Ce trebuie să faci la aeroport.

  • 18 august 2022

Auzim zilnic fraze precum: "Nu pot pleca cu avionul, pentru că nu am mai fost niciodată!", "Nu plec singur/ă, pentru că nu știu ce am de făcut!", "Dacă mă pierd în aeroport?". Din acest motiv am decis să vă prezentăm tot pașii pe care trebuie să îi urmați în aeroport pentru a vă îmbarca în avion.

Pentru început trebuie să delimităm tipurile de companii aeriene, pentru că există câteva diferențe între acestea:
1. Companii Low-cost (ex: WizzAir, BlueAir, RyanAir)
2. Companii de linie (naționale) (ex: Tarom, Lufthansa, Air France, Austrian, British Airways)

Primul pas - Check-inul.



  Check-inul reprezintă înregistrarea pasagerilor pentru zborul în care urmează să te urci. Nu este suficient să cumperi un bilet de avion, trebuie să faci și înregistrarea pentru a primi o carte de îmbarcare.

Tipuri de check-in:
a. Check-inul făcut în prealabil - acesta se poate face de acasă (cu 24h inainte - gratuit) pe site-ul companiei aeriene sau în aplicațiile acestora. 
b. Self check-inul - se face la aparatele speciale, instalate în aeroport, unde îți poți introduce singur datele de pe bilet și pașaport sau cartea de identitate. 
c. Check-inul clasic - se face la ghiseu, de către o persoană responsabilă din aeroport (la campaniile de linie - gratuit; la companiile low-cost - aprox. 5 - 10 Euro).

Ca prin pas pe care ar trebui să îl faci când ajungi în aeroport este să de uiți pe tabela de plecări să îți verifici exact zborul și ghișeul de check-in spre care ar trebui să te îndrepți în caz că este nevoie.

"Dar ce fac cu bagajul?"
Bagajul este și el de 2 tipuri:
a. Bagaj de mână: acesta este un bagaj mic - GRATUIT (în general rucsac), de dimensiuni: 40 x 30 x 20 cm, care poate cântări maxim între 7 - 10 kg. Acesta bagaj se transportă în cabina avionului și în general se așează sub scaunul pasagerului din fața ta.
b. Bagajul de cală: acesta este bagajul mare, ce ajunge la cală, acesta are un cost suplimentar față de prețul inițial al biletului de avion și poate cântări până la 32 kg. (Costul bagajului este determinat și de numărul de kg permis). 

Dacă ai făcut deja check-inul și NU AI un bagaj de cală, nu mai este nevoie să treci pe la ghișeu, te poți duce direct la zona de securitate.
Dacă ai un bagaj de cală, TREBUIE să mergi obligatoriu la ghișeul de check-in pentru a lăsa bagajul. Acolo te prezinți cu biletul și un act de identitate, pui bagajul pe cântar, acesta se cântărește și se emite o etichetă care atestă prezența lui.

*Dacă bagajul de cală depășește limitate de kg pe care ați achitat-o, vi se vor percepe taxe suplimentare.

Dacă ai cartea de îmbarcare, ai predat bagajul și ai văzut la ce poartă trebuie să ajungi, putem trece la următorul pas.

Pasul 2 - Controlul de securitate


În zona de securitate este totul foarte simplu: te așezi la coadă și iei o tavă de plastic care îți este pusă la dispoziție și o pui pe bandă. Pui în ea toate obiectele metalice pe care le ai pe tine sau prin buzunare (ex: ceas, bratara, monede), pui și haina de pe deasupra (daca este cazul) și încălțămintea (doar dacă are elemente metalice) și este nevoie să scoți din bagajul de mână și toate electronicele pe care le ai în el (ex: telefon, laptop, placă de păr, etc.). Tava va trece printr-un scanner, iar tu vei trece printr-o poartă specială, dacă totul este ok, îți iei lucrurile si pleci mai departe, dacă ceva nu este conform regulilor vei fi percheziționat corporal sau vor exista anumite proceduri. 
După ce ți-ai luat toate lucrurile te poți îndrepta către controlul documentelor.

Pasul 3 - Punctul de trecere al frontierei

Încă un pas foarte simplu este trecerea frontierei. La acest ghișeu trebuie să prezinți personalului actul de identitate și cartea de imbarcare (emisă la biroul de check-in sau emisă de tine cu 24h înainte de zbor). 

Pasul 4 - Îmbarcarea

După ce ai trecut și de punctul de frontieră, ce a mai rămas de făcut este să mergi la poarta de imbarcare. Te așezi la coadă și îți aștepti rândul (dacă ești la coadă avionul nu va pleca fără tine, deci  calm). Acolo prezinți din nou cartea de identitate și cartea de îmbarcare și ți se permite accesul în avion. 
Accesul în avion se poate face prin bridge (acel culoar care duce din aeoport, direct la bordul aeronavei) sau cu ajutorul unui microbuz. 


Gata! Ești la bordul avionului, acum tot ce ai de făcut este să asculți de personalul care dă indicații în aeronavă și să te bucuri de călătoria ta!
Ai vazut? Nu a fost greu deloc! 


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare