Kusadasi– incursiune in Asia Mica




Distanta Bucuresti – Kusadasi – aprox. 1280 km

Traseu autocar din Bucuresti:
Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Edirne – Cannakale – Izmir – Kusadasi






Geografia pe scurt:

Kusadasi este una din cele mai importante statiuni Turcesti de la Marea Egee, locatia care abunda in importante situri istorice, plaje attractive dar si multiple posibilitati de shopping si distractie. Desi are o populatie de doar 65.000 de locuitori, in timpul sezonului estival peste jumatate de milion de turisti viziteaza statiunea. Este situata pe coasta de vest a Turciei, la aproximativ 90 km sud de orasul Izmir si foarte aproape de principalele orase antice, precum Ephesus, Miletos sau Didyma.
                 
Kusadasi are un climat tipic mediteranean, cu veri calde si ierni blande, oferind un lung sezon turistic. Datorita temperaturilor ridicate, sezonul de vara poate incepe inca din luna aprilie si se prelungeste uneori, in functie de climat chiar si pana la jumatatea lunii noiembrie.

                                                      Aprilie    Mai    Iunie    Iulie    Aug.    Sept.    Oct.
Temperatura medie (°C)                21          23       27        29        29         27       24
Durata de stralucire a soarelui       7           10       12        12        11           9         6


 


Despre mituri si istorie

Zona orasului Kusadasi si Turcia in general, este de fapt un imens muzeu în aer liber, în care au lăsat urme adânci toate civilizaţiile care au trecut pe aici. Primele asezari din Kusadasi dateaza inca din anul 3000 iHr. Asezarile au fost intemeiate de o colonie venita din Muntii Pilav, care odata stabiliti aici au profitat de climatul bland si au inceput sa cultive maslini, vita de vie si smochini.
In anii ce au urmat, s-au intemeiat cateva orase, cum ar fi Priene, Miletos, Ephesus sau Teos, ce urmau sa devina unele din cele mai importante centre comerciale si porturi. Vizitând oraşul Efes (Ephesos) de pe teritoriul oraşului Izmir de azi, turistii vor avea ocazia să ajunga în apropierea unei alte minuni a lumii antice: templul zeiţei Artemis. Acesta este un monument unic în lume, şi a fost construit în cinstea zeiţei Artemis în anul 800 î.Hr. Excavaţiile de la începutul secolului XIX au adus la suprafaţă şi alte părţi din templu, majoritatea dintre ele aflându-se în prezent la British Museum. Templul zeiței Artemis a fost distrus şi reconstruit în câteva ocazii, una dintre ele fiind în același an în care s-a născut şi Alexandru cel Mare (356 i.H). Aceste locuri au marcat profund începuturile creştinismului. O serie de evenimente importante legate de naşterea acestei importante religii au avut loc pe teritoriul actual al Turciei. Printre aceste evenimente se pot numara: Petru şi Pavel s-au rugat în aceste locuri şi se pare că aici au adus-o şi pe Fecioara Maria care şi-a petrecut ultimele zile din viaţă într-o căsuţă de piatră, Muntele Ararat este locul unde se spune că s-a oprit arca lui Noe dupa potop.


Specificul culinar

Bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai spectaculoase din întreaga lume. Mâncărurile turceşti combină tradiţiile culinare din trecutul popoarelor nomade din Asia Centrala cu influenţele Orientului Mijlociu şi bucătăria mediteraneană. Nu trebuie să pleci de aici fără să încerci: shish kebab, doner kebab, dolma precum şi renumitele dulciuri: baclava, kataiful, rahat, halva, sutlac şi kazandibi. Dintre băuturi trebuie să încerci tradiţionalul rachiu, ayranul, ceaiul, cafeaua neagră, berea turcească şi vinul roşu sau alb. Turcilor le place să cineze în taverne (meyhane) în care mâncarea tradiţională este acompaniată de muzică popular şi dans. Îţi recomandăm să încerci măcar unul dintre restaurantele sau barurile de mai jos: Ali Baba, Café Seyhan, Hann Café, Keyif, Yucca, Ladies Beach Cafe, Sherwood, Captain’s Cafe Bar & Restaurant.
De asemenea, nu trebuie ratată piața de vineri care oferă ocazia perfecta de a descoperi şi simți cu adevărat Turcia. Piața se organizează evident în fiecare vineri, vizavi de stația principala de microbuze din centrul stațiunii. Sătenii din jurul stațiunii isi aduc în fiecare săptămână recoltele proaspete de fructe şi legume. De asemenea se pot găsi aici textile, pantofi şi cosmetice, dar şi echipamente casnice.




Petrecerea timpului liber: viata de noapte si distractie

Pentru turistii dornici de distractie, in Kusadasi exista o paleta variata si interesanta de baruri , pub-uri si cluburi de unde vor avea cu siguranta ceva de ales.
Spectacolele de „Belly Dancing”, muzica live, mancarea traditionala si bauturile locale asigura o atmosfera autentica si ofera distractie garantata. Exista doua strazi importante unde se afla cele mai faimoase baruri si pub-uri. Una din ele este “Barlar Sokagi” sau “Street Bar” iar cealalta poarta numele de “Asagi Barlar Sokagi” sau “Strada de jos a Barurilor”. Tinerii prefera insa cluburile pe plaja, unde pot dansa pana dimineata, iar cele mai reumite sunt Miracle si Jade unde se asculta muzica pentru toate gusturile.
Insa nici o vacanta in Turcia nu este completa fara o seara turceasca. Pentru o seara autentica puteti merge la Caravanserai, un vechi castel otoman unde va puteti delecta cu dansuri si muzica turcesti si un delicios bufet.


Shopping

Kusadasi este considerat un paradis al cumpărăturilor. Este cel mai bun loc pentru cumpărători, cu numeroase piete și buticuri, precum și centre comerciale, unde vei descoperi o mulțime de opțiuni. În bazarele de aici vei găsi bijuterii, piele, covoare și antichităţi, textile și broderii, piese din cupru, onix și sidef. Însă aici shopping-ul înseamnă mai mult decât o simplă plimbare prin magazine. Vei avea ocazia să descoperi plăcerea de a negocia cu vânzători care nu este exclus să te invite la un ceai în timp ce îţi prezintă produsele. Unul dintre avantajele magazinelor turcești este că sunt deschise 7 zile pe săptămână. In bazar te vei simti ca si intr-un parc de distractie, datorita forfotei si animatiei, a vanzatorilor prietenosi si extrem de sociabili, iar negocierea produselor este una dintre atractiile principale ale bazarurilor.   
Moneda oficiala este lira turceasca, insa puteti merge cu orice alta moneda, deoarece comerciantii primesc orice forma de plata, cash sau card.







Plajele din Kusadasi
 
                 Plajele din Kusadasi ofera turistilor ape limpezi, nisip fin si posibilitatea de petrecere a unor clipe minunate sub soarele Egean.    

    Plaja Orasului: localizata in zona centrala chiar langa port. Aceasta plaja de nisip fin ofera numeroase facilitati precum sezlonguri, umbrele, practicarea diferitelor sporturi de apa, iar pentru servirea meselor, turistii gasesc in aceasta zona numeroase restaurate si terase cu meniuri varíate.


    Long Beach: aceasta plaja este ideala pentru inot si sporturi de apa, are intare lina si nisip fin. Plaja este localizata la 6 km de centrul orasului intre Hotel Batihan si Nazli Site. Turistii pot ajunge din oras pe aceasta plaja in 5 minute cu microbuzele locale.
 


    Ladies Beach: poate cea mai frumoasa si mai reprezentativa plaja din Kusadasi, localizata la 5 minute de centrul orasului cu Dolmusul ( maxi taxi local)
 


    Plaja Kustur: este localizata la 6 km de Selcuk. Este usor accesibila din centrul oraslui cu microbuzele locale. Datorita pozitiei sale, este ideala pentru parasailing, surfing sau ski nautic. 

    Plaja Tusan: Situata in imediata apropiere a plajei Kustur, ofera numeroase posibilitati de practicare a sporturior nautice.

    Plajele din Parcul National: aceste plaje sunt localizate la 30 km de Kusadasi. Cele mai cunoscute plaje din parc sunt localizate in golfurile Icmeler, Aydinilik, Kavakli si Karasu. Din cele 4 golfuri doar in Icmeler plaja este cu nisip. Locatia este perfecta datoria localizarii plajelor chiar in padurile de pin.
                Microbuzele pleaca la fiecare 30 de minute din Kusadasi catre plajele din Parcul National.




Potentialul turistic al zonei: Must do in Kusadasi!


Peștera lui Zeus. Înainte de intrarea în parcul naţional, ascunsă printre copaci și flori, vei găsi mistica Peșteră a lui Zeus. Apa minerală din interiorul peșterii este deosebit de curată, fapt care face ca acest loc să fie perfect pentru a te îmbăia. Răcoarea de aici recomandă această zonă ca un refugiu binevenit după căldura covârșitoare de afară.

Insula Porumbelului. Explorează Insula Porumbeilor şi vizitează muzeul. Insula Porumbeilor, cunoscuta şi sub numele de Insula Pasărilor, este simbolul local al stațiunii deoarece de aici isi are originile şi numele (Kusadasi – Insula Pasarilor”). Vizitează muzeul din interiorul vechiului castel bizantin sau pur şi simplu bucura-te de peisaj.


Seara turceasca. Merita sa mergeti si la o seara turceasca deoarece pe langa  dansurile traditionale turcesti sau binecunoscutul dans din buric, mai exista un dans foarte important in cultura turceasca si anume dansul dervisului rotator, un dans specific Turciei care implica un dansator care se invarte intr-un ritm exact, ce face referire la rotirea Pamantului in jurul axei sale, cu scopul de a atinge extazul spiritual. Dervisul rotitor poarta o imbracaminte specifica, alcatuita dintr-o fusta si o bluza albe, o centura neagra si o caciula inalta din blana de camila, toate fiind simboluri ale mortii. Dansul dervisului, promovat ca atractie turistica, este, de fapt, un ritual spiritual sufit inclus in ceremonialul Sema ce are o vechime de nu mai putin de 700 de ani.

Insula Samos. Una din cele mai frumoase si  atractive insule grecesti, localizata la 20 de mile marine sud de Kusadasi,  o sa va incante cu peisajele muntilor acoperiti de paduri de pini, dealurilor acoperite de vita de vie si plajele frumoase. Conform mitologiei grecesti zeita Hera s-a nascut in insula Samos, iar turistii pot vizita vestigiile Templului Herei.      
    

Aqua Fantasy si Adaland. Adaland şi Aqua Fantasy sunt principale parcuri acvatice din Kusadasi. Petrece o zi pe toboganuri cu nume ca Tunetul Negru sau Kamikaze, alătură-te celor care dansează dansul ploii sau alege varianta relaxantă de a pluti intr-un colac de cauciuc în jurul Râului Leneș.

Baie turceasca – Hammam. Hammamul sau baia turceasca este o incapere mare, frumos decorata cu mozaic de sticla in combinatii de culori orientale. Pe margine sunt bancute placate cu mozaic si incalzite, podeaua este incalzita, iar in mijlocul incaperii exista o masa din ceramica (sau mozaic de sticla) incalzita pe care se face masajul cu sapun dupa ce corpul a fost pregatit in prealabil printr-o baie de abur cald. Trupul si mintea se relaxeaza complet, timp in care participantii la baie stau pe bancutele incalzite. Temperatura din hammam nu depaseste 50 grade Celsius, aburul este umed. Urmeaza masajul cu sapun, cu o manusa speciala de peeling si cu spuma de sapun cu arome diferite. In urma tratamentului din hammam (o experienta de lux pentru trup si minte) senzatia de relaxare si starea de bine ating cote maxime. O sedinta la hammam dureaza aprox. 40 minute. Se spune ca efectul unei sedinte de terapie in hammam dureaza o saptamana.

Jeep Safari. Ia parte la un safari cu Jeep-urile şi explorează împrejurimile orașului Kusadasi. Petreceți întreaga zi explorând munții din Parcul National sau dealurile din spatele satului Sirince intr-un Jeep.

Club Caravanserail – Kervansaray Hotel. Construit initial in 1618 de Okuz Mehme Pasha, astazi este un binecunsocut hotel in Kusadasi, adaptat la nevoile din ziua de azi. In aceast locatie in timpul sezonului au loc in fiecare seara serile turcesti.
 
Shopping în Grand Bazaar. Cel mai mare centru comercial din zonă, Marele Bazar, se află în apropierea portului din Kusadasi. Important este să te tocmești, pentru că numai astfel vei reuși să ajungi la preţuri cu până la jumătate mai mici decât cele cerute iniţial.

Bucataria Turceasca: este cu siguranta un lucru ce nu trebuie ratat odata ajuns in Kusadasi. Savurati produsele specifice acestei zone intr-unul din numeroasele restaurante specifice.



 Obiective turistice importante:

Pamukkale  si  Hierapolis. Pamukkale sau Castelul de bumbac cum il numesc turcii, este un loc obligatoriu de vizitat din Kusadasi, de ce? Pentru ca vei avea ocazia sa vezi una din minunile naturii si a lumii. Modul in care s-a format este unul natural din travertin (o roca din calcar de culoare alba, ce a luat nastere la gura de varsare a izvoarelor termale). Tot in aceasta zona se gaseste si Hierapolis (gr.: orasul sfant) una veti putea vizita: Biserica Bizantina, Drumul de marmura, Poarta bizantina, Necropolele si Arcul lui Domitian.  
 

Efes si Casa Fecioarei Maria. Daca vrei sa ai parte de o lectie de istorie in adevaratul sens al cuvantului, viziteaza Efes-ul si te vei intoarce in timp atunci can vei vizita Biblioteca lui Celsius, Templul Zeitei artemis, Marele Teatru, Templul lui Hadrian sau Fantana lui Traian. 

Orasul Selcuk. Este o mica localitate situata la aproximativ 20 km de Kusadasi. Este una din cele mai vizitate locuri din Turcia, aici regasindu-se un faimos castel, Biserica Sfantul Ion sau Moscheea Isa Bey.

                                       Excursiile optionale:

Efes – orasul antic – excursie pe coasta de sud a Turciei, orasul care gazduieste una din cele 7 minuni ale lumii, Templul Zeitei Artemis. Tot in aceasta excursie se viziteaza si Biblioteca lui Celsius, Templul lui Hadrian si Fantana lui Traian.

Excursie la Pamukkale – Ne lasam fascinate de traseele de calcar si de cea mai originala piscine din Turcia, Piscina Cleopatrei.

Cetatea Pirene si Miletos – in aceasta excursie ne vom bucura de frumusetea Templului Zeitei Athena, Casa Sacra sauTemplul lui Zeus. Cetatea Milet este unul din cele mai vechi orase ale Ioniei, aflat la 60 km de Kusadasi.

Picnic pe vapor – Plimbare cu vaporasul pe Marea Egee, pentru a descoperi frumusetea tarmurilor Turcesti.


HOTELURI

 

1. HOTEL ARORA 4*, ALL INCLUSIVE

Localizare: Hotelul este situat la 5 km de centru si dispune de 76 camere standard, 12 camere deluxe si 4 camere familiale.
Facilitati hotel: acesta dispune de 2 restaurante interioare, restaurant exterior, restaurant a la carte,  snack bar, cafenea, pool bar, lobby bar, viatmin bar, doctor, coafor, magazin, masaj, sauna, centru fitness, baie turceasca, plaja privata cu nisip la 25 de m, piscina exterioara pentru adulti si copii, piscina interioara, spalatorie.
Facilitati camere: acestea sunt dotate cu baie cu dus sau cada, uscator de par, telefon, TV, minibar, aer conditionat, seif, camerele pot avea vedere la mare sau la piscina.


2. HOTEL ASENA 3*, ALL INCLUSIVE
Se bucura de un amplasament central in cadrul statiunii, nu departe de toate activitatile de vacanta. Acesta ofera vizitatorilor o vedere panoramica asupra Marii Egee din ultimele camere dar si din receptia hotelului.
Locatie: Hotelul este situat chiar pe malul marii,  in zona Ladies Beach  care are cea mai buna plaja de nisip premiata cu “Steagul Albastru” si  este situata doar la 3 km de centrul  orasului Kusadasi.
Facilitati camere: Majoritatea camerelor au vedere la mare oferind cele mai frumoase privelisti. Camerele  dispun de baie cu dus, TV, telefon, balcon, aer conditionat centralizat.
Activitati: Ajuns aici, vei putea practica sporturi pe apa si de plaja, tenis de masa, tenis pe plaja, salon Tv,  si animatie pe durata zilei
Piscina: Este situata la ultimul etaj al hotelului, detine sectiune speciala pentru adulti si pentru  copii. Vei gasi sezlonguri si umbrele gratuite, dar si un bar.
Alte facilitati: receptie, lobby bar, restaurant in interior, bar la piscina, snack bar, salon TV.


3. HOTEL PIGALE BEACH 3*+, ALL INCLUSIVE
Hotelul este asezat in trepte, in mijlocul unui paradis verde:o oaza de verdeata care te imbie la o vacanta de neuitat. Complexul hotelier este alcatuit  din cladiri cu un etaj sau doua
Locatie: Hotelul este situat la 100 m de plaja cu nisip, la 3 km de centrul orasului Kusadasi.
Facilitati camere: Camerele sunt luminoase si spatioase si pot avea  vedere la gradina sau la piscina. Ele dispun de baie cu dus sau cada, TV, telefon, balcon, aer conditionat individual, minibar.
Activitati:  miniclub, animatie, teren de tenis, volei, masa tenis, loc de joaca pentru copii, teren baschet, billiard, masa fotbal.
Divertisment: Salon Tv, animatie pe durata zilei la piscina, si in gradina si spectacole organizate seara.
Piscina:  piscina exterioara-semiolimpica pentru adulti cu sectiune pentru copii, aqua slide, sezlonguri si umbrelute gratis la piscina.
Alte facilitati: seif la receptie, restaurant in aer liber si unul in interior, bar la piscina, lobby bar.


|Descopera acum Kusadasi:-sejur cu avionul https://bit.ly/2LGuF5B
                                            -sejur cu autocarul https://bit.ly/2JZ5urL
                                            -sejur individual https://bit.ly/2SAFGq3

SOURCE AND TAGS