Lefkada - Paradisul salbatic al Greciei


Lefkada – paradisul salbatic al Greciei



Geografie pe scurt 

Lefkada, este a 4-a insula, ca marime, dintre insulele ionice, situata pe partea vestica a Greciei, legata de continent printr-un pod mobil. Capitala insulei este orasul Lefkada, situat in partea de nord, la 20 km de aeroportul national Aktion. Insula are 117 km de coasta si o populatie totala de 20 000 de locuitori. Vacantele in insula Lefkada reprezinta adevarate incursiuni in lumea rurala greceasca, intr-un teritoriu cu plaje turcoaz, munti inalti, drumuri foarte inguste, vegetatie luxurianta si sate linistite cu plaje cu nisip fin.

Traseu

Distanta de la Bucuresti la Preveza este de 1073 km.

  Giurgiu , Ruse, Pleven, Sofia, Kulata, Promachonas, Seres, Salonic, Veria, Ioannina, Prevesa

Din Preveza pana pe Insula, se trece pe un pod mobil, care face legatura pe Insula.




Temperatura

Cele mai fierbinti luni sunt iulie și august, cand temperatura urca de multe ori la 35 grade Celsius. In restul timpului, temperaturile ajung in timpul zilei la 25-30 grade Celsius in aer si intre 20-27 de grade Celsius in apa.


Transportul intern in Lefkada

Cu autocare - Statia centrala de autocare este localizata in capitala, langa Marina, pe strada Golemi. Biletele sunt foarte ieftine. Autobuzele pleaca foarte des catre partea de est a insulei si destul de rar catre coasta de vest. Destinatiile sunt urmatoarele: Nydri, Vasiliki, Poros, Agios Nikitas, Katochori, Kariotes,Karabiatika.

Cu taxiul - In Lefkada, gasiti taxiuri in capitala si in cele mai populare regiuni turistice, dar si pe strazile principale ale insulei. Pentru destinatiile populare pretul este cunoscut, in timp ce pentru altele, depinde de distanta parcursa si regiunea unde vrei sa ajungi.

Cu masina - Masina este mijlocul de transport ideal pentru a vizita insula. Avand o masina ai oportunitatea de a vizita locuri in care nu poti ajunge cu autobuzul. Oricum, trebuie sa fii in posesia unui permis de conducere, sa porti centura de siguranta si sa nu consumi bauturi alcoolice la volan! 

Cu barca - Sunt disponibile ambarcatiuni mici, numite "caiques", care te pot transporta catre diferite plaje si insule apropiate ca Scorpios, Sparti, Meganisi, Madoyri, Prigiponisia, Skorpidi.

Mancarea

In Lefkada, aveti multe posibilitati pentru a servi masa si puteti gasi ouzeri, mezedopolia, taverne, taverne pescaresti, restaurante. In ceea ce priveste bauturile, in afara de vinurile locale recunoscute pentru gustul deosebit, mai puteti incerca si cateva lichioruri aromatice, cum ar fi : rosoli, mint si rose, precum si bautura preparata din migdale, denumita soymada. Bucataria locala nu este diferita de cea clasica mediteraneeana, dar are anumite elemente specifice, inspirate din bucataria venetiana. Desigur, puteti gusta cateva delicatese traditionale grecesti, aperitive, cum ar fi : tzatziki (iaurt, castraveti si usturoi), moysakas (musaca), shrimp salad (salata de creveti), squids (sepie), stifado, souvlaki (carne de pui cu cartofi prăjiti si salata) si gyros. O cina costa in jur de 10 euro, o bere 1 euro in supermarket si 2 euro in restaurant, apa (1,5 litri) intre 30 de centi si 1 euro, gyros 2 euro, salata greceasca intre 2 si 5 euro, rosii 50 centi.

Cluburi, baruri si Shopping

Lefkada are o varietate mare de magazine, de la cele ale designerilor celebri si bijuterii rafinate la articole din piele, de cea mai buna calitate si broderii delicate. Magazinele sunt deschise luni, miercuri si sambata de la 9 a.m. la 3 p.m., iar marti si joi de la 9 a.m. la 8 seara. Turistii pot cumpara produse textile din lana, lucrate manual, broderii cu modele traditionale, obiecte sculptate in lemn de maslin sau bijuterii din aur si argint.

Lekada este celebra pentru broderiile lucrate manual in Karsanika; destul de scumpe, merita cu prisosinta fiecare banut, sunt deosebit de frumoase si sunt unicate! Broderie mai ieftina nu gasesti in statiunile pline de turisti, ci in Karia. Nu trebuie uitate nici tesaturile relizate manual, obiectele decorative lucrate din lemn de maslin, bijuteriile si obiectele din argint.

O sesiune de shopping trebuie musai sa includa si delicatesele locale, preparate in gospodarii din produse naturale, cultivate in gradinile localnicilor. Nuga cu migdale si miere, lichior cu fructe, cu trandafiri sau scortisoara, vinul rosu local, salamul si carnatii Dellimari sunt doar cateva dintre delicatesele pe care ar trebui sa le gusti si sa le iei acasa. O alta bunatate a insulei este lintea de Eglouvi, despre care se spune ca are un gust deosebit de bun. Asta probabil explica si pretul destul de piperat, care ajunge pana la zece euro kilogramul, dar cunoscatorii spun ca intr-adevar merita!

Viata de noapte in insula Lefkada este faimoasa in arhipelagul Ionic, insula avand o mare varietate de baruri, pub-uri, cluburi de noapte si locuri cu muzica live. Cele mai multe locatii de noapte se afla in orasul Lefkada si in statiunile de litoral Nydri si Vassiliki.

Cluburi de noapte si baruri se gasesc in principal in capitala, cat si in cele mai populare statiuni turistice, Nydri si Vassiliki. Nu veti fi dezamagiti de viata de noapte Lefkada! Cel mai faimos club din Lefkada se numeste Byblos si este situat in statiunea Nydri. Aici va puteti distra, bea cocktailuri delicioase pana la primele ore ale diminetii. Adesea aici se organizeaza karaoke. 

        Unul dintre cele mai populare baruri se afla in statiunea Vassilliki, 155 CAFÉ BAR, find locul preferat atat pentru localnici, cat si pentru straini. Incercati delicioasele cocktailuri mohito, intr-un mediu foarte prietenos si ospitalier, in sunete de muzica jazz sau muzica greceasca.

        De asemenea, pe plaja Kathisma se afla barul-restaurant Copla. Acesta este renumit pentru calitatea si serviciile sale. Mediul este unic, barul fiind inconjurat numai de stanci.

Clubul Exces situat in statiunea Nydri este unul dintre cele mai mai cluburi de noapte din Lefkada. Muzica poate acoperi orice preferinta deoarece variaza de la rock pana la greceasca. Adesea, adaposteste unii dintre cei mai renumiti DJ din Grecia si din strainatate.

Barul Mylos Orlof se gaseste pe plaja Milos si este un loc unic ce isi asteapta oaspetii pentru a-i servi cu cele mai bune cocktailuri.


Statiuni

Coasta estica este intesata de plaje micute si mai putin spectaculoase, fara curenti maritimi asa incat marea este calda toata vara, inca de la inceput. Aici se afla cea de-a doua statiune ca marime de pe insula, Nidri, un fost sat pescaresc situate la 18 km de Lefkada Town. Nidri devine in timpul sezonului touristic una din cele mai cosmopolite statiuni, cu o viata de noapte extreme de activa si o plaja cu toate facilitatile.

O alta statiune aglomerata in timpul sezonului, aflata pe coasta estica intre Lefkada Town si Nidri este Nikiana. Aceasta a ajuns sa fie una dintre cele mai populare plaje de pe insula in ultimii ani, atragand din ce in ce mai multi turisti. In plus, in apropiere de Nikiana se afla si Manastirea Agioi Pateres (Sfintii Parinti), ce ofera o vedere superba spre zonele montane Alexandros si Kolyvata.

Sudul insulei deschide apetitul pentru winsurfing in Vassiliki, situat la 38 de km de Lefkada Town. Un fost sat pescaresc, a devenit de curand o atractie turistica, cu cateva plaje si plecari zilnice din port catre insula Ithaka si Kefalonia.
Tot in sud puteti vizita cateva sate pitoresti, Kalamitsi cu numeroase mori de vant, Sivota un sat pescaresc sau Poros.


Plajele din Lefkada

Lefkada este presarata de cateva statiuni mici, plaje salbatice si satucuri traditionale grecesti. Partea de est a insulei cuprinde statiunile Lefkada, Nikiana si Perigiali. Statiunile estice dispun majoritar de plaje de pietris, dar exista si lagune mici cu plaje de nisip. Majoritatea statiunilor din partea de est sunt orientate catre partea continentala cu muntii sai magnifici. 
Plajele de pe coasta de vest ale Lefkadei sunt pe departe cele mai tari din Grecia, fiind un adevarat miracol natural, in timp ce Porto Katsiki face parte din cele mai celebre 3 plaje grecesti.





1. PORTO KATSIKI (TOP 3 GRECIA) -  Porto Katsiki (Portul Caprei) este cea mai cunoscuta plaja din Lefkada fiind considerata una dintre cele mai frumoase din Europa si in TOP 3 GRECIA. Aceasta plajă ofera un peisaj de o frumusete de vis, bleu-ul incandescent al apei taiend rasuflarea oricarui turist. Diferenta de culoare a apei este data de conditiile atmosferice: verde-bleu (cand nu sunt valuri-vant) si bleu-ciel inters (cand sunt valuri-vant). Situat la 40 de km de capital insulei, Lefkada Town si 9 km de satul Athani, Porto Katsiki in mod sigur va v-a ramane in memorie, peisajul fiind realmente incredibil: nisip alb, plaja ascunsa sub stânci abrupte, in fata avem panorama capului Lefkas (farul), iar in spate minunata Plaja de la Egremni. 




2. EGREMNI - Egremni este o plaja extrem de lunga de nisip inconjurata de stanci. Peisajul este unul realmente de vis: apa bleu-ciel si valurile spumoase facand sa te crezi intr-o insula exotica. Pentru a ajunge pe plaja e nevoie sa cobori aproximativ 250 de trepte de pe versant, insa jos intimitatea este la ea acasa, neexistand niciodata aglomeratie precum la Porto Katsiki. Exista chiar un chiosc pe plaja pentru apa si racoritoare. 




3.  KATHISMA - Kathisma este una dintre cele 3 super-plaje din Lefkada alaturi de Porto Katsiki si Egremni fiind pozitionata la 2 km de satul Agios Nikitas si 14 Km de capitala Lefkada Town. Peisajul e extrem de spectaculos, Marea Ionica facand si aici un adevarat spectacol de culori: nuantele de bleu-ciel si albastru stapanind Kathisma. Este o plaja extrem de comerciala cu multe baruri si sezlonguri cu umbrelute. 




4. AGIOS IOANNIS-FRINI  (locul windsurfarilor) - Plaja din Agios Iannis - Frini se afla doar 2 km de capitala insulei Lefkada Town. Acesta este cea mai apropiata plaja de oraa si una dintre cele mai frumoase, dupa cele trei plaje de top de mai sus. Plaja are niste culori incredibile, care amintesc de un colt de Caraibe, fiind formata dintr-o curea de nisip de aur, asezonata de ruinele unor mori de vant. Plaja este de nisip, dar intrarea in mare este formata din blocuri de pietre si nisip. Vantul caracteristic acestei plaje ofera multiple posibilitati de practicare a windsufring-ului. 




5. MILOS - Milos este situata la sud de satul Agios Nikitas, de unde se poate ajunge in aproximativ 20 de minute pe o poteca putin mai abrupta. Plaja este una de nisip cu ceva mai mult pietris spre partea sudica. Si inca un lucru de notat, pentru cei mai pudici: e o plaja frecventata si de nudisti, de obicei stau in partea sudica, partea opusa dealului peste care se ajunge la Milos.




6.  AGIOFILI - langa Vassiliki (sud). La plaja turcuaz cu apa incolora se poate ajunge atat cu masina, barca sau chiar pe jos din portul sudic Vassiliki. Apa este destul de adanca inca de la mal, insa se pot face sarituri de pe stanci sau snorkeling (scufundari la suprafata cu tubul) in cautare de vietuitoare marine interesante.

 


7.  MIKROS GIALOS - langa satul Poros (sud). Plaja de pietris Mikros Yialos este una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, fiind cotata a 7-a de specialisti. Pentru ajunge la Mikros trebuie sa trecem prin Poros (un sat din sudul insulei), dupa care descindem direct in golf. 




8. GIALOS - Este o plaja lunga, situata la 35 km de orasul Lefkada, in  vestul insulei. Nu este foarte populara si de aceea este perfecta pentru cei care vor   sa se bucure de liniste. Plaja este accesibila printr-un drum ingust din localitatea Athani. Are o zona de parcare si o cafenea de unde se poate admira frumoasa Mare Ionica.




9. PEFKOULIA – Pefkoulia este o plaja intinsa, cu nisip, usor accesibila, aflata imediat in vecinatatea soselei. Se ajunge usor din Agios Nikitas, in directia Lefkada vreo 2 km.
     E impartita in doua portiuni printr-o aglomerare de pietre. Prima parte a plajei are un complex cu bar, piscina, dusuri, toalete si pe plaja se afla un rand de sezlonguri cu umbrele. Partea a doua e neamenajata. Langa plaja este o mica padure unde sunt instalate o multime de corturi.  Pentru ca este usor accesibila din Agios Nikitas, poate deveni foarte aglomerata in lunile iulie si august. 




10. KAVALIKEFTA –  Cunoscuta si sub numele de Kalamitsi, plaja este situata in partea estica a insulei. Aceasta concureaza ca si popularitate cu cele mai importante plaje ale Lefkadei. Cu nisipul fin si formatiunile pietroase din jur aceasta capata un aspect salbatic. Locatia este perfecta pentru amatorii de scufundari. Exista o parcare si o terasa de unde puteti cumpara sucuri si sandwich-uri. Drumul pana acolo este destul de ingust si cu multe curbe, dar se poate ajunge fara probleme.




11. MEGALI PETRA  – pe plaja Megali Petra se ajunge de pe plaja Kavalikefta, cele doua fiind unite. Va trebui sa urcati pe niste pietre, sa mergeti printre ele, apoi o sa descoperiti plaja Megali Petra cu pietrele sale caracteristice. Este foarte frumoasa, cu nisip si pietricele si incanta o multime de turisti ce o aleg pentru o zi la soare.




12. NIKIANA -  Este o plaja lunga, cu nisip alb, ce se afla la o distanta de doar 9 km de orasul Lefkada. In ultimii ani Nikiana a ajuns sa fie o statiune populara printre iubitorii de sporturi nautice. La mica distanta de plaja se afla Manastirea Agioi Pateres (Sfintii Parinti) ce ofera o vedere panoramic spre zonele montane Alexandros si Kolyvata.





13. DESIMI VLICHOS - Se afla la 22 km sud de orasul Lefkada, inconjurata de o zona de camping pe care trebuie sa o strabati ca sa ajungi la plaja cu pietre. Apa este clara si se poate inota in voie.




14.  PLAJA DIN VASILIKI - Este un sat pescaresc inconjurat de un decor natural luxuriant, situat la 37 km sud-vest de orasul Lefkada. Plaja Vassiliki este populara in Europa pentru conditiile perfecte de windsurfing si sporturi nautice. De pe plaja se pot inchiria echipamentele necesare activitatilor nautice. In vecinatatea acesteia se afla o gama variata de spatii de campare, taverne, magazine, cafenele si baruri moderne.




15. PLAJA DIN NIDRI - Este una dintre cele mai cosmopolite statiuni de pe insula. Plaja din Nidri este frumoasa iar vis-a-vis sunt micile insule Heloni, Scorpio si Madouri. Este de asemenea locul din care se da startul pentru evenimentul anual Ionian Regatta ce are loc in septembrie si este unul dintre cele mai mari evenimente de yachting de pe Mediterana. Pe plaja se gasesc restaurante, magazine, taverne si baruri.




Peisajele superbe, culoarea apei marii, oamenii primitori, stațiunile cochete, satele de munte cu stradute inguste, restaurantele si tavernele cu preparate delicioase si posibilitatile de distractie fac din Lefkada o destinatie de vacanta ideala.

Nu trebuie ratat in Lefkada:

Fiecare dintre localitatile insulei are un specific propriu si un sejur pe insula ar trebui sa includa o vizita in fiecare dintre acestea. Cele mai cunoscute sunt Nikiana, Poros sau Agios Nikitas.

1. Capitala insulei - Orasul Lefkada a fost construit in timpul veneţienilor (1684-1797) si este capitala si intrarea principală a insulei. Orasul este o destinatie turistica in sine, un oras primitor tipic grecesc, cu numeroase taverne si magazine de suveniruri.  Un obiectiv de interes este Piata Sf. Spiridon al carei nume vine de la  biserica din sec al 17-lea ce domina portul. Mai este cunoscut si datorita cetatii venetiene, dar si bisericilor ce dateaza din sec. al XVII-lea, muzeelor de arheologie, folclor, precum si doua biblioteci publice.

2. Simbolul insulei Lefkada este plaja Porto Katsiki -  una dintre cele mai frumoase plaje din intreaga Grecie. Apa foarte limpede si plaja imbietoare te cheama la ele pentru a petrece un timp de calitate si a te reincarca cu energie din plin. Alte plaje mai salbatice si naturale sunt Athani situata la aproximativ 40 de km de orasul Lefkada sau chiar Vasiliki – locul ideal pentru surferi profesionisti si incepatori care doresc sa-si etaleze talentele sau sa capete experienta.

3. Mancarea traditonala greceasca. Cateva dintre mancarurile traditionale pe care le puteti servi pe insula sunt: 'bourdeto', cod 'bianco', 'fry-pie', 'frugadeli' si delicioasa inghetata greceasca. Nu uitati sa incercati carnatii traditionali, ladopita, nuga si daca sunteti norocosi Egklouvis icre si linte.

4. Manastirea Faneromeni – este o oaza de liniste si spiritualitate. Este situata departe de agitatia plajelor si a statiunilor si ofera clipe de liniste si recreere vizitatorilor. Acesta este centrul spiritual al Insulei Lefkada si un punct de sprijin pentru locuitori. Fiind protectoarea insulei, Maica Domnului este sarbatorita in lunea Sfintei Treimi, zi in care o multime de credinciosi vin sa participe la slujba. In drumul catre manastire, daca te opresti pentru un moment sa te mai odihnesti vei descoperi ca ai in fata ta unul dintre cele mai frumoase peisaje si nimic nu se compara cu aceasta experienta atunci cand o traiesti pe propria piele.

5. Activitati si sporturi nautice: Centrul de sporturi nautice din Nidri este un adevarat paradis pentru cei care iubesc sporturile in apa si jocurile. Acesta ofera experiente de neuitat. De la ski nautic la fly-fish, banana sau crazy sofa la zbor cu parapanta pe frumoasa insula Skorpios. Chiar si cei care nu au incercat vreodata vreun sport nautic pot fi initiati cu ajutorul instructorilor. Scufundarile organizate de Lefkas Diving Center,din Nikiana, considerat cel mai bun de pe insula si Nautilus, din Vassiliki, va deschid poarta catre o noua lume a faunei si florei subacvatice din Marea Mediterana, oferind cursuri pentru orice nivel.

6. Viata de noapte in insula Lefkada este faimoasa in arhipelagul Ionic, insula avand o mare varietate de baruri, pub-uri, cluburi de noapte si locuri cu muzica live. Cele mai multe locatii de noapte se afla in orasul Lefkada si in statiunile de litoral Nydri si Vassiliki. 

7. Satul traditional Poros este construit in forma de amfiteatru pe pantele verzi ale unui deal si se afla la 25 km sud de orasul Lefkada. Este un sat mic insa se poate mandri cu o pereche de biserici remarcabile, cum ar fi biserica din Analipsi care gazduieste cateva fresce frumoase si icoane din secolul al 17-lea si Biserica Maicii Domnului. Vechea presa de masline si ruinele unui castel din secolul al 4-lea sunt de asemenea obiective ce pot fi vizitate in satul Poros. La doar 4 km de sat este golful magnific Mikros Gialos, o mica asezare pitoreasca.

8. Cel mai spectaculos apus. Insula nu are hoteluri, prin urmare nici sistemul all-inclusive. In schimb, exista sute de taverne unde se poate manca. Desi majoritatea au vedere la mare, de departe cea mai frumoasa priveliste este cea a tavernei Rachi. Situata la o inaltime de 600 metri, cu vedere la Marea Ionica, intr-un mic sat - Exanthia - de aici poate fi vazut cel mai spectaculos apus. Se serveste in special  mancare traditional greceasca.

9. Cascadele Dimossari – Lefkada este o insula ce abunda de apa subterana, acesta fiind unul din principalele motive pentru care insula are o vegetatie luxurianta. Muntii inalti sunt sursa multor cascade ce isi croiesc drum printre stanci. O astfel de cascada superba este si Dimossari care poate fi gasita la marginea satului Nydri. Ea sfarseste intr-un defileu plin cu pietre albe. Numele Dimossari a derivat din cuvantul Dimos, un vechi sat in care au fost gasite numeroase mori de apa. In timpul sezonului de vara, atunci cand temperatura este foarte ridicata, turistii vin la cascada pentru a scapa de caldura. Multi dintre ei se aventureaza in apele cristaline ale lacurilor cu toate ca apa este foarte rece.

10. Grota Papanikolis – o pestera pe jumatate inundata situata foarte aproape de orasul Lefkada.  Accesul in zona se poate face doar cu barca dupa cum era de asteptat, iar aceasta poate fi luata din localitatea Nydri situata in apropiere. Aceasta grota este a doua ca marime, din Grecia.

11. Capul Dukato – este punctual cel mai sudic al insulei in sud-vest, locul unde se spune ca s-a aruncat Afrodita ca sa se vindece de iubirea ce i-o purta lui Adonis! Tot aici s-a sinucis si poeta Sappho ca sa se vindece de dragostea neimpartasita pentru Phaon. Aici pe stanci s-au gasit ramasitele Templului lui Apollo si pe acest loc s-a ridicat farul. Trebuie sa urcati sus la far si sa priviti ce nuante minunate de albastru inchis are marea aici! Recomandam sa admirati un apus de soare memorabil de langa far, in sunetul asurzitor al valurilor ce se sparg de stanci.

12. Castelul Agia Mavra – are un rol important de protectie al orasului si al locuitorilor sai, si  ofera vizitatorilor sai nu numai privelisti impresionante, dar si povesti frumoase pe care le poti asculta chiar de la localnicii dornici sa impartaseasca din istoria orasului. Castelul a fost construit in secolul XIV insa s-a pastrat in conditii bune datorita lucrarilor de restaurare.

13. Turul Insulelor – avand in vedere distanta mica dintre Lefkada si insulele din jur aveti prilejul de a le explora la bordul unui vas traditional. De pe bordul vasului puteti observa insula lui Ulysse, Ithaka, precum si Insula Meganissi, unde cu putin noroc puteti inota cu delfinii. Croaziera continua cu Insula Scorpios, detinuta pana de curand de familia Onassis. Accesul pe insula este interzis, dar te poti bucura de o baie in apele cristaline si calde. Ultima escala inainte de intorcerea in Lefkada este in Madouri, minunata insulta cu un diametru de numai 400 metri.




De ce Lefkada?

-destinatie accesibila ca distanta – de promovat si pe transport individual si autocar, zbor scurt
-este imaginea tipica a Greciei traditionale 
- tarife avantajoase
-un paradis salbatic ce trebuie descoperit: plaje izolate, ape turcoaz si limpezi, dealuri impadurite
-destinatie pentru practicarea sporturilor nautice, in special in partea de sud (Vasiliki)
-cele mai frumoase plaje din Grecia

Rezerva sejur cu avionul - https://bit.ly/2xhQdg9
Rezerva sejur cu autocarul - https://bit.ly/2xkJkuB
Rezerva sejur individual - https://bit.ly/2D4U5GD




SOURCE AND TAGS