Insula Zakynthos - Floarea Levantului


INSULA ZAKYNTHOS1.1    Introducere:
        Insula Zakynthos este cunoscuta ca Zante sau "Floarea Levantului”, iar turistii greci vin in Zante inca inainte ca aceasta destinatie sa fie apreciata de turistii innternationali.
            Este renumită în primul rând  pentru plajele sale largi, cu nisip fin, dar si pentru vegetatia luxurianta bogata in plantatii de maslini, de citrice si paduri de pini sau pentru fauna rara a carei emblema o reprezinta testoasele Caretta,protejate prin lege.   
. Pe langa frumusetile naturale, insula ofera turistilor pasionati de redescoperirea trecutului, posibilitatea de a patrunde in tainele civilizatiei bizantine de odinioara. 
Foarte multi turisti aleg Zakynthos ca destinatie de vacanta datorita plajelor numeroase si variate ca forma si vegetatie care se gasesc aici.

1.2.    Geografia pe scurt:
               Situata la circa 300 km vest de Atena, Zakynthos face parte din insulele Marii Ionice, fiind cea mai sudica si a treia ca marime dintre acestea, dupa Corfu si Kefalonia. Are o suprafata de 410 km iar zona de litoral se intinde pe aproximativ 125 km lungime. Plajele sunt rasfirate de-a lungul coastelor de nord, sud si est, iar cele mai cautate se afla pe Coasta de sud a insulei. Insula abunda in plantatii de maslini, dispuse pe dealurile intinse, precum si paduri de pin care formeaza o priveliste deosebita.  Insula are forma unui varf de sageata, “varful “ fiind indreptat catre nord-vest si poarta numele de “Capul Skinari”.    Partea de vest a insulei este un platou muntos, iar coasta de sud-vest este formata in mare parte din stanci abrupte. Jumatatea de est este formata dintr-o campie fertila, dens populata, cu plaje lungi de nisip intrerupta de mai multe dealuri izolate.In partea de sud-est a  insulei se afla Golful Laganas, unde a fost infiintat Parcul National Marin pentru protejarea broastelor testoase marine Caretta-Caretta si a focii meditaraniene Monachus-Monachus.

1.3.    Temperaturi:
Climatul insulei este de tip mediteranean, cu veri calde si ierni blande, insorite. In Zakynthos ploua foarte rar, insa atunci cand se intampla, ploaia este abundenta. Este cunoscuta ca fiind una din cele mai insorite insule grecesti. Vara media temperaturilor ajunge in jurul valorii de 32 ⁰C. Lunile cu caldura cea mai suportabila sunt mai, iunie, septembrie sau octombrie.


1.4.    Cum ajungem – Traseu recomandat:
    Traseul pe care îl recomandăm pentru a ajunge pe insulă este următorul:
1).    Individual sau transport autocar:
  BUCUREŞTI – GIURGIU – RUSSE – SOFIA – KULATA – PROMAHONAS – SALONIC – PATRAS – KILLINI
         Traseul intre Bucuresti – Kilini are o lungime de aproximativ 1250 km si se parcurge in aproximativ 18-20 de ore, in functie de formalitatile vamale si de trafic. Din Killini se traverseaza cu ferryboat-ul pana pe insula, calatorie ce dureaza in jur de 1 ora si 15 minute.


2).    Avionul:
          Avionul este cea mai rapida cale de a ajunge pe insula. Anul acesta avem zbor charter din Bucuresti si Timisoara, si foarte curand si din Iasi.
Calatoria cu avionul dureaza 1 h 30 min din Bucuresti si 1 h 45 min din Timisoara.

1.5.    Plajele cele mai renumite de pe insula:
    Insula Zakynthos este adorata de turisti in special datorita plajelor superbe care si-au pastrat frumusetea naturala. Multe dintre plajele din sudul insulei sunt si loc de cuibarit pentru broastele testoase Caretta -Caretta.
Pentru a le vedea puteti face excursii cu barca, cel mai popular loc de plecare fiind plaja Laganas. Cea mai faimoasa plaja de pe insula Zakynthos este Navagio sau Golful Contrabandistilor.
    Mediul natural al insulei , cu stancile sale masive si campiile sale verzi, ofera turistilor posibilitatea de a alege dintre mai multe tipuri de plaje: plaje neatinse, plaje intinse cu nisip fin, plaje izolate, plaje petru practicarea sporturilor de apa si lista este nesfarsita. Indiferent cat timp stai aici, va exista intotdeauna o noua plaja pentru a o explora.
De la mijlocul lunii mai si pana la sfarsitul lunii octombrie inotul in Marea Ionica din Zakynthos este o experienta fantastica.
Va puteti bucura de inot si soare in timp ce va relaxati pe o serie de plaje diferite. Superbele plaje din Zakynthos sunt renumite in Grecia pentru frumusetea lor nealterata si pentru apele turcoaz.

          Plaja Laganas – este una din cele mai populare si cosmopolite plaje ale insulei, localizata la 9 km nord de Zante. Se intinde in jurul golfului unde se gasesc numeroase sezlonguri si umbrele. Numeroase sporturi acvatice sunt disponibile in aceasta zona iar turistii pot servi mesele la una din tavernele din apropierea plajei. Plaja Laganas este protejata prin lege datorita faptului ca aici isi depun ouale faimoasele broaste testoase Caretta – Caretta.              Plaja Kalamaki – este localizata la aproximativ 6 km sud de orasul Zakynthos, in prelungirea golfului Laganas. Este o zona preferata de familiile cu copii datorita nisipului fin si intrarii line in apa.          Plaja Tsilivi – este una dintre cele mai populare statiuni din Zakynthos situata la 6 km vest de capitala. Datorită infrastructurii turistice dezvoltate, zona atrage mulți vizitatori în timpul sezonului de vară. Plaja de nisip fin atrage anual numerosi turisti, de la familii cu copii si pana la iubitori de sporturi nautice. Langa plaja din Tsilivi este un mic port, plin cu barci  de pescuit traditionale grecesti si mici barci de viteza private.