Tunisia, o tara de o frumusete aparte

  • 19 martie 2020


Tunisia este pentru unii turisti doar o destinatie de  plaja, insa aceasta ascunde multe comori ale trecutului care asteapta sa fie redescoperite. 
 Tara se invecineaza cu Algeria in vest si Libia in est. Tunisia provine de la numele capitalei Tunis si are are o suprafata teritoriala de 163.610 km² ceea ce o face cea mai mica tara din nordul Africii.


Are un relief variat ce incepe in sud cu desertul Sahara si cuprinde in regiunile centrale zone montane, in timp ce nord-estul tarii este alcatuit din plaje superbe, iar Muntii Atlas marginesc latura nord-vestica. De aceea Tunisia este o destinatie pentru toate gusturile, fapt evidentiat de numarul mare de turisti. 




ISTORIA
In jurul anului 1000 î.Hr fenicienii au fost cei care au intemeiat pe teritoriul actual al Tunisiei asezari, cea mai imporanta fiind Cartagina. 
In 1574 a fost incorporata in Imperiul Otoman si era condusa de la Constantinopol prin intermediul guvernatorilor turci, asa-numitii bei.
In 1881, odata cu declinul Imperiului Otoman, Tunisia devine protectorat francez.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Tunisiei i-a fost data autonomia (1954) in urma unor revolte populare. In cele din urma i-a fost acordata si independenta (20 martie 1956).
Tunisia a fost mult timp granarul Romei, iar bogatiile culturale lasate in urma fac din aceasta o destinatie pe care ar trebui sa o vezi macar o data-n viata.


CLIMA SI TEMPERATURI

Tunisia are o clima arida in sud, care se imblanzeste si devine umeda spre tarmul marii de nord (veri fierbinti si ierni reci). In centrul Tunisiei domina clima specifica desertului. Temperatura medie: 10 °C in ianuarie si 26 °C in octombrie. Pe de alta parte, in sudul Muntilor Atlas intalnim o clima calda uscata cu putine precipitatii si temperaturi ce ating 45 °C pe tot parcursul anului. Cele mai mari diferente de temperatura sunt intalnite in Sahara, unde vara sunt 50 °C, iar iarna se atinge temperatura de inghet.
Precipitatiile in sud sunt sub 200 mm/an, in apropierea  de coasta marii ating 1500 mm/an iar in nord sunt cuprinse intre 500-1000 mm.
Asadar, in Tunisia este soare tot anul. Sezonul de plaja  incepe in mai si se termina in octombrie. Temperatura apei ajunge la 28 °C. Daca fugi de temperaturile ridicate, evita sa mergi in vacanta in iulie sau august, acestea fiind cele mai calduroase luni din an. Perioada indicata de plaja in Tunisia este septembrie si octombrie, cand marea este inca calda iar vremea este extrem de placuta.  Insa daca ai in plan vizitarea obiectivelor turistice, aprilie este luna ideala de vacanta.




PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO

In Tunisia exista nenumarate situri care urmaresc istoria lor inapoi la cartaginezii ai caror imperii au rivalizat pe romani. Siturile sau principalele orase ale Tunisiei, o oglinda a civilizatiei din perioada respectiva, o dovada vie a felului in care traiau tunisienii. 
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse obiective culturale sau naturale din Tunisia:

Amfiteatrul roman din El Djem (1979)
Situl arheologic din Cartagina (1979)
Medina din Tunis (1979)
Parcul national Ichkeul (1980)
Orasul punic Kerkuan (Kerkouane) si necropola sa (1985, 1986)
Medina din Sousse (1988)
Medina din Kairouan (1988)
Situl arheologic din Dougga (Thugga) (1997)

Ghid de calatorie - Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru intrarea in Tunisia, dar este obligatorie prezentarea pasaportului, care trebuie sa fie valabil cel putin sase luni din momentul intrarii in tara.
Limba oficiala este araba si franceza.
Moneda nationala este dinarul tunisian (DT). 
Vaccinarea in aceasta tara nu este obligatorie. In Tunisia apa de la robinet este potabila! Cu toate acestea se poate achiziona si apa imbuteliata, la preturi rezonabile.
Programul magazinelor este de luni pana vineri, de la 08:00-12:00 si 16:00-20:00. Duminica, magazinele sunt inchise, insa se pot gasi deschise pana seara tarziu pietele traditionale (soukh-urile).


Plaje izolate ce ofera intimitate  


 Exista sase aeroporturi internationale in Tunisia. Asa incat accesul pe insula este facil, cu 1000 de plaje parca desprinse din Rai, unde exista soare si plaje sunt cu nisip fin auriu pentru toata lumea, asa incat nu vei fi nevoit sa stai pe o plaja aglomerata. Cu toate ca li s-a dus vestea, plajele tot nu sunt ticsite de turisti ceea ce le transforma in destinatii intime si relaxante. Coasta Tunisiei se intinde pe 1148 de kilometri, insa cele mai frumoase plaje se afla pe peninsula Cap Bon. De asemenea, nu trebuie sa ratezi sesiunile de inot in apele de langa Djerba (plaje apreciate: Sidi Mahrez si Seguia). Plajele tunisiene sunt lungi - plaja Sousse situata in nord are 35 km lungime. Aici majoritatea hotelurilor sunt  la o distanta considerabila de oras si detin plaje private.





Vestimentatie 

Fiind o destinatie de plaja si desert se recomanda ca imbracamintea sa fie lejera si usoara, din bumbac sau in, sa nu lipseasca incaltamintea comoda, palaria si ochelarii de soare. Desigur, daca intentionati sa vizitati o moschee trebuie sa aveti o tinuta decenta, conform obiceiurilor islamice. In Tunisia femeile nu sunt obligate sa poarte val si nici sa fie acoperite in totalitate atunci cand merg in public. Asa incat putem considera Tunisia drept una dintre cele mai moderne natiuni islamice, unde femeile au toate drepturile.


Orase femecatoare, la fiecare pas
Fiecare oras din Tunisia are o zona istorica, care in trecut fusese inconjurata de zidurile orasului. Desigur, distanta dintre hotel si oras poate parea destul de indepartata deoarece peisajul din jur consta in dune de nisip, insa va asiguram ca este doar un miraj. Accesul si distantele sunt mai mult decat rezonabile. De aceea, daca ajungi in Tunisia trebuie neaparat sa vizitezi  Houmt Souk, Sfax, Hammament si Tunis.
Tunisienii sunt extrem de prietenosi si saritori, asa ca daca ai nevoie de indrumare poti apela la localnici cu incredere, cu siguranta te vor ajuta. Insa mare atentie, ca limba engleza este mai putin comuna, insa in hoteluri, personalul vorbeste si acesta limba, pe langa franceza si araba.



Desertul Sahara
Se intinde pe o suprafata enorma si este intr-o continua expansiune cuprinzand in momentul de fata 10 tari, inclusiv Tunisia. Este un loc incantator unde iti recomandam sa innoptezi, pentru a te bucura de un spectacol incredibil. Stelele aici se vad altfel!





Matmata

Un alt oras care merita vizitat este Matmata, cu structuri subterane de pesteri care adaposteau populatia berbera locala. In momentul de fata nu mai locuieste nimeni acolo, insa acestea pot fi vizitate. 




Transportul

Este pacat sa-ti petreci vacanta in Tunisia doar intr-un singur loc, cand ai atatea de vazut. Exista o multime de modalitati de a te deplasa independent, iar drumurile sunt destul de prietenoase.
Centrele de inchirieri se gasesc cu usurinta, in special in preajma aeroporturilor. 

Cea mai ieftina forma de transport in Tunisia este autobuzul, care parcurge distante lungi, insa nu exista ore de venire sau plecare. Cu toate acestea se circula regulat si nu vei fi nevoit sa astepti mult.
Taxi partajat (louage) este o forma de taxi dar pentru opt persoane, dar pleaca o singura data si de regula la o ora stabilita.
O alta modalitate de calatorie este trenul, care pleaca din sudul Tunisiei spre Sousse, Sfax si Monastir.



Mancare
Mancarea in Tunisia este minunata si daca esti iubitor de fructe de mare, atunci acesta este locul perfect pentru tine. Aici se gasesc cei mai buni creveti, insa specialitatea locala este pestele la gratar, care se numeste "poisson complet". Gastronomia locala imbina elemente din bucataria turca, franceza si mediteraneana. Desigur, fiind o tara musulmana nu vei gasi carne de porc, insa carnea de oaie este omniprezenta. De regula, de la masa traditionala tunisiana nu lipsesc fructele, legumele si maslinele. Principalul fel de mancare este constituit de "couscous", care se serveste de obicei cu o tocana calda sau rece - gustul fiind diferit in functie de restaurant/locatie.

Ce fel de mancare ar trebui sa incerci daca mergi in Tunisia:

Brik: un aperitiv gustos facut din foietaj subtire si foarte crocant, preparat din ou intreg cu ceapa si uneori carne.
Salata Tunisienne: consta in salata verde, ardei gras, rosii, ceapa, masline, ridiche, tocate si amestecate cu ton.
Harissa este o pasta de chilli extrem de picanta ce se serveste cu paine, ca aperitiv
Merguez sunt carnati mici si picanti, din carne de magar.

Produsele de patiserie sunt foarte dulci, majoritatea preparate pe baza de miere, alune, curmale sau martipan.  Cele mai apreciate bauturi tunisiene sunt diversele sortimente de vin, lichiorul de curmale si berea tunisiana.

Cumparaturi/suveniruri
Daca ai de gand sa mergi la cumparaturi trebuie sa tii cont de faptul ca in Tunisia totul se face cu targuiala, care este parte integrata a cumparaturilor. Poti achiziona la preturi in functie de puterea de negociere a fiecaruia cum ar fi  covoare, produse din piele, condimente, ceramica, obiecte din argint etc.



Principalele atractii turistice ale Tunisiei sunt:

Amfiteatrul El Djem
Aceasta este o relicva romana fiind atractia principala a orasului cu acelasi nume candva celebru in Africa de Nord. Aceasta piesa de muzeu este foarte bine conservata si este una dintre cele mai bine pastrate amfiteatre din ziua de astazi si este o dovada clara a influentei romanilor asupra Africii de Nord. Cladirea este deschisa vizitatorilor si isi deschide portile in fata a milioane de oameni. Acesta este locul unde multe cadre de film au devenit celebre.



Marele Erg Oriental
Este un desert de nisip din Sahara, care se intinde in estul Algeriei, la sud de Atlasul Saharian si lacul sarat Chott el-Djerid, ajungand pana la marginea sudica a Tunisiei. Teritoriul ergului poate fi divizat in doua parti: una de nord, cu un numar mare de oaze si una de sud, lipsita de vegetatie si aproape complet nepopulata.


Muzeul Bardo
Este unul dintre cele mai vechi si importante muzee din Tunisia. A fost amenajat in incinta palatului Beylic construit in secolului al XV-lea pe o campie pozitionata la 4 km de Tunis. Muzeul are camere concepute si decorate sub influenta a trei stiluri diferite:  magrebian, turc si italian, formand o sinteza a artei arhitecturale tunisiene din sec XVIII si XIX. Este considerat si unul dintre cele mai mari muzee africane, dupa cel din Cairo, adapostind una dintre cele mai frumoase si mai mari colectii de mozaicuri romane. Acestea au fost descoperite in urma sapaturilor de la inceputul secolului XX in siturile arheologice din tara, inclusiv Cartagina, Hadrumetum, Dougga, sau Utica si reprezinta o sursa unica de cercetare a vietii cotidiene din Africa romana.
Muzeul contine si o bogata colectie de statui din marmura ce reprezinta zeii si imparati romani descoperite in diverse situri arheologice, precum Cartagina si Thuburbo Majus.



Sidi Bou Said
Este un sat dragut situat pe varful unei stanci si care este un punct turistic important datorita aleilor albe si a caselor sale cu grilaj din fier forjat cu usi colorate in albastru a caror frumusete este coplesitoare.


Djerba 
Turistii care sunt in cautare de plaje exotice cu peisaje superbe ar trebui sa viziteze insula Djerba. Orasul principal al insulei se numeste Houmt Souk, unde se gaseste un cartier vechi cu case albe incredibile atat de indragite de turisti. Insula are benzi de nisip in afara orasului, care sunt extrem de curate si populate cu palmieri, fiind locatii ideale care atrag turistii dornici de relaxare si meditatie.


Cartagina
Cetatea fenicienilor candva rivalul major al Romei, care ocupa un loc important in istorie, facandu-se referire la razboaiele punice. Ruinele orasului zac langa mare fiind pozitionate in mijlocul suburbiilor tunisiene.


Kairouan
Este al patrulea cel mai important oras pentru credinciosii musulmani. Cu strazi labirint inguste si aliniate in jurul caselor mici si frumos colorate, centrul vechi  al orasului este punctul culminat. Arhitectura araba este  compusa din minarete subtiri si cupole voluminoase, care te conduc in vremuri de mult apuse.



Hammamet
Atunci cand vine vorba de plaje este imposibil sa nu fi auzi de Hammamet, o statiune de top a Tunisiei. Statiunea este presarata cu cladiri albe curate situate langa mare. Relaxarea indusa de acest orasel este data de plajele cu nisip fin si alb, perfecte pentru plimbarile de dimineata sau seara. Locatia fiind perfecta pentru cei care sunt in cautare de taramuri exotice si relaxante.                                                                                                                                                         






Vacante cu avionul  https://bit.ly/3b4YwgI 




SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare