse specific cretane, cum ar fi „stifado” – mâncare din iepure sau vită, cu multa ceapă şi verdeṭuri, „loukoumades” – plăcintele cu brânză, inmuiate in miere sau, pentru cei ce preferă mâncărurile mai deosebite recomandăm „saligkaria” sau melcii fierṭi, serviṭi cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Dar Chania are câte ceva de oferit pentru fiecare, astfel, turiştii mai pretenṭioşi pot găsi şi produse din bucătăria internaṭională, sau sau mâncăruri din peşte proaspăt – doradă, peşte spadă, fructe de mare – calamari, caracatiṭe, scoici sau homar. 

Vă recomandăm insă, să gustaṭi si din produsele naturale, servite la tavernele din satele Samonas sau Armeni. Taverna Eagle’s Nest (cuibul vulturilor) ce se gaseşte in satul Samonas, la est de oraşul Chania, serveşte produse greceşti, gătite cu ingrediente din curtea proprie – pui şi găini crescuṭi de către proprietari şi legume din grădina proprie. Cei ce doresc să servească un prânz aici, trebuie să sune in prealabil pentru ca proprietarii să aibă timp sa pregătească mâncarea dorită.

Shopping:

Cretanii şi implicit locuitorii din zona Chania sunt renumiṭi pentru produsele deosebite de marochinărie, multe dintre ele, unice şi originale. Aici puteṭi găsi numeroase magazine cu genṭi, portofele, curele, pantofi şi chiar haine de piele la preṭuri accesibile.
Să nu uităm de faimosul ulei de măsline din această zonă, care presat la rece, vă oferă cel mai bun gust pentru o masă sănătoasă. Tot in Chania puteṭi găsi şi brânza feta, diferite condimente, miere, dulceṭuri sau rahat, toate fiind suveniruri ideale pentru cei dragi.

Cluburi si baruri:

La capitolul distracṭie, Chania are câte ceva de oferit pentru fiecare – de la cluburi unde puteti asculta ultimele hit-uri internaṭionale, până la pub-uri cu muzică grecească live, baruri de karaoke, etc. Majoritatea cluburilor se găsesc in zona portului. Printre cele mai cunoscute se numără: Mylos Club, Klik Disco sau Private Night Club.

Plaje:

Zona Chania abundă in plaje deosebit de frumoase, atât de nisip cât şi pietricele, ape turcoaz şi limpezi care le oferă iubitorilor de snorkeling experienṭe de neuitat.

 Printre cele mai deosebite plaje se numără:

•    Elafonissi – situată la 76 km vest de oraşul Chania. Elafonissi este de fapt o prelungire a uscatului in mare, care de multe ori, datorită fluxului mării, pare a fi o insulă independentă de Creta. Din anul 2000, Elafonissi a fost trecută pe lista zonelor protejate din Europa. Nisipul de aici este foarte fin, de culoare albă, cu particule roz.


•    Laguna Balos si Gramvousa – este probabil una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, cu nisip alb si fin si cu particule de nisip roz si ape adanci si turcoaz.



•    Agia Marina, unde se află cele mai multe hoteluri din zona Chania. Aceasta este situată la 9 km vest de oraş şi este compusă din două părṭi: partea de vest, aproape de portul Platanias unde veṭi găsi numeroase golfuri artificiale, este perfectă pentru inotătorii cu experienṭă şi partea estică (zona Stalos) unde se intinde o plajă superbă cu nisip fin şi intrare lină in apă, perfectă pentru familiile cu copii.


•    La 6 km vest de Chania, se afla satul Glatas cu minunata plajă Kalamaki, cu ape limpezi şi nisip fin.
•    plaja Glaros, unde turiştii se pot bucura de numeroase facilitaṭi.


•     Plaja Stavros este o alta minune a zonei Chania, fiind locul unde au fost filmate numeroase scene din filmul “Zorba Grecul”. Se afla in apropierea satului pescaresc cu acelasi nume, in peninsula Akrotiri.


•    Plaja Paleochora – este preferata de tinerii in cautare de distractie si iubitorilor de sporturi de apa. Aici se gasesc numeroase taverne si baruri.


10 lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi:

1.    Moscheea Ienicerilor – aflată chiar in portul oraşului, este dovada clară a ocupaṭiei otomane. Astăzi, aici se organizează din când in când diferite expoziṭii de artă.

2.    Vechiul Port Veneṭian – bătrân, romantic şi plin de viată, portul este locul ideal pentru o plimbare de seară, unde puteṭi savura şi o masa de peşte proaspăt la una din taverne

3.    Piaṭa Centrală – construită in 1911, aici puteṭi găsi de la peşte şi fructe proaspete, până la suveniruri, produse de artizanat, ulei de măsline, măsline şi condimente

4.    Gradina botanica din Chania – proiectata de Pasa Reouf aceasta gazduieste unele din cele mai exotice specii de plante. O adevarata desfatare pentru iubitorii de verdeata.

5.    Insula Gramvousa şi laguna Balos – aici cu siguranṭă veṭi avea impresia că aṭi ajuns pe una din plajele din Maldive, cu nisip alb ce se amestecă cu particule fine de nisip roz si apă turcoaz – un adevărat peisaj exotic.

6.    Plaja Elafonisi – sau in traducere „insula căprioarei” – se află in partea de sud-vest a insulei şi oferă imaginea spectaculoasă a unui loc magic, cu nisip alb, fin şi ape turcoaz.



7.    Superbul Platou Omalos poate fi destinaṭia pentru o excursie minunată cu plecare din Chania. Intrarea dinspre şoseaua principală se numeşte Neratzoporta, iar pe drumul de urcare veṭi intâlni un sat parcă rupt din cărṭile poştale, numit Lokki. Opriṭi-vă pentru a face câteva poze şi pentru a respira aerul curat al munṭilor.

8.    Cheile Samariei – cel mai lung defileu din Europa.

9.    Vizitaṭi oraşul Rethymnon, unde puteṭi admira construcṭiile in stil Veneṭian. Rethymnon se află la o distanṭă de o oră de oraşul Chania şi există şi autobuze care fac legătura intre cele două.

10.    Petreceti o zi intreagă in cel mai mare aquapark din zonă – Limnoupolis – situat la aproximativ 7 km de oraşul Chania

Obiective turistice importante:


•    Muzeul de Arheologie – aici se găsesc cele mai valoroase exponate găsite de-a lungul timpului in zonă. Muzeul deṭine o bogată colecṭie de ceramică, mozaicuri şi sculpturi superbe. Clădirea muzeului a fost cândva Biserica Veneṭiană San Francesco, transformată mai târziu in Moschee.

•    Muzeul Naval – situat intr-unul din turnurile fortăreṭei Firkas – cu o colectie impresionantă de navomodele şi descrieri ale bătăliilor navale ce au avut loc in largul coastelor insulei Creta


Excursii optionale:

Palatul Knossos – este cu siguranta locul pe care nu trebuie sa il rateze nici un turist ajuns pe insula Creta. Este dovada vie a existentei Civilizatiei Minoice din Creta.

Cheile Samariei – este cel mai lung defileu din Europa. Traseul incepe la Xyloskalo, are 18 km si dureaza intre 6 si 8 ore. Pe parcursul acestui traseu se viziteaza si o manastire si numeroase sate traditionale din zonele de munte ale insulei.

Santorini – nu ratati o zi in minunata insula care se spune ca este vechea Atlantida. Aici va veti bucura de peisaje unice. Optional se poate face o plimbare cu barca, in jurul vulcanului.

Insula Gramvousa si Laguna Balos – Croaziera incepe din Portul Kissamos iar prima oprire are loc pe insula Gramvousa unde se viziteaza Castelul Venetian. Urmeaza apoi Laguna Balos unde turistii au parte de timp liber pentru a inota in apele turcoaz ale acesteia.

Plaja Elafonisi – in aceasta excursie se viziteaza si Pestera Agia Sofia, urmand apoi cateva ore de baie si plaja in unul din minunatele locuri de pe aceasta insula.

Rezerva aici sejur cu avionul in Chania - https://bit.ly/2Nj68F5
Rezerva cazare Chania - https://bit.ly/2xqdjR8


SOURCE AND TAGS