Insula Rhodos - Muzeul civilizatiei Greciei Antice


INSULA RHODOS


Harta Insulei Rhodos


1.1.          Introducere:

Rhodos este insula care are cate ceva de oferit pentru fiecare turist. Cu o istorie si o cultura de 2400 de ani, ce si-au lăsat amprentele in fiecare colt al insulei, cu o frumusețe naturala impecabila și o mare varietate de peisaje, cu o infrastructura moderna și atmosfera cosmopolita, Rhodos satisface chiar si cele mai exigente gusturi. Datorita pozitiei sale excelente, climatului bland si atractiilor naturale, insula Rhodos a devenit in timp un important centru turistic, fiind reumita ca si „Insula Soarelui”.

Insula Rhodos, una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din lume este cea mai mare dintre insulele Dodecaneze. Toate ghidurile turistice indica Rhodos ca fiind una dintre cele mai bogate insule grecesti din punct de vedere istoric. Cel mai vizitat obiectiv turistic este orasul medieval din Rhodos unul dintre cele mai pastrate din Europa. Insula Rhodos are mult mai mult de oferit decat istorie, insula este considerata una dintre cele mai potrivite destinatii de vacanta datorita climei exceptionale, cu 300 zile de soare pe an, plaje diverse cu nisip fin sau pietricele si hoteluri pentru toate bugetele. Exista si alte avantaje care recomanda aceasta insula ca destinatia ideala de vacanta: marea diversitate de statiuni si preturi; de la animatul Faliraki la minunatul Lindos, de la comoditatea sistemului all inclusive, la hotelurile pentru familii si liberatatea oferita de sistemul self catering.1.2.          Geografia pe scurt:


Cu 78 de km lungime, 38 de km lăţime şi în jur de 50.000 de locuitori, insula Rhodos este cea mai mare dintre Insulele Dodecaneze din Marea Egee. Mai precis, insula este poziţionată în sud-estul Mării Egee, la doar 11 mile marine de Asia Mică. Linia de coasta a insulei se intinde pe o lungime de aproximativ 220 km si este formata din plaje de nisip sau pietris.

 Datorită poziţiei sale, climatului şi atracţiilor naturale, Rhodos a devenit un important centru regional, fiind cunoscută ca Insula Soarelui. Pindar, unul dintre marii poeţi lirici ai antichităţii, menţionează insula în una din odele sale, ca fiind născută din unirea zeului Helios cu nimfa Rhodos. Cel mai înalt punct al insulei este reprezentat de muntele Attavyros, care se ridică până la o altitudine de 1.215 m. În rest, insula este un spaţiu fertil, cu o mare varietate de vegetaţie iubitoare de soare, de la viţă de vie la „petalude“ care, datorită răşinii lor parfumate, adună colonii întregi de fl uturi multicolori. Insula abundă în locuri încântătoare şi interesante, care merită să fi e vizitate. Rhodos este o reală provocare pentru orice vizitator: staţiuni cosmopolite cu plaje minunate şi hoteluri moderne, alături de o istorie fascinantă care traieşte încă în ruinele răspândite pe coline.

Capitala insulei, Rhodos Town, este situata in extremitatea nordica a acesteia. Interiorul insulei este muntos cu paduri dese de pin si chiparos si cu foarte putine zone locuite. Cu cat ne apropiem de coasta insula ofera terenuri arabile cu numeroase livezi de maslini, citrice sau vita de vie.

 

 

1.3.          Temperaturi:

Clima din Rhodos este mediteraneana si blanda, caracterizata prin veri insorite si uscate si ierni usoare. In cursul lunilor iulie si august sufla briza si vanturile de nord, facand temperatura mai suportabila. Toamna si iarna atunci cand ploua, ploua abundent.


1.4.          Cum ajungem pe Insula Rhodos?

Pentru a ajunge pe insula anul acesta avem zbor charter din Bucuresti si Cluj.

 

1.5.          Plajele cele mai renumite:

Plajele din Rhodos sunt foarte variate, de la plaje cu nisip fin la plaje cu pietricele, plaje exotice, aşa cum este Kallathos.

În partea de nord-est a insulei, plajele au nisipul fin, aşa cum este plaja Faliraki, considerată cea mai bună plajă a Rhodosului. Aceasta are 4 km de nisip fin, auriu, pe alocuri cu pietricele, dar cu o intrare lină în mare oferind condiţii excelente pentru înot şi plajă. Statiunea este renumita pentru viata de noapte intensa, dar in acelasi timp este locul ideal pentru vacante de familie.


Kalithea este situata intre Faliraki si Rhodos si este o statiune linistita, desi ofera turistilor suficiente posibilitati de divertisment. daca doriti sa va relaxati, Kalitheia este locul ideal, plajele sunt adapostite de golfulete pitoresti. Este preferata elitei din Rhodos sau chiar o plajă pentru nudişti. Dacă te pasionează lumea de sub ape, cu fauna şi flora ei aparte, în Kalithea oferta pentru snorkeling şi scuba diving este generoasă.


Kolymbia este situata pe coasta de est a insulei, intre Lindios si Rhodos. Este o statiune linistita, fara multe cluburi si fara prea multi tineri turisti foarte zgomotosi. Drumul principal care duce catre statiune este flancat de sute de eucalipti plantati in timpul ocupatiei italiene. Plajele sunt cu nisip si pietricele si ofera facilitatile necesare. Statiunea are un mic centru unde gasiti magazine, cateva baruri si taverne.

Ixia poate fi considerata o extensie a Rhodosului datorita faptului ca este situata la doar 4 km de oras. O statiune hoteliera in adevaratul sens al cuvantului, se poate lauda cu unele dintre cele mai mari si mai bune hotelui de pe insula. De-a lungul strazii principale din statiune veti gasi magazine, baruri si restaurante. Plaja este cu pietre sau pietricele si datorita faptului ca vantul bate aproape in mod constant sunt valuri. Acesta este un avantaj vara cand temperaturile sunt suportabile in aceasta parte a insulei.