Afla unde poti sa calatoresti daca te-ai vaccinat!

  • 13 aprilie 2021

Ai stat aproape un an inchis in casa si te gandesti ca a venit momentul sa-ti reiei obiceiurile si sa pleci intr-o bine meritata vacanta peste hotare? 

Daca pana acum turismul se afla intr-o situatie incerta, campaniile de vaccinare desfasurate in tot mai multe tari ale lumii readuc speranta ca lucrurile vor intra pe un fagas normal iar tu vei putea calatori din nou in cele mai exotice destinatii. 

Cu toate ca inca se discuta despre pasaportul de vaccinare iar Parlamentul European lucreaza in prezent la el, tot mai multe tari isi fac singure planuri pentru a redeschide frontierele si a reabilita turismul. Unele dintre ele accepta turistii vaccinati fara sa le mai solicite test COVID sau carantina. 

P.S. Chiar daca te numeri printre cei care au avut virusul COVID sau printre cei deja vaccinati, tine minte ca desi ai un grad mai mare de protectie impotriva infectarii cu Coronavirus, expertii sunt inca nesiguri daca persoanele vaccinate mai sunt sau nu capabile sa transmita si altora virusul. 

Lista tarilor si a destinatiilor deschise turistilor vaccinati: 
Sunt sanse mari ca lista sa creasca o data cu raspandirea pasapoartelor COVID, asa ca revin-o cand esti nesigur de o destinatie ca sa vezi lista actualizata.


Prima tara care a anuntat ca accepta turisti vaccinati a fost Belize fara alte masuri suplimentare. Consiliul de Turism din Belize a afirmat ca aceasta decizie de a usura posibilitatea turistilor vaccinati de a trece granita a fost luata in urma scaderii numarului de noi cazuri de infectari in toata tara, reusind astfel sa controleze raspandirea virusului.

Incepand cu 15 martie, persoanele care nu sunt vaccinate si vor sa ajunga in Belize trebuie sa prezinte un raport negativ de testare COVID-19. Tara accepta un test PCR efectuat cu maxim 96 de ore inainte de calatorie sau un test rapid antigen cu 48 de ore inainte. Daca nu prezinta niciunul din rapoartele enumerate mai sus, Belize le obliga sa faca testul in aeroport contra sumei de 50$ (doar cash) iar daca rezultatul iese pozitiv, vor fi puse in carantina obligatorie pentru 14 zile.



Aflandu-se printre primele tari care au anuntat ca permit calatorilor complet vaccinati sa evite carantinarea la intrarea in tara, Cipru este una din destinatiile preferate ale romanilor care relaxeaza masurile de protectie pentru turisti. Cu dovada ca au primit ambele doze de vaccin, turistii vor putea intra in tara fara sa mai fie nevoie de un rezultat negativ la un test PCR. Cu toate acestea, este posibil ca aceste masuri sa se aplice numai calatorilor care vin din tarile ce se afla pe lista verde a Ciprului, lista reevaluata saptamanal.



Croatia a reusit sa mentina numarul de infestari la un nivel scazut si a anuntat ca este gata sa primeasca turistii vaccinati fara alte masuri impuse. Incepand cu 1 aprilie, daca ai si a doua doza de vaccin administrata si au trecut cel putin 14 zile de atunci, fa-ti bagajele, ai liber in Croatia!



Danemarca a introdus pasapoartele de vaccin pentru cetatenii ei inca din februarie iar acum au anuntat ca accepta si turisti vaccinati din alte state, de altfel si pe aceia care au un test PCR facut inainte de calatorie. 



Incepand cu 22 martie poti calatori si in Ecuador daca ti-ai facut si a doua doza de vaccin fara sa iti fie impuse si alte restrictii, iar copiii pana in 2 ani sunt exceptati de la orice masura ce priveste vaccinul sau testele pentru depistarea COVID-19.

Personalul medical iti va monitoriza simptomele la sosire in Ecuador iar daca vor fi motive de ingrijorare vei fi rugat sa faci un test rapid antigen in urma caruia iti vei continua calatoria sau vei intra in izolare pentru 10 zile.



Daca poti dovedi ca ai avut virusul sau ai luat si ultima doza de vaccin cu cel mult 6 luni in urma, Estonia te primeste cu bratele larg deschise. Calatorii vaccinati trebuie sa prezinte un pasaport de vaccinare, o copie a acestuia sau un certificat care sa ateste vaccinarea. Acesta trebuie sa fie in limba engleza, estona sau rusa (din cate stiu, cel romanesc este bilingv, in romana si engleza) dar se accepta si un print certificat din baza de date nationala de vaccinare.



Considerata cea mai sigura destinatie din vara anului 2020, incepand cu 1 Februarie, Georgia a deschis granitele pentru toti turistii ce pot demonstra vaccinarea si cu cea de-a doua doza. 



Are in plan sa-si intampine turistii vaccinati incepand cu 14 mai daca acestia pot dovedi printr-un certificat ca sunt imunizati dar si daca fac un test PCR sau au avut virusul. Ministerul turismului priveste optimist catre sezonul 2021 din Grecia si incurajeaza calatorii sa treaca granita si sa isi petreaca vacanta intr-una din destinatiile de acolo.



Restrictiile de calatorie pentru turistii vaccinati au fost ridicate inca din Februarie. Prin prezentarea unui certificat ce dovedeste ca ai fost imunizat impotriva COVID-19 (ultima doza a fost facuta cu cel putin 2 saptamani inainte de plecare) ai liber in Guatemala. 

Tine minte ca inainte cu 24 de ore de la data sosirii trebuie sa te inregistrezi pe Guatemala Health Pass website si sa iti completezi datele acolo. 



Vesti bune se aud si din Hawaii, unde guvernul a anuntat ca ia in considerare realizarea unui sistem care sa permita turistilor vaccinati sa treaca peste perioada obligatorie de carantina, lucru care acum este permis doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test PCR COVID-19. Oficialii au anuntat ca sunt optimisti si spera ca in mai-iunie sa deshida si tu sa poti sa mergi acolo in vacanta.



Si Spania are in plan introducerea pasapoartelor de vaccinare ca sa creeze coridoare de calatorie pentru turistii vaccinati sau care pot prezenta un test negativ COVID-19 dar vestea cea buna e ca Insulele Canare accepta deja toti turistii vaccinati fara masuri suplimentare ca autoizolarea sau carantina.



18 Martie e ziua din care toti turistii vaccinati complet anti-COVID pot intra in Islanda fara alte masuri ca autoizolarea sau carantina. Prezinta-te cu dovada ca ai fost vaccinat cu ambele doze si poti sa te bucuri de o vacanta asa cum trebuie.



Daca vrei sa calatoresti in Liban si esti vaccinat anti-COVID nu ti se va mai cere sa efectuezi si un test PCR. Pentru ca totul sa decurga usor, trebuie sa stii ca iti trebuie dovada vaccinarii si ca trebuie sa fi primit cea de-a doua doza cu cel putin 15 zile inainte de calatorie. 

Daca vaccinul nu este completat si cu a doua doza va trebui sa faci un test PCR cu rezultatul negativ. 



Urmand Estonia, si Lituania a anuntat ca ridica orice restrictie de intrare in tara pentru calatorii care prezinta dovada vaccinarii complete anti-COVID. Daca nu esti vaccinat, trebuie sa stii ca pe langa obligatia prezentarii unui rezultat negativ pentru un test COVID vei fi obligat sa intri 10 zile in carantina, sau putin mai repede, daca in a saptea zi faci un test cu rezultat negativ.



Zona autonoma a Portugaliei, Madeira, accepta turisti complet vaccinati care pot dovedi printr-un certificat ca au luat ambele doze de vaccin dar si pe cei care s-au recuperate dupa ce au fost infectati cu COVID in ultimile 90 de zile pana la plecarea in Madeira. Daca vrei sa vizitezi Madeira trebuie sa respecti masurile impuse, cum ar fi purtarea masii in spatii publice. Datorita acestor restrictii, barurile si restaurantele se inchid cel tarziu la ora 18:00.



Oficialii insulei tropicale din Oceanul Indian au anuntat ca turistii vaccinati vor fi curand acceptati fara sa li se impuna carantina dar pana in momentul de fata nu s-a anuntat nici o data exacta.



Moldova relaxeaza restrictiile pentru oricine doreste sa intre in tara si este vaccinat complet, dar pentru a face asta este necesar sa prezinti dovada vaccinarii cu ambele doze. Pentru cei care nu sunt vaccinati, Moldova obliga turistii sa prezinte un rezultat negativ la un test PCR. 



Incepand cu 15 martie, Muntenegru permite intrarea turistilor din toate tarile lumii daca acestia pot prezenta un certificat de vaccinare anti-COVID. Accesul in mica republica adriatica va fi posibil dupa 7 zile de la administrarea celei de a doua doze. Pentru cei care au fost deja infectati cu cu COVID, acestia pot intra deasemenea fara restrictii pe baza unui test IgG (anti-corpi) nu mai vechi de 30 zile inainte de intrarea in tara.



Una din cele mai frumoase destinatii din Asia, Nepal, a anuntat ca ridica orice restrictii de calatorie pentru turistii care sunt deja vaccinati, iar de acum incolo, carantina si testele PCR sunt de domeniul trecutului. Se pare ca Nepalul va emite din nou vize de calatorie pe aeroportul din Kathmandu, inca un lucru ce faciliteaza intrarea ta in tara.



Insula Phuket anunta si ea ca incepand cu 1 iulie anuleaza toate restrictiile, inclusiv pe cea de carantina, atata timp cat ai un certificat care sa ateste ca ai fost vaccinat cu ambele doze de vaccin.



Din Decembrie, Polonia a ridicat toate restrictiile de carantina pentru turistii europeni care pot prezenta un certificat care sa confirme efectuarea celor doua doze de vaccin. Poti calatori si daca prezinti un rezultat negativ la un test Sars-Cov-2 efectuat cu maxim 48 de ore inainte de sosirea in Polonia.



Slovenia te lasa sa sari peste carantina daca ai un certificat care sa ateste ca ai facut vaccinul. Tine minte ca pentru a intra in Slovenia trebuie sa treaca cel putin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doza la Pfizer, 14 la Moderna si 21 la AstraZeneca.



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare