Bulgaria - destinatia ideala si aproape de tine


 
 

Din punct de vedere turistic Bulgaria se aseamana mult cu Romania. Litoralul Marii Negre este presarat de statiuni, la munte se schiaza (muntii din Bulgaria sunt mai inalti decat ai Romaniei), exista statiuni balneologice in care se utilizeaza ape minerale si namoluri terapeutice. Influentele germane si-au lasat o amprenta vizibila asupra organizarii statiunilor, activitatilor turistice din Bulgaria, astfel incat industria turistica s-a dezvoltat mult mai repede decat in Romania, iar calitatea serviciilor este superioara. La doar cativa kilometri distanta va puteti simti in “strainatate”.



Traseul

1.    Bucuresti – Giurgiu – Razgrad - Varna
2.    Constanta – Vama Veche – Kavarna – Balchik


 


Distante:

Bucuresti – Varna: 270 km
Constanta – Balchik:
115 km
Varna – Albena:
31 km
Varna – Nisipurile de Aur:
17 km
Varna – Sunny Beach: 93 km
Varna – Nessebar:
100 km
Varna – Obzor:
60 km
Varna – Pomorie:
111 km
Albena – Nisipurile de Aur:
11 km
Nisipurile de Aur – Sunny Beach:
110 km
Sunny Beach – Nessebar:
5 km
Balchik – Nisipurile de Aur:
23 km

Tara primitoare si calda, in care te poti relaxa, te poti bucura de oferte accesibile si bucatarie ieftina si gustoasa , nisip fin si vin de calitate, climat blind foarte asemanator cu cel din Romania (temperatura aerului in vara circa 25-30ºC, iar a apei 25-30ºC), de izvoare cu ape minerale. Doar litoralul bulgar are circa 30 de statiuni (incluzind asa zisele statiuni de doar 3-4 hoteluri), dintre care 10 statiuni sunt declarate de importanta nationala.
 

Multe din plajele Bulgariei au primit premiul de “blue flag” inca inainte de anul 2000. “Blue Flag” este o distinctie oferita pe anumite criterii ecologice, organizata de catre o fundatie non-profit de educare pe problemele mediului. Cu alte cuvinte este o eticheta de recunoastere pe plan international a anumitor plaje, in care se respecta cu strictete curatenia si se ofera servicii ireprosabile pe plaja. Bulgaria are 10 plaje decorate cu acest steag albastru (unele statiuni au cate 2 astfel de plaje), Romania momentan nu are nici una.


Una din cele mai cunoscute plaje din Bulgaria – Nisipurile de Aur, are o lungime a plajelor de circa 3,5 km, iar latimea ajunge pe alocuri la 100 m. Majoritatea plajelor sunt subinchiriate hotelierilor, care ofera pachete cu cazare, masa si acces la plaja gratuit. Plajele sunt frumos amenajate, sezlonguri, umbrele, beach-bar, salvamari, posibilitati variate de practicare a sporturilor acvatice.



Una din cele mai cunoscute si dezvoltate plaje din Bulgaria, una din cele mai lungi plaje – circa 8-9 km. lungime, latime de pana la 80 m. este Sunny Beach. Plaja poate fi impartita in doua zone mari: plaja central – nord, cu nisip fin si intrare lina in mare, si zona sudica in care plaja se desparte de zona hoteliera prin dunele de nisip – arie protejata prin lege. In acest caz dunele sunt traversate de multiple carari din lemn, care leaga zona hoteliera cu plaja in sine. Plaja din Sunny Beach este amenajata complet, avand multiple portiuni de plaje publice, dar si private, posibilitati de distractie si practicare a sporturilor de vara

.


Plaja din statiunea Sf. Konstantin&Elena este fragmentata in cateva parti, fiind diferita destul de mult de la nord la sud. Plaja din zona de nord a statiunii este intr-un golf, imaprti in plaja publica (amenajata, contra cost) si plaja privata a complexului Grand Hotel Varna. Plaja este de nisip, exista o parte betonata, intrarea lina in mare, dar cu zone de pietre. Alte catea plaje sunt de nisip, cu intrare pe alocuri lina, pe alocuri abrupta in mare. In dreptul hotelurilor Azalia si Sirius Beach este cea mai lata si frumoasa plaja din statiune, cu intrare lina in mare.

Orasul Nessebar dispune de cateva zone de plaja, unele fiind chiar pe peninsula Nessebar, dar cea mai mare fiind in zona de sud a orasului, avand lungime de circa 1 km., latime de pana la 60 m. Plaja este de nisip, intrarea in mare este relativ rapida, marea este curata. De la aceasta plaja si de la hotelurile situate in imediata apropiere, se poate admira un exceptional rasarit de soare asupra orasului Nessebar, ambarcatiunile din portul Nessebar si frumusetea Marii Negre. Plaja este amenajata in zona de nord (zona hoteliera), in zona de sud existand si portiuni cu dune de nisip.

Plaja din Albena este indragita de familiile cu copii, fiind o plaja de nisip, apa cristalina, cu o latime de pana la 150 m. si lungime de circa 3,5 km. Totusi lungimea reala a plajei din golf este mai mare, deoarece golful in sine a fost impartit intre 2 statiuni: Albena si Kranevo (situata inspre sud). Lungimea totala a plajei din cele doua statiuni este de circa 6 km. Intrarea in mare este lina si de obicei fara pietre. In anul 2012 plaja din Albena a primit prestigiosul calificativ de Steag Albastru (Blue Flag) – recunoasterea internationala a frumusetii acesteea, sigurantei si a calitati serviciilor.





Una din cele mai frumoase plaje din Bulgaria este in statiunea Obzor, avand circa 8-9 km. lungime si ajungand la latime de pana la 100 m. Plaja are nisip foarte fin, intrarea in mare este lina, iar posibilitatile de distractie sunt nelimitate! Plaja are o sumedenie de sectiuni de plaje publice, dar si cateva plaje private amenajate frumos, apartinand hotelurilor.



Mentionam ca litoralul bulgar reprezinta una din cele mai primitoare si ieftine destinatii pentru familii cu copii. In afara reducerilor semnificative si a gratuitatilor oferite, pe plaja sunt organizate cluburi de copii cu personal specializat. Spre deosebire de Romania majoritatea statiunilor bulgaresti sunt situate destul de departe de stresul marilor orase si in acelasi timp, destul de aproape de multe sit-uri turistice. Relaxarii pe malul marii i se adauga multiple posibilitati de excursii in orase medievale si manastiri,  participarea la seri folcorice si de dans, extraordinare restaurante pentru cele mai fine gusturi, baruri, cafenele, pub-uri, cluburi de noapte etc.



Cele mai importante statiuni de pe Litoral (insiruite  de la nord de la granita cu Romania pana la la sud la granita cu Turcia ) sunt :
1.    Balchik -  plaja clasificata cu distinctia Blue Flag
2.    Albena -  circa 40 hoteluri si plaja clasificata cu distinctia Blue Flag
3.    Nisipurile De Aur - circa 80 hoteluri
4.    Riviera (imediat langa Nisipurile de Aur) - plaja clasificata cu distinctia Blue Flag
5.    Sunny Day
6.    Sf. Constantin Si Elena  
7.    Obzor
8.    Elenite
9.    Sunny Beach -  circa 120 hoteluri   si plaja clasificata cu distinctia Blue Flag
10.    Nessebar -  statiune-oras  si plaja clasificata cu distinctia Blue Flag
11.    Pomorie -   statiune-oras  si plaja clasificata cu distinctia Blue Flag
12.    Sozopol -   statiune-oras  si plaja clasificata cu distinctia Blue Flag




1.    Albena

Albena se afla situata in partea nordica a litoralului bulgar, pe teritoriul rezervatiei naturale Baltata.
Albena este una din cele mai cunoscute statiuni din Bulgaria. Insusi numele statiunii este dat dupa numele fetei – Albena –simbolul frumusetii si a puritatii in literatura bulgara. Albena este o statiune care se adreseaza familistilor . Posibilitati de cazare pe toate gusturile: de la hoteluri de 4*, la bungalow-uri si la casute de vara.  Albena prezinta toate atuurile unui concediu perfect pentru toate categoriile de turisti, o lume a serviciilor de inalta calitate avand o gama foarte larga de oferte si posibilitati de recrere. Nisip fin, mare curata ca de cristal si activitati pe placul fiecaruia: fie un sejur linistit si relaxant, fie un sejur plin de activitati sportive si de divertisment – asta veti gasi in Albena. Club de yacht de elita, scoala de calarie, diving, parapanta, schi-jet, surfing, windsurfing, tir cu arcul, minigolf, bowling, biliard, tenis, fotbal, baschet, volei etc.
In statiune se afla cea mai importanta baza de tratament de pe litoralul Marii Negre, care ofera peste 120 tipuri de proceduri cu implicarea diversilor factori de tratament balnear.
Varietate mare de restaurante, cafenele, pub-uri, baruri, discoteci, taverne, cafe-baruri, amplasate in mijlocul parcului surpind privirea printr-o multitudne de culori. Puteti vizita multiple cluburi de noapte precum “Gorsky Tzar” si “Dobrudja”, teatru de variete. Restaurantele ofera in principal preparate pe baza de peste.
Se pot vizita Galeria de Icoane, Muzeul de Istorie, orasul vechi din Balcik (sec V i.C.). Deoarece anual statiunea e plina de nemti si francezi, standardul serviciilor este foarte ridicat. De asemenea exista posibilitati de calatorie pe riul Batova, de vizitare a padurii Balta – rezervatie naturala, una din putinele rezervatii in care se gaseste padurea de liane, bogata in flora si fauna. Statiunea Albena are chiar si statie meteo proprie pentru a asigura confortul planificarii vacantei.



2.    Nisipurile de Aur

Nisipurile de Aur – perla litoralului Bulgar este cea mai populara statiune de pe litoralul bulgaresc. Aflata la doar 15 km de Albena si circa 18 km de Varna, statiunea se desfasoara pe teritoriul parcului national “Nisipurile de Aur”, ingrijit cu multa atentie de ecologisti.
Nisipurile de Aur, statiune situata in mijlocul unei vegetatii luxuriante, ofera conditii perfecte pentru toate gusturile: cei care iubesc soarele si plaja si cei care se bucura de aerosoli, plimbari relaxante si tratament.
Statiunea este perfecta pentru toate gusturile: fie ca e vorba de o escapada romantica cu persoana iubita, fie ca e vorba de calatoria cu colegii si prietenii, sau concediu cu familia. Multi considera Nisipurile de Aur statiunea cea mai preocupata de moda, fashion si lux. Restaurante pentru cele mai fine gusturi si self-service-uri, cofetarii si cafe-baruri, pub-uri si fast-food-uri, gasesti un loc perfect pentru toata lumea. Veti gasi si restaurante cu specific pescaresc si national bulgar, cu reprezentatii si spectacole folclorice, melodii populare si costume in culorii vii.
Sali de conferinte ultramoderne, tratamente balneologice, sali de sport, o multitudine de posibilitati de practicare a sporturilor nautice (diving, surfing, banana etc.). Cinematograful in aer liber este o alta atractie a statiunii, parcul acvatic Aquarama, cazinoul Racul Rosu “Krasnyi Rak”, club de noapte Satra de Tigani “Tziganskyi Tabor”, teatru de vara, posibilitati de echitatie si inchirieri de biciclete, circa 10 corturi de tenis, mini golf, bowling, posibilitati de inchiriere a barcilor rapide si a yacht-urilor (exista club cu peste 100 de yachturi) etc.
Pentru recreerea copiilor exista parc acvatic, locuri de joaca special amenajate, unele cu sah gigant; parintii pot lasa copiii pentru cateva ore in gradinite special amenajate in acest scop, bazine pentru copii.


3.    Sunny Beach

Statiunea Sunny Beach se afla la 30 km nord de orasul Burgas si la 95 km sud de orasul Varna.  Din Bucuresti puteti ajunge la Sunny Beach in circa 5-6 ore.. Din Bucuresti pana in Sunny Beach sunt 320 de km pe cel mai scurt drum (via Ruse, Shumen) , 360 de km via Ruse,Varna si 490 de km prin Constanta , Varna.
Sunny Beach este o combinatie magica a muntelui si a plajei, vecinatatea orasului antic Nessebar – edificiul arhitectural si istoric al culturii bulgare (partea de sud) - lipsa mareelor si magnificele parcuri interioare – aceasta este imaginea “oraselului perfect pentru recreere” – Sunny Beach.
Statiune s-a format pe malul unui golf de frumusete aparte, la nord de statiunea -oras Nessebar. Mandria statiunii sunt dunele de nisip fin ce se intalnesc in deosebi in partea sudica a statiunii, malul curat al marii. Linistea statiunii este asigurata de departarea de sosele principale si cai ferate, si de marile orase.
La un numar foarte mare de hoteluri exista si circa 200 restaurante, baruri si cafenele, night-club-uri si discoteci. Posibilitatile de agrement sunt pe drept cuvint – nelimitate: surfing, yacht de elita, scoala de calarie, diving, motoscutere, parapanta, schi-jet, surfing, windsurfing, tir cu arcul, minigolf, cricket, bowling, biliard, tenis, fotbal, baschet, volei etc.
Statiunea Sunny Beach mai este numita si “Children Beach”, datorita conditiilor deosebite de distractie si ingrijire a copiilor. In afara de factorii naturali precum climat blind, ape lipsite de flora si fauna daunatoare, plaje curate cu nisip foarte fin, aer curat, frumusetea parcurilor, sunt o sumedenie de factori creati de om, precum: bazine pentru copii, gradinite, acvaparcuri, locuri de joaca pentru copii, exista pana si restaurante cu meniuri speciale pentru copii, posibilitati de organizare a petrecerilor si concursurilor sportive. Va asteapta o sumedenie de excursii pe litoral, in diverse orase ale Bulgariei, poate chiar la munte.


4.    Nessebar

Nessebar, oras-statiune, monument istoric, s-a dezvoltat odata cu orasul, declarat in zilele noastre patrimoniu UNESCO. Se afla intre Varna (100 km) si Burgas (35 km), la 5 km sud de statiunea Sunny Beach si la nord de orasul-statiune Pomorie. Statiunea este una din cele mai populare si preferata de pe tot litoralul Bulgar. Va asiguram ca Nessebar este o locatie care va va surprinde placut, va va alimenta imaginatia si va va convinge cu siguranta sa reveniti. Cel mai fin nisip de pe litoralul bulgar, vecinatatea cu orasul istoric, casele albe cu acoperis rosu presarate cu flori si multiplele biserici cu arhitecturi diverse va vor impresiona. Legata de acest oras printr-un drum ingust, precum pietrele de pe coliere, veti gasi o peninsula romantica, cu barcute pescaresti si navoade care stau sa se usuce, restaurante cu specific pescaresc si international. In afara de baza moderna de cazare, va veti putea bucura pe de o parte de alei romantice si locuri antice de vizitat, si pe alta parte de linistea si confortul dat de un bronzat pe malul marii, alinati de valuri, relaxat in bataia soarelui.

Motive pentru care din prisma unui turist as alege sa petrec o  vacanta pe litoralul bulgaresc:
  •  Litoralul bulgaresc este aproape de cel romanesc (50-200 km sud de Vama Veche si 325 -500 km de Bucuresti).
  • Formalitatile de trecere a frontierei sunt usoare (numai cu buletinul de identitate pentru adulti , copii au nevoie de pasaport).
  •  Temperaturi medii mai ridicate  si numarul de zile insorite mai mare decat pe litoralul romanesc datorita pozitiei geografice mai la sud (100-200 km spre sud )
  • Servicii hoteliere de calitate buna cu experienta in turismul international foarte dezvoltata pe litoralul vecinilor, numarul de turisti straini este majoritar fata de litoralul nostru unde este exact invers.
  • Preturi mai bune la  serviciile  hoteliere si de masa comparativ cu acelasi nivel de confort fata de litoralul romanesc sau alte destinatii de vacanta din  Europa clasate la acelasi nivel de dezvoltare.
  • Intinderea litoralului bulgaresc este mai mare ca cel romanesc si exista un numar mai mare de statiuni decat in Romania.
  • Mancarea si bautura in Bulgaria sunt gustoase, ieftine si foarte multe hoteluri practica sistemul de All Inclusive, sistem aproape inexistent in Romania , din pacate.










EXCURSII OPTIONALE

Seara bulgareasca
Te invitam sa participi la o seara de neuitat cu dansuri traditionale, distractie si muzica. Vei fi intampinat cu paine de catre gazde. Inainte de cina vei putea observa mesterii la treaba. Ba chiar vei putea incerca si tu unul dintre aceste mestesuguri traditionale: olaritul. Apoi te vei putea imbraca in costum national bulgaresc si vei putea incerca unul dintre dansurile populare. Cina va incepe acompaniata de un spectacol cu copii, apoi va continua cu muzica traditionala si vin.

 



Varna–Balchik
In aceasta excursie vei putea descoperi Varna, cel mai important centru cultural de pe coasta Marii Negre, cu muzee, festivaluri de arta si opera. Vom vizita Gradina Botanica si palatul Reginei Maria din Balchik, cu terasele indreptate spre mare, decorate cu cascade mici si poduri, ca de exemplu „Podul privelistilor“, construit in stil vienez. Dupa un tur panoramic al orasului Balchik, vei avea timp liber pentru plimbari si cumparaturi in Varna.



Cumparaturi in Burgas
Burgas este al doilea oras ca marime de pe coasta Marii Negre si este o destinatie populara pentru shopping. Centrul orasului ofera o multime de privelisti deosebit de placute: bulevarde si cladiri vechi si interesante, cu elegante decoratiuni din fier forjat. Aici vei gasi magazine de firma cu preturi foarte competitive la imbracaminte, accesorii si bijuterii. De asemenea vei gasi articole din piele, suveniruri si articole artizanale.




Jeep Safari
Pe parcursul unei zile vei putea lua parte la o excursie care te va purta prin parcul natural format de Muntii Strandzha, ce se intinde pe mai mult de 1000 de km² inspre coltul de sud-est al Bulgariei. Aceasta zona, una din cele mai bogate in specii rare din Bulgaria, abunda in sate mici de munte, unde timpul parca sta pe loc. Merita sa explorezi zona pentru a ajunge, pe unul dintre traseele dintre dealuri si de-a lungul raurilor, la cascada locala sau la una dintre pesterile din zona.







12 LUCRURI CARE NU TREBUIE RATATE

1.    Centrele de sanatate care ofera toata gama de tratamente, de la jacuzzi si piscine cu valuri, la masaje orientale si tratamente de infrumusetare de ultim moment.

2.    In statiunile de la Marea Neagra poti beneficia de terapie marina, tratamente cu namol, lut si cu plante cu turba, care se pot gasi aici la un pret mult mai mic decat in alte tari europene.

3.    Viziteaza orasul Varna, in  care vei descoperi un numar mare de muzee (printre care un muzeu arheologic extraordinar), o catedrala cu domuri aurii, bai termale romane, frumoasele Gradini ale Marii care formeaza un parc elegant si in care se gaseste un amfiteatru, un observator, un planetariu si o gradina zoologica.

4.    Descopera bisericile cu  importanta istorica din Nessebar. Orasul vechi avea in trecut in jur de 40 de biserici, dintre care multe au fost pastrate pana in prezent. Merita sa le vizitezi pe cel mai importante intr-un tur al micutei insule.

5.    Viziteaza Pomorie, un  oras situat la 18 kilometru de Nessebar. Incearca tratamentele balneare pentru care orasul este bine cunoscut si vinurile rosii care sunt unele dintre cele mai bune din Bulgaria.

6.    Comanda kavarma, mancarea  traditionala a Bulgariei (o tocanita condimentata, cu carne, ardei, rosii si branza) sau supa de peste si delecteaza-te cu poniciki (gogosi prajite) sau cu baklava.

7.    Resedinta de vara a Reginei  Maria a Romaniei de la Balchik, pe care aceasta a numit-o cu tandrete „Cuibul linistit“. Este situata la vest de centrul orasului si cuprinde o colectie de cladiri simple din piatra cu un minaret deosebit. Aici se gaseste si o capela in care s-a aflat la un moment dat inima reginei.

8.    Incearca rakia, bautura nationala sau mastika, un alt aperitiv popular, foarte similar cu ouzo grecesc.

9.    Profita de posibilitatea de a face surfing si de a naviga pe care ti-o ofera coasta lunga, plina de porturi.

10.    Bucura-te, impreuna cu familia  si prietenii, de parcurile acvatice cu tobogane si cascade, care sunt localizate de obicei langa hoteluri si zonele de cazare.

11.    Testeaza-ti abilitatile de pilot  pe traseul de carting care se află la est de Action Aquapark, din Sunny Beach, pe drumul principal care leaga Burgas de Varna.

12.    Scufundarile nu trebuie ratate, iar cele mai bune locuri pentru scufundari de pe coasta Marii Negre sunt Kavarna, Nessebar, Varna si Sozopol, majoritatea fiind accesibile de pe mal sau cu ajutorul unor vase mici. Linia de coasta este plina de vase naufragiate. De o importanta deosebita este portul antic scufundat de langa Varna.






SOURCE AND TAGS