Riviera Olimpului - 16 plaje, o singura experienta





RIVIERA OLIMPULUI

Cele mai frumoase staţiuni de pe litoralul Greciei de nord sunt dominate de legendarul Munte Olimp.



De ce sa mergem pe Riviera Olimpului?

Plaje întinse, munţi înalţi și dealuri pline cu măslini, viţă de vie și pini îţi vor oferi experienţe memorabile. Paralia Katerini, Olympic Beach și Nei Pori reprezintă perlele staţiunilor de pe litoralul Greciei de Nord și sunt situate la aproximativ 75 de kilometri sud de Salonic și sunt dominate de legendarul Munte Olimp.

Climatul din Grecia este un tipic climat mediteranean : ierni blânde și ploioase , veri relativ calde și uscate și , în general , perioade lungi de soare in cea mai mare parte a anului.Aici, sezonul de plajă și baie începe în prima parte a lunii mai, și se încheie în a doua jumătate a lunii octombrie.


Cum ajungem pe Riviera in 2014:

A.    Cu autocarul – aproximativ 800 km (Statiuni Paralia Katerini, Olympic Beach si Nei Pori)
Orasele din care se face plecare catre Riviera Olimpului sunt:


B.    Pe cont propriu– aproximativ 800 km

Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Plevna-Sofia-Kulata-Promahonas-Seres-Salonic-autostrada de Atena-Katerini


Statiuni importante pe de Riviera!

Paralia Katerini

O destinatie de vacanta accesibila si relativ apropiata de Romania este zona turistica Paralia Katerini. Apropierea de orasul Salonic (Thessaloniki), apropierea de maiestuosul munte Olimp, apa cristalina a marii Egee si nisipul fin sunt doar cateva dintre atuurile acestei regiuni. Va puteti delecta in multiple restaurante cu personal vorbitor de limba romana. Unele hoteluri chiar organizeaza, pe langa serile tematice traditionale, si seri festive cu specific si bucatarie romaneasca. Tarifele atractive, serviciile de calitate si relativa apropiere a acestei regiuni de Romania atrag mii de turisti anual.
Situata la circa 80 km sud de Thessaloniki statiunea turistica Paralia - cea mai dezvoltata statiune a Rivierei Olimpului – va asteapta cu sute de unitati de cazare, restaurante si taverne traditionale, baruri si posibilitati de practicare a sporturilor nautice. Paralia Katerini este municipalitatea din zona estica a prefecturii Pieria. Capitala municipalitatii fiind Kallithea.


Paralia (in traducere “plaja”) este situata la 4 km est de Katerini si circa 70 km distanta la sud de Salonic si aeroportul international Makedonia. Populatia localitatii Paralia este de circa 1.500 locuitori. In estul acestei localitati veti regasi golful Thermian al carui coasta este formata dintr-un lung sir de plaje de nisip fin. In perioada estivala mii de turisti vin in aceasta zona sa-si petreaca vacantele. Apa calda si curata a Marii Egee, plajele nisipoase lipsite de pietre, lipsa animalelor marine periculoase si salvamarii omniprezenti sunt marile atuuri ale acestei zone. Paralia a fost a primit clasificarea internationala Blue Flag ce confirma puritatea apei, curatenia plajelor si grija fata de mediul inconjurator. Conditiile bune de cazare, multiplele taverne, terase si baruri, bogata viata de noapte dar si linistea de pe plaja atrag deopotriva tineri si familisti, iubitorii de excursii dar si pe cei ce apreciaza pesaje salbatice oferite de micile plaje ascunse printre golfuri. Paralia dispune de o multitudine de magazine si buticuri, fiind o destinatie apreciata pentru “shopping”. Viata de noapte este foarte variata existand diverse cluburi, evenimente artistice si petreceri pe plaja pentru adolescenti


Plaja

Paralia  este o plaja cosmopolita care se intinde pe multi kilometri, cu ape curate si putin adanci. A fost distinsa cu Blue Flag ani la randul. Plaja lata cu nisip atrage numerosi turisti in fiecare vara. De aici puteti admira impozantul Munte Olimp si Muntele Muzelor, Pieria. Paralia este locul ideal pentru a vizita imprejurimile. Din port se pot inchiria ambarcatiuni.

Numeroase hoteluri de toate categoriile, camere, apartamente, restaurante si taverne care ofera mancaruri traditionale grecesti, dar si internationale, o multime de magazine, sporturi nautice, o bogata varietate de cluburi de noapte, sunt garantia unei vacante fara griji! Localitatea Paralia este situata la numai 8 km de Katerini.


Cluburi

Statiunea Paralia Katerini este faimoasa si pentru discotecile si barurile sale, marea majoritate dintre ele situate direct pe plaja, in imediata apropiere a marii. Din acest motiv viata de noapte in Paralia este una din cele mai agitate. Este locul propice pentru distractie, zona fiind impanzita de numeroase discoteci si cluburi de noapte.

Shopping

Pentru amatorii de shopping, Paralia Katerini este un adevarat ”paradis al cumparaturilor” . Statiunea abunda in magazine de suveniruri, obiecte de arta, bijuterii, confectii, incaltaminte, blanuri si pielarie, cu o oferta coplesitoare de produse de lux si bazar, adunate laolalta.
La fiecare colţ de stradă din Paralia Katerini exista mici magazine mixte, deschise aproape tot timpul, de unde puteti cumpara: produse alimentare, dulciuri, bauturi alcoolice sau racoritoare, apa plata sau minerala, produse cosmetice si de igiena, ziare, vederi, timbre, cartele telefonice, etc. la preturi accesibile.
Comercianţii greci sunt extrem de amabili, fara a insista insa in a-si prezenta marfa. Puteti admira si studia marfa din magazin cât vreti, fără să cumparati nimic şi nimeni nu se supară. Daca vă hotărâţi totuşi să cumpăraţi ceva, nu uitaţi: totul se negociază, si chiar daca preturile nu sunt foarte mari, puteti obtine tarife mai mici decat cele afisate, in special la bijuterii, blanuri si pielarie.


Olympic Beach

O plaja cu nisip auriu se intinde pe mai mulți kilometri , cu nisip curat și marea puțin adâncă , Olympic Beach a fost distinsa în mod regulat cu distinctia europeana Blue Flag pentru mai mulți ani , și atrage un număr mare de turisti in fiecare vara. Există o gamă largă de cazare pentru sejurul dvs., inclusiv hoteluri, camere de inchiriat si bungalouri și un camping . O gamă mare de restaurante și taverne de orice tip sunt în așteptare pentru a satisface gusturile dvs. cu atât locale, cât și preparate din bucătăria internațională .
Peisaje exotice , culori magice , apusuri de soare de foc , raze romantice ale lunii , luxuriante , flori radiante și o serie de muguri colorate , luminoase portocale , lamai, peșteri parfumate , interesante, nisipuri de aur și în special marea transparenta de culoare  turcoaz smarald.
Olympic Beach marcheaza punctul central al județului Pieria și aparține de municipalitatea din Katerini .

Dacă preferați stilul de viata metiteranean sub soarele  Greciei , o frumoasă plajă , largă și mai ales lungă de nisip , taverne etnice cu preparate autohtone , oameni frumosi și case de oaspeți confortabile în loc de complexe hoteliere din regiunile de vacanta cunoscute , atunci acesta este locul perfect pentru tine !
Plajele din Paralia si Olympic Beach sunt o intindere continua de nisip auriu, cele doua localitati fiind legate printr-un bulevard puternic luminat, cu pista pentru biciclete si o alee pietonala, pentru cei care doresc sa faca o plimbare dimineata, sau seara. Localitatea e situata la 8 km de Katerini.


Nei Pori

Situata in partea de sud a regiunii Pieira, Nei Pori este o statiune de litoral moderna aflata intre muntii Olimp si Marea Egee, cu plaje cu nisip aflate chiar in fata hotelurilor. Majoritatea facilitatilor de cazare sunt de curand construite, cu o arhitectura moderna, cu maxim 3-4 etaje.
Pozitionarea geografica si reteaua de drumuri bine organizata dau posibilitatea vizitatorilor de a-si petrece aici vacanta de vara si de a se bucura de excursii zilnice spre diverse locatii din Grecia, faimoase in toata lumea.
Staţiunea este împărţită în două zone, în centru fiind amplasate nişte parcuri de distracţii.modeste .Pentru copii există un loc amenajat pe falezã, unde sunt instalate plase pentru sărituri, tobogane umflate cu aer şi o minipistă pentru karting, plus o serie de jocuri mecanice.
Tot în centru, în apropierea bisericii, în fiecare zi de vineri se organizează o piaţă volantă, unde ţăranii greci îşi vând marfa, în special fructe şi legume. Nei Porieste o staţiune pentru cupluri cu copii şi, dacă vrei linişte şi să-ţi încarci bateriile, atunci ai ales locul potrivit. Principala distracţie o constituie plimbările de seară pe faleza lungă, plină de taverne, terase şi magazine. Pentru amatorii de plimbări motorizate sau nu, există un centru de închiriere scutere, ATV-uri şi biciclete, amplasat în apropierea bisericii. Prin staţiune se aude în principal muzică grecească, ascultată la un volum decent.
Este o statiune aerisita, este multa liniste, o feerie de flori, maslini, leandri si palmieri. Toata statiunea iti da un aer de larghete, nu de inghesuiala, un aer de calm si prospetime, de vreme care nu mai are chef sa treaca. Aici timpul parca sta pe loc, nimeni nu se grabeste.
Plaja este una dintre cele mai frumoase din Grecia si este foarte larga, fiind cotata cu blue flag
Apa e curata si nu are alge, foarte curata si are intrarea lina in apa. Mergi cam 40-50 de metri in larg si abia-abia de-ti ajunge pana la mijloc.Pe fundul apei se afla nisip, cum este la Platamonas, de exemplu.
Majoritatea sezlongurilor se platesc, cam 5 euro de sezlong, insa in acest pret puteti primi de exemplu 2 frappe-uri sauapa plata la sticle de 500 ml. Gasiti dusuri cu apa rece din 50 in 50 de metri si cabine de schimb aflate la mijlocul plajei.

Platamonas

Cea mai importanta atractie turistica in acesta statiune o reprezenta Castelul Bizantin cat si plajele cu nisip auriu si ape cristaline, muntii plini de istorie si frumusetile natural, toate conectate intr-o excelenta infrastructura locala ce fac ca Platamonas sa fie o destinatie ideala pentru petrecerea vacantei. Aceasta se afla 25 km sud de Muntele Olimp si 33 km de Katerini. Orasul Platamonas se afla pe ruinele orasului antic Herakleion


Litochoro

Acestaeste situat la 24 km sud de Katerini.Litochoro este o veche aşezare, pitorească şi cochetă, cu 7000 de locuitori, situată la gura defileului râului Enipeas, chiar la poalele Muntelui Olimp. Oraselul reprezintă principala cale de acces spre varfurile Skala (2866 m) şi Mytikas (2918 m).În oraş se găsesc două biserici mai mari: Agios Nikolaos, în centru, şi Agios Dimitrios, în nord, şi unul din cele mai renumite cimitire tradiţionale greceşti - Hagios Athanasios.Oraşul este un labirint de străduţe pietruite, extrem de înguste, care şerpuiesc printre clădiri tradiţionale cu ferestre arcuite, porţi vechi din lemn şi acoperişuri viu colorate.

Taverne, mancare si bautura

Taverne sunt cate vrei, ai de unde alege. Acolo unde vezi aglomeratie inseamna ca taverna este renumita. Majoritatea chelnerilor de la taverne vorbesc limba romana.
Din fericire, de-a lungul falezei la Nei Pori te intampina, cu arome imbietoare, un numar mare de taverne si terase, atragatoare atat prin design cat si prin diversitatea meniului oferit. Puteti incerca tavernele Kima, Alkazar sau Volcano unde aveti ocazia de a degusta atat produse culinare traditionale grecesti cat si din bucataria internationala. Si daca aveti unele ezitari in ceea ce priveste multitudinea de bunatati oferite puteti incerca buiurdi (o varietate de branzeturi si mirodenii coapte in vase de lut), typiti (pasta de branza picanta), moussaka (cu vinete) sau pasticcio (cu paste), souvlakia (un fel de frigarui cu mirodenii). Puteti alege de asemenea salate proaspete, toate preparate cu faimosul ulei de masline si o varietate de preparate din peste sau fructe de mare (caracatita, calamari, creveti) gatite cu o mare pasiune pentru gust.

Obiective turistice importante !

•    Biserica Sf. Ekaterina – protectoarea orasului Paralia Katerini
•    Catedrala Thia Analipsi
•    Parcul Municipal – cu palmieri, fantani arteziene, teatru de vara in aer liber unde se organizeaza spectacole de teatru si muzica
•    Muzeul Pondian
•    Moscheea Otomana din timpul ocupatiei orasului Katerini
•    Livitra – locul de nastere al miticului Orpheus , un loc unde va veti intalni cu un fenomen mai putin intalnit – antimagnetismul si veti putea observa , ca pe o portiune de 25 m, masina dvs in loc sa coboare pe panta, va urca
•    Alykes – situat pe malul marii, la 13 km de statiunea Paralia Katerini, Aici se gaseste namol cu proprietati curative . In zona exista o fabrica de extragere a sarii din apa marii.
•    Satul neolitic de la Makrygialos – una din cele mai vechi asezari preistorice din Grecia.
•    La 1 km sud de Makrygialos se afla ruinele bizantine ale Castelului Episcopal de la Kitros.
•    Puteti merge sa vizitati complexul monahal de la Meteora , al doilea ca marime de pe teritoriul Greciei, dupa  cel de pe Muntele Athos.
•    Pe drumul spre Meteora se poate face o oprire si la Schitul Sfintei Parascheva – protectoarea orbilor, de unde puteti lua apa cu proprietati curative sau puteti lua apa si din Izvorul Afroditei care se gaseste in apropiere.
•    Nu ratati o incursiune pe Muntele Olimp, care se gaseste la doar 20 km distanta de Paralia Katerini
•    Capitala tarii, Atena se afla la aproximativ 400 km de regiunea Paralia Katerini
•     Muntii din Pieria cu satele traditionale, asezarea traditionala Panteleimonas
•    Cetatea din Platamonas
•    Orasul Dion , Pydna Antica
•    Orasele Litohoro si Leptokaria sunt situate si ele in apropiere si merita vazute in sezonul de vara

Excursii optionale:

Excursie la muntele Olimp: Vă invităm să pătrundeţi în lumea legendară a celor 12 zei ai Olimpului, printr-un popas la refugiul Stavros (910m), de  unde veţi putea admira fermecătoarea panoramă a regiunii Pieria, între Marea Egee şi poalele muntelui, apoi să coborâţi în oraşul Litochoro, pentru o plimbare plăcută pe străzile pitoreşti ale “oraşului de piatră”.

Excursie la Atena: Vă invităm să descoperiţi capitala Greciei, Atena, într-un tur panoramic, cu oprire pentru vizitarea Complexului Acropole - bijuterie a arhitecturii antice, o plimbare prin oraşul vechi şi o scurtă oprire la Termopile.

Excursie la Meteora: Vă invităm să descoperiţi aceste mănăstiri deosebite, veritabile muzee bizantine, situate “între cer şi pământ”, în vârful unor stânci gigantice, în formă de turnuri, unice în Europa. Trecerea prin oraşeleLarissa, Kalambaka şi Valea Tembi, vizitarea a două dintre mănăstirile complexului, vă vor îmbogăţi spiritual şi cultural.

Seară grecească: Vă invităm să participaţi la un program artistic tradiţional grecesc, unde veţi putea savura mâncărurile şi băuturile specifice acestei ţări şi mai mult decât atât veţi putea învăţa câţiva paşi din dansurile tradiţionale: sirtaki şi zorba.

Excursie la Waterland: Vă invităm să vă distraţi în acest parc acvaticsituat la 18 km de Salonic, recomandat tuturor vârstelor. Aici veţi găsi tobogane de diferite grade de dificultate, piscine cu valuri artificiale şi hidromasaj, bar şi cofetărie şi multă, multă distracţie.

Croazieră pe insula Skiathos - una dintre cele mai frumoase insule ale Arhipelagului Sporadelor de Nord, o frumuseţe care a inspirat mulţi poeţi. Croaziera include şi vizita oraşului Skiathos – capitala insulei.



Rezerva sejur cu autocarul - https://bit.ly/2xkKQwN

Rezerva cazare Riviera Olimpului - https://bit.ly/2xxIyKf





SOURCE AND TAGS