Rasarit de soare in Parga


Rasarit de soare in Parga

Cateva repere geografice si o scurta descriere
Parga este un orasel statiune situat in 4 golfuri la malul Marii Ionice in partea de nord-vest a Greciei, mai exact in regiunea Epir, intre localitatile Preveza si Ioannia. Desi este un oras pe continent, da impresia ca este o mica insula. Inconjurat de verdeata luxurianta de pini si plantatii de maslini, acest mic oras se confrunta cu unele insule care se afla vizavi: Lefkada, Antipaxos, Paxos si Corfu.

 

Pozitia statiunii Parga pe harta Greciei

Soseaua principala strabate orasul pe sus, la aproximativ 30-40m deasupra marii. Intreg orasul este foarte aglomerat, cu stradute mici si intortocheate, iar locurile de parcare sunt o adevarata problema.

 Construit ca un amfiteatru antic in jurul unui port cu vedere spre mare, combinand in mod unic muntele si marea, orasul are o arhitectura remarcabila cu influente venetiene si turcesti, cu strazi pietruite, case colorate cu balcoane din lemn si acoperis din tigla, capele, biserici, monumente.
Pe langa arhitectura, influentele mediteraneeane vechi inca se simt prin accentul localnicilor si ospitalitatea cu care acestia isi primesc turistii.
                      In ciuda frumusetii sale si a peisajelor extraordinare, turismul este destul de nou aici, iar numarul de turisti straini este inca mic. Preferata pana nu demult in principal de turistii din Grecia, statiunea a inceput sa fie vizitata de turisti italieni sau britanici, atrasi de puritatea locului si de atmosfera specifica.

                       Un lucru pe care il veti observa in Parga este numarul de turisti repetitivi, multi venind de la varsta de  5 - 10 ani. Oaspetii spun ca nu ar vizita acelasi loc de doua ori, dar Parga este o exceptie, ceva ii atrage aici.
                      Parga atrage toate tipurile de calatori, iar grupele de varsta variaza, insa se adreseaza in special persoanelor cu varsta peste 30 de ani, fiind  foarte popular pentru calatorul singur. Parga este un mediu sigur pentru copii, dar nu are cluburi speciale pentru acestia pe care le veti gasi in mai multe statiuni comerciale.  

Cum ajungem?

Distanta dintre Bucuresti si Parga este de cca 1060 km si poate fi parcursa in aproximativ  13 h cu masina personala. Traseul principal al autocarului este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Kulata – Promahonas – Salonic– Kozani – Ioannina –Parga.
                        Exista si posibilitatea de a alege transportul cu avionul pana pe Aeroportul International Aktio din Preveza, care se afla la o distanta de 60 km fata de Parga.