Antalya, destinatia ta de vacanta!


 



1. Descopera Antalya – cateva informatii generale
Antalya este un oras in sudul Turciei, situat la poalele muntilor Taurus, pe litoralul Marii Mediterane. Are o populație (impreună cu suburbiile) de cca 700 mii de locuitori.
Este centru administrativ al provinciei cu același nume și una din cele mai importante stațiuni de pe litoralul mediteranean (fiind supranumită și capitala „Rivierei turcești”).
 

   
Harta Turciei
 



Harta Riviera Turceasca


Ca si distanta, Antalya se afla la aproximativ 1 350 km fata de Bucuresti iar traseul cel mai folosit este :


Bucuresti – Ruse- Yambol – Edirne – Istanbul –Kutahya – Sandikli – Isparta – Antalya.


 Traseul se efectueaza in aproximativ 18 ore si are portiuni de autostrada cu taxe.




Antalya are o clima mediterana, cu ierni blande si veri foarte calde. Vara temperatura ajunge la 38-40 C, mai ales in iulie si august.


 


Antalya este denumita capitala turismului din Turcia. Orasul a fost transformat intr-un centru cultural si turistic prin hotelurile tematice din zona, centrul vechi rustic al orasului in care cladirile istorice sunt protejate cat si prin vestigiile arhitecturale in stil bizantin si roman.
Printe cele mai importante locuri de interes turistic din oras: Kaleici, centrul istoric al orasului care poarta amprenta multor civilizatii; Muzeul Antalya, unul dintre cele mai reprezentative muzee arheologice din lume; Poarta Imparatului Hadrian, arcul ornamental din piatra construit in secolul II I.H. in onoarea Imparatului Hadrian; numeroase moschei.
 Orasul Antalya are alaturi plajele Konyaalti si Lara, bine cunoscute pentru frumusetea lor si pentru apa foarte limpede.

              1.a  Kemer
Localizare:
Kemer este pozitionat de-a lungul coastei Mediterane, la poalele Muntilor Taurus, la 35 km departare de Antalya. Kemer are in componenta 9 ministatiuni dispuse de-a lungul coastei pe o distanta de 52 km.
 
Atractii Turistice

Principalul punct de atractie il reprezinta frumusetea naturala a zonei unde marea cu plajele insorite, padurea si muntii se imbina in mod armonios.

             1.b  Lara – Kundu
Localizare
Situat la aproximativ 12 km de centrul orasul Antalya, districtul Lara are de oferit vizitatorilor sai o multime de posibilitati de relaxare si distractie.
 
Atractii Turistice
Districtul Lara este faimos pentru plaja lui, una dintre cele mai lungi plaje de nisip din Turcia.


              1.c  Belek
Localizare
Situat la 30 de km de Antalya, Belek este o destinatie de vacanta neobisnuita in care amestecul intre vestigiile istorice, plajele insorite, peisajul montan din vecinatate, excelentele terenuri de golf impreuna cu climatul sanatos al zonei fac ca orasul sa fie foarte atractiv pentru toate categoriile de turisti.
 
Plajele din vestul vechiului oras sunt populate de hoteluri si destul de aglomerate in sezon.
Plajele din estul orasului sunt neamenajate si mult mai linistite si potrivite pentru cei care cauta  locuri izolate de plaja.
 
Atractii Turistice
Principala atractie turistica a orasului Belek o reprezinta cele 6 superbe terenuri de golf, statiunea fiind special destinata iubitorilor acestui sport. Pe langa golf aveti posibilitatea practicarii altor sporturi cum ar fi surfing, schi nautic, rafting, sailing, alpinism montan, vanatoare sau a petrecerii unei vacante relaxante pe plajele intinse cu ape limpezi si linistite.

               1.d  Side
Localizare
Side este un oras unic in Turcia, un adevarat muzeu in aer liber, situat la 75 km distanta de Antalya, pe o peninsula plata plina de vestigii arheologice importante si inconjurata de apele albastre ale Mediteranei.
 
Atractii Turistice
Turistii care vin sa se bucure de plajele largi de nisip si de hotelurile luxoase din zona raman impresionati de arhitectura partii vechi a orasului si mai ales de marturiile istoriei antice atat de bine reprezentate si conservate aici.
Printre cele mai importante vestigii se afla marele Amfiteatru din perioada elenistica, Templele Romane ale lui Apollo si Artemis, portile orasului, muzeul si apeductele.


               1.e  Alanya
Localizare
Alanya este una dintre statiunile cu cea mai frumoasa si fina plaja din zona, situata pe coasta mediteraneeana a Turciei, la distanta de 130 km de Antalya. Orasul are o populatie de 150.000 de locuitori dar in timpul verii populatia creste semnificativ prin aportul turistilor veniti sa se bucure de soarele generos.

Atractii Turistice
Printre locurile si vestigiile demne de vizitat se numara Kizil Kule (Turnul Rosu), castelul Ic Kale, santierul naval Seljuk, fortareata Alara, ruinele orasului antic Syedra, anticul oras-port Iotape, toate aflate la o distanta mai mica de 30 de km de Alanya.
Principala atractie a orasului o reprezinta plajele intinse de nisip, plantatiile de bananieri, un pitoresc si vechi castel, impreuna cu nenumaratele hoteluri, restaurante si cafenele.



2.  Antalya turistica
Antalya a constituit dintotdeauna o atracţie tentanta, cu nisipurile sale fine şi apele cristaline, o destinaţie de vacanţă ce sădeşte în inima turistului un sentiment unic de încântare şi deliciu.
Aeroportul International Antalya asigura legatura dintre “Riviera turceasca” si zeci de orase din intreaga lume. In 2007, orasul a finalizat un al doilea terminal international pentru a putea sustine cresterea continua a numarului de turisti in regiune. Zborurile interne in Antalya sunt asigurate de Turkish Airlines, Onur Air), si AtlasJet  toate oferind conexiuni interne regulate intre Istanbul si Antalya, si Ankara si Antalya. Din Romania sunt atat zborurile de linie cat si cele  de  tip charter.
Aeroportul este situat la aproximativ 11 km de centrul orasului, pe drumul spre Antalya. Un taxi de la aeroport pana in centrul orasului costa intre 30 € si 50 €, in functie de destinatie. Tarifele pe timp de noapte sunt cu aproximativ 50% mai mari.
Antalya este un nod rutier major, cu 167 de companii de autobuze si 633 de microbuze care deservesc un total de 147 de rute. Companiile principale care deservesc Antalya sunt VARAN, Ulusoy, Kamil Koç, Pamukkale, Uludag, si Boss. Cateva exemple de tarife : de la Istanbul (12 ore; aproximativ 52 € ), Izmir (7-8 h; aproximativ 30 €) si Denizli (3-4h ; 17 €). Pentru transportul din orasele mai mici de-a lungul coastei, puteti apela la microbuze care au curse frecvente; precum Bati Antalya Tour, care sosesc din Fethiye (18 €), Kalkan (13 €), Kas (11 €), si Demre (10 €), pentru a numi doar cateva.
Zonele pietonale din jurul orasului vechi si a portului sunt foarte compacte. Biroul de Informatii Turistice si Muzeul Arheologic se afla in partea vestica de centrul orasului, accesibile fie cu tramvaiul fie printr-o plimbare de 20 de minute pe jos. De la Kaleici la Konyaalti un taxi costa in jur de 9 €.
O linie de tramvai merge in paralel cu linia de coasta de la Muzeul Antalya pana in cartierele estice din Kaleici, si este o modalitate convenabila de a ajunge pana la muzeu sau pana la Atatürk Parki si  Plajele Konyaalti.  Gasiti o statie pe Cumhuriyet Caddesi, vis-à-vis de Turnul cu Ceas, iar tariful este de sub 1 €.

               2.a Structuri de cazare
În jurul orașului Antalya este concentrat cel mai mare număr de turiști din Turcia, iar toate hotelurile de aici sunt localizate aproape de cele două mari plaje: Lara și Konyaalti.
Numeroasele hoteluri tematice au fost cele care au transformat această
zonă într-un paradis turistic, și au atras atenţia asupra bogăţiilor culturale de aici.
Cluburile de 5* din Turcia inseamna pentru turisti un adevarat paradis unde belsugul si luxul nu lipsesc, ele sunt prezente oriunde intorci privirea, incepand cu interiorul si terminand cu exteriorul lor.
Aceste cluburi se intind pe suprafete mari, inconjurate de vegetatie luxurianta, construite parca sa dovedeasca ca ospitalitatea turcilor este unica in lume. In cadrul unui club de 5 stele facilitatile gratuite sunt multiple si anume: mini golf, aquapark, fitness, gimnastica aerobica, baie turceasca, sauna, tenis de camp, tenis de masa, biliard, tir cu arcul, badminton. Pentru copii exista locuri de joaca special amenajate in functie de varsta lor, unde ei se pot distra de minune fara ca parintii sa-si faca griji. Animatorii fiecarui club au un rol foarte important deoarece ei pot crea o atmosfera nemaipomenita atat pentru copii cat si pentru adulti. Cluburile de 5 stele in sistemul ultra all inclusive au numeroase restaurante care satisfac cele mai rafinate gusturi, si anume: Restaurant A la Carte (cu specific japonez, pescaresc, unguresc), Yoruk Nomad’s Tent – cu specific turcesc unde poti manca placinte calde (gozleme) preparate chiar in fata ta alaturi de un pahar cu renumitul ayran (iaurt amestecat cu menta si sare), restaurantul principal unde se pot servi micul dejun, pranzul si cina, fiecare dintre cele trei mese propunandu-va in jur de 50 de feluri de mancare.    
Dupa ce v-ati familiarizat cu toate dotarile complexului, plaja atat de primitoare va asteapta cu sezlonguri, saltele, umbrele, prosoape, bineinteles acestea fiind gratuite.

Va prezentam un model de program oferit de majoritatea cluburilor de lux:
  • Breakfast Restaurant: 07.00-10.00Late Breakfast: 10.00-11.00
  • Lunch Restaurant: 13.00-14.00
  • Yoruk Nomad’s Tent: 12.30-16.00
  • Ice Cream Poolbar: 12.30-24.00
  • Snack Pool Bar: 13.00-16.00
  • Tea, coffee, cookie pool bar:17.00-18.00
  • Dinner Restaurant: 19.30-21.00
  • Restaurant A la Carte cu specific pescaresc: 19.30-21.30
  • Dinner Hunkar Restaurant:19.30-21.00
  • Snack Piano Bar: 23.30-24.30
  • Lunch box (sandwich, fruit, juice, water)
  • Room Service: 24.00-08.00
In Antalya exista foarte multe hoteluri de cinci stele – cu masa tip All Inclusive sau Ultra All Inclusive – care, desi teoretic se incadreaza la o categorie superioara de unitati de cazare au, insa, preturi diferite unul fata de celalalt (aceasta se datoreaza normelor de clasificare a autoritatilor locale in materie de turism din Turcia).  Aceste diferente provin de la servicii, facilitate, meniuri si confort in camera desi toate sunt clasificate de catre autoritatile turce de turism drept hoteluri de cinci stele.

In cele ce urmeaza va prezetam o lista orientativa a hotelurilor recomandate :
Hoteluri luxoase/ DELUXE :
  • H. Maxx Royal Belek 5*
  • H. Calista Luxury Resort 5*
  • H. Vogue Avantgarde 5*
  •  H. Titanic Deluxe Belek 5*  
  • H. Riu Kaya Palazzo 5* 
  • H. Ela Quality Belek 5* 
  • H. Delphin Imperial 5*
Hoteluri PREMIER :
  • Hotelurile din lantul Delphin ( doar cele din Lara)
  •  Hotelurile din lantul Royal
  • Hotelurile din lantul Rixos
  • Hotelurile din lantul Gural  
  • Hotelurile din lantul Cornelia 
  • Hotelurile din lantul Crystal
Hoteluri recomandate familiilor cu copii ( cu meniuri speciale pentru copii) : (FAMILY CLUB)
  • H. Ela Quality Belek 5*
  • H. Riu Kaya Palazzo 5* 
  • H. Royal Holiday Palace 5*
Hoteluri cu Aquapark: ( AQUAMANIA)
  • H. Rixos Premium 5* - Belek
  • H. Crystal Waterworld 5* - BelekH. Water Planet
  • Hotel and Aquapark 5*- Alanya
  • H. Papillon Belvil 5* -Belek 
  • H. Club Voyage Belek 5* - Belek 
  • H. Royal Holiday Palace 5* - Lara
Hoteluri Relax Club :
  • H. Xanadu Resort 5* - Belek
Hoteluri pentru adulti :
  • H. Royal Adam & Eve 5* - Belek
  • H. Sensimar Belek 5* - Belek  


                   2.b Excursii optionale

Demre, Myra şi Kekova:  55 €
La finele unui superb tur de coastă în vestul Antalyei, pe un drum ce şerpuieşte între Marea Mediterană şi Munţii Taurus, odată ajunşi în localitatea Demre (Cetatea Myrelor cum ştim din istorie) vom vizita Necropola Lyciana şi Teatrul Greco-Roman, Biserica şi Mormântul lui Sf. Nicolaie – Sfânt e.n. Posibilitatea de a vă lua ca amintire câteva iconiţe, apoi o mini croazieră spre oraşul scufundat şi cetatea Simena şi bineînteles o scurtă pauză pentru înot la umbra istoriei este tot ce aveţi nevoie pentru un concediu de neuitat.
TRANSFER + GUIDING + LUNCH (DRINKS EXTRA)

Pamukkale: 60 €
În traducere “mot a mot” înseamna “Cetatea de bumbac”, dar până la formarea lor, natura a lucrat mii de ani la depunerea calciului din apele termale calcaroase pe colina care astăzi dă impresia unei cetăţi de bumbac. Aici se vizitează şi Cetatea antică Pergama Hierapolis, unde încă sunt foarte bine păstrate Termele Romane, Agora, Teatrul Antic, Via Triumf, biserica şi Martiriumul lui Sf. Filip şi multe alte edificii istorice. De asemenea, facem cunoştinţă cu un atelier impresionant de ţesere a covoarelor şi magazinele cu produse din bumbac.
TRANSFER + GUIDING + LUNCH (DRINKS EXTRA)


Scufundări: 45 €
Doriţi senzaţii noi şi palpitante? Alegeţi pentru o jumătate de zi practicarea scufundărilor. Alături de o echipă profesionistă de instructori de scufundări, veţi descoperi fauna şi flora atât de deosebite ale mării şi totodată veţi pătrunde într-o altă lume, mai puţin accesibilă şi explorată. Dacă doriţi să vedeţi culori incredibile pe care nu le-aţi mai văzut niciodată, dacă vreţi să atingeţi peşti şi dacă doriţi să savuraţi misterul lumii acvatice, nu ezitaţi să vă aventuraţi într-o lume nouă.
TRANSFER + LUNCH (DRINKS EXTRA)

Show İncendiul Anatoliei şi Troia: 50 €
Dansurile grupului reprezintă istoria Anatoliei ce include o sinteză a sute de figuri folclorice şi muzica din diferite regiuni, fiind un proiect unic “incendiul  Anatoliei “care a devinit sursă de Cultură mitologică antică a istoriei zonei Anatolia. Focul Anatoliei considerat este cel mai interesant grup de dansuri din Lume, participand la numeroase turne version straine tarile, o si promovat o sustinut diverse activitati pana version prezent. Deci participaţi şi bucuraţi-vă împreună cu grupul de dans “İncendiul Anatoliei” ţinând pasul cu ritmul incendiar.
TRANSFER + GUIDING
THURSDAY TROYA FRIDAY FIRE OF ANATOLIA SHOW PERFORMANCE

Pescuit şi Picnic: 50 €
Câteva ore de pescuit sportiv cu ambarcaţiuni dotate cu undiţe, momeală şi alte obiective necesare pescuitului marin. Programul şi orele de plecare se vor stabili de comun acord cu dumneavoastră, după cum se ştie norocul de dimineaţă sau seară, sau în funcţie de condiţiile meteo când peştele prinde mai bine la momeala. Masa va fi preparată din peştele pescuit, dar pentru orice eventualitate organizatorii, fie ca pescuim sau nu, ne vor oferi din rezervă o masă gustoasă de peşte marin. Transferul până la locul de plecare pe mare se face cu maşina. Dumneavoastră alegeţi când şi cu cine mergeţi şi noi vă spunem “Fir întins!”.
TRANSFER + LUNCH  INC. LOCAL ALCHOL & NON ALCHOL DRINKS

Safari cu jeepul: 40 €
Pentru cei amatori de puţină aventură în natură vă punem la dispoziţie o zi de safari, pe poteci şerpuitoare înguste, prin sate de nomazi, popasuri la râuri pentru a scăpa de oboseală şi eventual de praful călătoriei cu jeepul prin munţii împăduriţi cu brad şi cedru. La prânz grătar oferit de organizatori. Safari va fi în comvoi pe traseu dinainte stabilit şi cu plecare din puncte de adunare. Preluarea din hotel până la locul de întâlnire se va face cu autobuz sau minibuz. La fel şi întoarcerea la hotel.
TRANSFER + LUNCH (DRINKS EXTRA)

Olympos Tahtali Phaselis:
Sosirea în oraşul antic Olympos va avea loc în jurul orei 10.30. Se va vizita Agora, apoi ruinele unei biserici creştin-ortodoxă, Templul lui Zeus şi sacrofage interesante. După care se vor vizita casele construite în copaci. Se viziteaza o zonă interesantă, zonă situată pe marginea unui râu, dotată cu restaurante care îşi expun preparate tradiţionale bucătăriei specifice turceşti. Excursia continuă spre muntele Tahtali  pentru o călătorie spectaculoasă la altitudinea de top, unde un elveţian a făcut telefericul pentru cea mai lungă distanţă din întreaga Europă şi al 2-lea de pe lume. Bucuraţi-vă de această plimbare unde veţi simţi briza extraordinară pe această distanţă de 2000 de metri. Continuăm cu o vizită la cea mai mare parte a oraşului iubit de Alexandru cel Mare Phaselis cu băi romane speciale şi ruinele teatrului. După care puteţi avea ceva timp liber la apele calde ale portului antic.
TRANSFER

Croazieră privată: 1200 €
O zi deosebită cu un yaht deosebit pentru persoane deosebite. Totul rezervat numai pentru tine! Croazieră pe Mediterană cu preluare din hotel cu un yaht privat din fibră de sticlă, de viteză, având o capacitate maxima de 8 persoane şi fiind dotat cu o cabină unde vă puteţi relaxa. Programul, ora de preluare, durata, traseul, ora şi meniul mesei vor fi stabilite de comun acord cu dumneavoastră şi tot dumneavoastră veţi hotărî cu cine doriţi să împărţiţi aceste ore plăcute.
TRANSFER + LUNCH  INC. LOCAL ALCHOL & NON ALCHOL DRINK

Rafting: 40 €
Pentru cei amatori de puţină adrenalină şi aventură vă oferim posibilitatea unui sport “extrem “ la prima vedere, dar practicat pe un traseu cu grad de dificultate la limitele unei activităţi turistice. Plăcerea de a face rafting şi plăcerea unei mese gen picnic la pădure. Preluare din hotel cu maşina, un traseu deosebit de pitoresc, în zilele călduroase de vară, un refugiu răcoros la umbra pinilor şi în bărcuţele pneumatice, unde sub îndrumările călăuzei, ne vom lupta cu apele tumultuoase.
TRANSFER + LUNCH (DRINKS EXTRA)

Baia Turcească: 35 €

Denumită în limba turcă Hamam, baia turcească îşi are rădăcinile în tradiţiile musulmane. O nouă experienţă pentru cei mai curioşi dintre aceia care doresc să cunoască tradiţiile acestui popor. Desfăşurându-se în cadrul băilor tradiţionale din sec al XVII-lea, încăperile din marmură vă transpun în timpul İmperiului Otoman. Combinând principiile saunei cu peleeingul şi cu masajul tradiţional, o baie turcească are rolul de a vă reda energia şi de a va relaxa în acelaşi timp.

Seara Turcească: 45 €
Seara cu specific, ocazie de a face cunoştinţă atât cu tradiţia etno-folclorică a poporului turc reprezentată prin dansuri şi obiceiuri de nuntă din diverse zone geografice ale ţării, cât şi prin arta culinară.
Bineînţeles nu va lipsi nici dansatoarea orientală.
TRANSFER + GUIDING + LUNCH  INC. LOCAL ALCHOL & NON ALCHOL DRINKS

Perge - Aspendos: 45 €
Scurta lecţie de istorie în aer liber pe teritoriile Pamfiliei antice, la teatrul Roman de la Aspendos cu o capacitate de 14.000 de locuri şi o acustică perfectă, unul dintre cele mai bine păstrate teatre antice din lume; Apoi o vizitarea la orasul antic perge si teatrul antic din perge.
Orasul Perge a fost  vizitat si  de SFANTUL PAVEL in calatorialui catre crestinizm.
TRANSFER + GUIDING + LUNCH (DRINKS EXTRA)

Parcacvatic de schi cu cablu: 55 €
Hip-Notics constă din trei lacuri artificiale, continuu alimentate cu apă rece de munte de şiroaie în drumul său din Munţii Taurus de la Marea Mediterană. Lacurile sunt aproximativ de 170 de cm adâncime; suficient de adânc pentru a păstra apa caldă din cea mai mare parte a anului.Situat la poalele muntilor Taurului ş ipe drumul principal Antalya-Manavgat, Hip-notics, fiind foarte interesant datorita frumusetii pe care o detine. Hip-Notics acoperă aproximativ 90.000 de metri pătraţi din suprafaţa proprietăţii de teren, mărimea lacului total de aproximativ 200.000 de metri pătraţi.
TRANSFER + GUIDING

                         2.c Top plaje din Antalya

Pe locul 1plaja din Lara - plaja exceptionala, foarte lata si cu nisip bun; Plaja de nisip Lara este una dintre cele mai lungi din Turcia si beneficiaza de facilitati turistice precum sezlonguri, umbrele de soare, standuri cu gustari si racoritoare, dusuri si divertisment.

Pe locul 2plaja din Belek – plaja lunga cu nisip cotate cu blue flag, cu standarde ridicate pentru curatenie, cu dusuri si cabine de schimbat, sunt ideale pentru atractiile turistice pe care le ofera: navigatie, schi nautic, surfing, rafting.

Pe locul 3 - plaja Olimpos-aflata la aproape 80 de kilometri de Antalya, este opusul celorlalte plaje: mica si retrasa. Este marginita de o padure de pini, in care se gasesc ruine unor temple de marmura, de pe vremea romanilor.

Pe locul 4 - plaja Side-satul idilic Side se afla in apropiere de Antalya, la 65 de kilometri. Acum a devenit aglomerat si galagios, insa plajele sunt inca bune. Mai exista inca 2 kilometri de plaje virgine, cu nisip alb si apa incalzita de soare. Turistii mai pot vedea ruine romane si grecesti si pot gusta din reparatele traditionale turcesti.

Pe locul 5 - plaja Alanya-se afla la 115 kilometri de Antalya. Orasul este foarte aglomerat, insa pe plaja de 22 de kilometri este loc destul. Vara vin aici turisti din toata lumea.
Pe locul 6 - plaja Kemer-se afla la 20 de kilometri de Antalya, la poalele Muntilor Taurus. Cei care se plictisesc la plaja, pot face o multime de excursii interesante.

10 lucruri ce nu trebuie ratate in Antalya

1 Orașul antic Aspendos. Este situate la 4 km de autostrada Antalya- Alanya, lângă râul Eurymedon și a fost fondat de civilizaţia Aka în anul 10 î.Ch. Aspendos a fost ridicat pe două dealuri și a fost unul dintre cele mai bogate orașe ale zonei în antichitate. Unul dintre obiectivele importante este teatrul, care a fost construit de romani în anul 2 d.Ch.

2 Zona Kaleici.
Unul dintre cele mai populare obiective turistice din
Antalya este orașul vechi, Kaleici în turcă. Această zonă constă în vechi case turcești, care au fost transformate în restaurante, hoteluri, mici boutique-uri, cafenele și magazine. Ajuns aici, nu trebuie să te rezumi doar la străzile principale. Plimbă-te și pe străduţele adiacente, pentru
că doar așa vei înţelege farmecul acestui pitoresc colţ al Turciei. De aici vei putea coborî înspre port, în căutarea celor mai placate ceainării ale zonei.

3 Poarta lui Hadrian. Este o monumentală poartă cu trei arcade boltite, cioplite în marmură, care a fost dedicate împaratului roman Hadrian. Cele două părţi care au supravieţuit până în zilele noastre nevătămate
se sprjină de pereţii citadelei. Monumentul a fost restaurat în 1960.

4 Turnul cu ceas. Acesta este singurul care a supravieţuit dintre turnurile citadelei care înconjura orașul Antalya. În trecut, numărul total al acestora era de 80. Lângă parcul Karaalioglu, pe stânci, este situat turnul Hidirlik. Este o structură cu două etaje și în timp ce etajul de sus are un plan circular, parterul este pătrăţos. Nu s-a înţeles niciodată utilitatea
acestui turn. Se presupune că este un far sau un mausoleu și că datează din secolul ii d.Ch.

5 Portul vechi din Antalya. Este vorba mai degrabă despre un golfuleţ înconjurat de stânci, transformat în zilele noastre întrun debarcader foarte stilat care oferă o gamă largă de servicii atât ambarcaţiunilor mai mici, cât și iahturilor. Portul servește drept punct de pornire pentru tururile cu barca. Astăzi, această zonă își întâmpină turiștii cu pub-uri,
cafenele, restaurante, cluburi și numeroase magazine, într-o atmosfera veche de 150 de ani.

6 Moscheea Yivli. Lăcașul sfânt se află în centrul orașului și reprezintă simbolul acestuia. Vizitatorul va fi profund impresionat de arta caligrafilor care s-au ocupat cu decoraţiunile interioare.

7 Delfinariul din Antalya. Chiar dacă se numește așa, acest loc seamănă mai degrabă cu un parc de distracţii.

8 Doua cuvinte : baie turceasca. Baia turcească e o experienţă de neratat odată ajunsă în Turcia. Cel mai bine este să mergi la un hammam în primele zile ale sejurului, pentru că îţi vei pregăti pielea pentru plajă iar bronzul va dura mai mult. O baie turcească este un ritual păstrat de sute de ani, de pe vremea sultanilor, menit să cureţe nu doar trupul ci, mai ales, sufletul. Majoritatea hotelurilor din Antalya au inclus în ofertă, contra-cost şi baia turcească. Totuşi, pentru un hammam veritabil, e de preferat să alegi băile publice în locul celor de la hotel.  Preţ de câteva ore vei fi răsfăţată şi vei ieşi de aici relaxată, pregătită pentru o vacanţă de neuitat. Mai întâi te relaxezi 20 de minute pe o platformă încălzită de marmură, apoi un turc (de regulă) te exoliază cu o mănuşă sau un prosop din fibre naturale. Urmează partea care îţi va plăcea cel mai mult – masajul cu spumă de săpun cu arome diferite.  Se spune că efectele masajului durează o săptămână. La sfârşitul sesiunii de spa turcesc, pielea va fi revitalizată, corpul relaxat, curăţat şi detoxifiat iar circulaţia sangvină îmbunătăţită.

9 O sesiune de shopping 
- A merge la cumparaturi in Antalya poate fi o incantare, este mereu fascinant si poate fi chiar educativ. Hainele la moda se pot cumpara foarte ieftin, deoarece Antalya este o sursa ieftina de productie pentru Occident. Este binecunoscuta pielea turceasca, insa imbracamintea si gentile sunt de o calitate superioara incaltamintei. Se pot cumpara textile, imbracaminte, covoare, vase de olarit, piese de metal, pietre pretioase si bijuterii, toate de diverse categorii si preturi. Pentru antichitati este nevoie de o licenta speciala de export.
10 Bucataria turceasca  - Tradiţia culinară a Antalyei este similară cu cea din restul Turciei. Este binecunoscut faptul că bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai spectaculoase din întreaga lume, și asta în primul rând graţie nenumăratelor influenţe care o marchează.  Nu rata o portie de pide , un doner kebab sau renumitele dulciuri : baclavalele, kataiful sau sutlac-ul.

Conditii de calatorie
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic in Turcia nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legala de sedere fara viza este de pana la 90 de zile în decurs de 6 luni.
Aceasta se calculeaza, retroactiv, de la data iesirii din Republica Turcia si nu de la data primei intrari.

Intrarea în Turcia este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni după expirarea timpului de şedere pe teritoriul acestui stat.

Atenţie! Începând cu data de 01 ianuarie 2013, cetăţenilor străini care se prezintă la punctele de trecere a frontierei Turciei cu documente de călătorie care nu mai au file libere, deci cărora nu li se pot aplica vize sau ştampile de intrare/ieşire, nu li se mai permite intrarea pe teritoriul acestei ţări.


Ce informatii sunt necesare la alegerea unui pachet charter in Antalya?

In general, dupa stabilirea destinatiei de vacanta (in cazul nostru Antalya), turistul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
- alegerea statiunii din Antalya unde-si va petrece concediul (Antalya – capitala provinciei cu acelasi nume, Kemer, Lara-Kundu, Belek, Side sau Alanya), pentru ca una este sa fii cazat in Antalya (avand posibilitatea sa faci si plaja, dar sa si vizitezi site-uri istorice, ori sa faci shopping in Bazar sau sa mergi la Fabrica de haine din piele si alta este sa locuiesti in statiunea Alanya – care este mai departata de Antalya si pentru a te putea deplasa trebuie sa inchiriezi o masina sau sa calatoresti cu microbuzele care fac legatura intre statiuni si capitala Antalya;
- alegerea hotelului dorit – a numarului de stele al acestuia ( in functie de clasificarea sa de catre autoritatile locale in materie de turism), a tipului de masa si de servicii dorite;
- alegerea tipului de transport (avion  sau individual) etc.

Pentru ca turistul sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza, fie trebuie sa aiba toate aceste informatii enumerate mai sus foarte clare si corecte (caz in care este foarte bine informat ori a mai fost in hotelul/locatia repectiva), fie apeleaza la serviciile unei agentii de turism pentru a primi consultanta pe aceasta linie.
Daca informatiile pe care le detine turistul nu sunt corecte ori provin de la unele rude/cunostinte care au fost in Antalya, insa au oferit date trunchiate sau chiar nu tocmai conforme cu realitatea (infloresc multe aspecte, doar pentru a se lauda cat de bine si frumos a fost in statiune la hotelul X sau Y), atunci decizia pe care o va lua poate fi eronata.
In astfel de cazuri, in care nu sunteti siguri de veridicitatea informatiilor privind o locatie de cazare si serviciile oferite, cel mai bine ar fi sa apelati la consilierea unui agent specializat.








Descopera si tu Antalya intr-un: -sejur invidual: https://bit.ly/2LBcKgP
                                                    -sejur cu avionul: https://bit.ly/2JM6SyY


SOURCE AND TAGS