Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Vacanțe cu autocarul Banat Romania 2024

Banatul este o provincie istorică împărțită astăzi între România, Serbia (Banatul Sârbesc) și o foarte mică parte din Ungaria. În perioada dominației Coroanei Maghiare au fost numite „banaturi” toate comitatele de graniță, conduse de un ban: Banul de Severin, Banul de Belgrad, Banul de Sabăț. Denumirea s-a limitat mai târziu la actuala provincie „Banat” de Timișoara.

Citeste mai mult

Vacanțe cu autocarul Banat Romania 2024


Clima: 

Inițial, numele regiunii Banat se leagă de (Turnu) Severin, Banatul de Severin și de succesorii istorici ai acestuia Banatul de Lugoj-Caransebeș, și Banatul de Timișoara, formațiuni politice, militare și administrative cu rolul de marcă în cadrul sistemului defensiv antiotoman. La originea Banatului românesc actual, Banatul de Severin a fost organizat Regele Andrei al II-lea (1205–1235) incă din 1228, ca o regiune înființată la hotarele Țaratului româno-bulgar pentru paza graniței Regatului maghiar și restabilirea influenței Bisericii latine în regiune. În această periaodă, sunt pomenite Banatul de Severin, Banatul de Belgrad și Banatul bulgăresc 1365. Pentru prima dată numele de Banatus Temesvariensis sau Banatus Temesiensis a fost folosit în rapoartele lui Luigi Ferdinando Marsigli din ultimul deceniu al secolului al XVII-lea și în textul tratatului de pace de la Karlovitz (1699). Pentru români, regiunea a mai fost cunoscută și sub denumirea de Temișana. Regiunea a constituit o parte unitară, componentă a Regatului Ungariei, apoi, din secolul al XVI-lea, a Imperiului Otoman, după care a fost înglobat spre sfârșitul secolului al XVIII-lea în Arhiducatul Austriei, devenit apoi Imperiul Austriac. După 1867, a făcut parte din partea maghiară a Imperiul Austro-Ungar, iar în urma Primul Război Mondial, Banatul a fost împărțit pe linii etnice între cele trei state naționale ale căror etnii locuiau zona, Iugoslavia, România și Ungaria. Proclamarea Republicii Bănățene în anul 1918, a fost o încercare de păstrare a unității Banatului multietnic și multiconfesional, eșuată însă din cauza promisiunilor făcute înainte de război de Antantă României și a pretenților teritoriale emise de Serbia.

Gastronomie:  Banantenii sunt invatati sa manance bine la fiecare masa. Nu exista masa de fara ciorba. Supa cu zdrente este preferata banatenilor. In bucataria banateana se gateste foarte mult cu carne de porc si de pui. Foarte rar cu carne de vaca si peste.

In Banat ciorbele sunt in general dulci si neacrite. Cei care doresc totusi o ciorbita acrisoara folosesc sarea de lamaie sau otetul.
In general mancarurile banatene sunt grase, bogate, deseori contin legume prajite, iar uneori sunt legate cu rantasuri, contin si smantana. Banatenii mananca destul de des supele cu taietei de casa, supele gulas si ciorbele cu tarhon.

Mai tot timpul supele se pregatesc cu taietei de casa, dar si cu rantas. Se pare ca taieteii se folosesc atat la prepararea mancarurilor, cat si la prepararea dulciurilor.
Din ei se obtin renumitele "iofca" cu varza, branza, nuca, lapte, mac, branza de vaci. Gulasul este si el, la randul lui nelipsit din toate bucatariile banatene.

Specific acestor mancaruri banatene este sosul cu rantas care se obtine din faina incinsa, care se stinge cu supa de oase sau supa de legume si se ingroasa cu smantana. Nelipsitul rantas se foloseste chair si la sarmale. Acestea se pregatesc din carne tocata cu satarul. De obicei le fac foarte mari, total diferite de cele din Moldova si Dobrogea care sunt micute.

Obiective turistice:

Cheile Nerei 
Banatul are multe zone spectaculoase, dintre care se remarcă prin complexitate şi unicitatea peisajului Cheile Nerei. Situate în judeţul Caraş-Severin, Cheile Nerei sunt locul în care e află şi celebra Cascadă Bigăr, cunoscută pe întreg mapamondul după ce a fost desemnată de o revistă de specialitate cea mai frumoasă cascadă din lume. Cheile Nerei sunt un loc ideal pentru turiştii aflaţi în căutarea aventurii, fiind o zonă ideală pentru rafting, drumeţii montane, căţărări şi pentru cei pasionaţi de speologie. 

Podgoriile Minis
Banatul are o istorie îndelungată în ceea ce priveşte producţia de vin. Zona de coline a Munţilor Zarandului este renumită pentru vinurile sale şi este un punct de reper important de pe Drumul Vinului. Podgoriile Miniş sunt locul în care vei descoperi aroma dulce, dar aspră a vinului din Banat, o experienţă care îţi va încânta simţurile. Vinul de Miniş a fost declarat regele vinurilor în urmă cu 150 de ani.

Baile Herculane
Perla Banatului şi locul binecuvântat cu ape termale se află în judeţul Caraş-Severin. Staţiunea Băile Herculane are o istorie de două mii de ani şi a fost unul dintre locurile populate, dezvoltate şi foarte apreciate de romani. Chiar dacă timpul şi-a lăsat amprenta peste staţiunea balneoclimaterică, aici îţi vei vindeca trupul şi te vei bucura de trasee montane, un peisaj superb şi momente de relaxare.

Banatul montan
Zona montană a Banatului este una dintre cele mai frumoase din ţară, cu atracţii unice, parcuri tematice şi locuri de poveste. Fiind o regiune care se întinde pe suprafaţa a două judeţe, aceasta este împărţită în mai multe zone de interes. Zona turistică Scorilo, Semenic, Clisura Dunării şi Aurora Banatului sunt teritorii care impresionează prin grandoarea peisajelor.

Delta Banatului 
Mlaştina din localitatea Satchinez, situată la doar 25 de kilometri de Timişoara, poartă denumirea de Delta Banatului. Zona este arie protejată şi locul în care zeci de specii de păsări migratoare sosesc în fiecare an să-şi construiască cuibul în răchită. Delta Banatului este un adevărat paradis al păsărilor şi o oază de linişte cu o valoare unicat.



Filtre

Cauta hotel


Stele


Destinatie


Filtreaza Aplica Filtre
  Harta
Ordoneaza dupa:

Au fost gasite 1 hoteluri